• Rezultati Niso Bili Najdeni

V okviru PPS in NPD je pripravljeno gradivo o posameznih izbranih tematikah, ki je bilo strokovno usklajeno in je oblikovano glede na namen in ciljno skupino.

Pripravljena so daljša gradiva ločeno za strokovnjake in za uporabnike, za izbrane teme pa so pripravljeni tudi tako imenovani izročki, zelo kratka besedila, ki so namenjena natisu na tiskalniku.

Besedila so označena glede na njihov namen in opremljena s QR kodami. Seznam pripravljenih gradiv je v prilogi 5.

Rezultati pilotnega testiranja so pokazali, da so tako izvajalke kot uporabnice in uporabniki zadovoljni s prejetimi pisnimi gradivi. Zdela so se jim koristna, jedrnata in uporabna. Tako izvajalke kot uporabnice so poudarjale poseben pomen tiskanih pisnih gradiv. Tudi tu se ugotovitve iz analiz podatkov, pridobljenih s kratkimi anketami in zbirno anketo ob koncu srečanj ujemajo s podatki, pridobljeni z izvedbo fokusnih skupin. Tako je bilo mnenje udeležencev glede razumljivosti in uporabnosti prejetega gradiva na primer o prehrani je zelo pozitivno, razlik glede na starost, izobrazbo in vlogo nismo zaznali.

Pripravo spletne strani zdaj.net, kjer naj bi bilo zbrano in dostopno ter poenoteno vso gradivo za PPS in NPD, izvajalke ocenjujejo kot smiselno. Opozarjajo pa na slabosti spletne strani za tiste udeleženke programov vzgoje za zdravje, ki sodijo v rizične skupine in ki niso vešče uporabe sodobne informacijske tehnologije ter jim bodo posledično informacije na spletni strani (težje ali pa sploh ne) dostopne.

Reševanje tovrstnih težav vidijo intervjuvanke v tem, da bi udeleženkam brez IKT podpore gradivo, objavljeno na spletni strani, natisnile. Vsa gradiva za izvajalce PPS bi lahko bila, po mnenju izvajalk, dostopna na spletni strani zdaj.net.

Prednost poenotene spletne strani za PPS intervjuvanke vidijo v »močni predstavitvi programa PPS, saj 90 % ginekologov v Sloveniji ne ve, da obstajajo predavanja za zgodnjo nosečnost/…/ Tudi, ko nosečnice pridejo v tridesetem tednu, ko rečem, kaj pa zgodnja nosečnost, rečejo da niso vedeli in se marsikdo zelo razburi. Zakaj jih ginekolog o tem ni obvestil«.

Ena izmed prednosti poenotenih vsebin na spletni strani zdaj.net bi lahko bila, da bi bila na njej objavljena (s strani stroke oblikovana) slikovna gradiva, pa tudi videoposnetki glede »rokovanja« z novorojenčkom in dojenčkom ter nege novorojenčka in dojenčka. Nenazadnje je prednost poenotenih vsebin na spletni strani tudi ta, da se vsebine, pri katerih se hitro spreminjajo smernice (npr. prehrana nosečnice ter uvajanje mešane prehrane ter prehrana dojenčka), lahko (na nacionalni ravni) hitro ažurirajo in so nemudoma dostopne zainteresirani javnosti.

Upoštevajoč predpostavko, da nekatere udeleženke PPS nimajo dostopa do interneta oziroma ne obvladajo rabe računalnika, izvajalke predlagajo, da se kljub pripravi poenotene spletne strani oblikuje tudi tiskovina/knjižica, v kateri bi bile zajete vse vsebine, obravnavane v PPS in ki bi jih lahko izvajalke izročile udeleženkam v PPS. S tem se skladajo tudi mnenja, ki so jih udeleženci PPS pogosteje sporočili:

izpostavljali so njihovo potrebo po dostopu do pisnih in elektronskih gradiv, ki obravnavajo predstavljene teme.

V nadaljevanju prikazujemo ugotovitve glede nekaterih gradiv o posameznih tematikah.

Preprečevanje poškodb in promocija varnosti: Med drugim so bila na novo razvita oziroma posodobljena gradiva, namenjena izvajalcem in udeležencem Priprave na porod in starševstvo, staršem takoj po rojstvu otroka, gradiva, namenjena skupinski vzgoji za zdravje za starše dojenčkov programa Nasveti in pogovori o dojenčku ter gradiva, ki so namenjena individualnemu svetovanju in promociji varnosti v okviru preventivnih zdravstvenih pregledov dojenčkov.

V okviru pilota PPS smo testirali gradivo za starše »Izberimo varno opremo za dojenčka« z nasveti za izbiro varnih proizvodov in opreme za dojenčka ter gradivo za zdravstvene strokovnjake, ki so izvajali program »Kako izberemo in varno uporabljamo opremo za dojenčka«.

Prejeta gradiva so bila dobro sprejeta tako s strani staršev kot tudi zdravstvenih strokovnjakov. Starši so menili, da je bilo v okviru programa informacij o preprečevanju poškodb ravno prav, 17 % nosečnic pa je menilo, da jih je bilo premalo. Starši bi si želeli praktično demonstracijo uporabe otroškega avtomobilskega sedeža (lupinice) in vozička. Zdravstveni strokovnjaki, ki so izvajali program, so menili, da so bila prejeta gradiva uporabna in koristna tako za izvajalce kot tudi udeležence programa, da pa bi bilo smiselno vsebine programa oblikovati v enotno knjižico/brošuro oz. jih objaviti na spletni strani zdaj.net.

V okviru priprav na porod in starševstvo so udeleženci prejeli tudi gradivo o prehrani, za katerega 95%

anketiranih meni, da je bilo razumljivo, 90% pa, da je bilo tudi uporabno. Ocene razumljivosti in uporabnosti gradiva se med nosečnicami in spremljevalci nosečnic ne razlikujejo. Prav tako se ocena ne spreminja med starostnimi in izobrazbenimi skupinami..

Priporočila: Za mlade starše, ki imajo dostop do svetovnega spleta, so vajeni uporabe elektronskih medijev in bi si želeli uporabljati tudi elektronska gradiva, je smiselno pripraviti informacije o tem, kje so le ta dostopna (uporaba QR kod, promocija spletnih strani) in poskrbeti tudi za ustrezno promocijo uporabe zdravstveno vzgojnih gradiv, na za mlade starše privlačen način, z uporabo sodobnih medijev.

Ob gradivih, dostopnih na spletni strani zdaj.net, bi bilo smiselno oblikovati tudi knjižico/brošuro s poenotenimi vsebinami PPS in NPD.

Za zmanjševanje neenakosti v zdravju je nujno, da se na nacionalni ravni ponovno zagotovijo sredstva za redno posodabljanje, oblikovanje in tisk gradiv za izbrane tematike (na primer promociji varnosti in preprečevanju poškodb pri otrocih, o prehrani različnih skupin, kot so nosečnice, doječe matere, dojenčki, otroci itd.).

Gradiva in ranljive skupine: Glede na to, da je udeležba nižje izobraženih staršev v programih vzgoje za zdravje nižja kot udeležba bolj izobraženih staršev, bi bilo smiselno pripraviti informacijo za bodoče starše o zdravstveno vzgojnih gradivih spletni strani zdaj.net, ki bi jo nosečnice dobile že v ginekološki ambulanti. Na tak način bi zmanjšali tudi neenakosti v zdravju, saj bi nižje izobraženim ženskam dali možnost dostopa do relevantnih informacij že zgodaj v nosečnosti.

Priporočamo, da pri izvajanju PPS bodoči starši dobijo natisnjene t.i. izročke.

Trenutno so pripravljene naslednje vsebine z naslovi:

 Kaj se dogaja z mojim telesom v nosečnosti in zakaj?

 Prehrana za devet posebnih mesecev: prehrana nosečnice

 Zdravstveno varstvo v nosečnosti – pravice nosečnice

 Kajenje

 Priporočila materi ob odhodu iz porodnišnice

 Oblačila in pripomočki za nego novorojenčka ali novorojenke in mame

 Prehrana zdravega dojenčka (otroka do enega leta starosti)

 Tabela uvajanja mešane prehrane

 Kako dojenčka pestujemo in kako se z njim ukvarjamo

 Kako ravnamo, ko dojenček joka

 Ko otrok zboli

 Izberimo varno opremo za dojenčka

 Poglejte in preverite ali je vaš dom varen za dojenčka?

 Zdravstveni sistem v Sloveniji, storitve za ženske – v slovenskem jeziku

 Zdravstveni sistem v Sloveniji, storitve za ženske – v angleškem jeziku

 Zdravstveni sistem v Sloveniji, storitve za ženske – v ruskem jeziku

V bodoče naj se nabor ti.i. izročkov vsebinsko dopolnjuje in aktualizira.

Bodoči starši naj imajo na PPS in NPD v vpogled daljša pripravljena izbrana gradiva. Tako jim lahko ob podajanju vsebin izvajalka konkretno svetuje, naj več informacij npr. o preprečevanju poškodb in izbiri otroške opreme poiščejo v gradivu »Nasveti za starše - Kako preprečujemo poškodbe in kakšno otroško opremo izberemo« (Otrok od rojstva do starosti 6 mesecev), objavljenem na spletni strani zdaj.net.

Na spletni strani zdaj.net so dostopna gradiva za oboje, za zdravstvene strokovnjake in za uporabnice in uporabnike.

Prednosti tovrstne strani so številne in omogočajo poenotenje informacij in predlogov glede krepitve zdravja vseh družinskih članov v obporodnem obdobju. V tem obdobju so predvideni številni stiki z različnimi zdravstvenimi strokovnjaki. Z vidika uporabnic in uporabnikov je bila potreba po enotnih informacijah (kjer je to mogoče doseči) večkrat izpostavljena. Spletna stran, ki je redno ažurirana in ki je aktivna; z vsebinami, ki so pripravljene s strani strokovnjakov in ki so na določena obdobja posodobljene, predstavlja dober in preverjen vir informacij. Na spletni strani naj bi bila v prihodnje dostopna tudi dodatna pisna gradiva, videoposnetki z vsebinami, ki se jih učimo s pomočjo opazovanja (»rokovanje« z novorojenčkom in dojenčkom, nega dojenčka …) in povezave na druge izbrane spletne strani.

Prednost objavljanja strokovnih in poljudnih gradiv na spletni strani je njihovo (dokaj preprosto) redno posodabljanje.

Prednost spletne strani zdaj.net je promocija programa med uporabnicami in uporabniki in med zdravstvenimi strokovnjaki, vključenimi v to obdobje (seznanjanje s celotnim programom, z novostmi

…). Predstavlja lahko dragocen vir gradiv (pisnih, video posnetkov) za izvajanje individualne vzgoje za zdravje, na primer pri obiskih patronažne medicinske sestre, pri rednih pregledih nosečnice v ginekološki ambulanti, dojenčka v pediatrični ambulanti itd., in ima vlogo pri zmanjševanju neenakosti.

Izkušnje iz tujine kažejo, da je uporaba spletnih strani, raba socialnih internetnih omrežij za namen sporočanja in prejemanja povratnih informacij lahko koristna za obe strani, tako za izvajalce kot tudi za bodoče matere in očete. Na ta način bi se lahko ustvarile tudi npr. manjše skupine za dodatna srečanja glede na specifične potrebe ali za podporo; na primer glede prehoda v materinsko/starševsko vlogo ipd. Smiselno je torej, da je taka spletna stran opremljena s pisnimi gradivi, video posnetki (na primer video posnetki posameznih srečanj v PPS in NPD) in programi ter nadgrajena tudi npr. s forumi

za svetovanje in usmerjanje, ki jih moderirajo strokovnjaki, ponuja aktualne informacije in usmeritve.

Spletno stran je mogoče nadgraditi s posebnimi usmerjenimi intervencijami (npr. za ranljive skupine uporabnic, npr. s težavami v duševnem zdravju v obporodnem obdobju) …

Priporočila: Glede na ugotovljene potrebe strokovnjakov in uporabnic, njihove potrebe in predloge in glede na izkušnje iz tujine je vzpostavitvi spletne strani zelo zaželena. Za vzdrževanje in spodbujanje rabe spletne strani, namenjene tako uporabnicam in uporabnikom kot tudi strokovnjakom, je potrebna redna in usmerjena skrb: redna posodobitev in dopolnitev gradiv za uporabnice in uporabnike in različne strokovnjake; aktualizacija, dinamika informiranja, razvoj različnih pristopov itd.