• Rezultati Niso Bili Najdeni

Analiza predmeta naravoslovje in tehnika za 5. razred osnovne šole

4 REZULTATI

4.1 Učbeniki v prvem vzgojno-izobraževalnem obdobju

4.2.2 Analiza predmeta naravoslovje in tehnika za 5. razred osnovne šole

Naša družba 4

Slika je na isti strani kot tekst. DA DA DA

Slika ali ilustracija je v povezavi s tekstom.

DA DA DA

Vsi analizirani učbeniki imajo v analiziranem tematskem sklopu sliko na isti strani, kot je besedilo. Ravno tako je slika pri vseh učbenikih v povezavi z besedilom. Slike, ki so prikazane v učbeniku, ponazarjajo življenjske primere in s tem učencem omogočajo, da se lažje znajdejo in si hitreje zapomnijo obravnavano vsebino. Sheme in ilustracije pa omogočajo lažje razumevanje obravnavanih pojmov.

4.2.2 Analiza predmeta naravoslovje in tehnika za 5. razred osnovne šole

Pri predmetu naravoslovje in tehnika učenci spoznavajo zdrav način življenja skozi vsebine o zdravem prehranjevanju in skrbi za zdravje. Učenci spoznajo pomen pestre in uravnotežene prehrane za rast, razvoj in zdravje ljudi, posledice podhranjenosti in prehranjenosti, ločevanje hrane glede na izvor in način pridelave, pripravo različnih vrst jedi in vzroke, zakaj se živila pokvarijo. Poleg tega se učijo tudi o odgovornosti za svoje zdravje in spoznajo, da je zasvojenost z nikotinom, mamili in alkoholom bolezen, ki ima hude posledice.

V preglednici 23 so predstavljeni deleži in število strani v učbenikih pri predmetu naravoslovje in tehnika za peti razred, kjer je obravnavana vsebina o zdravem življenjskem slogu. Iz rezultatov je razvidno, na koliko straneh v učbeniku se glede na celoto učbenika obravnava vsebina o zdravem življenjskem slogu.

50

Preglednica 23: Število in delež strani v učbenikih, ki obravnavajo vsebine o zdravem življenjskem slogu.

Učbenik Število strani Delež strani

(%)

Raziskujemo in gradimo 5 6 4,8

Od mravlje do Sonca 2 5 6,0

Naravoslovje in tehnika 5 8 7,5

Iz števila analiziranih strani je razvidno, da ima učbenik Naravoslovje in tehnika 5 glede na delež strani največ vsebin zdravega življenjskega sloga, najmanj pa učbenik Raziskujemo in gradimo 5.

V preglednici 23 so prikazani rezultati števila vseh kriterijev, ki jih zasledimo v učbenikih in obravnavajo vsebine o zdravem življenjskem slogu za naravoslovje in tehniko v 5. razredu osnovne šole. Iz rezultatov je razvidno, na koliko straneh v učbeniku se glede na celotno število strani v učbeniku obravnava vsebina o zdravem življenjskem slogu.

Preglednica 24: Frekvence vseh kriterijev v analiziranih učbenikih, ki obravnavajo vsebine o zdravem življenjskem slogu.

Učbenik Frekvenca vseh kriterijev

v učbenikih 5. razreda (f)

Frekvenca vseh kriterijev v učbenikih 5. razreda (f %)

Raziskujemo in gradimo 5 15 57,7

Od mravlje do Sonca 2 12 46,2

Naravoslovje in tehnika 5 19 73,1

Opomba: Število vseh kriterijev je 26.

Rezultati v preglednici 24 so predstavljeni kot frekvence kriterijev, ki pomenijo število pojavljanj izbranega kriterija.

Iz rezultatov je razvidno, da je največ kriterijem v analiziranem tematskem sklopu, ki vsebuje vsebine zdravega življenjskega sloga, zadostil učbenik Naravoslovje in tehnika 5. Najmanj kriterijev pa je zastopanih v učbeniku Od mravlje do Sonca 2.

V nadaljevanju so predstavljeni rezultati po sklopih kriterijev za predmet naravoslovje in tehnika v petem razredu.

(1) Vsebina

V preglednicah 25 in 26 so predstavljeni rezultati kriterijev v povezavi z vsebino v analiziranem tematskem sklopu po učbenikih.

51

Preglednica 25: Kriteriji v povezavi z vsebino, ki jih zasledimo v analiziranem tematskem sklopu po učbenikih.

5. razred

Kriterij (DA/NE)

Raziskujemo in gradimo 5

Od mravlje do Sonca 2

Naravoslovje in tehnika 5

Iz vsebin so jasno razvidni operativni učni cilji iz aktualnega UN.

DA DA DA

Učbenik omogoča smiselno medpredmetno povezovanje.

NE NE NE

Vsebine v učbeniku so urejene tako, da se smiselno navezujejo in so v skladu z aktualnim učnim načrtom predmeta.

DA DA DA

Učbenik nudi dodatne vire in aktivnosti za učence, ki jih snov bolj zanima.

DA DA DA

Učbenik vsebuje primere iz vsakdanjega življenja.

DA DA DA

Iz rezultatov preglednice 25 je razvidno, da vsi učbeniki vsebujejo jasno opredelitev, kateremu programu in predmetu so namenjeni. Iz vsebin so jasno razvidni učni cilji, vse vsebine se smiselno navezujejo in so v skladu z učnim načrtom predmeta. Analizirani učbeniki ne vsebujejo informacij o tem, pri katerem predmetu so bile izbrane vsebine že obravnavane.

Učbenik Raziskujemo in gradimo 5 nudi dodatne vire in aktivnosti za učence, ki jih snov bolj zanima. Kot dodatni vir je učencem ponujena knjiga Ljudje. V učbeniku Od mravlje do Sonca 2 so dodatna znanja ponujena v rumenih okvirjih v obliki besedila, in sicer kot zanimivost za učence, v učbeniku Naravoslovje in tehnika 5 pa v rdeče obarvanem okvirju pod rubriko zanimivosti. Vsi učbeniki vsebujejo primere iz vsakdanjega življenja, ki se pojavljajo v obliki slik in dejavnosti, kot na primer: »Pripravi si zdrav zajtrk« (Naravoslovje in tehnika 5, str. 9).

52

Preglednica 26: Frekvence pojavljanja kriterijev v povezavi z vsebino v analiziranih učbenikih.

Učbenik obravnava vsebine o zdravem prehranjevanju.

17 7 20

Učbenik obravnava vsebine o telesni dejavnosti.

0 0 1

Učbenik obravnava vsebine o spanju. 0 0 1

Učbenik obravnava vsebine o stresu. 0 0 0

Učbenik vsebuje vsebine o alkoholu in drogah.

Rezultati v preglednici 26 so predstavljeni kot frekvence kriterijev, ki pomenijo število pojavljanj izbranega kriterija.

Učbenik Naravoslovje in tehnika 5 obravnava največ vsebin o zdravem prehranjevanju, sledita pa učbenik Raziskujemo in gradimo 5, in sicer s 17 primeri pojavljanja vsebin, in učbenik Od mravlje do Sonca 2, in sicer s 7 primeri. Učbenik Raziskujemo in gradimo 5 obravnava vsebine o zdravem prehranjevanju v obliki slik, ki prikazujejo primere iz vsakdanjega življenja, in v besedilnem delu, ki ga je v primerjavi s slikami bolj malo. V njem najdemo vsebine o hranilnih snoveh, o preveliki količini in pomanjkanju hrane ter o pokvarljivosti živil, primer:

»slika piramide zdrave prehrane je pojasnjena z besedilom« (Raziskujemo in gradimo 5, str.

85). V učbeniku Od mravlje do Sonca 2 pa je poleg slik in besedila smiselno izpostaviti primer tabele o hranilnih snoveh, pri kateri so tudi prikazi primerov iz vsakdanjega življenja. V učbeniku Naravoslovje in tehnika 5 so v primere vključene slike, besedilo v odstavkih in dejavnosti za učence, npr.: »Pripravi si zdrav zajtrk« (Naravoslovje in tehnika 5, str. 9).

V učbeniku Naravoslovje in tehnika 5 se nahaja en primer vsebine o gibanju in en primer vsebine o spanju, ki sta predstavljena v obliki besedila v modrem okvirju. Vsebin o stresu, alkoholu, drogah, kajenju in elektronskih medijih v učbenikih Od mravlje do Sonca 2 in Raziskujemo in gradimo 5 ne zasledimo. Po en primer vsebine o alkoholu, drogah, kajenju in elektronskih medijih je v učbeniku Naravoslovje in tehnika 5, v katerem je vsebina predstavljena tako v obliki slik kot v besedilnem delu, primer: »Nikotin, alkohol in druge droge so snovi, na katere se naše telo hitro navadi« (Naravoslovje in tehnika 5, str. 10).

53 (2) Mišljenje

V preglednici 27 so predstavljeni rezultati analize kriterijev, povezanih z mišljenjem v analiziranem tematskem sklopu.

Preglednica 27: Frekvence iz sklopa mišljenje v analiziranih učbenikih.

5. razred

Učbenik spodbuja problemsko mišljenje. 3 0 12

Tekst spodbuja aktivno učenje preko raziskovalnega vprašanja.

0 1 3

Tekst spodbuja aktivno učenje preko opazovanja določenega vedenja.

0 0 0

Tekst spodbuja aktivno učenje preko dejavnosti oz. projektnega dela.

10 0 4

Rezultati v preglednici 27 so predstavljeni kot frekvence kriterijev, ki pomenijo število pojavljanj izbranega kriterija.

Iz rezultatov je razvidno, da učbenik Naravoslovje in tehnika 5 najbolj spodbuja problemsko mišljenje (f=12) v analiziranem tematskem sklopu, ki obravnava vsebine o zdravem življenjskem slogu. V analiziranem poglavju so vprašanja, ki spodbujajo problemsko mišljenje, obarvana zeleno, primer: »Zakaj je priporočljivo uživati hrano v vsaj 5 obrokih dnevno?« ali

»Kaj pomeni rek: Zdrav duh v zdravem telesu?« (Naravoslovje in tehnika 5, str. 9, 11). V učbeniku Raziskujemo in gradimo 5 se problemsko mišljenje spodbuja v rubriki »Utrjujemo in povezujemo« na koncu učne enote, primer: »Kako si razlagaš trditev "Smo to, kar jemo"?«

(Raziskujemo in gradimo 5, str. 106).

Največ raziskovalnih vprašanj zasledimo v učbeniku Naravoslovje in tehnika 5, v katerem se vprašanja pojavljajo v narisanem oblačku, primer: »Kaj je moja slaba navada? Zakaj v revnejših državah vsako leto umre na milijone ljudi, med njimi tudi veliko otrok?« (Naravoslovje in tehnika 5, str. 10,15). Sledi učbenik Od mravlje do Sonca 2, in sicer s frekvenco (f=1), v katerem se pojavi vprašanje »Ugotovi, ali uživaš raznovrstno hrano?« (Od mravlje do Sonca 2, str. 72).

V analiziranem poglavju noben učbenik ni spodbujal aktivnega učenja preko opazovanja določenega vedenja.

Največ aktivnega učenja preko dejavnosti je v učbeniku Raziskujemo in gradimo 5, ki v analiziranem poglavju vsebuje le usmeritve k opravljanju nalog v delovnem zvezku. Na koncu učne enote pa se pod zavihkom »Utrjujemo in povezujemo« v modrem okvirju nahajajo dejavnosti za učence, kot na primer: »Poišči kuharske knjige, izberi recept in pripravi jed«

(Raziskujemo in gradimo 5, str. 107). S frekvenco (f=4) mu sledi učbenik Naravoslovje in tehnika 5, v katerem so dejavnosti za učence podane v modrih okvirjih.

54 (3) Naloge

V preglednici 28 so predstavljeni rezultati analize kriterijev, vezanih na napredovanje in predznanje učencev, v analiziranem tematskem sklopu po učbenikih.

Preglednica 28: Kriteriji, vezani na napredovanje in predznanje učencev.

5. razred

Kriterij (DA/NE)

Raziskujemo in gradimo 5

Od mravlje do Sonca 2

Naravoslovje in tehnika 5

Učbenik ustreza razvojni stopnji učencev in vključuje ustrezno raven zahtevnosti.

DA DA DA

Učbenik omogoča stopnjevanje zahtevnosti za napredovanje učencev.

DA DA DA

Učbenik omogoča samopreverjanje znanja.

DA NE NE

Učbenik omogoča vključevanje učenčevega predznanja.

NE NE NE

Učbenik omogoča preverjanje učenčevega predznanja.

NE NE NE

Vsi analizirani učbeniki so v analiziranem tematskem sklopu ustrezni razvojni stopnji učencev in omogočajo stopnjevanje zahtevnosti za napredovanje učencev. Pri kriteriju samopreverjanja znanja omogoča samopreverjanje znanja samo učbenik Raziskujemo in gradimo 5, saj v njem učenci najdejo rešitve na vprašanja.

Učbeniki ne vključujejo in ne preverjajo učenčevega predznanja. V učbeniku Naravoslovje in tehnika 5 učenci z vprašanji ob koncu posameznega poglavja samo ponovijo in preverijo znanje, usvojeno v aktualni učni enoti.

(4) Besedišče

V preglednici 29 so predstavljeni rezultati analize kriterijev v povezavi z besedilom v analiziranem tematskem sklopu po učbenikih.

55

Preglednica 29: Kriteriji v povezavi z besedilom po učbenikih.

5. razred

Učbenik ponazori pojme s primerom ali zgledom, kot npr. s sliko.

DA DA DA

Navodila za delo učencev so jasno napisana.

DA NE DA

Ključni pojmi so odebeljeni ali napisani z drugačno barvo.

DA DA DA

Pri analiziranem tematskem sklopu imajo vsi učbeniki pri razlagi snovi navedene pojme ponazorjene s primeri ali zgledi. Navodila za delo učencev so razumljiva, razen v učbeniku Od mravlje do Sonca 2, ki v analiziranem poglavju ne vsebuje navodil. Vsi učbeniki imajo nove in za učence težje besede poudarjene s krepko pisavo, tudi ključni pojmi, ki jih najdemo v učbenikih, so odebeljeni.

(5) Besedilo in slike

V preglednici 30 so predstavljeni rezultati kriterijev, vezanih na besedilo in slike v analiziranem tematskem sklopu po učbenikih.

Preglednica 30: Kriteriji, vezani na besedilo in slike v analiziranih učbenikih.

5. razred

Slika ali ilustracija je v povezavi s tekstom.

DA DA DA

Vsi analizirani učbeniki imajo v analiziranem tematskem sklopu sliko na isti strani, kot je besedilo. Ravno tako je slika pri vseh učbenikih v povezavi z besedilom. Slike, ki so prikazane v učbeniku, ponazarjajo življenjske primere in s tem učencem omogočajo, da se lažje znajdejo in si hitreje zapomnijo obravnavano vsebino. Sheme in ilustracije pa omogočajo lažje razumevanje obravnavanih pojmov.