• Rezultati Niso Bili Najdeni

Marija Filipič

In document Mednarodni dan medicinskih sester (Strani 79-82)

V sejni sobi rehabilitacijskega centra smo se 3. aprila v velikem številu spet zbrale upokojene medicinske sestre, kar je nedvomno dokaz, da so vsebine naših srečanj izjemno zanimive.

Srečanja pa imajo tudi to prednost, da so nam brez težav dostopna, saj smo od izstopa z avtobusa do inštituta imele le nekaj korakov hoje po ravnini. Po sprejemu v predavalnici nam je glavna medicinska sestra inštituta s predvajanjem video posnetkov predstavila pomen izvajanih programov. Vsa njihova rehabilitacija temelji na najnovejših, sodobnih postopkih dela. Vsi programi pa temeljijo na dejstvih, da uporabnika celostno pripravijo z izboljšanjem telesnih in duševnih funkcij na vrnitev v domače in tudi delovno okolje.

Začetek njihovega dela pa seveda temelji na oceni posameznikove delovne zmožnosti,

vzdržljivosti, sposobnosti za učenje in tudi sposobnosti za prilagoditev v njegovo delovno okolje. Potreba po programih je zelo obširna, saj je vsak uporabnik zase poseben in je dobra ocena zelo pomembna. S fizioterapijo, delovno terapijo, ortotiko in protetiko, zdravstveno nego in medicinsko psihologijo jim uspe priti v pozitiven stik z bolnikom in tako izboljšati njegovo stanje. Poleg vseh rehabilitacijskih programov vsebuje inštitut edino specializirano lekarno za medicinske pripomočke v Sloveniji: od medicinskih pripomočkov za gibalno ovirane, medicinskih pripomočkov za izboljšanje kakovosti življenja do splošne

IZ DRUŠTEV

lekarne s prehranskimi in homeopatskimi dopolnili. V filmu so nam prikazali nadomestilo amputiranega uda in navajanje nanj do popolne funkcije. Inštitut je tudi učna baza številnim strokovnim kadrom. Za izjemen trud in številne dosežke so bili že velikokrat nagrajeni tudi v širšem svetovnem merilu.

Naš program se je nadaljeval z ogledom poslovilnega kompleksa – Plečnikovih žal.

Gospod Martin Šušteršič nas je že enkrat vodil po ljubljanskem Magistratu. Z ogromnim znanjem, širokim poznavanjem zgodovine in razumljivim podajanjem v tekoči, prijetni besedi nas je že takrat osvojil in smo se ga danes še bolj razveselili. Sonce je že močno pripekalo, zato nam je spominski vhod, ki loči mesto mrtvih od mesta živih, dajal prijetno senco. Da smo sploh lahko razumeli, kaj je arhitekta Plečnika vodilo v tako oblikovanje pokopaliških objektov, smo se najprej seznanili z načinom pokopov v preteklosti. Zaradi hitrega razvoja Ljubljane so bili tradicionalni sprevodi in pokopi vsepovsod velika ovira. V letih pred 2. svetovno vojno so po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika začeli gradnjo poslovilnega objekta, ki ga je leta 1940 slovesno blagoslovil ljubljanski škof Rožman. Vsebuje mogočni vhodni slavolok s kipom Jezusa in

Marije, poslovilne kapelice, imenovane po ljubljanskih cerkvah, molilnico z baldahinom in mrtvaškim odrom in mizarsko delavnico za izdelavo krst. Vse kapele so združene v ograjenem parku s klopmi, vodnjakom, znamenji in lepo zasaditvijo okrasnega grmičja in dreves. Cilj njegovih stvaritev je v spoštljivem slovesu od umrlih in z lepoto objektov in okolice nudi tolažbo svojcem. Celoten kompleks sodi med največje arhitekturne stvaritve v Evropi in je spoznan kot Unescov spomenik. Če bi hoteli še bolje spoznati to umetnost, bi potrebovali še mnogo časa. Tudi na tem mestu smo izkazali potrebo o nadaljevanju strokovnega vodenja.

Pod vodstvom diakona Ivana smo spoznali še notranjost cerkve Vseh svetih, kjer je iz več tisoč kamenčkov sestavljen mozaik slovenskega umetnika Marka Rupnika in ponazarja številne svetopisemske resnice o ljubezni kot temelju vere v Boga.

Z druženjem v župnišču ob cerkvi smo dan lepo zaključili v pričakovanju bližajočih se velikonočnih praznikov – oljčna vejica, pirh in velikonočno voščilo so nas pospremili še domov.

Hvaležni smo organizatorjem, ki so v celotno izvedbo srečanja vložili ogromno truda in dela, z dodano ljubeznijo.

DMSBZT Ljubljana vabi na delavnico

ZVOČNIH HIMALAJSKIH SKLED, ki bo 22. maja 2017 od 18.00 do 19.30

v prostorih DMSBZT Ljubljana, na Poljanski ul. 14, v Ljubljani.

Vodila jo bo gospa Mojca Sterle.

Himalajske zvočne sklede nudijo zvočno kopel, ki izjemno hitro in močno sprošča psihofizične blokade. Himalajske zvočne sklede vzvalovijo čakre, meridijane in organe. S tem pomagajo urejati čustveno energijo in občutja, ki nato vplivajo tudi na telesno strukturo človeka, ta pa na njihov um.

Prijave sprejemamo preko e-prijavnice na spletni strani društva http://www.drustvo-med-sester-lj.si do zasedbe prostih mest (15) ali na številki 041 754 695 (Irma Kiprijanović).

Prispevek udeleženke oz. udeleženca znaša 10 evrov.

Za udobnejše počutje s seboj prinesite odejo, podloge imamo na društvu.

Za komplementarno in naravno zdravilstvo v zdravstveni negi pri DMSBZT Ljubljana

IZ DRUŠTEV

vabi na 62. pohod po poti okoli Ljubljane – Pot ob žici.

Spoštovani,

ob mednarodnem dnevu babic – 5. maju in mednarodnem dnevu medicinskih sester – 12. maju vas vabimo, da skupaj obeležimo ta mednarodna dneva in naredimo nekaj za

boljše počutje, na pohodu, ki ga za vas prirejamo 6. maja 2017.

V skupini boste z nami prehodili vsaj 6 kilometrov po ravnini.

Na pohod vabimo člane DMSBZT Ljubljana, njihove družinske člane in prijatelje. Povabilo velja tudi za člane drugih regijskih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov v Sloveniji in njihove družinske člane. Za pohod ni prispevka.

Zbirno mesto za pohod je pred stavbo AMZS, Dunajska cesta 128, ob 7.00.

Na pohodu boste prejeli:

• majico društva DMSBZT Ljubljana,

• vegetarijanski sendvič,

• vodo (brezalkoholne pijače) in manjše prigrizke na sedmih kontrolnih točkah,

• spominsko značko in za prehojeno celotno pot 32,8 km tudi spominsko medaljo in darilo.

Smer in razdalje pohoda:

1. del: AMZS (Dunajska cesta 128)–KOSEŠKI BAJER: 6 km,

2. del: KOSEŠKI BAJER–AGROTEHNIKA (Tržaška cesta): 4.5 km–10.5 km,

3. del: AGROTEHNIKA (Tržaška cesta)–RESTAVRACIJA LIVADA: 4.1 km–14.6 km, 4. del: RESTAVRACIJA LIVADA–POT NA GOLOVEC (Dolenjska cesta): 3.5 km–18.1 km, 5. del: POT NA GOLOVEC (Dolenjska cesta) s kratkim vzponom in po hribu Golovec–POLJE (Zaloška cesta): 7 km–25.1 km,

6. del: POLJE (Zaloška cesta)–ŽITO (Šmartinska cesta): 3.8 km–28.9 km, 7. del: ŽITO (Šmartinska cesta)–AMZS (Dunajska cesta 128): 3.9 km–32.8 km.

Čeprav je pohod nezahteven, potrebujete nekaj vzdržljivostne kondicije. Zato vsaj 3-krat na teden hodite po razgibanih poteh. Vsak dan pijte tudi brezalkoholne pijače brez CO 2 oz.

veliko vode, več kot ste žejni.

Za pohod potrebujete tudi dobro pohodniško obutev, lahko tudi pohodniške palice, sončna očala (zaželeno, da so zaprta tudi od strani), pokrivalo za glavo.

Prijave z elektronsko prijavnico na spletni strani DMSBZT Ljubljana www.drustvo-med-sester-lj.si ali po telefonu 041 273 265 in 031 293 904. Prijave sprejemamo do 4. 5. 2017.

Zaradi priprav in nemotene organizacije pohoda prosimo, da se prijavite do 4. maja 2017.

Đurđa Sima, predsednica DMSBZT Ljubljana

V mariborskem društvu smo začeli

In document Mednarodni dan medicinskih sester (Strani 79-82)