• Rezultati Niso Bili Najdeni

GANIZACIJAM IN AKTIVISTOM ZKM 1

In document LJUDSKE REVOLUCIJE V SLOVENIJI (Strani 105-108)

ZVEZA KOMUNISTIČNE MLADINE SLOVENIJE dne 1. decembra 1942.

PARTIJSKIM ORGANIZACIJAM IN AKTIVISTOM ZKM Ker so na Gorenjskem še nekatere nejasnosti pri organizira­

nju ZKM je potrebno vsem komunistom in aktivistom ZKM, da pristopijo k čim intenzivnejšemu delu, da se te nejasnosti od­

pravijo in čim bolj široko organizirajo mladino. Ni potrebno še posebej povdarjati pomen mladine v današnjem narodnoosvobo­

dilnem boju, ker smo te stvari povdarjali v naši literaturi.

Najosnovnejše naloge, ki jih mora vsak takoj izvršiti za čim širše mladinsko delo so:

1. Organizirati po tovarnah, obratih, delavnicah, vaseh, šolah itd. aktive v katere je treba pritegniti vso pošteno, delovno, za­

nesljivo in borbeno mladino. V aktivih je treba vzgajati mladino v duhu marksizma-leninizma, zato ni predpogoj, da mora biti mladinec že komunist po prepričanju, priznati pa mora Partijo kot vodilno politično stranko.

2. Iz aktivov enega okraja je treba organizirati rajonske od­

bore, iz rajonskih odborov pa se sestavi okrožni odbor. Člani ra­

jonskega odbora so najaktivnejši mladinci iz aktivov, v okrožni odbor pa pridejo najboljši aktivisti okrožja. Okrožni odbor mora biti tesno povezan s partijskim okrožnim komitetom.

1 Izvirnik je v arhivu CK ZKS v Ljubljani.

Dokument je objavljen v zborniku »Jesen 1942«, dok. št. 195, str. 495.

1 Izvirna kopija je v arhivu CK ZKS v Ljubljani.

Na hrbtni strani dokumenta je pripis s črnilom Gorenjska (Silvo).

105

3. Za delo na Gorenjskem v ZKM je odgovoren Pokrajinski komite za Slovenijo. Vsa okrožna vodstva so zato direktno odgo­

vorna PK in pa partijskim okrožnim komitetom.

4. V partizanskih edinicah se ravno tako organizirajo aktivi po četah iz četnih aktivov pride po en predstavnik v bataljonski biro. Predstavnik bataljonskega biroja je povezan s partijskim bat. birojem ter je tudi njemu" odgovoren za vse politično delo med mladino v bataljonu.

Ker je ZKM vzgojna organizacija pod vodstvom Partije je težišče vsega dela, da mladino v aktivih vzgajamo v duhu mark-sizma-leninizma, da dvigamo njen borbeni duh, da jo politično aktiviziramo, da postanejo najboljši partizani, da z osebnim do­

brim zgledom pridobijo čim širši krog mladine. Da bomo čim več mladine pridobili med svoje vrste moramo iskati vse mogoče na­

čine, povsod kjer se nahaja mladina mora biti tudi aktivist ZKM.

Treba je organizirati odbore mladine v OF, kateri so sestavljeni iz čim širšega kroga mladine, ne glede na to v katerih društvih in organizacijah se je prej udejstvovala:. Mladinska organizacija mora biti enotna ter prežeta z duhom borbe proti okupatorju in njihovim hlapcem belogardistom.

Mnogokateri komunisti so preveč enostranski in ne gredo v svojem delu široko med mase, zato se mora posvečati mnogo več pažnje:

a.) ženski mladini, ki nam danes in ki nam bo še v bodoče mnogo koristila pri ustvarjanju boljše bodočnosti. Naša borba se vodi tudi za izboljšanje položaja žena, zato je zločin, če jih kdo pušča ob strani naše borbe, ko je marsikatera pokazala izredni pogum in neustrašenost v borbi proti okupatorju.

b.) katoliško mladino se premnogokrat odbija z izgovorom, češ da je »klerikalna«, toda ta izgovor ne drži, ker se tudi v da­

našnjem narodno osvobodilnem boju poleg ostale mladine bori katoliška mladina. Ce se katoliška mladina bori med partizani jo je treba tudi na terenu pritegniti.

c.) v vrstah sokolskih organizacij je še vedno precej mladine neaktivne in to po krivdi naših aktivistov, ki si ne znajo pridobiti vstopa med to mladino.

Vsak član ZKM plačuje tudi redno mesečno članarino, ki pa ni določena od vodstva ampak je prostovoljno odmerjena višina, ki jo hoče vsak plačati. Z vso to članarino razpolaga PK ZKM ter jo po potrebi daje na razpolago okrožnim odborom.

Smrt fašizmu — svobodo narodu!

Za Pokrajinski komitet Zveze komunistične mladine:

Silvo Moščan2 1. r.

2 Viktor Stopar.

106

ŠT. 128

PISMO ČLANA POVERJENIŠTVA IOOF ZA LJUBLJANO ZO­

RANA POLICA D N E 1. DECEMBRA 1942 ČLANU IOOF JOŽETU RUSU.1

D r a g i A n d r e j ! L j . 1. 12. 42.

Že 4 pisma oz. poročila sem v a m a poslal, toda doslej še nobe­

nega odgovora. Ne vem, ali imate" preveč dela? Posebno težko mi j e bilo r a d i člankov. T a k o važna sta bila oba in v e n d a r sem moral na k o n c u sam k r p a t i . Če ne boš zadovoljen z brošuro,2 prevze-mita del k r i v d e nase. Izšla bo vsak čas. Svoje stvari v k l j u b temu-pošljita, bomo pripravili k a j novega. Sedaj se j e toliko mudilo, k e r so naši silno pogrešali n e k a j pisanega in pa predvsem za dvig morale.

Razpoloženje j e še k a r dobro. Delo j e težko. P o vrsti padajo.

Vendar še vedno p r i d e kaj novega, t a k o da se ti včasih, k a r čudno zdi koliko nas je. T u d i Mitja3 j e šel na dopust.

T u bi mi bila p o t r e b n a poročila o vas in stanju zunaj. Upam, da bodo sedaj zveze toliko v redu, da se bosta l a h k o e n k r a t oglasila.

Časopisje se vas v e č k r a t spomni. D v a k r a t so omenili tudi sodnika Rusa, k i da j e b o j d a n e k minister (pravijo pa, da j e že p r e j imel p o d o b n a — komunistična — nagnjenja in — verjetno zato — da j e bil najslabši sodnik). Mislim da bo zadovoljen, če b o . k e d a j zvedel o svojem povišanju!

P r i Tvojih nič novega. K a k o p a j e D r e j č e4 s svojim zdrav­

j e m ? Bo šlo čez zimo? Slišal sem, da ste zopet n a »svobodnem«.

T u d i jaz sem imel že en k a r a m b o l , toda se j e srečno izteklo.

O stanju po edinicah z a e n k r a t ne bom več poročal, k e r tudi ni nič p r a v posebnega. Povsod n e k a k o migajo.

Prosim Te, da mi čim p r e j pišeta in p r i tem če le mogoče, p o d a t k e o stanju zunaj.

Sfsn. Zdr. j ^ h5

1 Izvirnik, napisan s črnilom, je v Muzeju ljudske revolucije v Ljub­

ljani.

2 Misli na brošuro »Sokol v borbi«.

3 Viktor Repič.

4 Franjo Lubej.

5 Zoran Polič.

107

ŠT. 129

In document LJUDSKE REVOLUCIJE V SLOVENIJI (Strani 105-108)