• Rezultati Niso Bili Najdeni

Grafični znak kmetije je kombiniran, in sicer tipografsko-ikoničen. Sestavlja ga ime blagovne znamke ter podoba vinske trte z grozdjem.

Beseda »kmetija« je izpisana v pokončnih, velikih tiskanih črkah z zaobljenimi serifi, beseda

»Tomažič« pa v kurzivni, mali tiskani, neserifni pisavi, ki deluje, kot bi bila ročno izpisana.

Njena začetnica »T« je v obe smeri podaljšana in skupaj z grozdom ustvarja ikonični del znaka, ki ponazarja vinsko trto.

Celoten znak se na etiketah različnih vin pojavlja v enobarvnih različicah, in sicer v zlati barvi s sijajem ter v črni in rumeni barvi brez sijaja.

UGOTOVITVE ANALIZE

Iz analize predstavljenih grafičnih znakov sem ugotovila, da izbrane blagovne znamke v tipografskem delu znaka pogosteje izbirajo pokončno kot kurzivno pisavo. Najpogosteje so uporabljene velike tiskane črke, zasledimo pa tudi male tiskane in pisane črke. Izbrane pisave so največkrat neserifne, uporabljajo pa se tudi zaobljeni serifi, tanki ter klinasti serifi.

Pogosto uporabljene barvne različice na etiketah so črna, bela, siva, zlata, rumena in rdeča.

Ugotovimo, da so največkrat uporabljene tiste lastnosti pisav, ki pripomorejo k čim večji berljivosti besed, in sicer: pokončne, velike tiskane, neserifne pisave.

Ikonični deli znakov blagovnih znamk se pojavljajo v različnih stopnjah enostavnosti, od zelo enostavnih do zelo kompleksnih. Nekateri simbolno prikazujejo vinarsko dejavnost, za kar se večinoma uporablja simbol grozda. Na etiketah se največkrat pojavljajo v zlati, zeleni, črni, rdeči, srebrni, sivi, rožnati in beli barvi za različne vrste vina.

3. PRAKTIČNI DEL

3.1. PREDSTAVITEV VINSKE BLAGOVNE ZNAMKE ŠKERJANEC

Kmetija z vinsko kletjo se nahaja v Vipavski dolini, v vasi Manče, njeni vinogradi pa se razprostirajo po okoliških gričih. Tradicija vinogradniške in vinarske dejavnosti podjetja Škerjanec sega v leto 1997.

Po zasaditvi prvih vinogradov je bilo vinogradništvo predvsem ljubiteljska dejavnost kmetije, kasneje pa se je obseg vinogradov počasi začel povečevati. Za pridelavo in predelavo grozdja se je začel zanimati tudi lastnikov sin Peter in skupaj z očetom Ivom sta v naslednjih 20 letih ustvarila 5 hektarjev veliko vinogradniško posest.

Kmetija se danes ukvarja s prodajo odprtih vin, kot so rebula, laški rizling, cabernet sauvignon, sivi pinot, merlot in beli kuve, ter prodajo vipavskih avtohtonih sort, kot sta pinela in zelen. V zadnjem času so se opisanemu aranžmaju pridružila tudi buteljčna vina in penine, ki so znana po mladostni svežini, lahkotnosti in sadnih aromah.

Večino odprtih vin prodajo v Sloveniji, skoraj polovico buteljk pa v tujino, in sicer v Avstrijo, Italijo, Nemčijo, na Dansko in Hrvaško.

Kmetijo in klet je pred kratkim prevzel sin, ki si želi večje prepoznavnosti in osvežitve blagovne znamke s sodobnejšim logotipom, ki bo povzel karakter njegovih vin ter privabil široko paleto kupcev.

3.1.1. RAZLOGI ZA PRENOVO CELOSTNE GRAFIČNE PODOBE

Za prenovo celostne grafične podobe se je podjetje odločilo kmalu po menjavi lastnika, kar je privedlo do sprememb v njegovi organizaciji, poslanstvu, viziji in filozofiji. Podjetje je razširilo ponudbo svojih izdelkov, s tem pa tudi polje uporabnikov. Predhodna celostna grafična podoba ni več dohajala zahtev trga in ni več odgovarjala novemu, inovativnejšemu pristopu podjetja. Poleg tega je bila omejena predvsem na podobo vinskih etiket in žiga. Podjetje se je želelo trgu predstaviti z novo vizualno podobo, ki bo odražala osveženo realno identiteto podjetja. Sodobnejša, kohezivnejša, bolj enopomenska, bolj poenotena celostna grafična podoba naj bi podjetju zagotovila videz urejenosti, ki bi pripomogel k optimalnemu izkoriščanju tržnih priložnosti.

3.1.2. OSNOVNA OPREDELITEV POSLANSTVA, VIZIJE IN FILOZOFIJE PODJETJA Poslanstvo

Na trgu že uveljavljeno podjetje stremi k še večji prepoznavnosti z zagotavljanjem široke ponudbe visokokakovostnih, zaupanja vrednih vin svojim strankam.

Poleg ponudbe vedno kvalitetnejših vin pa podjetje čuti tudi čedalje večjo poklicanost v dejavnost vključiti mlade ljudi, željne znanja in zaslužka, ter jih v praksi poučiti o vinogradniški dejavnosti. Radi bi jih poučili o zdravem pristopu k alkoholnim pijačam ter jih priučili delovnih navad ter praktičnih življenjskih vrednot, temelječih na poštenem ustvarjanju dobička ter pravičnih in spoštljivih odnosih do sodelavcev in strank.

Vizija

Vizija podjetja je postati uveljavljena in uspešna hiša vin, prepoznana po izvrstnem vinu, s katerim želijo doseči čedalje več strank. V prihodnosti zato načrtujejo povečavo vinske kleti in pridelovalnih površin, razširitev ponudbe vin ter nakup novih naprav za obdelavo vinskih trt.

Postati želijo tudi mladinski center in v dejavnost vključiti skupine mladih, ki bi jim v času sezonskega dela nudili prenočišča z obroki in plačilom za delo na kmetiji. Priučili bi jih delovnih navad in jim ob morebitni potrebi nudili pomoč, da si uredijo življenja. Mlade želijo navdušiti za delo v naravi brez tehnologije, ki te hitro zasvoji, ter jih soočiti z realnim življenjem, v katerem imajo velik pomen medsebojno druženje ter pošteno in delovno življenje. Osredotočali bi se predvsem na vzpostavitev spoštljivih odnosov do mlajših in starejših sodelavcev, na učenje opazovanja potreb drugih ter vzpostavitev naravnanosti veselega služenja in pomoči drug drugemu, s čimer bi jih pripravili na življenje, polno hvaležnosti, radosti in zadovoljstva.

Filozofija

Na vinogradniško in vinarsko dejavnost družina gleda s spoštovanjem do družinske tradicije in s hvaležnostjo do od starejše generacije predanega znanja o pridelavi vina. V dejavnosti vidijo neskončno možnosti za nadaljnji razvoj, pri čemer se vedno usmerjajo k napredku in se z veseljem soočajo z novimi izzivi ob kreativnem ustvarjanju novih okusov vin.

Filozofija podjetja so v prvi vrsti pošteno delo ter dobri odnosi z naravnanostjo medsebojne ljubezni, hvaležnosti, radosti, miru in potrpežljivosti, ki bodo tako mladim kot tudi drugim vključenim zagotavljali varno, stabilno in zaupanja vredno okolje, ki trgu ponuja izvrstne proizvode.

3.2. ANALIZA PREDHODNEGA GRAFIČNEGA ZNAKA VINSKE BLAGOVNE ZNAMKE ŠKERJANEC

Predhodni grafični znak podjetja je kombiniran, in sicer tipografsko-ikoničen.

Tipografski del sestavlja ime blagovne znamke Škerjanec, ikoničnega pa podoba ptice.