• Rezultati Niso Bili Najdeni

Grafični prikaz frekvenčne razporeditve določenih oblik spletnega nasilja, ki so jo

šolanja na daljavo naprej (n=180)

LEGENDA:

Podatki so obdelani v frekvenčno porazdelitev podatkov in prikazani v tabeli ter s stolpci.

Frekvenčna razporeditev oblik spletnega nasilja (n=180)

Pred začetkom šolanja na daljavo. Od začetka šolanja na daljavo naprej.

Oznaka

61

Kot lahko razberemo iz izbranih podatkov so najpogostejše oblike spletnega nasilja, ki so se pojavile pred začetkom šolanja na daljavo Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino, Širili so neresnične govorice o meni, Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu in Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti. V obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej pa so se najpogosteje pojavile oblike Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino, ter Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti in Širili so neresnične govorice o meni.

Kot vidimo, tako v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo kot v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej prevladuje oblika spletnega nasilja Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino.

Da pa lahko na podlagi podatkov hipotezo bodisi obdržim, bodisi zavrnem, sem izračunala še Hi kvadrat preizkus za normalno porazdelitev podatkov.

Preglednica 3: Porazdelitev oblik spletnega nasilja(fe1 – fe13) pred začetkom šolanja na daljavo glede na empirične (fe(n)) in teoretične (ft) frekvence (n=180)

Predpostavila sem, da so podatki normalno porazdeljeni, ter jih prikazala z empiričnimi (fe(n)) in teoretičnimi (ft) frekvencami, kot je razvidno v tabeli. Nato sem po formuli χ2= Σ(fe(n) – ft)²/ft izračunala vrednost Hi kvadrata. Dobila sem rezultat χ2= 82,2. Izračunano število prostorskih stopinj (df) je znašalo df=12. Nato

Oblika

62

sem v tabeli verjetnosti Hi kvadrata preverila rezultat χ2 pri df=12 in α=0,05. V tabeli je pri df=12, α=0,05 zapisana vrednost χ2=21,026. Ker je moj rezultat χ2=

82,2 občutno večji kot pričakovan rezultat pri vrednosti df=12, α=0,05 (χ2=21,026), hipotezo H1 zavrnem.

Enako sem izračunala tudi za obdobje od začetka šolanja na daljavo naprej.

Preglednica 4: Porazdelitev oblik spletnega nasilja(fe1 – fe13) od začetka šolanja na daljavo naprej glede na empirične (fe(n)) in teoretične (ft) frekvence (n=180)

Predpostavila sem, da so podatki normalno porazdeljeni, ter jih prikazala z empiričnimi (fe(n)) in teoretičnimi (ft) frekvencami, kot je razvidno v tabeli. Nato sem po formuli χ2= Σ(fe(n) – ft)²/ft izračunala vrednost Hi kvadrata. Dobila sem rezultat χ2= 90,4. Izračunano število prostorskih stopinj znaša df=12. Nato sem v tabeli verjetnosti Hi kvadrata preverila rezultat χ2 pri df=12 in α=0,05. V tabeli je pri df=12, α=0,05 zapisana vrednost χ2=21,026. Ker je moj rezultat χ2= 90,4 občutno večji kot pričakovan rezultat pri vrednosti df=12, α=0,05 (χ2=21,026), hipotezo H1 zavrnem.

3.7.2 Druga hipoteza

H2: Pri vsaki od oblik spletnega nasilja velja, da je zaznavanje te oblike pred začetkom šolanja na daljavo statistično pomembno povezano z zaznavanjem te oblike v obdobju od začetka šolanja na daljavo dalje.

Oblika

63

Z drugo hipotezo sem želela primerjati zaznavanje oblik spletnega nasilja s strani učencev v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo v primerjavi z obdobjem od začetka šolanja na daljavo naprej. Podatke sem izračunala v programu SPSS s pomočjo Hi-kvadrat preizkusa. Primerjala sem zaznavanje vsake od 13 posameznih oblik spletnega nasilja pred začetkom šolanja na daljavo v primerjavi z obdobjem od začetka šolanja na daljavo naprej.

Oblike spletnega nasilja, ki sem jih primerjala, so:

1. Grozili so mi;

2. Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino;

3. Širili so neresnične govorice o meni;

4. Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti;

5. Ustvarjen je bil moj lažni profil (npr. na Snapchatu);

6. Ustvarjena je bila spletna stran o meni;

7. Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način;

8. Izsiljevali so me;

9. Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu;

10. Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi;

11. Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah;

12. Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/- -a prijateljice in prijatelje ter ugled;

13. Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti.

Za interpretacijo podatkov sem uporabila bodisi Hi kvadrat preizkus bodisi Kullbackov preizkus. Če so podatki pod tabelo kazali več kot 20 % teoretičnih frekvenc, manjših od 5 ter minimalno teoretično frekvenco vsaj 1, sem uporabila Hi kvadrat preizkus, če pa vsaj eden od teh dveh pogojev ni bil izpolnjen, sem uporabila Kullbackov preizkus.

64 3.7.2.1 Grozili so mi

Preglednica 5: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Grozili so mi (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo dalje

Skupaj Niso mi grozili So mi grozili

Pred začetkom šolanja na daljavo

Niso mi grozili frekvenca 163 2 165

% znotraj Niso mi grozili pred začetkom šolanja na daljavo

98,8% 1,2% 100,0%

Vrednost Hi kvadrat preizkusa je statistično pomembna (χ2=59,809; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali oblike spletnega nasilja Grozili so mi v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo, se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Grozili so mi v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,50. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Grozili so mi med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

3.7.2.2 Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino

Preglednica 6: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino (n=180) sporočil z neprimerno vsebino.

96,7% 3,3% 100,0%

65

8 22 30

% znotraj Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino.

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =73,537; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Prejel/-a sem sporočilPrejel/-a z neprimerno vsebino v obdobju pred zPrejel/-ačetkom šolPrejel/-anjPrejel/-a nPrejel/-a dPrejel/-aljPrejel/-avo, se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,59. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

3.7.2.3 Širili so neresnične govorice o meni

Preglednica 7: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Širili so neresnične govorice o meni (n=180)

% znotraj Širili so neresnične govorice o meni.

66

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =28,698; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Širili so neresnične govorice o meni v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Širili so neresnične govorice o meni v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,45. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Širili so neresnične govorice o meni med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

3.7.2.4 Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti

Preglednica 8: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo fotografij ali videoposnetkov, ki niso bili namenjeni javnosti.

98,3% 1,7% 100,0%

1 3 4

% znotraj Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti.

25,0% 75,0% 100,0%

Skupaj 174 6 180

% znotraj Pred začetkom šolanja na daljavo-.

96,7% 3,3% 100,0%

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =17,734; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti v obdobju pred

67

začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,52. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

3.7.2.5 Ustvarjen je bil moj lažni profil

Preglednica 9: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Ustvarjen je bil moj lažni profil (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo

% znotraj Ni bil ustvarjen moj lažni profil (npr. na Snapchatu).

98,8% 1,2% 100,0%

da 4 3 7

% znotraj Ustvarjen je bil moj lažni profil (npr. na

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =14,317; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Ustvarjen je bil moj lažni profil v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Ustvarjen je bil moj lažni profil v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

68

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,44. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Ustvarjen je bil moj lažni profil med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

3.7.2.6 Ustvarjena je bila spletna stran o meni

Preglednica 10: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Ustvarjena je bila spletna stran o meni (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =6,846; g=1;

α=0,009). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Ustvarjena je bila spletna stran o meni v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Ustvarjena je bila spletna stran o meni v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,44. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Ustvarjena je bila spletna stran o meni med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

69

3.7.2.7 Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način

Preglednica 11: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način (n=180)

% znotraj Moje slike niso bile spremenjene na žaljiv način.

Vrednost Kullbackovega preizkusa ni statistično pomembna (2Î =0,022; g=1;

α=0,881). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo nismo uspeli dokazati statistično pomembnih razlik v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Podatkov ne posplošimo na osnovno množico, za vzorec pa lahko trdimo, da 99,4

% učencev ni zaznalo oblike spletnega nasilja Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način ne v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo, ne v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej. En učenec je zaznal obliko spletnega nasilja Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način le v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej, 2 pa le v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo.

70 3.7.2.8 Izsiljevali so me

Preglednica 12: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Izsiljevali so me (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo naprej.

Skupaj

Niso me

izsiljevali. Izsiljevali so me.

Pred začetkom šolanja na daljavo.

173 1 174

% znotraj Niso me izsiljevali. 99,4% 0,6% 100,0%

3 3 6

% znotraj Izsiljevali so me. 50,0% 50,0% 100,0%

Skupaj 176 4 180

% znotraj Pred začetkom šolanja na daljavo.

97,8% 2,2% 100,0%

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =17,734; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Izsiljevali so me v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Izsiljevali so me v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,52. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Izsiljevali so me med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

71

3.7.2.9 Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu

Preglednica 13: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo žaljivih ali nesramnih komentarjev o mojem

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =29,382; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Prejel/-a sem žPrejel/-aljive, nesrPrejel/-amne komentPrejel/-arje o mojem videzu v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega nasilja Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,48. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

72

3.7.2.10 Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi

Preglednica 14: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi (n=180)

% znotraj Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =4,787; g=1;

α=0,029). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,31. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej šibko povezano.

73

3.7.2.11 Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah

Preglednica 15: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah (n=180) sporočila, zaradi katerega bi me bilo strah.

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =30,248; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,55. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

74

3.7.2.12 Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/- -a prijateljice in prijatelje ter ugled

Preglednica 16: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/-a prijateljice in prijatelje ter ugled (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih bi da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =33,360; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/-a prijateljice in prijatelje ter ugled v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/-a prijateljice in prijatelje ter ugled v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

75

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,67. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/-a prijateljice in prijatelje ter ugled med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej močno povezano.

3.7.2.13 Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti

Preglednica 17: Zaznavanje oblike spletnega nasilja Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo fotografij ali videoposnetkov, ki jih nisem želel/-a videti.

93,3% 6,7% 100,0%

da 4 13 17

% znotraj Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti.

23,5% 76,5% 100,0%

Skupaj 156 24 180

% znotraj Pred začetkom šolanja na daljavo.

86,7% 13,3% 100,0%

Vrednost Kullbackovega preizkusa je statistično pomembna (2Î =42,263; g=1;

α=0,000). Med učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo se pojavljajo statistično pomembne razlike v primerjavi z učenci, ki bodisi so ali niso zaznali obliko spletnega Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

76

Vrednost Cramerjevega koeficienta kontingence C znaša 0,51. To nam pove, da je zaznavanje oblike spletnega nasilja Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti med obdobjema pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej srednje povezano.

Splošna Interpretacija:

Kot je razvidno iz tabel in interpretacij podatkov, se statistično pomembne razlike pojavljajo pri vseh oblikah spletnega nasilja (Grozili so mi; Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino; Širili so neresnične govorice o meni; Delili so moje fotografije ali video posnetke, ki niso bili namenjeni javnosti; Ustvarjen je bil moj lažni profil; Ustvarjena je bila spletna stran o meni; Izsiljevali so me; Prejel/-a sem žaljive, nesramne komentarje o mojem videzu; Nekdo je na spletu delil skrivnost, ki sem jo zaupal/-a le eni osebi; Dobil/-a sem sporočilo, zaradi katerega me je bilo strah; Nekdo se je delal, da sem jaz, in naokoli pošiljal sporočila, zaradi katerih sem izgubil/- -a prijateljice in prijatelje ter ugled; Prejel/-a sem fotografije ali videoposnetke, ki jih nisem želel/-a videti.), razen pri obliki Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način.

V največji meri so učenci tako v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo kot v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej zaznali obliko spletnega nasilja Prejel/-a sem sporočila z neprimerno vsebino. To obliko nasilja je v obeh obdobjih zaznalo 22 učencev. 5 učencev je to obliko spletnega nasilja zaznalo le v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo, 8 pa le v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej. V najmanjši meri pa so učenci tako v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo kot v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej zaznali obliko spletnega nasilja Moje slike so bile spremenjene na žaljiv način. Te oblike namreč v obeh obdobjih skupaj ni zaznal noben učenec. Kar pa ne pomeni, da se oblika sploh ni pojavila, saj sta jo 2 učenca zaznala le v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo, 1 učene pa jo je zaznal le v obdobju od začetka šolanja na daljavo naprej.

77

3.7.2.14 Zaznavanje spletnega nasilja v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej

Preglednica 18: Zaznavanje spletnega nasilja v obdobju pred začetkom šolanja na daljavo in od začetka šolanja na daljavo naprej (n=180)

Od začetka šolanja na daljavo naprej

Skupaj

Ne Da

Pred začetkom šolanja na daljavo

Ne 120 10 130

% znotraj nasilje pred začetkom šolanja na daljavo

92,3% 7,7% 100,0%

Da 9 41 50

% znotraj nasilje pred začetkom šolanja na daljavo

18,0% 82,0% 100,0%

Skupaj 129 51 180

% znotraj nasilje pred začetkom šolanja na daljavo

71,7% 28,3% 100,0%

Vrednost Hi kvadrat preizkusa je statistično pomembna (χ2=98,196; g=1;

Vrednost Hi kvadrat preizkusa je statistično pomembna (χ2=98,196; g=1;