• Rezultati Niso Bili Najdeni

Moduli sistema ERP

In document KAZALO VSEBINE (Strani 74-78)

Vir: http://www.extol.com.my/solution/sea_ecerp.html, (20.08.2008)

8.4 UPRAVIČENOST VLAGANJ V INFORMACIJSKI SISTEM PODJETJA

Če pogledamo malo po časopisih, opazimo, da imajo podjetja, tudi konkurenčna, podobne, če ne celo iste ERP rešitve. Vsi pa v eni sapi zatrjujejo, da jim ERP sistem pomaga pri tem, da dobijo odločilno prednost pred konkurenco. Kako je to mogoče?

Informatika Sistemi

globalizaciji poslovanja, kjer ni razlik med veliki in majhnimi, odločajo o uspehu podjetja malenkosti, ki pomagajo pri prodaji in nižanju stroškov poslovanja.

8.5 POVZETEK

Sistem je neke sorte oblika za obvladovanje pojavov, sestavljen pa je iz elementov, ki delujejo v medsebojni povezavi z nekim ciljem.

Poslovni informacijski sistem je eden od elementov poslovnega sistema. Naloge poslovnega informacijskega sistema so zbiranje, priprava, obdelovanje, shranjevanje in posredovanje podatkov ter informacij. Sodobni poslovni informacijski sistemi so sestavljeni modularno in ponujajo razne module, ki jih naročniki lahko prilagodijo svojim potrebam. Od te prilagoditve je odvisno, ali se bo IS podjetja uporabljal v taki meri, da bo s svojim delovanjem pripomogel k povezovanju vseh poslovnih funkcij podjetja.

Uvajanje ERP sistemov v podjetju pripomore k izboljšanju poslovanja podjetja. Podjetje se mora samo odločiti, kaj in v kolikšni meri bo sledilo smernicam pri uvajanju sistemov ERP.

Eden najvažnejših in najpogosteje uporabljenih modulov sistema ERP je sistem za upravljanje odnosov s strankami (CRM), saj so korektni odnosi s strankami eden od pogojev za uspešno poslovanje podjetja.

Upravičenost naložb v informacijske sisteme je težko izmeriti, njihova učinkovitost pa se razlikuje med podjetji po tem, kako je informacijski sitem vpet v poslovanje podjetja. Če pomaga samo pri avtomatizaciji opravil, je v času globalnega poslovanja odločno premalo.

Vprašanja:

1. Opišite sistem?

2. Opišite poslovni sistem?

3. Opišite poslovni informacijski sistem!

4. Kako deluje informacijski sistem nekega podjetja?

5. Opišite ekspertni sistem in njegove naloge!

6. Kaj je sistem ERP? Katere module sistema ERP poznate?

7. Katere izboljšave omogoča uvajanje sistemov ERP pri poslovanju podjetja?

8. Kako bi opisali funkcije oz. naloge sistema za upravljanje odnosov s strankami (CRM)?

Naloge:

• Opišite organizacijo informacijskega sistema v majhnem podjetju! Opišite ljudske in strojne vire!

• Kako si zamišljate rabo ekspertnih sistemov v podjetju?

• Razmislite, katere od modulov sistema ERP bi uvedli in utemeljite izbire!

• Na spletni strani http://www.sap.com preberite informacije o enem od najbolj prodajanih ERP sistemov, ki ga uporabljajo tudi nekatera največja podjetja v Sloveniji.

9 PODATKOVNE BAZE (PB)

Kaj je baza podatkov, kako najti nek podatek v bazi, ne da bi pri tem morali pregledati vse podatke, kako uporabljati podatke, ki so shranjeni v bazi?

S pojmom podatkovne baze se srečujemo cel čas. Lahko gre za dokument, preglednice, elektronsko pošto ipd. Vendar le redko zvemo kaj o tem, kako se možica podatkov obvladuje.

Brez nekega reda v organizaciji množice podatkov ne bi mogli najti tistega podatka, ki ga rabimo. Če pa iskanega podatka ne najdemo, lahko pomeni samo dvoje:

1. Podatek ne obstaja.

2. V našem informacijskem sistemu nekaj ne dela tako, kot bi moralo. Enaka ugotovitev velja tudi, če iskanje določenega podatka traja preveč časa.

9.1 OSNOVNE DEFINICIJE PODATKOVNE BAZE

Podatkovna baza (database), je sklop zbirke dokumentov, medsebojnih sklicevanj na dokumente in sistema za razvrščanje, iskanje in urejanje podatkov v bazi. Podatkovna baza je torej tudi klasična knjižnica, a v vsakdanjem pogovoru baza pomeni računalniški sistem za hrambo podatkov (http://sl.wikipedia.org/wiki/Baza_podatkov, 20.08.2008).

Podatkovne baze so se pojavile zaradi potrebe po hitrem dostopu do informacij, saj hramba podatkov iz preteklosti omogoča premišljeno odločanje o prihodnosti. S takšnim namenom so oblastniki gradili knjižnice in tak namen vodi današnja podjetja, da ustvarjajo zbirke podatkov o povpraševanju, strankah, vremenskih razmerah in sploh vsem, kar ima možnost vpliva na bodoče poslovanje (http://sl.wikipedia.org/wiki/Baza_podatkov, 20.08.2008).

Nekaj definicij:

• Podatkovna baza je posplošena združena zbirka podatkov skupaj z njenim opisom, ki jo uporabljamo tako, da zmore zadostiti vsem različnim potrebam uporabnikov.

• Je zbirka shranjenih delovnih podatkov, ki jih uporabljajo podsistemi opazovane organizacijske enote.

• Je zbirka med seboj povezanih podatkov o organiziranem delovno zaključenem sistemu, ki so namenjeni različnim uporabnikom.

• Je zbirka povezanih podatkov, pri čemer so podatki dejstva, ki jih lahko zabeležimo in imajo nedvoumen pomen.

• Je mehanizirana, večuporabniško formalno definirana in centralno nadzirana zbirka podatkov.

• Je zbirka med seboj pomensko povezanih podatkov, ki so shranjeni v računalniškem sistemu, dostop do njih je centraliziran in omogočen s pomočjo sistema za upravljanje s podatkovno bazo.

Cilji oblikovanja baze podatkov:

• zadovoljiti vse informacijske zahteve,

• zagotoviti razumljivo strukturiranje informacijske vsebine,

• ohraniti semantično informacijo oblikovanja za poznejše preoblikovanje,

• zadovoljiti zahteve procesiranja in zagotoviti visoko stopnjo učinkovitosti

Informatika Podatkovne baze

9.2 RELACIJSKI PODATKOVNI MODEL

Relacijske podatkovne baze temeljijo na relacijah, sestavljene so iz množice tabel, ki imajo predpisano strukturo. Vsak tabela ima zapis, kjer se nahaja relacijska shema in pa vrstice s podatki, ki jih imenujemo relacije.

9.2.1 Entitetno relacijski model (E-R model)

E-R model je tehnika za opis konceptualnega modela zbirke podatkov s pomočjo diagramov.

Vsebuje grafično notacijo za predstavitev organizacije oz. strukture zbirke podatkov v obliki entitetno – relacijskih diagramov. E-R diagram predstavlja komunikacijsko orodje za oblikovanje zbirke podatkov, zagotavlja notacijo za dokumentiranje oblikovanja zbirke podatkov in s tem predstavitev najpomembnejših lastnosti (Mohorič, 2002).

Entiteta je neodvisni podatkovni objekt (fizični, konceptualni), ki je po definiciji nosilec podatkov. Entiteta je oseba, prostor, objekt, dogodek, koncept…

Relacija je povezava med dvema ali več entitetami. Relacija sama po sebi ne obstaja niti konceptualno niti fizično.

Atribut zagotavlja informacije o entitetah in relacijah z opisom njihovih lastnosti. Atribut je lastnost oz. značilnost entitete (pogosto ustreza polju v tabeli – EAN koda, ime artikla, cena artikla, skupina artikla, datum prevzema, prodajna cena). Vrednosti atributov pa so konkretne vrednosti – v primeru entitete ARTIKEL in atributa EAN koda je to koda 3838999051409, atribut ime artikla ima vrednost ZA HARMONY itd.

Primer entitet Artikel in Občan:

• Artikel(EAN_koda, naziv, cena, DDV, zaloga),

• Občan(EMŠO, ime, priimek, datum_rojstva).

Pravila:

• Podatki o entitetah so shranjeni v tabelah.

• Vsaki entiteti pripada ena tabela.

• Vsaka vrstica v tabeli ustreza enemu primerku entitete.

• Vsak stolpec v tabeli pomeni en atribut.

• Vsak stolpec ima prirejen tip (besedilo, številka, datum).

• Znani so odnosi (relacije) med entitetami (učitelj lahko uči več predmetov, račun lahko vsebuje več artiklov).

Zaradi relacij med entitetami govorimo o relacijski bazi podatkov. Vsak entiteta mora vsebovati atribut, ki enolično identificira vsak pojavek entitete. Tak atribut imenujemo ključ (primarni ključ). V primeru entitete artikel je to atribut EAN koda, v primeru entitete delavec je to lahko atribut EMŠO številka.

Slika 41: Entitetno – relacijski diagram (ER diagram)

In document KAZALO VSEBINE (Strani 74-78)