• Rezultati Niso Bili Najdeni

Mirjam Koler Huzjak, Zvezdana Vražič, Viktorija Štiglic

In document YEARS 90 LET (Strani 68-72)

V četrtek, 16. marca, smo se v velikem številu udeležili strokovnega kliničnega večera, kjer sta tokrat z zanimivima predavanjema in telesnimi vajami, ki so sledile, prisotne navdušili kolegici Mirjam Koler Huzjak, dipl. m. s., spec. klin. dietetike in Zvezdana Vražič, dipl. m. s., spec. klin. dietetike.

IZ DRUŠTEV

IZ DRUŠTEV

O prehrani starostnika je izčrpno spregovorila Mirjam Koler Huzjak, zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, ki se pri svojem delu srečuje tudi z najbolj zahtevnimi prehranskimi obravnavami bolnih.

Prehrana je lahko dejavnik tveganja pri nastanku številnih bolezni. Normalna prehranjenost v kateremkoli življenjskem obdobju je ključna za dobro počutje in zdravje. Je najboljša preventiva pred kroničnimi boleznimi ter najboljša popotnica za zdravo starost. Neustrezna prehrana lahko pospeši nastanek degenerativnih sprememb starostnika ter ključno vpliva na počutje ter kakovost življenja.

Potrebe starejšega človeka po hranilih in energiji so osnovni parametri, ki jih potrebujemo pri načrtovanju in ocenjevanju prehrane. Vendar so potrebe zelo različne. Po 60. letu so energijske potrebe zmanjšane za 20–25 %, čemur botruje zmanjšana telesna aktivnost starostnikov ter upad mišične mase.

Zmanjšana absorpcija hranilnih snovi ter pogostejše jemanje določenih zdravil pogosto pripeljeta do pomanjkanj določenih vitaminov.

Ob nezadostni prehrani ali tudi ob pojavu akutnih ali kroničnih bolezni je dostikrat potrebno mikrohranila dodajati v obliki prehranskih dopolnil.

Ob vsem naštetem pa ne smemo pozabiti na najpomembnejše – beljakovine. Optimalen vnos beljakovin je pomemben tudi za starostnika, saj vzdržuje mišično maso in izboljšuje delovanje imunskega sistema. Po priporočilih za prehransko obravnavo bolnikov v bolnišnicah in starostnikov v domovih za starejše znaša vnos beljakovin:

- pri zdravem starostniku 0,8 g/kg telesne teže,

- pri bolnem starostniku najmanj 1 g/kg telesna teže.

Če želimo, da bo starostnik deležen čim bolj optimalne prehrane, ki bo pokrivala njegove potrebe po makro- in mikrohranilih ter mu omogočala, da bo čim dlje časa dejaven, je nujno spremljanje prehranskega stanja starostnika ter načrtovanje prehrane.

S pravilno prehransko podporo lahko omogočimo hitrejše zdravljenje, boljši izid bolezni, manj ponovnih hospitalizacij ter ne nazadnje tudi boljše psihofizično počutje starostnika.

S temo je nadaljevala Zvezdana Vražič, ki je danes zaposlena kot medicinska sestra v referenčni ambulanti in ima bogate izkušnje s področja zdravstvenovzgojnega dela. Veliko predava tudi o pomenu gibanja in se s telesno dejavnostjo tudi strokovno ukvarja v okviru svetovalnice »Zdrav PRE/GIB«. Predstavila je pomen telesne aktivnosti tako v času zdravja kot bolezni.

Gibanje je temeljni element varovalnega življenjskega sloga, saj preprečuje razvoj in napredovanje kroničnih nenalezljivih bolezni, še posebno bolezni srca in ožilja (BSO) in za približno 50 % zmanjša obolevnost in umrljivost zaradi BSO. Povečuje tudi splošno kakovost življenja in kar je zelo pomembno vedeti, da je neaktivnost prav takšen dejavnik tveganja za razvoj koronarne srčne bolezni, kot je povišan holesterol, visok krvni tlak ali kajenje.

Telesna dejavnost je opredeljena kot individualna telesna aktivnost oz. gibanje telesa s pomočjo skeletnih mišic, ob katerem se porablja energija.

Zadostnost in primernost telesne aktivnosti opredeljujejo:

1. F (frekvenca) pogostnost, 2. I intenzivnost,

3. T trajanje,

4. T (tip) vrsta telesne dejavnosti.

Nadaljevanje z Zvezdano Vražič je bilo najprej aktivno (Foto: Mitja Prapertnik)

IZ DRUŠTEV

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor vabi svoje člane, da se nam ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester pridružijo na motivacijskem predavanju o vlogi žensk pri vzpostavljanju in ohranjanju

dobre medsebojne komunikacije v delovnem okolju,

v petek, 5. maja 2017 ob 16. uri v dvorani mariborske Kadetnice na Studencih, Engelsova ulica 15, Maribor (Center vojaških šol).

Ženske iz ekipe Retorik.si, na čelu s Polono Požgan, na nevsiljiv način predstavijo vpliv neverbalne komunikacije na medosebne odnose, poslušalce nasmejijo in sprostijo.

Med drugim odgovorijo tudi na vprašanja:

Zakaj moški gledajo, pa ne vidijo?

Zakaj ženske jočemo in moški lažejo?

Zakaj se ženske smejemo več kot moški?

Kaj ženske želimo slišati od moških in zakaj moški velikokrat nič ne slišijo?

Med zabavnimi in privlačnimi iztočnicami bo mnogo uporabnega in koristnega, tako za ženske kot moške, za poklicno delo in zasebno življenje.

Iskreno bomo veseli vaše družbe.

Prijave potekajo na spletni strani društva www.dmsbzt-mb.si

navezovanje stikov in prijateljstev (socialne interakcije, integracije).

Telesno dejavnost priporočamo vsem kroničnim bolnikom in zdravim posameznikom.

Predvsem bolnikom s sladkorno boleznijo, metabolnim sindromom (hiperinzulinemija, inzulinska rezistenca, povišan KS oz. DM tip II, abdominalna debelost, zvišan RR, zvišani trigliceridi, znižan HDL holesterol), pri debelosti, pri mejni in zmerni hipertoniji, pri skoraj vseh oblikah bolezni srca in ožilja in celo pri srčnem popuščanju, pri motnjah v presnovi maščob, pri ortopedskih bolnikih in pri bolnikih z osteoporozo.

Seveda pa moramo vedno upoštevati posameznikove omejitve in psihofizične sposobnosti, zato naj bo vadba strokovna in po potrebi vodena.

Učinki telesne aktivnosti na presnovo so povečanje bazalnega metabolizma za približno 10 % (še do 48 ur po telesni aktivnosti), pomaga pri izkoristku kalorij, zmanjšuje apetit, zalogo maščobe v telesu, pomaga vzdrževati in nadzorovati telesno maso, pospešuje izgubo telesne mase in tako zmanjšuje čezmerno telesno težo in debelost. Znižuje tudi holesterol, zvišuje HDL holesterol, kakor tudi znižuje sladkor v krvi (z zmanjševanjem periferne inzulinske rezistence).

Koristi redne telesne aktivnosti so mnogotere, krepijo se kosti in mišice, povečuje se psihofizična sposobnost in imunost. Redna vadba deluje tudi anksiolitično in antidepresivno, zmanjšuje stres, povečuje samozavest, samospoštovanje in samozaupanje ter ponuja nove možnosti za

IZ DRUŠTEV

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor obvešča svoje člane, da bo ob mednarodnem dnevu medicinskih sester,

v petek, 12. maja organiziran avtobusni prevoz na svečano akademijo Zbornice – Zveze v Ljubljano.

Avtobus bo odpeljal izpred prostorov društva (Ulica heroja Jevtiča 5, Maribor – Melje) ob 17. uri.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do ponedeljka, 8. 5. 2017, poslovni tajnici društva, Bojani Rožman,

na tel. št. 041 366 001, vsak delovni dan, po 16. uri.

Predsednica društva Ksenija Pirš, l. r.

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor vabi svoje člane na predavanje o prebavilih,

v petek, 21. 4. 2017 ob 16. uri v prostore društva (Ulica heroja Jevtiča 5, Maribor).

Napenjanje, občutek teže v želodcu, preveč želodčne kisline, kandida, zaprtje, driske … Vse to so znaki stavke, s katero vam prebavila sporočajo, da nekaj počnete narobe.

Spoznajte, kako delujejo prebavila, kaj vam sporočajo in kako jim je mogoče pomagati po naravni poti.

Spoznavno srečanje s prebavili bo vodila Sanja Lončar.

Program je namenjen zaposlenim v zdravstveni in babiški negi ter oskrbi in je za člane društva brezplačen. Za nečlane društva prispevek znaša 10 EUR.

Prijave in dodatne informacije:

Na izobraževanje se prijavite preko prijavnice na spletni strani društva www.dmsbzt-mb.si, PRIJAVA NA IZOBRAŽEVANJE, do zapolnitve prostih mest.

Koordinatorica izobraževanja Predsednica društva

Viktorija Štiglic, l. r. Ksenija Pirš, l. r.

In document YEARS 90 LET (Strani 68-72)