• Rezultati Niso Bili Najdeni

Analiza vsebinskega dela vprašalnika

3.3 Rezultati

3.3.2 Analiza vsebinskega dela vprašalnika

V tem poglavju bom predstavila analizo vsebinskega dela vprašalnika, ki je obsegal 7 vprašanj. Kot je bilo že omenjeno je na prvo vprašanje glede izkušenj z nakupom ležišča odgovorilo 217 oseb. Od tega je imelo 94 % oseb že izkušnje z nakupom ležišča oziroma trenutno razmišljajo o nakupu, 6 % pa izkušenj še ni imelo. Pri analizi sem upoštevala odgovore 179 respondentov, ki so vprašalnik izpolnili v celoti.

S tretjim vprašanjem sem preverjala, kateri so glavni razlogi za nakup ležišča. Največ (40 %) anketirancev je kot glavni razlog za nakup ležišča navedlo dotrajanost obstoječega ležišča.

25 % anketirancev je kot razlog navedlo selitev, 18 % neustreznost obstoječega ležišča, 14 % pa prenovo spalnice. Najmanj (3 %) anketirancev je nakup novega ležišča opravilo zaradi povečanja družine, kot je to prikazano na sliki 13.

Slika 13: Delež anketiranih glede na razlog za nakup ležišča

Vir: lastno delo.

Pri četrtem vprašanju so anketiranci ocenjevali pomembnost posameznih virov informacij v primeru nakupa ležišča s pomočjo 5-stopenjske ocenjevalne lestvice, pri čemer je ocena 1 pomenila, da vir sploh ni pomemben, ocena 5 pa, da je vir zelo pomemben. V nadaljevanju predstavljam le glavne ugotovitve, podrobnejše analize pa so prikazane na sliki 14 in v prilogi 8.

49

Slika 14: Prikaz povprečne stopnje pomembnosti posameznih virov informacij v primeru nakupa ležišča

Vir: lastno delo.

Povprečne ocene pomembnosti posameznih virov se gibljejo od 2,15 (SD = 0,97) do 3,67 (SD = 0,85). Anketiranci v primeru nakupa ležišča v povprečju največjo pomembnost pripisujejo priporočilom strokovnjakov (npr. zdravnikov, fizioterapevtov). Za 63 % anketirancev je ta vir informacij pri nakupu ležišča pomemben ali zelo pomemben.

Povprečna pomembnost vira znaša 3,67, standardni odklon pa 0,85. Najmanjšo pomembnost v primeru nakupa ležišča pa anketiranci v povprečju pripisujejo oglasom na radiu – 63 % anketirancev je označilo, da je ta vir informacij zanje nepomemben oziroma sploh ni pomemben, nihče izmed anketirancev pa ga ni ocenil kot zelo pomembnega. Povprečna pomembnost vira znaša 2,15, standardni odklon pa 0,97.

S petim vprašanjem sem preverjala, katere vire informacij so anketiranci uporabili pred nakupom ležišča. Najpogosteje izbrana vira informacij sta bila priporočila prijateljev, sorodnikov (58 %) in priporočila prodajnega osebja (57 %). Nato sledijo priporočila strokovnjakov (49 %) in forumi ter blogi (30 %). Najmanjkrat pa pred nakupom ležišča anketiranci iščejo informacije na sejmih (3 %), preko oglasov na radiu (2 %), zunanjih oglasov (2 %) ter tiskanih oglasov (2 %), kar prikazuje slika 15. Pod odgovor drugo so anketiranci najpogosteje zapisali: pretekle izkušnje, preizkus ležišča.

50

Slika 15: Analiza uporabljenih virov informacij v primeru nakupa ležišča

Vir: lastno delo.

Pred nakupom ležišča se samo z enim virom informacij posvetuje 24 % anketirancev, 26 % se jih posvetuje z dvema različnima viroma. 29 % anketirancev se posvetuje s tremi različnimi viri informacij. 15 % se jih posvetuje s štirimi viri, 4 % s petimi viri, 1 % s šestimi viri ter 1 % s sedmimi različnimi viri informacij, kot je to prikazano v tabeli 4.

Tabela 4: Anketiranci glede na število uporabljenih virov

Število uporabljenih virov informacij Frekvenca Veljavni odstotek (%)

1 43 24 %

2 47 26 %

3 52 29 %

4 26 15 %

5 8 4 %

6 1 1 %

7 2 1 %

Vir: lastno delo.

Pri vprašanju 6 so anketiranci ocenjevali pomembnost posameznih atributov ležišč pri odločanju za nakup ležišča s pomočjo 5-stopenjske ocenjevalne lestvice, pri čemer je ocena 1 pomenila, da atribut sploh ni pomemben, ocena 5 pa, da je atribut zelo pomemben.

Podrobnejše analize so prikazane na sliki 16 in v prilogi 9, v nadaljevanju pa povzemam le glavne ugotovitve. Povprečne ocene pomembnosti posameznih virov se gibljejo od 3,21 (SD

= 1,38) do 4,66 (SD =0,54). Za anketirance je pri izbiri ležišča v povprečju najpomembnejša trdota ležišča. Za kar 98 % anketirancev je ta atribut pomemben ali zelo pomemben.

Povprečna pomembnost vira znaša 4,66, standardni odklon pa 0,54. Najmanjšo pomembnost

51

v primeru nakupa ležišča pa anketiranci v povprečju pripisujejo možnosti nakupa nestandardne dimenzije – 31 % anketirancev je označilo, da je ta atribut zanje nepomemben oziroma sploh ni pomemben. Povprečna pomembnost tega vira znaša 3,21, standardni odklon pa 1,38.

Slika 16: Prikaz povprečne stopnje pomembnosti posameznih atributov ležišč v primeru nakupa ležišča

Vir: lastno delo.

Anketiranci so v okviru sedmega vprašanja ocenjevali tudi pomembnost posameznih dejavnikov pri odločanju za nakup ležišča. Pri tem jim je bila zopet v pomoč 5-stopenjska ocenjevalna lestvica, pri čemer je ocena 1 pomenila, da dejavnik sploh ni pomemben, ocena 5 pa, da je dejavnik zelo pomemben. V nadaljevanju predstavljam glavne ugotovitve, podrobnejše analize pa so prikazane na sliki 17 in v prilogi 10. Povprečne ocene pomembnosti posameznih virov se gibljejo od 2,75 (SD = 1,12) do 4,59 (SD =0,55). Za anketirance je pri izbiri ležišča v povprečju najpomembnejša kakovost ležišča. Za kar 97 % anketirancev je ta atribut pomemben ali zelo pomemben. Povprečna pomembnost vira znaša 4,59, standardni odklon pa 0,55. Najmanjšo pomembnost v primeru nakupa ležišča pa anketiranci v povprečju pripisujejo darilu, ki ga prejmejo ob nakupu. 40 % anketirancev je označilo, da je ta dejavnik zanje nepomemben oziroma sploh ni pomemben. Povprečna pomembnost vira znaša 2,75, standardni odklon pa 1,12.

52

Slika 17: Prikaz povprečne stopnje pomembnosti posameznih nakupnih dejavnikov v primeru nakupa ležišča

Vir: lastno delo.

Z naslednjim vprašanjem sem preverjala, kako pomembni so posamezni prodajni kanali za anketirance pri odločanju za nakup ležišča. Stopnjo pomembnosti so anketiranci izrazili z eno od petih stopenj na ocenjevalni lestvici, pri čemer je ocena 1 pomenila, da prodajni kanal sploh ni pomemben, ocena 5 pa, da je prodajni kanal zelo pomemben. Podrobnejše analize so prikazane na sliki 18 in v prilogi 11, v nadaljevanju pa povzemam le glavne ugotovitve.

Slika 18: Prikaz povprečne stopnje pomembnosti posameznih prodajnih kanalov v primeru nakupa ležišča

Vir: lastno delo.

53

Povprečne ocene pomembnosti posameznih virov se gibljejo od 1,70 (SD = 0,90) do 4,03 (SD = 0,94). Anketiranci kot najpomembnejši kanal v primeru nakupa ležišča v povprečju ocenjujejo specializirane fizične prodajalne z ležišči. Za 79 % anketirancev je ta prodajni kanal pomemben ali zelo pomemben. Povprečna pomembnost vira znaša 4,03, standardni odklon pa 0,94. Najmanj pomemben prodajni kanal pa zanje predstavlja prodaja na domu.

Kar 81 % anketirancev je označilo, da je ta prodajni kanal zanje nepomemben oziroma sploh ni pomemben. Povprečna pomembnost vira znaša 1,70, standardni odklon pa 0,90.

Zadnje vprašanje vsebinskega dela pa se je nanašalo na prodajni kanal, preko katerega so anketiranci opravili nakup ležišča oziroma ga nameravajo opraviti. Največ (61 %) anketirancev je nakup ležišča opravilo oziroma ga namerava opraviti v specializirani fizični prodajalni z ležišči. 18 % anketirancev je nakup opravilo v fizični prodajalni s pohištvom, 14 % preko specializirane spletne prodajalne z ležišči, 2 % pa v fizični prodajalni živilskih trgovcev. Po 1 % anketirancev je nakup opravilo preko spletne prodajalne s pohištvom, preko kataloga, telefonske prodaje in prodaje na domu. Pod odgovor drugo so zapisali:

direktno pri proizvajalcu, na sejmu. Dva anketiranca pa sta na vprašanje odgovorila z »ne vem«. Nakupa preko spletne prodajalne živilskih trgovcev ni opravil nihče izmed anketirancev, kar prikazuje slika 19.

Slika 19: Delež anketiranih glede na prodajni kanal

Vir: lastno delo.