• Rezultati Niso Bili Najdeni

10 let Fakultete za zdravstvo Angele Boškin

In document YEARS 90 LET (Strani 107-110)

Izr. prof. dr. Brigita Skela Savič

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin (FZAB) je s slavnostno akademijo obeležila 10. obletnico svojega delovanja. Fakulteta, ki je svojo pot začela v študijskem letu 2007/2008 kot Visoka šola za zdravstveno nego Jesenice, je doslej v svet poklicnega dela pospremila že 278 diplomantov in 23 magistrov zdravstvene nege ter sodelovala pri 55 domačih in mednarodnih raziskovalnih in razvojnih projektih.

Ravno vrhunski raziskovalni, razvojni in pedagoški dosežki so leta 2014 postavili temelje za preoblikovanje visoke šole v Fakulteto za zdravstvo Jesenice. V lanskem letu se je preimenovala v Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin po prvi šolani skrbstveni sestri pri nas in uspešno akreditirala doktorski študij Zdravstvene vede treh smeri (Zdravstvena nega, Promocija zdravja, Zdravstveni management).

Danes ima akreditiranih že sedem študijskih

programov na vseh treh bolonjskih stopnjah, vključno z nedavno akreditiranim študijem Fizioterapija (VS).

Zgodovina

Ideja o ustanovitvi nove visoke šole na Jesenicah se je pred dobrim desetletjem porodila zdravstvenim strokovnjakom iz Gorenjske, ki so zaznali, da regija zaradi demografskih trendov in naraščajočih kadrovskih potreb v zdravstvenih zavodih potrebuje kakovostno visokošolsko

institucijo za izobraževanje v zdravstveni negi.

Dodatno utemeljitev je podala še raziskava takratnega Inštituta za varovanje zdravje o preskrbljenosti z diplomiranimi medicinskimi sestrami v Sloveniji do leta 2033. Ustanovitev so podprli zdravstveni zavodi gorenjske in osrednjeslovenske regije, Ministrstvo za zdravje, Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter drugi deležniki, ustrezne prostorske in druge materialne pogoje za začetek delovanja pa je zagotovila Občina Jesenice, ki je tudi ustanoviteljica fakultete.

Dosežki

Uveljavljanje prve samostojne visoke šole zunaj univerz ni bilo preprosto, tudi zaradi nekaterih dvomov, če je lahko takšna šola zares kakovostna.

Da bi upravičili zaupanje svojih podpornikov in ustanoviteljice, Občine Jesenice, smo zato razvoj že od začetka postavili z jasno vizijo, ki stavi na odličnost izobraževanja in raziskovanja, poslovno odličnost in družbeno odgovornost.

S številnimi pionirskimi dosežki smo tako v desetih letih iz ideje regijsko zasnovane šole prerasli v fakulteto, ki je danes vodilna v Sloveniji po svojem prispevku k razvoju zdravstvene nege kot znanstvene discipline.

Čeprav trdno zasidrana v gorenjski regiji, iz katere izhaja, je Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin presegla začetne regionalne okvire, med drugim tudi s študijskimi programi, ki jih izvaja v Ljubljani. Hkrati je vseslovensko prepoznana po kakovostnem pedagoškem delu, dobrem znanju svojih študentov in njihovi zavzetosti za pridobivanje novih znanj ter odlični zaposljivosti diplomantov.

Kot prva fakulteta v Sloveniji je pridobila mednarodno akreditacijo za študij zdravstvene nege na prvi in drugi bolonjski stopnji, v naboru študijskih programov pa so še programi fizioterapije (prva bolonjska stopnja), promocije zdravja (druga bolonjska stopnja), doktorskega študija zdravstvenih ved (tretja bolonjska stopnja) ter dva programa za izpopolnjevanje po prvostopenjskem študiju (Okužbe, povezane z zdravstvom in Duševno zdravje).

Za celovit pristop h kakovosti dela je fakulteta pridobila certifikata kakovosti ISO 9001:2008 in KzP (Kakovost za prihodnost vzgoje in izobraževanja). Leta 2015 se je uvrstila med finaliste izbora za priznanje Republike Slovenije za poslovno odličnost (PRSPO) in prejela tudi EFQM-ov certifikat za poslovno odličnost s štirimi zvezdicami »Prepoznani v odličnosti«.

IZ DELA ZDRAVSTVENIH ŠOL

Udeleženci 10. znanstvene konference

Prispevali smo prve nacionalne smernice za izvajanje študija prve stopnje Zdravstvena nega (VS) v skladu z direktivo EU. Bili smo začetniki razprave o pomenu razvoja naprednih znanj, kot so specializacije in znanja na ravni strokovnega magisterija ter doktorskega študija.

Velik poudarek dajemo izgradnji standardov strokovne in znanstvene pismenosti tako na ravni študijskih programov kot strokovnih in znanstvenih dogodkov fakultete. Študenti prve in druge stopnje pomemben prispevajo pri razvoju nacionalne revije Obzornik zdravstvene nege. Naš nabor raziskovalnih tem in projektov je širok, ravno tako mreža mednarodnih sporazumov. Naši študenti in učitelji redno odhajajo na mednarodne izmenjave, prav tako tuji študenti in učitelji prihajajo na izmenjave k nam.

Zelo smo ponosni, da smo pridobili nacionalni raziskovalni projekt ARRS »Zdravstvena nega kot znanstvena disciplina«, kar kaže na našo raziskovalno učinkovitost in primerljivost z drugimi znanstvenimi disciplinami.

Fakulteta je pomembno prispevala k izgradnji profesionalne identitete diplomantov zdravstvene nege, saj je leta 2010 razvila poklicno prisego, ki smo jo poimenovali po Angeli Boškin in jo je Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije predlagala kot nacionalno prisego za vse diplomante prve stopnje. Najboljšim diplomskim in magistrskim delom od leta 2011 naprej podeljujemo nagrade Angele Boškin, visokošolske učitelje za njihovo kakovostno delo in prispevek k razvoju fakultete nagradimo s priznanjem Angele Boškin.

Povezovanje s kliničnimi okolji in prepoznavni strokovni in znanstveni dogodki

Fakulteta gradi na inovativnem modelu povezovanja s kliničnimi okolji, vključno z izobraževanji, ki jih organizira v okviru Šole za klinične mentorje. Hkrati je vzpostavila več drugih prepoznavnih dogodkov, kot je Moja kariera – Quo Vadis, ki vsako leto poveže stroko pri razvoju zdravstvene nege. Oba dogodka sta bila v letu 2017 izvedena že desetič. Leta 2009 je bila pobudnik in organizator prve študentske konference študentov zdravstvenih ved, ki jo od takrat vsako leto organizira druga slovenska

visoka šola ali fakulteta zdravstvenih študijskih programov. FZAB je na začetku junija že desetič organizirala tudi mednarodno znanstveno konferenco zdravstvene nege in zdravstvenih ved, na kateri so uveljavljeni domači in tuji strokovnjaki predstavili najbolj aktualno raziskovalno in razvojno delo iz kliničnih okolij, visokošolskih in drugih zavodov ter razvojne strategije na področju sodobne zdravstvene obravnave. Letošnja deseta mednarodna znanstvena konferenca, ki je potekala pod naslovom Kontinuiran razvoj zdravstvene nege v družbi in njen prispevek k promociji zdravja (Bled, 8.–9. 6. 2017), se je udeležilo več kot 70 strokovnjakov iz Slovenije in 15 iz tujine. Izdan je bil zbornik predavanj s 74 prispevki, od tega 11 mednarodnih. Predstavljeni so bili tudi rezultati projekta ARRS »Zdravstvena nega kot znanstvena disciplina«. Letošnjo znanstveno konferenco je spremlja delavnica »The Healthy Brain Boot Camp«, ki je obravnavala aktualno tematiko s področja ohranjanja vitalnih možganskih kapacitet v obdobju zgodnje faze demence in pomembnost kognitivne rehabilitacije in je plod večletnega sodelovanja med FZAB in Nova Southeastern University.

Zahvale

V imenu vseh, ki smo oblikovali visoko šolo, in vseh tistih, ki peljemo Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin k novim izzivom, se zahvaljujemo vsem akterjem, ki so dali svoj prispevek k našemu razvoju. Zahvala gre vsem visokošolskim učiteljem in nepedagoškim

IZ DELA ZDRAVSTVENIH ŠOL

Slavnostna akademija, okrogla miza (od proti desni):

Simona Hvalič Touzery, Cecilia Rokusek, Joane Brooke, Fiona Murphy, Walter Sermeus

IZ DELA ZDRAVSTVENIH ŠOL

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin objavlja prosto delovno mesto

In document YEARS 90 LET (Strani 107-110)