• Rezultati Niso Bili Najdeni

Anketni vprašalnik

7 Empiri č na analiza

7.1 Anketni vprašalnik

V raziskavi smo uporabili dva vprašalnika, enega za vodje in drugega za zaposlene v zdravstveni negi. Pripravili smo ju na osnovi študija literature o sodobnem vodenju ter že izdelanim vprašalnikom za merjenje kompetenc (O. K. Consulting), za katerega smo pridobili pisno soglasje za uporabo. Vodje so v anketnem vprašalniku ocenjevali sebe kot vodjo, to pomeni, da smo z njim pridobili lastno oceno vodij o stilu vodenja, izraženosti managerskih kompetenc vodij ter njihovih značilnostih. Zaposleni so se opredeljevali do trditev, ki so opisovale njihovega neposrednega vodjo glede na posamezne izražene managerske kompetence, stil vodenja in značilnosti vodje, kar nam je omogočilo primerjavo med vodji in zaposlenimi. Anketiranci (vodje in zaposlenih) so ocenjevali tudi lastno stopnjo zadovoljstva in pripadnosti. V raziskavo je bil vključen vzorec vodij na srednji in nižji ravni managementa in vzorec zaposlenih v proučevanih bolnišnicah na področju zdravstvene nege. Oba vprašalnika sta vsebovala 134 vprašanj zaprtega tipa, s čemer obstaja manjša verjetnost, da bi dobili dvoumne in preširoke odgovore, kar nam je omogočilo kasnejšo natančno obdelavo. Anketiranci so se opredelili do trditev na lestvici Likertovega tipa, kjer je 1 pomenilo sploh ne drži, 5 pa

popolnoma drži. Vmesne ocene ustrezajo vmesni lestvici. Na začetku (prvi sklop) anketnega vprašalnika so bili demografski podatki anketiranih: spol, starost, ustanova, število let delovne dobe, število let zaposlitve v bolnišnici, število let na vodilnem delovnem mestu ter stopnja dosežene izobrazbe. Strukturna predstavitev anketnega vprašalnika:

Vedenje vodij

Vedenje vodij smo proučevali s pomočjo štirih stilov vodenja. Stil vodenja smo ugotavljali z 20 trditvami, za vsak stil vodenja po pet trditev, ki smo jih oblikovali s pomočjo teoretičnih izhodišč ter že uporabljenih vprašalnikov (Možina idr. 1994; Skela Savič 2002, Čeferin Kveder 2005). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,748.

Socialna moč

Področje socialne moči vodij smo ugotavljali s 6 trditvami, katere smo oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Ferlie in Shortell 2001; Dickson, Den Hartog in Mitchelson 2003). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,779.

Vizija in cilji

Področje vizije in ciljev smo ugotavljali z devetimi trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Mǿller 2001). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,855.

Komuniciranje

Področje komuniciranja smo ugotavljali z 11 trditvami, katere smo oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Zidar Gale 2002 in 2005). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,789.

Motiviranje

Področje motiviranja smo ugotavljali s 13 trditvami, katere smo oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s

teoretičnimi izhodišči na tem področju (Lipičnik 1998; Møler 2001; Trunk 2005) Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,818.

Medosebni odnosi

Področje medosebni odnosi smo ugotavljali z 9 trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Carson idr. 2001; Ferlie in Shortell 2001).

Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,803.

Reševanje problemov

Področje reševanja problemov smo ugotavljali z 8 trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Ferlie in Shortell 2001; Heller in Hindle 2001).

Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,908.

Timsko delo

Področje timskega dela smo ugotavljali s pomočjo sedmih trditev, ki smo jih smo oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Carson idr. 2001; Skela Savič 2002). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,899.

Odločanje

Področje odločanja smo ugotavljali z 11 trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Skela Savič 2002; Dickson, Den Hartog in Mitchelson 2003). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,774.

Delegiranje

Področje delegiranja smo ugotavljali s sedmimi trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Skela Savič 2002; Dickson, Den Hartog in Mitchelson 2003). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,691.

Obvladovanje in uvajanje sprememb

Področje obvladovanja sprememb smo ugotavljali z 12 trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega anketnega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Ferlie in Shortell 2001; Skela Savič 2002).

Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,701

Čustvena inteligenca

Področje čustvene inteligence smo ugotavljali s sedmimi trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Goleman 2001; Goleman in Boyatzis 2008).

Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,731.

Razvoj kadrov

Področje razvoja kadrov smo ugotavljali s 14 trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega vprašalnika O.K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Ferlie in Shortell 2001; Skela Savič 2002). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa 0,798.

Kakovost

Področje kakovosti smo ugotavljali z devetimi trditvami, ki smo jih oblikovali s pomočjo izdelanega vprašalnika O. K. Consultinga za ugotavljanje kompetenc, ki smo jih dopolnili in prilagodili za področje zdravstvene nege s teoretičnimi izhodišči na tem področju (Kizer 2002; Robida 2006). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,735.

Zadovoljstvo

Področje zadovoljstva smo ugotavljali z 20 trditvami ocenjevanja zadovoljstva, ki smo jih oblikovali s pomočjo teoretičnih izhodišča na tem področju (Svetlik 1998;

Mihalič 2008). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,849.

Pripadnost

Področje smo ugotavljali z 12 trditvami ocenjevanja pripadnosti, ki smo jih oblikovali na podlagi teoretičnih izhodišč na tem področju (Mihalič 2008; Musek Lešnik 2009). Stopnja zanesljivosti omenjenega sklopa je 0,781.

Osebnostne značilnosti

Področje osebnostnih in drugih značilnosti vodij smo ugotavljali na podlagi izbranih 25 osebnostnih in drugih značilnosti, katere smo oblikovali s pomočjo karakterističnih značilnosti in veščin, ki naj bi jih imel uspešen vodja (Yukl 1998;

Tappen 2001; Mayer 2003; Maceri 2006). Anketiranci so se opredelili do trditev na lestvici Likertovega tipa, kjer je 1 pomenilo sploh ne drži, 5 pa popolnoma drži.

Vmesne ocene ustrezajo vmesni lestvici.