• Rezultati Niso Bili Najdeni

6 METODE DELA

6.2 KRAJINSKA ZGRADBA IN KRAJINSKOEKOLOŠKI DEJAVNIKI

Poleg ocene objedenosti mladja gozdnega drevja v gozdnogospodarski enoti Preddvor smo v nalogi želeli prikazati še krajinsko zgradbo v enoti in oceniti tiste krajinskoekološke dejavnike, ki lahko vplivajo tudi na habitate in razširjenost rastlinojede parkljaste divjadi.

6.2.1 Raba tal

Pokrovnost ali splošna raba tal je opazovan biofizični pokrov na površini Zemlje, viden s prostim očesom ali s pomočjo daljinsko zaznavnih tehnik, ki ni opredeljen po namenu oziroma po uporabi (npr. športno letališče je prepoznano kot travnik). Različne vrste pokrovnosti imenujemo kategorije. Raba tal temelji na funkciji, ki izraža namembnost rabe tal, npr.: športno letališče je opredeljeno kot rekreacijska površina. Različne vrste rabe tal imenujemo razredi (Jansen in DiGregorio, 1998).

V nalogi smo uporabili podatke o rabi tal, ki smo jih pridobili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (MKGP RS, 2005). Karto rabe tal smo iz 21 zožili v 15 razredov, ker nekateri od prvotnih razredov niso bili zastopani na območju obravnave. Predstavili bomo 15 razredov, ti so:

- Njive in vrtovi (zemljišča, na katerih se gojijo poljščine, jagodičje, detelja, sadike sadnega drevja ali grmičevja, sadike vinske trte in sadike hmelja, vrtnine).

- Intenzivni sadovnjaki (velika gostota sadnega drevja v vrstah, oblikovane krošnje, pravilna oblika nasada in ograja).

- Ekstenzivni sadovnjaki (nasadi visokodebelnih sadnih dreves z gostoto manjšo od 200 sadik na hektar).

- Intenzivni travniki (negovani travniki, ki se večkrat letno kosijo oziroma se pasejo).

- Barjanski travniki (s travo in močvirsko preslico porasla zemljišča, ki so na organskih ali mineralno organskih tleh, v katerih nivo talne vode v teku leta pogosto dosega površino tal).

- Ekstenzivni travniki (opuščeni travniki in travniki, kjer naravni pogoji ne dopuščajo intenzivnega izkoriščanja; npr. strmina, plitvost tal, skalovitost, vlažnost, nedostopnost ali zaraščenost, vendar se redno uporabljajo za košnjo ali pašo).

- Zemljišča v zaraščanju (opuščena kmetijska zemljišča, ki se zaraščajo; pokrovnost dreves je 20 do 75%).

- Mešana raba zemljišč-kmetijska zemljišča in gozd (zemljišča na strmejših terenih- obrežja rek in višje ležeča zemljišča, redko rabljeni ali zapuščeni ekstenzivni pašniki).

- Gozd in ostale poraščene površine (zemljišča, porasla z gozdnim drevjem v obliki sestoja ali drugim gozdnim rastjem, ki zagotavljajo katerokoli funkcijo gozda, kmetijska zemljišča s pokrovnostjo dreves nad 75% in prsnim premerom dreves nad 10 cm, gozdne ceste, vlake, poti, potoki v gozdnem prostoru, gozdne drevesnice, rušje, poseke na trasah daljnovodov in cevovodov; v ta razred ne uvrščamo izoliranih skupin dreves, manjših od 0,5 ha, mestnih parkov in vrtov).

- Pozidana in sorodna zemljišča (zemljišča, na katerih so zgradbe, ceste, ki vodijo do naselij ali hiš, rudniki, kamnolomi in druge zmogljivosti ter pomožne zgradbe, ki služijo za opravljanje človeških dejavnosti).

- Trstičja (močvirna zemljišča, na katerih rastejo trstike ali druge močvirne rastline, ki jih je možno uporabiti v gospodarske namene).

- Ostala zamočvirjena zemljišča (nizko ležeča zemljišča, pogosto poplavljena in ves čas bolj ali manj namočena, ki se ne uporabljajo v kmetijske namene).

- Suha odprta zemljišča s posebnim rastlinskim pokrovom (negozdna zemljišča, pokrita z nizko vegetacijo pod 2 m, ki se ne uporabljajo za kmetijske namene;

pokrovnost z vegetacijo ni večja od 75%).

- Odprta zemljišča z nepomembnim rastlinskim pokrovom (zemljišča prekrita z golimi skalami, peščene plaže in sipine, prodnate površine ob oziroma v vodotokih, melišča in ostale odprte površine).

- Vode (površine, pokrite s površinskimi vodami, kot so jezera, reke, potoki in jarki v katerih se nahaja voda).

Za vse razrede rabe zemljišč je predpisana minimalna velikost 5000 m2, razen za intenzivne in ekstenzivne travnike, za katere znaša velikost 1000 m2, in pozidana in sorodna zemljišča ter vode, za katere je predpisana velikost 10 m2 (MKGP RS, 2005).

Za prikaz razporeditve rabe tal v gozdnogospodarski enoti Preddvor smo uporabili okolje Geografskega informacijskega sistema Idrisi 32. V tem okolju smo za območje naše raziskave naredili pravokoten izsek iz karte rabe tal, ki meri 20x15 km, in izdelali prirejeno karto rabe tal. Izvorno karto smo preoblikovali v 10 razredov: njive in vrtovi, sadovnjaki (intenzivni in ekstenzivni), travniki (intenzivni, barjanski in ekstenzivni), zemljišča v zaraščanju in mešana raba zemljišč, gozd in ostale poraščene površine, pozidana in sorodna zemljišča, odprta zamočvirjena zemljišča (trstičja in ostala zamočvirjena zemljišča), suha odprta zemljišča s posebnim rastlinskim pokrovom, odprta zemljišča brez ali z nepomembnim rastlinskim pokrovom, vode.

6.2.2 Osončenost

Osončenost lahko na kratko definiramo kot izpostavljenost zemeljske površine Soncu.

Podamo jo lahko z energijo globalnega in kvaziglobalnega obsevanja ali s trajanjem sončnega obsevanja. Sončna energija je vsota energije neposrednega in difuznega sončnega obsevanja. Odvisna je od vpadnega kota sončnih žarkov, morfologije površja in podnebja (Zakšek in sod., 2003).

V nalogi smo uporabili karto osončenosti površja Slovenije (Zakšek, 2002), iz katere smo naredili pravokoten izsek in izdelali prirejeno karto osončenosti za obravnavano območje.

V okolju programa Idrisi 32 smo za karto sončnega obsevanja v GE Preddvor oblikovali tri razrede po prejeti letni količini sončnega obsevanja v MJ/m2.

Karto sončnega obsevanja v GE Preddvor združili v tri razrede (severne lege; vzhodne, zahodne lege in ravnine; južne lege). Oblikovali smo jih glede na količino prejete letne sončne energije v MJ/m2, ki jo v Sloveniji povprečno prejmejo posamezne nebesne lege (Zakšek in sod., 2003). V razred severne lege smo uvrstili območja, ki prejmejo manj kot

3800 MJ/m2 letno, v razredu vzhodne, zahodne lege in ravnine so območja, ki prejmejo od 3800 do 4200 MJ/m2 letno, v razredu južne lege pa območja, ki prejmejo nad 4200 MJ/m2 letno. S presekom kart sončnega obsevanja in digitalnega modela reliefa smo izdelali karto površin po višinskih pasovih in nebesnih legah.

6.2.3 Relief

Relief je opredeljen kot oblikovanost zemeljskega površja. Opišemo ga z digitalnim modelom reliefa (DMR). Definicija DMR ne vsebuje le prikaza površja samega, ampak tudi njegov opis z nakloni, ekspozicijo ter plastnicami, padnicami in točkami vrhov ter z drugimi značilnimi črtami in točkami (Podobnikar, 2003).

V nalogi smo uporabili podatke digitalnega modela reliefa DMR100 (GURS, 2001) in za GE Preddvor izdelali prirejeno karto digitalnega modela reliefa.

S programom Idrisi 32 smo za GE Preddvor izdelali model 200 m višinskih pasov, ki obsega nadmorske višine od 357 do 2126 m. Karto digitalnega modela reliefa v GE Preddvor smo združili 9 razredov po višinskih pasovih do 400 m, 400 do 600 m, 600 do 800 m, 800 do 1000 m, 1000 do 1200 m, 1200 do 1400 m, 1400 do 1600 m, 1600 do 1800 m in nad 1800 m. S presekom kart razporeditve rabe tal in digitalnega modela reliefa smo dobili karto razporeditve rabe tal po višinskih pasovih. Nastala je karta s 55 razredi, ki smo jih združili v 10 razredov po razporeditvi rabe tal. Vsak posamezen razred smo s pripadajočo barvno lestvico prikazali po višinskih pasovih.