• Rezultati Niso Bili Najdeni

Mnenje oseb o srečanjih

In document 2. Teoretični del (Strani 127-130)

3. Empirični del

3.5. Rezultati z interpretacijo

3.5.4. Mnenje oseb o srečanjih

Intervju: Jon (dobesedni prepis)

»Ali rada prihajaš na srečanja? Ja.

Kaj ti je všeč na naših srečanjih? Da rišem in slikam.

Kaj ti ni všeč na naših srečanjih? Nevem.

Bi želel kaj spremeniti na naših srečanjih? Ja, da mi daš več Poljanškov.

S katerimi materiali najraje ustvarjaš? S temperi in čopičem. In akrilnimi.

Kateri materiali ti niso všeč? Nevem.

Kaj rad rišeš/slikaš? Z barvami slikam.

Katere barve imaš rad? Rdeča. Črna.

Kaj si se novega naučil na naših srečanjih? Nič.

Ali si se mogoče naučil pripraviti tempere in akrilne za slikanje? Aa ja, to ja.

Kakšna se ti zdim jaz? V redu.

Kaj rada delaš z mano? Slikam.

Ali so ti boljša srečanja, ko sva midva sama ali ko smo v skupini? V skupini.

Ali si navezal trdnejši stik z Jano in Matjažem? Ja. Z Jano sem na malici.

Ali želiš, da nadaljujemo s srečanji? Ja.

Kaj bi še rada počel na srečanjih? Nevem.

Hvala ti Jon za odgovore.«

Intervju: Matjaž (dobesedni prepis)

»Ali rad prihajaš na srečanja? Ja.

Zakaj rad prihajaš na srečanja? Ker mi je všeč, da nekaj novega izvem.

Kaj ti je všeč na naših srečanjih? Da sem lahko ustvarjalen,... da se sprostim in pogovorim.

Kaj ti ni všeč na naših srečanjih? Nič.

S katerimi materiali najraje ustvarjaš? S flomasterji, temperami, pa voščenkami.

Kateri materiali ti niso všeč? Kolaž mi ni toliko všeč.

Kaj rada rišeš/slikaš? Rad rišem črte, krivulje, pa oblake, sonce, križce-krožce, simbole. Na primer križec pomeni negativno, kljukca – pozitivno, polkrog – noč ... pač različne stvari.

Rad slikam tudi barvne kombinacije, slikam v liniji, tako da barve grejo iz ene v drugo. Pa ptiče tudi.

Katere barve imaš rad? Rdečo, modro pa zeleno. Dve hladni pa eno toplo.

Kaj si se novega naučil na naših srečanjih? Jedernato: spoznavali smo sami sebe.

Kaj pripoveduješ s svojimi risbami in slikami? Različne zgodbe o nama. Pa o čustvih, ko smo jezni, pa ko nas je strah in to.

Se ti zdi, da si napredoval? Da.

Kako, zakaj? Nekaj novega sem se naučil, in bom to v bodoče še uporabljal. Nevem, na primer risanje, ... da se pomirim, da se ne bi preveč jezil ... pogovor mi je pomagal.

Kakšna se ti zdim jaz? V kratko: odlična!

Ali so ti boljša srečanja, ko sva midva sama ali ko smo v skupini? Oboje, pomoje. Včasih ko sva sama, včasih ko smo v skupini.

Ali si navezal trdnejši stik z Jano in Jonom? Z obema se razumem fajn in je to res super. Z Jano se pogovorim, ko se srečava v avli. Z Jonom se zelo redko srečava.

Ali želiš, da nadaljujemo s srečanji? Ja, bi.

Kaj bi še rada počel na srečanjih? Nimam ideje.

Hvala Matjaž za odgovore.«

Intervju: Jana (dobesedni prepis)

»Ali rada prihajaš na srečanja? Seveda.

Zakaj rada prihajaš na srečanja? Za družbo, da se kaj novega naučim, pa da kaj novega izvem. Da ti meni kaj poveš, pa tudi jaz tebi. Da se učimo drug od druzga.

Kaj ti je všeč na naših srečanjih? Da neki novega ustvarim in se naučim, kar še nisem ustvarila. Pa da pokažem, kaj znam. Pa da vsak predstavi, kaj je ustvaril in da se o temu pogovorimo.

Kaj ti ni všeč na naših srečanjih? Mene je motilo to, ko smo se pogovarjali in ustvarjali in so drugi prišli počivat. Moteče je bilo. Ker ne veš, kdo bo kaj naredil, kdo bo kaj rekel. Mene to osebno moti, ker potem nimam tistega občutka, a veš, ker ne vem, a bo prišel, pa me

ustrašil. To je bilo edino, kaj me je motilo.

S katerimi materiali najraje ustvarjaš? Flomasterji in tempere. Tudi vodenke.

Kateri materiali ti niso všeč? Kolaž. Pa s tem nismo delali.

Kaj rada rišeš/slikaš? Vse po malo. Najboljše mi je bilo, ko smo telo risali. Všeč mi je, da nam ti daš dela, pa da lahko sami po svoje to naredimo. To mi dost pomeni. Pa da po tem povemo, kaj smo narisali. Da tudi drugi razumejo, kaj smo želeli povedati, če želijo razumeti. To mi je zelo všeč. Pa všeč mi je bilo, ko smo delali maske. Ko smo delali obraz, pa ga slikali. Tisto je bilo dobro. To bi še rada počela.

Katere barve imaš rada? Rumena. Rumena je vsekakor pri meni. Pinki. Ta tretja pa bela. Te barve mi neki tako pomenijo. Potem so pa vse ostale, zelena, rdeča, modra, rjava ... Najbolj pa rumena, bela in roza.

Kaj si se novega naučila na naših srečanjih? Tako, sebe prvo upoštevaš, ta druga je, da druge upoštevaš tako, da jih spoštuješ, jim znaš pomagati, ... pa prijateljstvo.

Kaj pripoveduješ s svojimi risbami in slikami? Sporočam, kaj barve pomenijo. Na primer, ko smo risali veselje. Pripovedujem zgodbo, ki se v tem vidi. To za nekoga nekaj pomeni. Da smo veseli, da se družimo, pa da smo skupaj kot prijatelji, da smo fant pa punca, da se razumemo in to.

Se ti zdi, da si napredovala? Ja. Na vsakem področju, kar smo se pogovarjali in risali, bi pa še nekatere povabila, da se pridružijo. Da bi tudi oni se naučili biti umirjeni, da se ne jezijo.

Meni je uspelo, da se ne razjezim. In sem tudi druge poskušala pomiriti. Da znajo, kaj se dogaja, ko se jeziš, pa zijaš, tolčeš, to je najslabše. Da umirjeno počakajo in povejo, kaj je.

Kakšna se ti zdim jaz? Meni se pa ti zdiš dobra oseba, to je eno. Drugo, dober imaš odnos do nas, ker si nas sprejela take, kakšni smo, in si nas nekaj novega naučila. In imaš dobro počutje, ... navdušena sem nad tem, da se odlično počutiš med nami.

Hvala ti, Jana. Ali so ti boljša srečanja, ko sva midve sami ali ko smo v skupini? Skupinsko prvo, potem pa še same, če je kaj takega, da se pogovorimo.

Ali si navezala trdnejši stik z Jonom in Matjažem? Z Matjažem se večkrat pogovarjam. On mi da dobre nasvete. Z njim se rad pogovarjam. Ker ima znanje in se zna lepo pogovarjat.

Jon pride h meni na malico, pa se pogovarjava. Njega edino tam srečam. Vidim, da on izbira, s kom bo sedel. Pride v jedilnico, pa gleda, kje sem.

Ali želiš, da nadaljujemo s srečanji? Ja, odlično bi bilo.

Kaj bi še rada počela na srečanjih? Ne vem. Ne morem se sedaj spomniti.

Hvala ti Jana.«

*Iz osebnega pogovora: Jana me poklicala teden dni po zaključku likovnoterapevtskih srečanj in vprašala, če bi se lahko dobili, ker se je želela pogovoriti z menoj. Ko sva se dobili, je povedala, da ji je mama prepovedala stike s sestro in njeno družino. Jana pa je pred prepovedjo izrazila željo, da bi čez poletje (ko biva doma) nečake učila pisati, risati in slikati. Mama ji ni razložila, zakaj je to naredila, ona pa se je glede tega pritožila strokovni delavki. Povedala je, da ima otroke zelo rada, ter da bi svojim nečakom rad prenesla nekaj znanj, ki jih ima. Takrat je prvič omenila splav, ki ga je imela pred leti. Pravi, da je to mama vse urejala ter da se njo ni nič vprašalo. Povedala je, da ni dala privolitve za splav ter da so ji zdravniki dali le nekakšen vprašalnik, ki ga je izpolnila. Rekla je, da si je želela otroka. Ob pogovoru se je razburila.

Povedala je, da je nezadovoljna v bivalni enoti ter da bi se želela preseliti v stanovanje, ki ji bo nekoč pripadalo. Pravi, da je veliko stanovalcev bivalne enote nezadovoljno s takšnim življenjem. Povedala je, da se vedno kregajo, ker eni (med njimi tudi ona) držijo urejeno hišo in vrt ter se držijo hišnega reda, drugi pa vse umažejo, razmečejo stvari, kričijo in skačejo.

Rekla je, da si želi živeti v miru.

In document 2. Teoretični del (Strani 127-130)