• Rezultati Niso Bili Najdeni

Izgled in grafika spletne strani

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 50-0)

4 REZULTATI Z RAZPRAVO

4.2.8 Izgled in grafika spletne strani

Če želimo izvedeti neko informacijo ali poiskati kakšen izdelek, storitev ali določeno podjetje, se tega običajno najprej lotimo na spletu. Ravno zaradi tega je spletna stran podjetja oziroma blagovne znamke v današnjem času nepogrešljiva, saj nas lahko tako potencialni kupci najhitreje najdejo. S tem pritegnemo njihovo pozornost, dosežemo večjo prepoznavnost in imamo vse potrebne podatke o blagovni znamki na enem mestu.

40 Na sliki 43 je prikazan primer grafične podobe spletne strani, ki je trenutno še v postopku izdelave.

Slika 43: Spletna stran

Naročnik je želel, da je spletna stran minimalistična, pregledna, brez nepotrebnih informacij, kljub temu pa naj pritegne pozornost. Na naslovni strani je na vrhu na antracit sivem ozadju v levem kotu belo-zelen logotip Cocono, v desnem kotu pa je prikazana menijska vrstica. V meniju so strani »Paviljoni«, »O podjetju«, »Reference« in »Kontakt«.

Pod menijsko vrstico je na belo-sivem ozadju napis »novodobna vrsta vrtnega paviljona«, pod njo pa je puščica, ki je obrnjena navzdol in vodi do antracit sive pasice, v kateri je kratek opis blagovne znamke Cocono. V nadaljevanju spletne strani so navedene prednosti paviljonov Cocono, ki so za lažje in hitrejše razumevanje najprej grafično prikazane v zelenih krogih, nato pa je vsaka prednost še na kratko opisana. Na dnu spletne strani sta v antracit sivi pasici zeleni ikoni, ki vodita do Facebook in Instagram profila blagovne znamke Cocono, levo od njiju je telefonska številka, desno pa e-poštni naslov. Za lažjo preglednost podatkov sta antracit sivi pasici na vrhu in na dnu vidni ves čas in na vseh straneh spletnega mesta blagovne znamke.

41 4.2.9 Izgled in grafika za družbena omrežja

Dandanes podjetja pogosto poiščemo tudi na družbenih omrežjih, na katerih lahko objavljajo aktualne informacije, izdelke, akcije, reference in podobno. Ravno zaradi tega smo oblikovali tudi izgled in grafiko za družbena omrežja, preko katerih se želi blagovna znamka Cocono dodatno promovirati.

Na sliki 44 lahko vidimo, kakšen bi bil izgled Facebook profila. Na profilni fotografiji velikosti 170 × 170 px je na antracit sivem ozadju belo-zelen logotip Cocono. Naslovna fotografija je velikosti 1200 × 457 px, na njej pa je na antracit sivem ozadju z velikim belim grafičnim elementom logotip blagovne znamke Cocono, pod njim pa napis »nova vrsta paviljonov«. Na dnu naslovne fotografije je v zeleni pasici tudi naslov spletne strani, ki pritegne pozornost. Objava je velikosti 1200 × 1200 px. Na njej je na antracit sivem ozadju v zelenem krogu grafično prikazana ena izmed prednosti paviljonov. Na vseh objavah na Facebooku in Instagramu bo antracit-zelen logotip blagovne znamke Cocono vedno pozicioniran v desnem spodnjem kotu na belem grafičnem elementu, saj bomo tako lahko ohranjali rdečo nit skozi vse objave.

Slika 44: Facebook profil

42 Izgled Instagram profila s primernimi objavami pa je prikazan na sliki 45. Velikost profilne fotografije je 110 × 110 px, na njej pa je prikazan belo-zelen logotip Cocono na antracit sivem ozadju. Velikosti objav so 1200 × 1200 px. Na prvi objavi je prikazana kratka predstavitev blagovne znamke, na naslednji je na antracit sivem ozadju v zelenem krogu bela kljukica, ki predstavlja lastnosti paviljonov, ki so navedene v opisu objave, na ostalih pa so grafično prikazane še vse prednosti paviljonov.

Slika 45: Instagram profil

43

5 ZAKLJUČEK

Ljudje smo skoraj ves čas soočeni z ogromno količino podatkov. Vse te dražljaje zaznavamo s čutili, pri tem pa jih moramo prepoznati in se nanje odzvati. Ravno zaradi ogromne količine informacij so naši možgani sposobni obvladovati le najpomembnejše dražljaje. Ta situacija povzroča težave podjetjem in blagovnim znamkam. Medtem ko je bilo sprva samo nekaj trgovin z oblačili, dandanes trg preplavlja na tisoče takšnih podjetij.

V današnjih časih lahko izbiramo tudi med številnimi revijami, medtem ko jih je bilo nekoč zgolj nekaj. Potrošniki morajo posledično obdelati vedno več informacij, preden se odločijo, kateri izdelek bodo kupili. Ravno zaradi tega je pri podjetju, ki stoji za nekim izdelkom, storitvijo ali idejo, vedno bolj pomembna njegova identiteta oziroma celostna grafična podoba, saj močno vpliva na nakupne odločitve potrošnikov.

Ravno zaradi tega smo v diplomski nalogi izdelali in oblikovali celostno grafično podobo nove blagovne znamke Cocono. Pri tem je bilo pomembno, da smo CGP zasnovali, preden se bo blagovna znamka pojavila na trgu, saj bo tako že ob prvem stiku s potencialno stranko izstopala in pustila pozitiven vtis. Veliko težje bi bilo, če blagovna znamka na začetku ne bi imela določene celostne grafične podobe, saj bi si jo posledično težje zapomnili.

Kljub temu da je blagovna znamka Cocono del podjetje Biro Ogis d.o.o., so naročniki želeli popolnoma ločeno celostno grafično podobo, da bodo lahko nove izdelke primerno tržili. To je za nas pomenilo prednost pri oblikovanju, saj se nam ni bilo treba ozirati na CGP podjetja Biro Ogis. Z njimi smo se pogovorili tudi o različnih možnostih in usmeritvah pri oblikovanju ter izhajali iz njihovih želja in ciljev, ki nas niso omejevali, saj so se bili pripravljeni prilagoditi našim idejam.

Največji izziv v sklopu diplomske naloge je bilo oblikovanje logotipa, saj je ključnega pomena za vse nadaljnje oblikovanje in za enotnost ostalih grafičnih elementov. Želeli smo izdelati logotip, ki bo predstavljal dejavnost blagovne znamke in mislimo, da nam je na koncu uspelo, kar kažejo tudi rezultati ankete, ki so nam bili v veliko pomoč pri nadaljnjem oblikovanju. Kljub temu pa tega ne moremo z gotovostjo trditi, saj se bo to pokazalo, ko bo blagovna znamka nekaj časa na trgu, vendar menimo, da k prepoznavnosti blagovne znamke ogromno doprinese že enotna celostna grafična podoba.

44

6 LITERATURNI VIRI

(1) LUNDBERG, A. How to build a strong corporate identity [dostopno na daljavo].

99 designs, objavljeno 2018 [citirano 31. 1. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://99designs.com/blog/logo-branding/how-to-build-corporate -identity/>.

(2) Corporate identity [dostopno na daljavo]. PopArt Studio [citirano 31. 1. 2021].

Dostopno na svetovnem spletu:

<https://www.popwebdesign.net/corporate_identity.html>.

(3) MURPHY, D. Corporate identity, brand identity or brand image [dostopno na daljavo]. Masterful Marketing, objavljeno 24. 9. 2019 [citirano 31. 1. 2021].

Dostopno na svetovnem spletu: <https://masterful-marketing.com/corporat -identity-brand-identity-or-brand-image/>.

(4) REPOVŠ, J. Kako nastaja in deluje učinkovita, tržno usmerjena celostna grafična podoba kot del simbolnega identitetnega Sistema organizacij. Ljubljana: Studio Marketing, 1995, str. 15–135.

(5) LAKOVLEV, Y. 12 graphic design principles [dostopno na daljavo]. Zaka Graphic [citirano 6. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://www.zekagraphic.com/12-principles-of-graphic-design/>.

(6) What is logo? [dostopno na daljavo]. 99 designs, obnovljeno 2020 [citirano 7. 2.

2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://99designs.com/blog/tips/what-is -a-logo/>.

(7) HARDY, T. What is Logo Design? [dostopno na daljavo]. Canny Creative.

[citirano 8. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://www.canny -creative.com/what-is-logo-design/>.

(8) JOHNSON, B. 5 different types of logos and when to use them [dostopno na daljavo]. LimeLight Marketing [citirano 13. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://limelightmarketing.com/blogs/5-different-types-of-logos/>.

45 13. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://logos-world.net/hbo-logo/>.

(10) Apple logo [dostopno na daljavo]. 1000 Logos, obnovljeno 21. 2. 2021 [citirano 21. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://1000logos.net/apple -logo/>.

(11) FRENCH, K. How to choose colors for your brand identity (and why it matters) [dostopno na daljavo]. Business 2 Community, objavljeno 9. 12. 2019 [citirano 14. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://www.business2community.com/branding/how-to-choose-colors-for-your -brand-identity-and-why-it-matters-02265312>.

(12) Visual elements of art : the three components of color you need to understand ; hue, value and saturation [dostopno na daljavo]. Virtual Art Academy [citirano 14. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://www.virtualartacademy.com/three-components-of-color/>.

(13) SOLAR, M. What brand colors can reveal about your business [dostopno na daljavo]. Marketo [citirano 14. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://blog.marketo.com/2018/05/brand-colors-can-reveal-business.html>.

(14) Barvne dimenzije, kolorizem in tehnike prikazovanja na sliki [dostopno na daljavo]. i-Učbeniki [citirano 14. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://eucbeniki.sio.si/lum/3176/index5.html>.

(15) CORRIGAN, S. Why is typography important in graphic design [dostopno na daljavo]. Flux-Academy [citirano 20. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://www.flux-academy.com/blog/why-is-typography-important-in-graphic -design>.

(16) REID, M. The 5 types of fonts and how to use them [dostopno na daljavo]. 99 designs, objavljeno 2018 [citirano 20. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://99designs.com/blog/tips/types-of-fonts/>.

(17) PRESTON-LOEB, K. The importance of carrying a business card [dostopno na daljavo]. Furia Rubel, objavljeno 2017 [citirano 21. 2. 2021]. Dostopno na

46 svetovnem spletu: <https://www.furiarubel.com/what-were-up-to/importance -carrying-business-card/>.

(18) KRAMER, L. The complete guide to brochure and flyer sizer [dostopno na daljavo]. 99 designs, objavljeno 2019 [citirano 21. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://99designs.com/blog/marketing-advertising/brochure -flyer-sizes/>.

(19) TURK, I. Komunikacijska sredstva [dostopno na daljavo]. Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije [citirano 21. 2. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://www.zvezarfr.si/pripomocki/slovar?pojem=komunikacijska%20sredstva>.

(20) OGIS šotori in hale [dostopno na daljavo]. Biro Ogis [citirano 6. 3. 2021].

Dostopno na svetovnem spletu: <https://www.biroogis.com/sl/>.

(21) Lamelna pergola Misteral [dostopno na daljavo]. Misteral [citirano 13. 3. 2021].

Dostopno na svetovnem spletu: <https://www.lamelna-pergola.si/>.

(22) Pergola HARD-TOP [dostopno na daljavo]. Inoxvrbovšek [citirano 13. 3. 2021].

Dostopno na svetovnem spletu: <https://hardtop-pergola.com/>.

(23) MN Pergola [dostopno na daljavo]. MN GRUP [citirano 13. 3. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu: <https://www.mn-pergola.si/>.

(24) Kokon [dostopno na daljavo]. Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša [citirano 1. 4. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://fran.si/iskanje?View=1&Query=kokon>.

(25) HUGHES, M. The neuroscience of color [dostopno na daljavo]. VariQuest, objavljeno 6. 7. 2017 [citirano 8. 4. 2021]. Dostopno na svetovnem spletu:

<https://info.variquest.com/blog/the-neuroscience-of-color>.

47

7 PRILOGE

Priloga A: Anketni vprašalnik

Pozdravljeni. Sem Urška Kopinšek, študentka Grafične in medijske tehnike na Naravoslovnotehniški fakulteti. V okviru diplomske naloge bom oblikovala celostno grafično podobo blagovne znamke Cocono. Prosim, da si vzamete nekaj minut in odgovorite na naslednja vprašanja, kar mi bo pomagalo pri končnih grafičnih rešitvah.

Spol:

o Moški o Ženski

V katero starostno skupino spadate?

o do 20 let o 21–35 let o 36–55 let o 56 let ali več

1. Blagovna znamka Cocono bo izdelovala moderne vrtne paviljone, pod katerimi se boste lahko družili, sprostili in preživljali prosti čas v vseh vremenskih razmerah.

Označite, kako primeren se vam zdi logotip Cocono, ki je prikazan na spodnji sliki, glede na samo ime in opis blagovne znamke.

o Zelo primeren

48 o Prva vizitka

o Druga vizitka

o Tretja vizitka

49 3. Označite, katera grafična rešitev službene majice se vam zdi najprimernejša

za blagovno znamko Cocono?

o Prva majica

o Druga majica

o Tretja majica

o Četrta majica

50 4. Označite, katera grafična rešitev letaka blagovne znamke Cocono je

opaznejša in primernejša?

o Prvi letak

o Drugi letak

51 o Tretji letak

o Četrti letak

5. Označite, katera grafična rešitev transparenta blagovne znamke Cocono je opaznejša in primernejša?

52 o Prvi transparent

o Drugi transparent

53 o Tretji transparent

o Četrti transparent

Priloga B: Priročnik celostne grafične podobe

PRIROČNIK CELOSTNE GRAFIČNE PODOBE

Grafično oblikovanje:

Urška Kopinšek

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 2

Logotip

Logotip je dvobarven, sestavljen iz imena »COCONO«, iz črke N pa je izpeljana zelena polkrožna črta nad zadnjo črko O, ki ponazarja polkrožno obliko paviljonov blagovne znamke Cocono.

Logotip se uporablja izrecno v eni izmed dveh barvnih različic. Uporablja se ga lahko na različnih ozadjih, ki morajo nuditi zadosten kontrast. Razne variacije logotipa so prepovedane. Logotip je na voljo v različnih formatih, vključno z EPS, PDF in PNG.

pozitiv, barvna različica

negativ, barvna različica

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 2

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 3

Logotip

Prikaz minimalne velikosti

10 mm

Logotip

Razmerja logotipa

26 a

5,2 a

Območje logotipa in znaka

Minimalna razdalja logotipa in znaka od ostalih grafičnih elementov

Priporočjiva razdalja logotipa in znaka od ostalih grafičnih elementov

Logotip Cocono mora biti vedno obdan z zadostno površino praznega prostora.

Razmerje logotipa je točno določeno in ga ni dovoljeno spreminjati.

Logotip Cocono mora biti berljiv, zato je njegova najmanjša dovoljena velikost 10 mm.

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 4

Logotip

Nedovoljena raba logotipa

Uporaba enobarvne različice ni dovoljena.

Barv logotipa ni dovoljeno zamenjati. Uporaba črtne različice ni dovoljena.

Barve logotipa ni dovoljeno spreminjati. Deformacija logotipa ni dovoljena.

Premajhen kontrast logotipa in ozadja. Neprimerna uporaba na barvni podlagi.

Uporaba enobarvne različice ni dovoljena.

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 5

Barve

Primarna in sekundarna barva

Tipografija

Montserrat

Aa

A B CČ D E F G H I J K L M N O PR S ŠTU VZ Ž a b c č d e f g h i j k l m n o p r s š t u vz ž

( . : ;? ! # € $* @ ) 1 2 3 4 5 6 78 9

CMYK 60/30/20/80 RGB 56/62/66 HEX #383e42

CMYK 85/0/100/0 RGB 0/139/41 HEX #008b29

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 6

Letak

Vizitka

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 7

E-poštni podpis

Dopisni list

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 8

Službena majica

Nalepke

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 9

Spletna stran

Transparent

Priročnik celostne grafične podobe Cocono 10

Instagram profil

Facebook profil

In document DIPLOMSKO DELO (Strani 50-0)