• Rezultati Niso Bili Najdeni

Likovno delo z motivom Narava in bitja na mojem najljubšem planetu

kjer ne išče toliko potrditev z naše strani oziroma nalogo rešuje samostojno in dovzetno. V 9.

akcijskem koraku bomo tako nadaljevali z usmerjanjem učenke v razmišljanje o svojih potrebah, preko upodobitve motiva po predstavah in domišljiji. Spodbujali jo bomo, da prikaže tisto, kar ji je zares všeč in česar si resnično želi. S tem bomo poskušali spodbuditi zavedanja, da je pomembno izražanje in zavedanje svojih želja.

OPIS:

Z učenko smo odšli v učilnico, kjer smo pripravili vse potrebno za likovno ustvarjanje. S pomočjo lestvice počutja se je najprej opredelila o trenutnem počutju. Povedali smo ji, da mora svoje počutje ponovno opredeliti na lestvici od 1 do 5. Opomnili smo jo, da bo morala to storiti tudi na koncu likovne dejavnosti. Za tem je sledilo uvodno spoznavanje vsebin o likovnih pojmih, posredovanje vsebin o likovnih pojmih in o samem likovnem izražanju ter napoved likovne naloge. V sklepnem delu smo se pogovorili o likovnem o izdelku ter oblikovali merila za vrednotenje. Pred končnim pogovorom smo pospravili prostor.

UGOTOVITVE:

Učenko smo prišli iskat v podaljšano bivanje. Ker je za nami že toliko srečanj, je to že pričakovala, vendar so ravno pekli palačinke, zato si je želela še malo ostati. Počakali smo toliko, da je spekla eno palačinko in jo pojedla, nato smo jo pospremili v drugo učilnico.

Učenka je svoje počutje ponovno ocenila kot zelo dobro. Tudi sami smo njeno počutje tako ocenili, saj se nam je zdela resnično vesela, živahna, nasmejana. Menimo, da tudi za to, ker so pekli palačinke, ki jih ima zelo rada.

Z učenko smo se pogovorili o razliki med toplimi in hladnimi barvami. Ni vedela, katere barve bi prištela med tople in katere med hladne. Ko smo ji to razložili z nekaj prispodobami, si je to lažje zapomnila. Pogovorili smo se tudi o lepljenki. To je poznala, saj je rekla, da so to že delali v šoli. Nato smo učenki razložili likovni motiv, da bo ustvarjala planet, na katerem si želi živeti. Lahko bo oblikovala kar koli si želi, da bi bilo na tem planetu. Lahko si izmisli živali, ljudi, stavbe, naravo … Začela je razmišljati. Takoj je vedela, da želi planet, na katerem ni šole, nato pa se je ustavila. Postavljali smo ji podvprašanja in jo spodbujali.

Odločila se je še, da bi na njenem planetu ljudje hodili po rokah in da bi namesto muh in komarjev po zraku letali sladoledi. Zaželela si je tudi, da bi otroci lahko jedli sladoled ves čas. Učenka se je odločila, da bo ozadje pobarvala s toplimi barvami, lepljenko pa bo ustvarila s hladnimi barvami. Najprej se je lotila barvanja ozadja, nato pa je iz kolaž papirja izrezovala ploskve in jih postavljala na risalni list. Ko ji je bilo všeč, kje kaj stoji, je vse skupaj prilepila. Učenka je začela lepiti že takoj, določene ploskve pa je najprej postavila na format in jih pozneje, ko je bila s postavitvijo zadovoljna, tudi zalepila. Zavzeto je ustvarjala.

Upoštevala je dogovore, na nekaj stvari smo jo opozorili zgolj enkrat (lepljenje, uporaba toplih in hladnih barv). Zadano nalogo je končala brez posebne spodbude, težava je bila le pri odločitvi, kaj si želi prikazati. Tam je potrebovala spodbudo in pomoč. Pozornost je imela usmerjeno k nalogi, le enkrat jo je zmotil dražljaj iz okolice. Bila je gostobesedna, je pripovedovala, razlagala, nas spraševala in tako razvijala pogovor. Likovni material je uporabljala spretno in odločno. Pri rezanju je želela, da ji pomagamo, vendar smo jo spodbudili k samostojnosti. Učenka je upoštevala način izražanja po predstavah in domišljiji.

To je vidno tudi pri končnem izdelku. Poleg tega je likovni pojem tople in hladne barve usvojila, saj jih je uporabila pri oblikovanju motiva, delno oziroma z našo pomočjo jih je znala tudi ponoviti in razložiti. Likovna aktivnost ji je bila všeč, vendar si po poteku dela ni želela nadaljevati.

Ko je učenka zaključila z ustvarjanjem, smo pospravili likovni material in pripomočke ter si vzeli čas za pogovor o izdelku in procesu ustvarjanja. Ponovila je, da je danes ustvarjala sliko, kjer je prikazala svet na drugem planetu tako, da je z voščenkami in kolažem prikazala

mavrični svet. Povedala je tudi, da je morala vključiti tako tople kot hladne barve. Poudarila je, da je ustvarila ozadje iz toplih barv, na to pa je lepila papir hladnih barv, torej je bila pozorna na uporabo toplih in hladnih barv, kar je bila vsebina likovne naloge. Učenka se ni mogla odločiti, ali na njeni sliki bolj izstopajo hladne ali tople barve. Povedala pa je, da je zapolnila cel format. Povedala je tudi, da izdelka ni dobro zalepila, saj so nekateri deli odpadli. Ko je to ugotovila, je vzela lepilo in ponovno zalepila. Izdelovanje lepljenke ji je bilo všeč, predvsem pa ji je bilo všeč, da je lahko prikazala planet brez šole. Povedala je, da se je za to takoj odločila, kaj pa bi si še želela na svojem planetu, se ji je bilo malo težje odločiti. V ime planeta je vključila svoje ime. Všeč ji je bilo razmišljati o tem, na kakšnem planetu bi rada živela, saj ni bilo nobenih omejitev. Potrebovala je veliko spodbude na začetku dejavnosti, ko pa se je uspela popeljati v domišljiski svet, je našla veliko rešitev pri ustvarjanju likovnega končnega motiva. Po likovni dejavnosti je bila še vedno zelo dobre volje, nasmejana. Pri končani likovni dejavnosti ni izpostavila ničesar, kar ji ne bi bilo všeč.

Bila je vidno zadovljna z lastnim likovnim izdelkom. Opisala ga je kot moj planet, na katerem ne bi rabili hoditi v šolo, če pa bi že morala, bi si pa želela imeti same petice.

Nadaljevala je s tem, da bi na njenem planetu ljudje hodili po rokah in vse povsod okoli bi bil sladoled. Tudi ona sama bi na tem planetu ves čas jedla sladoled. Povedala je, da si želi imeti dobre ocene in zato si je zaželela tega in da jo je strah slabih ocen. Poleg tega je povedala tudi, da zelo rada je sladoled in njen oče tudi.

Upodobljen motiv Narava in bitja na mojem najljubšem planetu je učenka izvedla samostojno, ob tem spoznavala posebnosti lepljenke. Preko likovne naloge je spoznala tople in hladne barve ter njihove značilnosti. Izrezovala je različne barvne ploskve in z njimi oblikovala barvno kompozicijo ter tako razvijala občutek za razporejanje oblik na ploskvi.

Oblikovala je lepljenko, na kateri je uprizorila svojo planet, kar dokazuje na uspešno usvajanje in doživljanje likovnih pojmov in njihovo razumevanje. Učenka je na različne načine razporejala tople in hladne barve, kot je to opazila pri spoznavanju likovne tehnike.

Upodobila je svojstven izdelek po predstavah in domišljiji, pri katerem je upoštevala kombiniranje različnih vrst barv in le-te usklajevala s tem, kar je želela prikazati.

PRILAGODITVE ZA 10. AKCIJSKI KORAK:

V 9. akcijskem koraku je bila učenka vzpodbujena, da razmišlja bolj domišljijsko o svojem sanjskem planetu in življenju na njem. Izpostavila je, da si želi planet brez šole, saj jo je velikokrat strah, da bo dobila slabo oceno. Med pogovorom je izpostavila pojma strah in pogum, zato smo se odločili, da bo v 10. akcijskem koraku razmišljala o pogumu. Želimo, da ponotranji dejstvo, da je vsak človek že kdaj naredil nekaj pogumnega in da je prav gotovo to uspelo tudi njej, kljub temu da se nam včasih zdi, da nismo naredili ničesar pogumnega. V prejšnjem akcijskem koraku smo usmerili učenko v ustvarjanje motiva po predstavah in domišljiji, tokrat pa jo bomo usmerili k prikazovanju vsakdanjih dogodkov, ki jih bo oblikovala po spominu.

8.2.10 10. akcijski korak Datum: 6. 3. 2020

Likovno področje: risanje

Likovna naloga: Oblikovanje motiva z redkim in gostim nizanjem linij po spominu in domišljiji

Motiv: Moje pogumno dejanje Tehnika: praskanka

IZHODIŠČE IN SPREMEMBE:

V 9. akcijskem koraku je učenka ustvarila likovni izdelek, na katerem je prikazala svoj domišljijski sanjski planet. Preko izdelka smo prišli do zaključka, da brez večjih težav razmišlja o svojih željah in potrebah. Vendar pa ji je to nevsakdanje, ni ji lahko izražati in prikazati svojih potreb in želja. Zato bi bila učenka v 10. akcijskem koraku preko motiva usmerjena k razmišljanju o svojih pogumnih dejanjih ter o prikazu in opisu le-teh. Preko tega bi ozavestila, da je tudi ona velikokrat pogumna, le da se tega dovolj ne zaveda.

OPIS:

Z učenko smo odšli v učilnico, kjer smo pripravili vse potrebno za ustvarjanje. S pomočjo lestvice počutja se je najprej opredelila o trenutnem počutju. Povedali smo ji, da mora svoje počutje ponovno opredeliti na lestvici od 1 do 5. Opomnili smo jo, da bo morala to storiti tudi na koncu likovne dejavnosti. Za tem je sledilo uvodno spoznavanje vsebin o likovnih pojmih, posredovanje vsebin o likovnih pojmih in o samem likovnem izražanju ter napoved likovne naloge. V sklepnem delu smo se pogovorili o likovnem izdelku ter oblikovali merila za vrednotenje. Pred končnim pogovorom smo pospravili prostor. Po končnem pogovoru je učenka ponovno izpolnila vprašalnik o samopodobi.

UGOTOVITVE:

Učenka je bila pred tem srečanjem kar nekaj časa bolna, zato se je še toliko bolj razveselila, da imamo ponovno skupaj likovno dejavnost. Ko smo prišli v razred, nas je z zanimanjem spraševala, kaj bo počela danes. Videti je bila dobro. Sama je svoje počutje ocenila kot zelo dobro. Povedali smo ji, da bo danes ustvarjala na temo poguma in jo vprašali, kaj zanjo