• Rezultati Niso Bili Najdeni

mednarodno kitarsko tekmovanje »Citta di Gorica«

PIRAN

dijaki 4. letnika vzporednega glasbenega izobraževanja

5. mednarodno kitarsko tekmovanje »Citta di Gorica«

23.-25. maja 2008, Gorizia Ana Fornazarič, kat. III.

2. mesto (91,00 točk)

mentorica Tanja Brecelj Vatovec

6. mednarodno klavirsko tekmovanje »marco Fortini«

29.-31. maja 2008, Bologna (IT) Mia Guček (UG), kat. C

1. nagrada

mentorica Selma Chicco

pripravila Nives Rajčevič

Primorske novice – 21. 2. 2008

Primorska - mladi primorski glasbeniki izjemno uspešni na regijskih tekmovanjih

Množičnost izpostavila kakovost

P

rejšnji teden je minil v znamenju regijskih tekmovanj mladih glasbenikov Primorske, ki se ga je udeležilo 117 učencev s prav vseh pri-morskih glasbenih šol. Dobitnike zlatih priznanj čaka v marcu državno tekmovanje, poleg zlatih priznanj pa so organizatorji podelili še veliko posebnih nagrad, med njimi nagrado Radia Koper, ki bo svojim nagrajencem omogočil studijsko snemanje.

Svet za Glasbeno izobraževanje RS in Zveza slo-venskih glasbenih šol prirejata Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov po vzoru Zveze primorskih glas-benih šol in izbirata udeležence za državno tekmovanje na regijskih. Tekmovanja so vsako leto, za nekatere inštrumente pa bienalno. Letos so bili na vrsti har-monika, vsa trobila, tolkala, klavirski in kitarski duo ter komorne skupine z godali.

Primorska tekmovanja so bila od sobote, 9. do srede, 13. februarja, v prostorih glasbenih šol Postojna, Sežana in Koper. Tolkalci in mladi kitaristi pa so se zaradi maj-hnega števila prijav priključili tekmovanju ljubljanske regije v Cerknici.

Šestinštirideset zlatih

“Z letošnjimi izidi smo nadvse zadovoljni, saj se je tekmovanja udeležilo 117 učencev in zelo veliko, kar 46 jih je prejelo zlata priznanja, 36 je bilo srebrnih, pet pa bronastih. Med najuspešnejšimi šolami so Glasbena šola Koper, ki ji tesno sledi GŠ Nova Gorica, tretja pa je GŠ Idrija. Vsi prejemniki zlatih priznanj se bodo udeležili državnega tekmovanja,” je povedala Marija Gombač, vodja regijskega tekmovanja za Primorsko.

Med pevci v 1. kategoriji je blestela Anemarija Štefančič, dijakinja umetniškega gimnazije GŠ Koper, ki je osvojila najvišje število točk. Nad devetdeset točk sta med petimi kandidati zbrala še David Čadež iz GŠ Nova Gorica in Nataša Trček iz GŠ Idrija. Najvišje število točk je žirija podelila mladim tolkalcem, med

katerimi so izstopali gojenci GŠ Koper v razredu Gora-na Moskovskega (še zlasti Agnese Federica Gobbi, ki je bila z 98,66 točke sploh najviše ocenjena mlada glas-benica letošnjega primorskega tekmovanja) ter gojenci GŠ Nova Gorica in Tolmin v razredu Tomislava Hme-ljaka. …

Trobilci v Kopru najbolj množični

V Kopru so se pomerili mladi trobilci. Že prvi udeleženci so pokazali zelo visoko raven, saj so od de-vetih tekmujočih hornistov v treh različnih kategorijah vsi razen enega dosegli nad 90 točk. … Pozavnisti so tekmovali v dveh kategorijah in prav tako vsi razen enega prejeli zlata priznanja. Kar štirje od njih so predstavniki Glasbene šole Koper s podružnicama Piran in Izola, od koder prihaja tudi Jernej Krampf, najviše ocenjeni učenec Mirka Orlača. Po eno zlato priznanje je potova-lo še v Novo Gorico in Tolmin. …

Predsednik žirije za nizka trobila, Igor Krivokapič, je še posebej pohvalil kakovost primorskih trobilcev, ki so v primerjavi z drugimi slovenskimi regijami zago-tovo najuspešnejši: “Zelo sem zadovoljen, saj je kakovost v zadnjih letih močno napredovala. Nismo sicer odkrili nobenega genija, je pa zato povprečje zelo visoko, kar je še boljše. Upam samo, da bodo otroci nadaljevali v tem tempu, da bo lahko tudi kakšen izmed njih postal umet-nik. Primorska ima zelo velik nabor in izbor učencev, pa tudi veliko izvrstnih profesorjev. Mislim, da ste lahko res ponosni nanje.”

Sedemindvajset trobent

Tekmovanje v koprski glasbeni šoli je dokazalo, da je trobenta najbolj priljubljeno trobilo, saj je po besedah predsednika žirije Mateja Rihterja ta disciplina dosegla rekordno število prijav na letošnjem primorskem regij-skem tekmovanju: “Predvsem smo zadovoljni, ker se je tekmovanja udeležilo kar 27 trobentačev; to pomeni, da je trobentaška dejavnost na Primorskem zelo živahna. Rezul-tati so bili precej solidni, saj je kljub množičnosti napredek očiten. Podelili smo kar pet zlatih priznanj na prvi stoPnji, tri na drugi in eno v kategoriji 1. c.” …

Komorne skupine z godali

Regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Primor-ske so sklenili v Postojni, kjer so se pomerile komorne skupine z godali. V prvi starostni kategoriji učencev do petnajst let se je zbralo šest komornih skupin iz petih primorskih krajev in kar tri so bile nagrajene z zlatim priznanjem, ki jim omogoča udeležbo na državnem tekmovanju.

Tja bodo potovali Trio 3A GŠ Nova Gorica, ki de-luje pod mentorstvom Petre Vodopivec in Aleksandre Pavlovič, Godalni kvartet prof. Bogomirja Petrača s ko-prske Glasbene šole in Kvartet s klavirjem GŠ Sežana.

Ker gre za različne zasedbe, pa tudi zelo različne pro-grame v tej najzahtevnejši obliki muziciranja, velja še posebej pohvaliti najvišje ocenjene Ano Cotič, Anito Vončina in Anžeta Lična, ki so bili povrh še najmlajši udeleženci tekmovanja.

Med zlatimi nagrajenci je bila večina tistih, ki so dosegli komaj kakšno točko nad potrebnimi devetde-setimi točkami, manj pa je bilo takih, ki so segli do ali nad 94 točk. Zato velja poleg zgoraj navedenih omeniti še nekaj teh: Wu Jaan Štokelj, Matic Uršič in Miha Čermelj med tolkalci, Blaž Čerin med trobentarji ter pozavnist Blaž Ogrič.

Lea Hedžet, Radio Koper

Primorske novice - 13. 3. 2008

TemSIG 2008 - močno primorsko zastopstvo na 37. tekmovanju mladih glasbenikov rS

Tri prve nagrade

Ž

e od ponedeljka pa vse do nedelje poteka v Mariboru, Celju, Velenju in Žalcu 37. tek-movanje mladih glasbenikov Republike Slove-nije Temsig. Primorske barve med več kot šeststo udeleženci iz vse države tokrat zastopa 63 tekmovalcev.

Primorska bera nagrad je že po prvih treh tekmovalnih dnevih obilna.

Ugledno državno tekmovanje poteka sicer vsako leto, a je za posamezne inštrumente trienalno. Tokrat med seboj tekmujejo trobilci, harmonikarji, pevci,

tol-kalci, pa komorne skupine z godali, klavirski in kitarski dui. Letos učenci in dijaki tekmujejo tudi v solfeggiu.

Skupno naj bi nastopilo nekaj več kot šeststo tekmo-valcev iz 73 slovenskih in nekaterih tujih glasbenih šol, umetniških gimnazij, konservatorijev, univerz in visokih šol za glasbo, med katerimi je tudi 12 primorskih. Primorske barve tokrat v državnem merilu zastopa 63 tekmovalcev, od tega 44 učencev in 19 dijakov, seveda pa so med dijaki ljubljanske Srednje glasbene in baletne šole ter študenti ljubljanske in tujih akademij tudi nekateri obetavni mladi primorski glasbeniki.

Državnega tekmovanja se lahko udeležijo le učenci, ki so na regijskih tekmovanjih prejeli več kot 90 točk oziroma zlato priznanje, srednješolci pa tekmujejo neposredno na državni ravni. …

Primorska bera nagrad je že po prvih treh tekmovalnih dnevih obilna: tri zlate plakete, enajst srebrnih in tri bronas-te, nekaj pa je tudi priznanj za udeležbo. Bronasta priznanja so odšla v Postojno, Novo Gorico in Tolmin, srebrna v Novo Gorico, Ajdovščino, Tolmin, Koper, Idrijo in Sežano, zlata pa v Koper, Postojno in Novo Gorico, še več: vsi trije zlati predstavniki so se povzpeli v sam vrh, na 1. mesto.

Prvi sta se med prvonagrajence uvrstili pianistki 15-letna Mia Guček in 17-15-letna Ana Žunič v zasedbi kla-virskega dua. Koprski dijakinji sta osvojili letos najvišjo oceno 98,4 točke. Na vprašanje, kako do takega uspeha, je odgovorila njuna mentorica Selma Chicco: “S trdim delom in voljo. Delale smo v okviru predmeta komorna igra, ki je obvezen na Umetniški gimnaziji, vendar pa z dvema urama tedensko ne bi uspele pripraviti tako zahtev-nih partitur, kot sta Variacije na Paganinijevo temo Luto-slawskega in Valček iz Suite op. 17 Rahmaninova. To sta skladbi za dva klavirja, ki sta običajno del akademskega repertoarja, prav tu pa sta Gučkova in Žuničeva pokazali največ znanja in muzikalnosti.”

Včeraj pa sta se Mii in Ani med zmagovalci pridružila še 10-letni hornist Aljaž Venišnik, učenec prof. Nikice Banjca na GŠ Postojna, ki je tako kot koprski pianistki prejel 98,4 točke ter dvanajstletni hornist Jaka Uršič, učenec prof. Miloša Rijavca na GŠ Nova Gorica.

Vsi štirje bodo nastopili na zaključnih koncertih prvonagrajencev 18. in 19. marca v Mariboru in Ljubljani.

Branka Kljun, Radio Koper

Primorske novice – 19. 3. 2008

ljubljana - Koncert prvonagrajencev

D

anes se bo na koncertu prvonagrajencev 37. tekmovanja mladih slovenskih glasbeni-kov Temsig v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani predstavilo tudi osem mladih Primork in Primorcev. S koprske umetniške gimnazije bodo nas-topili Mia Guček in Ana Žunič v klavirskem duu ter pozavnist Rok Markežič. Koprsko šolo bosta zastopala tudi mala tolkalka, desetletna Agnese Federica Gobbi, in pozavnist Jernej Krampf iz izolske podružnice ko-prske šole. Ob njih bodo na oder stopili še trije mali primorski trobilci: hornist Jaka Uršič iz GŠ Nova Gori-ca, pozavnist David Miljančič iz GŠ Tolmin in hornist Aljaž Venišnik iz GŠ Postojna.

Primorske novice – 20. 3. 2008

osemletna pianistka Teja udovič Kovačič na mednarodnem tekmovanju v Parizu

Zmaga male Teje na Skrjabinu

K

onec februarja je postala Glasbena šola Koper bogatejša za še eno mednarodno zlato priznanje. Prislužila ji ga je osemletna pianistka Teja Udovič Kovačič, učenka prof. Selme Chicco. Na 8.

mednarodnem tekmovanju Aleksander Skrjabin, ki ga organizira Ruski konservatorij v Parizu, je v svoji kate-goriji osvojila 1. nagrado in posebno pohvalo žirije.

Profesorico Selmo Chicco smo povprašali o vtisih s prestižnega pariškega tekmovanja.

“Tekmovanja se je udeležilo nekoliko manj tekmoval-cev kot sicer, zato pa je bila raven zelo visoka. Po svetu se otroci začenjajo učiti inštrumenta že v najzgodnejših letih in vadijo tudi po štiri ure na dan. V tej konkurenci se je znašla moja učenka Teja Udovič Kovačič in odlično zaigrala. Z njenim nastopom sem bila zelo zadovoljna, zadovoljna pa je bila tudi sama.”

Po kakšnih merilih se pedagog odloča, katero mednar-odno tekmovanje je primerno za njegovega učenca?

Prof. Chicco: “Teja že ima nekaj mednarodnih movalnih izkušenj, saj sva se že lani udeležili treh

tek-movanj. Tokrat sem izbrala pariško tekmovanje, ker vključuje za Tejo primerno starostno kategorijo.”

Teja, tekmovala si že v Sloveniji in v tujini, katero od teh se ti je zdelo najboljše?

Teja Udovič Kovačič: “Vsa tekmovanja so se mi zdela dobra, ker sem bila uspešna, še najbolj pa v Bologni in tudi v Parizu. Všeč mi je bilo tudi to, da smo se v Pariz peljali z letalom ter da smo si ogledali veliko znamenitosti.”

V Parizu te je čakal zelo dober klavir ...

Teja: “Res je bil zelo dober, imel je zelo dober zvok in vse se je lepo oglašalo.”

Prof. Chicco: “To je bila odlična yamaha, pa tudi dvo-rana je bila odlična. Teja je bila zelo dobro pripravljena, igrala je interpretacijsko zelo zahteven program, ki ga sicer igrajo deset- ali dvanajstletni učenci: Berkovičeve Variacije na Paganinijevo temo in Čajkovskega Polko iz Albuma za otroke op.39. Žirija, ki ji je predsedoval Mihail Voskresen-ski, znani pedagog z moskovskega konservatorija, v njej pa so bili predvsem profesorji pariškega konservatorija – med njimi tudi pri nas dobro znani profesor Igor Lazko, pa je odločila, da Teja na zaključnem koncertu nagrajencev iz-vede Mendelssonovo Barcarolo, skladbo, ki je niso slišali v tekmovalnem delu programa, kar ni ravno običajno. Tudi na tem nastopu se je dobro odrezala.”

S svojo nadarjeno učenko imate že nove načrte … Prof. Chicco: “Zdaj bova izbrali nove skladbe, saj Tejo nove skladbe vedno zelo zanimajo. Vedno si je treba zastaviti nove, nekoliko višje cilje … in morda bova letos še kam odpotovali.”

Branka Kljun, Radio Koper

PrIZnanje GŠ KP GŠ IZ GŠ PI uG SKuPaj

ZLATO PRIZNANJE 6 1 2 1 10

SREBRNO PRIZNANJE 3 3 3 9

BRONASTO PRIZNANJE 2 2

priznanje 1 1

posebne nagrade 1 1

SKUPAJ 11 4 5 1 21

TEKMOVANJA učencev GŠ Koper in dijakov UG 2007/0

11. regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Primorske 2008 in regijsko tekmovanje pianistov,