• Rezultati Niso Bili Najdeni

KONČNO POROČILO

In document MALI JUNAKI (Strani 60-63)

11. ANALIZA REZULTATOV

11.2 KVALITATIVNA RAZISKAVA

11.2.2. KONČNO POROČILO

Cilj kvalitativne raziskave je bil spodbuditi zanimanje za personalizirane knjige pri družinah, ki še ne poznajo tovrstnih knjig oz. z branjem le-teh še nimajo izkušenj.

Med procesom družinskega branja sem želela predvsem ugotoviti, kako personalizirana knjiga vpliva na motivacijo za branje in čustvene odzive ter verbalne odzive med branjem staršev in otrok.

Želela sem dobiti vpogled v realno situacijo, kako se počutijo starši, ko sodelujejo pri nastajanju personalizirane knjige in kako le-to vpliva na njihovo angažiranost za spodbujanje branja v domačem okolju.

Nazadnje sem želela ugotoviti, kako personalizirani dejavniki (grafična podoba, ime, vsebina) vplivajo na motivacijo za družinsko branje, čustvene odzive, zavzetost in zanimanje za branje v družinskem okolju.

Glede na zastavljene cilje sem dobila odgovore na raziskovalna vprašanja, kateri sledijo v nadaljevanju poročila.

50 Iz pridobljenih informacij s strani staršev sklepam, da so bili vsi sodelujoči v raziskavi pozitivno presenečeni nad celotno izkušnjo oblikovanja personalizirane knjige za svojega otroka. Pri nekaterih udeležencih je bilo možno zaznati tudi močno čustveno vpletenost v proces izdelovanja in oblikovanja personalizirane knjige, kar naredi celotno izkušnjo še bolj edinstveno. Starši so se strinjali, da je grafična podoba knjižnih junakov odlično zasnovana in da so ilustracije v knjigah iz zbirke Mali junaki presegle njihova pričakovanja. Zaupali so mi, da je po njihovem mnenju v postopku personaliziranja knjige za otroka na voljo dovolj možnosti za personalizacijo grafične podobe in vsebine, tako da so zlahka prilagodili knjigo svojemu otroku. Pri izboru vsebine knjige so bili v večini vsi starši pozorni na tematiko in vsebino zgodbe, katera naj bi po njihovem mnenju pritegnila pozornost njihovega otroka.

Pri opazovanju odzivov med skupnim branjem personalizirane knjige sem ugotovila, da so se sodelujoči v splošnem pogosto odzivali na personalizirane vsebine. Pri predstavitvi knjige in napovedi naslova so starši od vseh otrok pridobili pozornost, saj so zaslišali svoje ime. Nekateri so bili začudeni in presenečeni, da je prav njihovo ime zapisano na naslovnici, vendar so zatem takoj prevladali pozitivni verbalni in neverbalni odzivi. V povezavi z zaznavanjem lastnega imena sem si zastavila raziskovalno vprašanje, ki ga lahko glede na rezultate potrdim, saj otrokovo pozornost pritegne ime junaka, ki je enako njegovemu imenu. Med branjem sem opazovala, kako se otroci odzivajo na vsebino knjige in ilustracije, pri čemer lahko trdim, da je bilo največ odzivov otrok v povezavi z ilustracijami. Vsi sodelujoči v raziskavi so v glavnem liku prepoznali sebe glede na izgled in telesne značilnosti le-tega. Na vsaki izmed ilustracij so s prstom pokazali, kje so oni in kje se nahajajo ostali morebitni družinski člani. Z navdušenjem so komentirali potek zgodbe glede na ilustracije v knjigi in si na podlagi všečnih ilustracij izbirali zgodbe, ki so jim bile tematsko blizu. Na tej točki lahko pritrdilno odgovorim na raziskovalno vprašanje, da otroci opazijo personalizirane ilustracije, in sicer izgled in grafično podobo knjižnega junaka. Na vsebino v personaliziranih knjigah ni bilo toliko odzivov kot pri ilustracijah, vendar so otroci vseeno poslušali in spremljali vsebino zgodbe in imeli tudi nekaj komentarjev v zvezi z le-to. Pri vtisih po branju personalizirane knjige bi izpostavila, da so vsi otroci z verbalnimi in neverbalnimi odzivi izražali navdušenje nad personalizirano knjigo, pri čemer navdušenja niso skrivali niti njihovi starši. Glede na opisane rezultate opazovanja lahko potrdim raziskovalno vprašanje, da personalizirane knjige vplivajo na čustven odziv in verbalni odziv otrok med branjem.

Starši so mi po končanem skupnem branju v intervjuju zaupali, da so jih obdajali prijetni občutki, ko so skupaj z otroki prebirali personalizirano knjigo, hkrati pa so se počutili bolj vključene v proces družinskega branja, kar je odgovor na eno izmed raziskovalnih vprašanj, ki sem si ga zadala pred izvedbo raziskave. Zanimalo me je tudi, ali starši vidijo prednosti pri branju personalizirane literature z otroki, kjer sem dobila naslednje pritrdilne odgovore. Prednosti personalizirane literature vidijo v dodatni motivaciji za branje, poučni vsebini in pozitivni spodbudi za branje v domačem okolju. Menijo, da so imeli otroci med branjem višjo koncentracijo kot običajno, kar je po njihovem mnenju posledica personaliziranih elementov v knjigi.

Otroci so po končanem skupnem branju izrazili pozitivne povratne informacije glede prebrane knjige. Všeč jim je bila zgodba, v kateri so se lahko poistovetili z junakom in vsebino, ki jim je bila blizu. Opazili so personalizirane ilustracije in grafično podobo

51 junaka, ki jih je spominjala nanje same. V večini so odgovorili, da bodo knjigo pospravili na njim ljubo mesto (knjižna polica, v sobo), iz česar je razvidno, da jim je bila knjiga všeč. Na vprašanje, kdaj bodo knjigo naslednjič prebrali, pa so odgovorili, da jo bodo prebrali s svojimi bližnjimi v prihodnjih dneh.

Po štirinajstih dneh od prejetja knjige so starši rešili anketo o odzivih na personalizirano knjigo po skupnem branju. Iz rezultatov ankete je razvidno, da so bili odzivi otrok na personalizirano knjigo prisotni v omenjenem časovnem obdobju.

Otroci so še nekajkrat samoiniciativno posegli po njihovi knjigi in jo z zanimanjem prelistali, pregledali ilustracije ali dali pobudo za skupno branje. Iz odgovorov lahko sklepam in potrdim raziskovalni vprašanji, da personalizirane knjige pozitivno vplivajo na razvijanje družinskega branja in na motivacijo za branje.

52

In document MALI JUNAKI (Strani 60-63)