• Rezultati Niso Bili Najdeni

Inspiracija za živalski vrt, (osebni arhiv)

3.2. OBLIKOVANJE KOLEKCIJE VZORCEV 3.2.1. Razvoj ilustracije

Kolekcijo vzorcev sestavljajo glavni oz. osrednji elementi in podporni elementi. Prvo skupino sestavljajo živali, ki simbolizirajo enakopravnost. V drugi skupini je v vzorcih veliko mavric, ki izhajajo z mavrične zastave enakopravnosti (LGBTQ). Poleg teh se pojavljajo tudi krogi, ki so na novi LGBTQIA+ zastavi. Prav tako je v vzorce

vključenih veliko srčkov, ki ponazarjajo prijateljstvo in ljubezen med živalmi. Ponekod se pojavljajo večbarvne črtice s simbolom z zastave LGBTQ+.

(Slika 29: Podporni elementi, osebni arhiv)

Ilustracije živali sem začela z grobim skiciranjem preprostih oblik, v katere sem vnesla lastnosti določene živali. Tako sta iz iste oblike nastala pingvin in samorog, le da imata vsak svoje prepoznavne lastnosti, ki so se skozi proces oblikovanja vedno bolj definirale.

(Slika 30: Idejne skice za živali, osebni arhiv)

(Slika 31: Ilustracije živali, osebni arhiv)

Končne ilustracije so prikazane v 2D-prostoru. Nekatere živali so v barvi, ki jim pripada, torej v resničnih barvah (npr. pingvin), druge pa so zaradi variabilnosti, humorja in estetike prikazane v barvah, ki niso običajne (npr. roza krokodil). Vsaka skupina živali ima osnovno obliko, na katero so nato postavljeni oči, lička in

trebušček, poleg pa so dodani še drugi elementi, ki pomagajo narediti ilustracijo privlačnejšo, kot so na primer pike na krokodilu, nakazani kodri na lami in vzorci na želvinem oklepu. Odločila sem se prikazati živali z različnih delov sveta, ki

ponazarjajo drugačnost; severnega medveda, pingvina in mroža s severnega tečaja ter žirafo, opico, slona, leva in nilskega konja iz afriške savane. Zanimiv element so tudi samorogi, ki veljajo za pravljična bitja.

Podporni elementi, kot so mavrice, pike, krogi, črte, lise, so pri vsakem vzorcu v drugačni barvi, velikosti, obliki, odvisno od teme oz. estetike vzorca.

3.2.2. Skupine vzorcev

Konstrukcije vzorcev v diplomskem delu so sledile osnovnim zapovedim raportiranja:

(Slika 32: Vzorec 1, osebni arhiv)

Vzorec s pandami in koalami na zelenem ozadju ima preprosto izmenjujoče se ponavljanje elementov živali (ABA), ki se ponovi v navpični liniji. Vmesni prostori so zapolnjeni z elementi iz okolja, iz katerega prihajata koala in panda, torej z listi tropskih rastlin in cvetlicami.

(Slika 33: Vzorec 2, osebni arhiv)

(Slika 34: Vzorec 3, osebni arhiv)

Pri vzorcih na temnordečem in črnem ozadju sem se posluževala naključnega pozicioniranja elementov, saj sem poskušala na čim zanimivejši način zapolniti prostor ter se izogniti očitnemu raportiranju. Takšen način postavljanja elementov sva s profesorico Katjo Burger poimenovali „pripovedno postavljanje elementov“, saj sem želela ustvariti zgodbo, ki bo za otroka interaktivna. Tako bo otrok ob

opazovanju lahko opisal dogajanje in se zaposlil.

(Slika 35: Vzorec 4, osebni arhiv)

Vzorec na sivem ozadju je oblikovan po principu mreže. Elementi (živali) so

postavljeni v navpične in vodoravne linije, ki se med seboj križajo. Vmesni prostori med linijami so zapolnjeni z različnimi podpornimi elementi, kot so oblaki, srčki in cvetovi.

(Slika 36: Vzorec 5, osebni arhiv)

(Slika 37: Vzorec 6, osebni arhiv)

Vzorca na belem ozadju imata elemente postavljene po diagonali. Živali so v obeh primerih približno enake velikosti, ne glede na to, kakšno je velikostno razmerje med njimi v resničnem svetu. Tako sta na primer krokodil in nilski konj enako velika.

Manjši podporni elementi zapolnjujejo ostali prostor ter lepo dopolnjujejo vizualno podobo.

3.2.3. Barvna shema

Barve, ki so vključene v kolekcijo, delujejo zelo naravno. Ker so isti oblačilni kosi namenjeni tako deklicam kot dečkom, to idejo podpirajo tudi izbrani barvni toni.

Barvna paleta zajema zelo širok nabor barv in vključuje vse od hladnomodrih, zelenih in sivih tonov, do zelo toplih rumenih in oranžnih barvnih tonov. S takšno paleto so bili v vzorcih in ilustraciji doseženi močni kontrasti in lepe harmonije. Tako široko barvno paleto podpira tehnika digitalnega tiska, s katero sem jih prenesla na tekstil.

(Slika 38: Barvna paleta, osebni arhiv) 3.2.4. Prenos vzorcev na oblačila

Ko so bili vzorci končani, sem se lotila oblikovanja oblačil, nato pa je sledilo

združevanje vzorcev in oblačil. Treba je bilo določiti velikost vzorcev na oblačilih ter ustvariti kolekcijo kot celoto, kar je pomenilo združevanje vzorcev tako, da bo podoba končne kolekcije zaokrožena.

(Slika 39: Variacije v velikosti vzorca na majici, osebni arhiv)

Tehnika, s katero so vzorci prenešeni na tekstil, se imenuje digitalni tekstilni tisk.

Digitalni tisk je najnovejša tehnologija oz. tehnika tiska. Imenujemo ga tudi kapljični ali kapalni tisk, saj se barvilo prenaša na material v obliki kapljic. Tiskarski stroj je sestavljen iz tiskarske glave, na kateri so šobe, iz katerih brizgajo kapljice barvila.

Tiskarska glava potuje iz ene smeri v drugo in nazaj ter za sabo pušča sled barvila.

Hitrost tiskanja je odvisna od zahtevnosti vzorca. Barvni sistem, ki se uporablja, je CMYK.

Razlog, zakaj je digitalni tisk dandanes med najbolj pogosto uporabljenimi tehnikami prenašanja vzorcev na tekstil, je v njegovem hitrem odzivu na potrebe in zahteve kupca/naročnika, neomejenem številu barv, prav tako ni pomembna velikost in zahtevnost vzorca. Tisk ne zahteva velike porabe materiala, saj ne potrebujemo

„testnih odtisov“. Način tiskanja je trajnosten in okolju prijazen, saj ni ostanka

tiskarske paste, barvila pa so lahko narejena na vodni osnovi, kar je človeku in okolju prijaznejši način. (Vir: Tehnologija tiskanja tekstilij, Petra Tavčer)

Digitalni tisk sem izvedla s pomočjo tiskarstva Kolorado d.o.o., in sicer v tiskalnem stroju MIMAKI TX-300P 1800B, ki ima sistem tekočega traku (belt) in podpira tiskanje na elastični tekstil. V stroj sem vstavila metražo izbranega materiala ter začela s procesom tiskanja. Za tisk se uporabljajo pigmentna barvila tipa 400, ki so narejena na vodni osnovi. (Vir:https://www.kolorado.si/o-nas/)

3.3. KOLEKCIJA OBLAČIL

Oblačila za otroke zahtevajo veliko pozornosti in premišljenega oblikovanja. Glede na starost so pogojene določene zahteve, ki omogočajo razvoj otroka in opravljanje aktivnosti. Pred oblikovanjem oblačil sem se posvetovala z nekaj starši ter dobila njihovo mnenje, ki mi je pomagalo pri nadaljnjem delu.

3.3.1. Zakonitosti in zahteve otroških oblačil

Otroška oblačila ter njihovo oblikovanje zahteva veliko pozornosti in premišljenega načrtovanja. Namen oblačil je, da varujejo naše telo pred vremenskimi razmerami in poškodbami, prav tako pa dajejo lep izgled ter dopolnijo našo zunanjo podobo.

Otroci so posebna ciljna skupina, ki imajo zaradi razvoja in aktivnosti v tem življenjskem obdobju specifične zahteve. Osnovne potrebe otroških oblačil so mehkoba na otip, udobnost, zračnost, nedražeča (zaradi alergij, izpuščajev, srbečice) in lahkotna tkanina.

Priporočljivi so materiali, ki so negorljivi in nevnetljivi. Pomemben je lahek dostop do pleničke za hitro in enostavno previjanje ter seveda enostaven način oblačenja in slačenja. Oblačila morajo biti brez vrvic (s čimer se izognemo zadušitvi), primerna za igro in fizične aktivnosti ter počitek, prav tako je pomembno spodnje perilo iz

organskih vlaken.

Oblikovanje otroških oblačil je podrejeno udobju in funkciji. Oblačila so povezana z razvojem, načinom življenja in aktivnostmi, ki jih otrok počne pri določeni starosti. V času dojenja (v povprečju do šest mesecev) imajo številni dojenčki trebušne krče zaradi mleka ter občasne prebavne motnje, zato je dobro, da so bodiji, kombinezoni in majice iz elastičnega materiala ter malo večji, saj tako dopuščajo udobje v predelu trebuščka. Prav tako je treba paziti, da v tem obdobju ne nosijo hlač, ki bi imele pretesno elastiko oz. zapenjanje v predelu trebuščka, saj pritisk poveča bolečino, ki jo povzročajo krči. Kosi, ki se oblačijo čez glavo, niso priporočljivi, saj so nepraktični tako za starše kot otroke. V primeru oblačila, ki se oblači čez glavo, mora biti

odprtina za glavo večja in z vratnim izrezom ali pa mora vsebovati dodatno

zapenjanje, ki poveča odprtino za glavo. Pomembni so vsi dodatni elementi, saj ti ne smejo biti nevarni in zdravju škodljivi (npr. ostri gumbi ali vrvice) – Standard SIST EN 14682:2008 Varnosti otroških oblačil – vrvice in vezalke na otroških oblačilih. Ko se otrok začne postavljati na noge ter hoditi, je priporočljivo, da imajo nogavice in hlačne nogavice (pog.žabice, hulahopke) na podplatih gumo, tisk ali folijo, ki onemogoča drsenje ter tako olajša in izboljša oprijem podplata k tlom. Za starše in otroke najbolj udobni so kombinezoni (ang.one-piece), saj je z enim oblačilnim kosom pokrito celo telo. Takšni oblačilni kosi so najbolj praktični, če imajo zapenjanje (npr. zadrga ali pritiskači) po vsej dolžini od vratnega izreza vse do konca noge.

Zapenjanje na bodijih je najbolj pogosto in praktično med obema nogama dojenčka, na predelu pleničke. Tako med previjanjem ni treba slačiti celotnega oblačila. Na vrhnjih oblačilih (npr. jopice in jakne), je priporočljivo zapenjanje na zadrgo, saj je takšno oblačenje in slačenje veliko lažje za otroka in starše.

3.3.2. Line up + tehnične skice

(Slika 40: Line up, osebni arhiv)

(Slika 41: Tehnična skica 1, osebni arhiv)

(Slika 42: Tehnična skica 2, osebni arhiv)

(Slika 43: Tehnična skica 3, osebni arhiv)

(Slika 44: Tehnična skica 4, osebni arhiv)

(Slika 45: Tehnična skica 5, osebni arhiv)

(Slika 46: Tehnična skica 6, osebni arhiv)

3.4. TRAJNOST IN STANDARDI KAKOVOSTI

Modna in tekstilna industrija sta med največjimi onesnaževalci okolja. V manj razvitih državah, kjer se nahaja velik del tekstilnih tovarn, se dogaja, da ta zaposluje in izkorišča otroke, ne nudi varnega delovnega okolja in za opravljeno delo ne ponudi pravičnega plačila. Nabor negativnih vidikov modne industrije je velik, zato je za preprečitev takšnega početja potrebna sprememba, ki jo danes imenujemo trajnost.

Princip trajnosti, ki zadeva modno industrijo, je zmanjšanje odpadkov. Vsako leto se proizvede približno 92 milijonov ton tekstilnih odpadkov. Pomembno je zmanjševanje revščine in pošteno plačilo, saj večina ljudi, sploh žensk in otrok v državah tretjega sveta, ki delajo v tovarnah, ne dobi poštenega plačila. Prav tako je velik problem odgovorna poraba surovin, pitne vode, zdravje itd.

Trajnost in njeni principi so v današnjem svetu zelo pomembni in na trgu konkurenčni. Podatki v Forbesovi raziskavi so pokazali, da si več kot 52 % vprašancev želi trajnostnih oblačil. (Vir:

https://www.forbes.com/sites/kaleighmoore/2019/06/05/report-shows-customers-wan t-responsible-fashion-but-dont-want-to-pay-for-it/?sh=4dfbe9351782)

Trajnost v diplomskem delu je dosežena z izbiro materialov, ki imajo standard kakovosti Oeko-Tex® Standard 100, Organic. Ta standard zagotavlja bombaž, pridelan iz gensko nespremenjenih rastlin, brez uporabe kemikalij, gnojil in pesticidov.

V slovenski zakonodaji ni predpisanih standardov za otroška oblačila, tako kot imajo to urejeno druge države po svetu. Obstaja že prej omenjeni standard SIST EN 14682:2008 Varnosti otroških oblačil – vrvice in vezalke na otroških oblačilih, vendar mi ga pri oblikovanju ni bilo treba upoštevati, saj sem se vsem vrvicam na oblačilih izognila. Proizvajalci velikokrat prostovoljno pristopijo k uporabi ekoznaka in sledenju določenemu standardu, saj jim takšno ravnanje omogoča boljšo prodajo. Ker pa je varnost zelo pomembna, je treba posebno pozornost nameniti standardom

kakovosti, saj ti določajo, kako varen in zdravju neškodljiv je izdelek, kar je ključnega pomena. Obstajajo različni certifikati, ki potrjujejo oz. določajo, kakšne kakovosti je izdelek.

(Slika 47: Cetifikat organskega bomaža, oseben arhiv)

3.4.1 Öko-Tex standard 100

Öko-Tex, ki deluje od leta 1992, je globalno združenje za enotno testiranje in sistem certificiranja tekstilnih surovin, polizdelkov ter končnih produktov v vseh fazah proizvodnje. Izdelki s tem standardom ne smejo vsebovati nobenih škodljivih snovi.

V ta namen izvajajo različne teste za prepovedane snovi, ki so lahko rakotvorne. To velja za snovi, ki so s strani zakonodaje dovoljene, a omejene, na primer formaldehid in težke kovine. Snovi, ki dokazano škodujejo zdravju, a po zakonu niso

prepovedane, na primer pesticidi in razna barvila, so lahko alergene. Prav tako testirajo pH, ki je lahko zdravju škodljiv. Izdelki dobijo to oznako samo, če so prestali vse teste. (Vir:https://www.otroskaoblacila.si/oznake-standardov-kakovosti/)

3.4.2 GOTS (Global Organic Textile Standard)

GOTS je vodilni svetovni standard za ekološke tekstilije in je podeljen le tistim, ki izpolnjujejo vse zahteve. Pomemben je celoten proces pridelave surovin ter

družbena in ekološka proizvodnja. Standard zahteva jasno označevanje in pregled, ki je namenjen kupcem ter jim tako zagotavlja transparentnost, kar pomeni, da vedo, od kod so surovine, kje se je dogajala proizvodnja, s kakšnimi snovmi so obdelali tekstilije itd. GOTS oznako ORGANIC dobijo samo proizvodi, ki imajo vsaj 95 % s certifikati potrjenih ekoloških vlaken. Stopnje proizvodnje za GOTS morajo biti ločene od ostale predelave. Vse kemične snovi, ki se uporabljajo med proizvodnjo v

industriji, morajo biti preverjene in ocenjene. Tako na primer ocenjujejo toksičnost in biorazgradljivost materialov. Za ta standard se v industriji ne sme uporabljati težkih kovin, formaldehida, aromatskih topil, nanodelcev, gensko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov, sintetičnih sredstev za apretiranje. Prav tako morajo vsa belila biti osnovana na kisiku in ne na kloru. Celoten postopek mora biti okolju

prijazen in zdravju neškodljiv. Upoštevati mora postopke za zmanjševanje odpadkov in izpustov ter tako prispevati k čistejšemu okolju. (Vir:

https://www.otroskaoblacila.si/oznake-standardov-kakovosti/)

3.4.3 Fair Trade Certified

Fair Trade Certified je organizacija oz. standard, ki delavcem zagotavlja pošteno plačilo ter varno delovno okolje in pogoje za delo. Standard vključuje in pomaga vsem členom od proizvodnje do kupca. Če ima produkt certifikat Fair Trade, pomeni, da je ta narejen v skladu s strogimi socialnimi, okolijskimi in ekonomskimi standardi.

Organizacija, ki podeljuje certifikate, z gotovostjo trdi, da so metode in material, ki ga uporabljajo, varni za delavce in okolje. (Vir:

https://www.unsustainablemagazine.com/a-guide-to-ethical-and-sustainable-kids-clot hing-brands/)

3.5 FOTOGRAFIJE

(slika 48: Kolekcija 1, osebni arhiv)

(slika 49: Kolekcija 2, osebni arhiv)

(slika 50: Kolekcija 3, osebni arhiv)

(slika 51: Kolekcija 4, osebni arhiv)

(slika 52: Kolekcija 5, osebni arhiv)

(slika 53: Kolekcija 6, osebni arhiv)

(slika 54: Kolekcija 7, osebni arhiv)

(slika 55: Kolekcija 8, osebni arhiv)

(slika 56: Kolekcija 9, osebni arhiv)

4 REZULTATI IN RAZPRAVA

Glavna ideja mojega diplomskega dela je bila ustvariti otroško kolekcijo oblačil z vzorci, ki so praktična, trajnostna ter vizualno privlačna otrokom in staršem.

Najpomembnejši element, ki ga iščem v oblačilih, je, da med procesom oblikovanja uživam in da imajo oblačila pomen. Skozi ves študij sem se trudila, da bi moja oblačila imela globoko sporočilnost, zato sem se odločila, da bo tema diplomskega dela nekaj, za kar mi je resnično mar in to želimz oblačili predati naprej.

Zelo zanimiv je bil proces raziskovanja v teoretičnem delu. Ogromno sem se naučila ter pridobljeno znanje uporabila pri oblikovanju kolekcije. Raziskovanje ilustracije in vzorcev v vsej njuni širini mi je odprlo številne možnosti pri nadaljnjem oblikovanju.

Tako sem s pomočjo otroške ilustracije oblikovala vzorce za tekstil, iz katerega sem kasneje izdelala oblačila. Ker je kolekcija namenjena majhnim otrokom, ki so zelo specifična ciljna skupina, sem se med raziskovanjem dotaknila tudi razvoja otroka, kar mi je pomagalo razumeti njihove vidne in mentalne sposobnosti dojemanja ilustracije ter fizične sposobnosti, ki sem jih upoštevala pri oblikovanju oblačil.

V eksperimentalnem delu sem raziskala pomen enakopravnosti v današnjem svetu in ugotovila, da gre še danes za enega izmed največjih družbenih problemov. Nato sem s pomočjo motivike živalskega vrta oblikovala otroške ilustracije, iz katerih so nastali vzorci. Vzorci so sestavljeni iz elementov živali, ki prihajajo iz različnih koncev sveta ter tako ponazarjajo raznolikost ljudi. Ker pa živijo v živalskem vrtu vse skupaj, bivajo v sožitju in so med seboj enakopravne. Sledilo je oblikovanje oblačil, kjer sem funkcionalnost in udobje postavila na prvo mesto. Tako sem na primer pazila, da se oblačila ne oblačijo čez glavo, saj je takšen način neprijeten za starše in otroke.

Veliko vlogo pri oblikovanju je igrala tudi trajnost, ki sem jo raziskala v

eksperimentalnem delu in njene principe poskušala vključiti v kolekcijo, zato sem se odločila za material s certifikatom organskega bombaža, ki je otroku prijazen in neškodljiv. Pri izdelavi oblačil so mi pomagali Kolorado tisk ter šivilja Neja.

Nastala je kolekcija otroških oblačil, ki vsebuje majice s kratkimi rokavi, kratke hlače, kombinezon s kratkimi hlačami brez rokavov, dolge hlače, bodi s kratkimi rokavi in brez rokavov, vrhnje oblačilo ter dodatke (slinčki in kape). Oblačila so polna vzorcev s pomembnim sporočilom, za katerega upam, da bo pripomogel k večji strpnosti in sprejemanju drugačnosti v prihodnosti.

5 ZAKLJUČEK

Diplomsko delo sem začela z idejo in željo po delu z otroki, vendar pa se je med procesom izkazalo, da gre za nekaj veliko večjega. Ugotovila sem, da je oblikovanje vzorcev, oblačil ter produktov za otroke nekaj, kar si želim početi v svojem življenju.

Ta kolekcija je šele začetek moje poti. V prihodnosti si želim nadaljevati v smeri otroških produktov, vzorcev in ilustracij ter ustvariti lastno znamko, ki bo predstavljala vrednote, v katere verjamem. Oblačila so medij, s katerim lahko naše ideje

sporočamo svetu, zato je to priložnost, da ustvarim oblačila, ki bodo naredila spremembo.

6 VIRI IN LITERATURA

- 24ur Fokus. 'Zaklad, ki ga otrok nosi s seboj'. V24ur.com. Objavljeno: Junij, 2020 (citirano: 2.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.24ur.com/novice/fokus/zaklad-ki-ga-otrok-nosi-s-seboj.html - Abigail Beall. Why clothes are so hard to recycle. VBBC FUTURE.

objavljeno: 13.7.2020 (Citirano: 2.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.bbc.com/future/article/20200710-why-clothes-are-so-hard-to-recy cle

- Afroza Akter Rita. Specific Requirement for development in children’s clothing: customer’s preference and satisfaction for buying. V

researchgate.net. Objavljeno: Auhust 2018 (Citirano: 1.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.researchgate.net/publication/327011802_Specific_requirement_fo r_development_in_children%27s_clothing_customer%27s_preference_and_s atisfaction_for_buying

- Amanda Morin, Reading Development and Skills by Age. VUnderstood.org.

Objavljeno: ni podatka (Citirano: 4.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.understood.org/articles/en/reading-skills-what-to-expect-at-differe nt-ages

- Avtor: Neznan. Baby clothing marketing - Global industrial Analysis and Forecast / 2025 VTransparency market research.com.Objavljeno: ni podatka (Citirano: 2.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.transparencymarketresearch.com/baby-clothing-market.html - Dawn Cowles. Guide to Organic and Ethical Brands for Babies & Children. V

Unsustainablemagazine.com. Objavljeno: ni podatka (Citirano: 1.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.unsustainablemagazine.com/a-guide-to-ethical-and-sustainable-ki ds-clothing-brands/

- Elizaveta Akimov. What is illustration and what are the different types of illustration. VDesign.tutplus.com.Objavljeno: November, 2020 (Citirano:

4.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://design.tutsplus.com/articles/what-is-illustration-and-what-are-the-differ ent-types-of-illustration--cms-36065

- Forte Tavčer. P. Tehnologija tiskanja tekstilij. 2010; prva izdaja. Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta, Oddelek za tekstilstvo ISBN 978-961-6045-82-7

- Grace Cook. How Millennial Culture Is Driving the Luxury Kidswear Market. V Businessoffashion.com (BOF). Objavljeno: Oktober 2017 (Citirano: 1.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.businessoffashion.com/articles/news-analysis/how-kiddie-street-st yle-stars-are-driving-the-childrenswear-market

- How to create the 7 most common surface pattern repeats. VPattern and Design. Objavljeno: Oktober, 2018 (citirano: 7.7.2021) Dostopno na

svetovnem spletu:

https://patternanddesign.com/7-most-common-surface-pattern-repeats/

- Ilustracija. VSlovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.Citirano:

2.7.2021. Dostopno na svetovnem spletu:

https://fran.si/iskanje?FilteredDictionaryIds=130&View=1&Query=*ilustracija - ITTEN, J. Umetnost barve: študijska izdaja, Jesenice: [samozal.] R.

Reichmann, 1999 ISBN - 961-90323-1-4

- Jelka Reichman. VEMKA.si, Objavljeno: Ni podatka (citirano: 2.7.2021 ) Dostopno na svetovnem spletu:

- Jersey-organski-bombaž. VSvet metraže.Objavljeno: ni podatka (Citirano:

28.6.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://svetmetraze.si/produkt/jersey-organski-bombaz-24177-250-bela - Kaleigh Moore. Report Shows Customers Want Responsible Fashion, But

Don’t Want To Pay For It. What Should Brands Do? V Forbes. Objavljeno:

Juni, 2019 (citirano: 7.7.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://www.forbes.com/sites/kaleighmoore/2019/06/05/report-shows-custome rs-want-responsible-fashion-but-dont-want-to-pay-for-it/?sh=4dfbe9351782 - Karen Ferreira. Types of illustrations for children’s books. V

getyourbookillustrations.com, objavljeno: Februar, 2020 (citirano: 28.6.2021) Dostopno na svetovnem spletu:

https://getyourbookillustrations.com/types-of-illustrations-for-childrens-books/

https://getyourbookillustrations.com/types-of-illustrations-for-childrens-books/