• Rezultati Niso Bili Najdeni

V tem poglavju povzemamo naše predloge za programa vzgoje za zdravje Priprava na porod in starševstvo in Nasveti in pogovori o dojenčku.

Sodobna vzgoja za zdravje v obliki Priprave na porod in starševstvo in NPD je prispevek javnega zdravja k dobremu življenju generacij, ki prihajajo med nas.

Osnovna programa in stopnjevane intervencije

Predlagamo premišljeno zasnovana osnovna programa Priprava na porod in starševstvo in Nasveti in pogovori o dojenčku za vsebinsko in metodološko poenoteno izvajanje na nacionalni ravni za doseganje večje enakosti, vključenosti in dostopnosti.

Predlagamo t.i. stopnjevani intervenciji kot dopolnitev osnovnemu programu NPD.

Vsebine programov Priprava na porod in starševstvo (PPS) in Nasveti in pogovori o dojenčku (NPD) Vsebine PPS in NPD so nadgrajene oz. predlagane tako, da zaobjamejo celostno zdravje družine v nastajanju – telesno, duševno in socialno.

Enakopravnost spolov v družinskem življenju, vključenost matere in očeta (obeh staršev) v programa PPS in NPD

Enakopravnost spolov je pomembna že ob začetku družinskega življenja. Z vsebinskimi in izvedbenimi predlogi programov Priprava na porod in starševstvo in Nasveti in pogovori o dojenčku se usmerjamo v sodelovanje obeh spolov pri starševstvu, kar prispeva tudi h kakovostnem življenju družin in zdravju žensk.

Poenotenje informacij in večji poudarek na spretnostih

Na podlagi ocene potreb smo se usmerili na večje poenotenje informacij številnih strokovnjakov, poudarek pa je na spretnostih krepitve zdravja vseh družinskih članov.

V PPS in NPD so praktične vsebine izredno dobrodošle in zaželene. Zagotovljeno mora biti dovolj časa za učenje in utrjevanje pridobljenih veščin. Zagotovljeno mora biti dovolj primernega prostora, da vadi več ljudi istočasno.

Aktivna participacija uporabnic in uporabnikov in aktivne metode dela ter sodobni pristopi

Aktivna participacija uporabnic in uporabnikov vodi v opolnomočenje bodočih staršev in staršev dojenčkov. Otroci potrebujejo dovolj samozavestne, informirane in s spretnostmi opremljene starše, ki imajo podporo širšega kroga bližnjih in strokovnjakov.

Temeljna oblika dela v PPS so redna srečevanja manjše skupine predvidoma istih udeleženk in udeležencev s stalno vodjo in strokovnimi sodelavci in sodelavkami. Predlagamo rabo aktivnih metod dela.

Didaktično gradivo

V programih Priprava na porod in starševstvo in Nasveti in pogovori o dojenčku spodbujamo rabo različnega didaktičnega gradiva, na primer lutk (dojenčkov), modelov medenice; uvajamo poudarek na zgodnjem seznanjanju dojenčka s knjigami (kartonke).

Izvedba PPS in NPD

Izvedba PPS in NPD je prilagojena sodobnemu dinamičnemu načinu življenja žensk in moških.

Predlagamo izvajanja srečanj PPS v poznem popoldanskem času (ki naj ima prednost pred izvajanjem v drugih delih dneva). Nekaterim izvajalkam in tudi bodočim staršem bi ustrezala večja strnjenost izvedbe aktivnosti v PPS.

Ker želimo zagotoviti enakost v dostopnosti storitev in zaradi specifičnosti tematike, je priporočljivo, da se program PPS izvede najmanj osemkrat na leto. Program naj teče kontinuirano (predvidevamo krajšo prekinitev med poletnim časom). V večjih ZD se program izvede večkrat, glede na število nosečnic in razpoložljivost strokovnjakov.

Ob skupinskih PPS je treba zagotoviti tudi individualno vzgojo za zdravje, kot je že uveljavljeno v praksi.

Čas izvajanja srečanj NPD v dnevu je dobro prilagoditi siceršnjemu urniku pregledov in obveznostim zdravstvenim strokovnjakom. Smiselno je vzpostaviti predvidljiv urnik srečanj.

Obveščanje o programih in aktivno vabljenje v PPS in NPD

Predlagamo aktivno vabljenje v oba programa, s posebno pozornostjo do ranljivih skupin.

Zaželenost programov PPS in NPD

Bodoči starši in starši dojenčkov so večinoma odprti za nove informacije in željni učenja spretnosti, posodobljen program PPS in predlagani program NPD jim omogočata aktivnejšo vlogo.

»Dober glas seže v deveto vas.« = »Dober glas o kakovostni pripravi na porod in starševstvo seže v vsako pričakujočo družino.«

Kakovosten program, ki ustreza potrebam uporabnic in uporabnikov in ki hkrati naslavlja izbrane javnozdravstvene tematike, bo s primernim načinom obveščanja in vabljenja zaželen in obiskan.

Izvajalci in vodja

Pri izvedbi PPS sodelujejo diplomirana medicinska sestra, diplomirana babica in fizioterapevtka;

zaželena je neposredna vključenost psihologinje, medicinske sestre v stomatologiji, po možnosti pa tudi ginekologa-porodničarja in drugih. Izbira sodelujočih strokovnjakov za izvedbo je odvisna od številnih dejavnikov, med drugim tudi od velikosti zdravstvenega doma, razpoložljivosti strokovnjakov in številčnosti ponovitev posameznega sklopa srečanj programa PPS. Pri izvedbi NPD sodelujeta

diplomirana medicinska sestra in pediater; če je na voljo in je organizacijsko izvedljivo, se vključi psihologinja. V sodobnih oblikah PPS in NPD so naloge vodje zahtevne, je organizatorica, koordinatorica in vodja aktivnega učenja odraslih; zato za svoje delo potrebuje ustrezno organizacijsko strukturo in kompetence.

Delovni pogoji za strokovnjake in strokovnjakinje in prostorski pogoji za izvajanje PPS in NPD Zelo pomembno je ustvarjanje kar najboljših delovnih pogojev za strokovnjake, ki sodelujejo z uporabnicami in uporabniki; s tem krepimo kakovost in učinkovitost programov.

Za dobro počutje udeleženk in udeležencev ter izvajalcev in izvajalk in za kakovostno izvedbo PPS in NPD je potreben primeren prostor in izbrana oprema. Pri opremi prostorov za izvedbo PPS in NPD je treba še posebej misliti na potrebe nosečnice, doječe matere in starše dojenčkov.

Izvajalci in izvajalke za pripravo in izvajanje PPS in NPD potrebujejo ustrezne prostore, ki so prijetni in funkcionalni, in ki ustrezajo sodobnim andragoškim principom.

Enotni standard znanja, izobraževanje in usposabljanje izvajalk in izvajalcev

Pomembno je zagotavljanje enotnega standarda znanja (znanja, spretnosti, kompetence) za izvajalce s področja zdravja in zdravega načina življenja ter opolnomočenje nosečnic, partnerjev ter staršev dojenčkov v skrbi za zdravje otrok in celotne družine ter zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Treba je zagotoviti sredstva za redno usposabljanje izvajalk programov PPS in NPD. Kjer je to smiselno, še posebej, kadar gre za pomembnejše novosti glede posameznih tematik, naj se pripravijo enotna izobraževanja za različne zdravstvene strokovnjake, ki sodelujejo v obporodni skrbi.

Spletna stran zdaj.net, gradiva

Za vzdrževanje in spodbujanje rabe spletne strani, namenjene tako uporabnicam in uporabnikom kot strokovnjakom, je potrebna redna in usmerjena skrb (npr. redna posodobitev gradiv za uporabnice in uporabnike in različne strokovnjake; aktualizacija, dinamika informiranja, razvoj različnih pristopov itd.).

Za zmanjševanje neenakosti v zdravju je nujno, da se na nacionalni ravni ponovno zagotovijo sredstva za redno posodabljanje, oblikovanje in tisk gradiv za izbrane tematike.

Stalnost posodabljanja

Za področje vzgoje za zdravje je pomembno, da se program stalno spremlja in nadgrajuje v skladu s sodobnimi smernicami na področju vzgoje za zdravje, promocije zdravje pa tudi pedagoško/andragoških ved z uporabo sodobnih in uporabniku prijaznih pristopov.

Pomembno je redno strokovno izobraževanje in usposabljanje vključenih strokovnjakov.

Izzivi za prihodnost glede PPS in NPD

Predlagamo razvoj specifičnih oblik PPS in dodatnih stopnjevanih intervencij pri NPD.

V prihodnje je mogoče s spremljanjem vsebinskih in izvedbenih vidikov prepoznavati priložnosti in možnosti za krepitev zdravja posameznih ranljivejših podskupin in posameznikov, posameznic, parov in družin. Na njihovi podlagi je mogoče razvijati specifične oblike, na primer z inovativno rabo sodobnih tehnoloških rešitev bi lahko okrepili skrb za zdravje mater, tudi duševno zdravje žensk po porodu.

Krepitev sodelovanja različnih strokovnjakov

Pred nami je še nekaj pomembnih korakov v smeri krepitve sodelovanja v timu in povezovanja med različnimi zdravstvenimi strokovnjaki, ki sodelujejo v obporodni skrbi.

Upravljanje in sodelovanje različnih deležnikov

Pomembno je ustvarjanje ustreznih pogojev za uvedbo strukturnih in organizacijskih okvirjev za načrtovanje in izvajanje ter spremljanje ustreznih, učinkovitih in dostopnih programov vzgoje za zdravje za vse ključne ciljne populacije. Sodelovanje in usklajevanje med različnimi deležniki in odločevalci ter uskladitev s plačnikom storitev je pomemben del za zagotavljanje trajnosti programov PPS in NPD in njihovega nadaljnjega razvoja. Uspešnost in učinkovitost posameznega programa odvisna tudi od ključnih deležnikov, ki lahko ustrezno podprejo programe; tu mislimo na strokovne institucije, kot so različni strokovni kolegiji, Zbornica – Zveza in ZZZS.