• Rezultati Niso Bili Najdeni

NOVA ZAKONODAJA NA PODROČJU NADZORA NAD TOBAKOM

In document KAJ JE NOVEGA PRI PLJUČNEM BOLNIKU? (Strani 60-66)

CURRENT TOPICS IN THE FIELD OF PREVALENCE AND CONSEQUENCES OF TOBACCO AND RELATED PRODUCTS USE

NOVA ZAKONODAJA NA PODROČJU NADZORA NAD TOBAKOM

V Sloveniji je 11. marca 2017 stopil v veljavo Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), celovit program ukrepov nadzora nad tobakom. Novi zakon poleg tobačnih ureja tudi povezane izdelke, mednje sodijo elektronske cigarete z in brez nikotina, zeliščni izdelki za kajenje ter novi tobačni izdelki. Med ključnimi ukrepi v novem zakonu so popolna prepoved oglaševanja, promocije in razstavljanja tobačnih in povezanih izdelkov, velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži tobačnih izdelkov za kajenje, enotna embalaža cigaret in tobaka za zvijanje, prepoved prodaje cigaret in tobaka za zvijanje z značilnimi okusi, popolna prepoved sponzorstev in doniranja ter dovoljenja za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov. Za povezane izdelke je začela veljati prepoved uporabe v zaprtih javnih in delovnih prostorih ter prepoved prodaje mladoletnim, tako kot za tobačne izdelke. Večina ukrepov novega zakona že velja, enotna embalaža in prepoved značilnega okusa mentola pa stopita v veljavo v 2020 (ZOUTPI, 2017).

DISKUSIJA

Noben potrošniški izdelek ne ubije toliko ljudi in povzroči toliko nepotrebnih smrti, kot tobak.

V Sloveniji je tobak med vodilnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in za izgubljena zdrava leta življenja ter vzrok številnih prezgodnjih smrti (GBD 2015 Risk Factors Collaborators, 2016).

Pred sprejetjem novega zakona v 2017 se razširjenost kajenja med odraslimi prebivalci Slovenije ni spremenila dlje časa, se je pa zmanjšalo povprečno dnevno število pokajenih cigaret med rednimi kadilci (Koprivnikar, 2018b). Med mladostniki že od leta 2002 beležimo zniževanje razširjenosti kajenja, kar je spodbudno (NIJZ, n. d.c). Za nadaljnje zmanjševanje razširjenosti in posledic kajenja pa je bilo ključno sprejetje novega zakona, ki predstavlja sodoben in celovit program ukrepov, in ustvarja okolje s čim manj spodbud za kajenje (ZOUTPI, 2017; NIJZ, 2016); glede na dostopne dokaze in podatke iz držav s podobno zakonodajo lahko pričakujemo, da se bo prevalenca kajenja med odraslimi in mladimi postopno in znatno znižala (NIJZ, 2015). V 2019 pričakujemo prve rezultate o učinkih novega zakona iz večjih, nacionalno reprezentativnih raziskav med odraslimi in mladostniki.

Ob vedno strožji regulaciji tobačnih izdelkov proizvajalci iščejo nove kanale in izdelke, da bi pritegnili morebitne nove stranke (otroke, mladostnike, mlade odrasle) in ohranili obstoječe.

Na trgu se pojavljajo novi izdelki - elektronske cigarete in tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva - in tobačna industrija obvladuje trg obeh skupin izdelkov. V nasprotju z enotnim mnenjem strokovnjakov o tobačnih izdelkih, so mnenja o elektronskih cigaretah deljena. Eni v njih vidijo izdelke za zmanjševanje škode (McNeill et al., 2018), drugi opozarjajo, da so ti

61

izdelki široko dostopni tudi nekadilcem in mladim, pri katerih je uporaba tvegana iz več razlogov (Glantz & Bareham, 2018). Uporaba pri tistih, ki niso kadili, predstavlja tveganje za zdravje, obenem pa niso znani učinki dolgoročne uporabe elektronskih cigaret (NASEM, 2018).

Pri otrocih, mladostnikih, mladih odraslih je uporaba elektronskih cigaret zaskrbljujoča zaradi nikotina, ki ima nanje številne škodljive učinke - zelo in bolj kot odrasli so dovzetni za zasvojenost z nikotinom, v obdobju intenzivnega razvoja možganov lahko nikotin privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti, obenem pa elektronske cigarete pri njih zvišujejo tveganje za kajenje (Koprivnikar, 2018b).

Številni strokovnjaki zato opozarjajo, da lahko elektronske cigarete privedejo do širjenja epidemije tobaka, ne pa do zmanjševanja škode (Glantz & Bareham, 2018). V Združenih državah Amerike opozarjajo na visok porast uporabe elektronskih cigaret med mladostniki v 2018 (Gentzke et al., 2019). Elektronske cigarete se tudi pogosto oglašujejo ali štejejo za učinkovito pomoč pri opuščanju kajenja, kar pa ni podprto z dostopnimi dokazi, in je zato preuranjeno in lahko zavajajoče.

Za nove tobačne izdelke, v katerih se tobak segreva, tobačna industrija trdi, da je izpostavljenost škodljivim snovem pri uporabi teh izdelkov v primerjavi s kajenjem cigaret nižja, zato naj bi se znižalo tudi tveganje za zdravje (Bialous & Glantz, 2018; FDA 2018). A znižanje izpostavljenosti škodljivim snovem ne pomeni tudi avtomatično znižanja tveganja za zdravje (Glantz, 2017). Poleg tega to ni prvič, da je tobačna industrija najavila izdelke, ki naj bi bili manj škodljivi. V preteklosti so zmanjšanje tveganj za zdravje pripisovali cigaretnim filtrom in t. i. lahkim tobačnim izdelkom, ki naj bi vsebovali manj škodljivih snovi. Danes pa vemo, da ne v enem, ne v drugem primeru, to niso manj škodljivi tobačni izdelki (Bialous & Glantz, 2018). Aerosol tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva, vsebuje številne škodljive snovi, tudi rakotvorne, zato njihova uporaba predstavlja tveganje za zdravje; če tak izdelek začne uporabljati nekadilec, to zanj predstavlja zvišanje tveganja (FSA, 2017; Glantz, 2017). Zelo verjetno bodo po teh izdelkih posegli tudi mladi, kar je zaskrbljujoče zaradi škodljivih učinkov nikotina in zasvojenosti ter morebitne dolgoročne uporabe in s tem dolgotrajne izpostavljenosti zdravju škodljivim snovem (FSA, 2017).

Pomembno je, da ob pomanjkanju dokazov upoštevamo previdnostni princip ter nove izdelke strogo reguliramo; temu sledi slovenska zakonodaja in povezane izdelke regulira podobno kot tobačne (ZOUTPI, 2017).

Ne le po novejših izdelkih, mladostniki pogosteje kot odrasli posegajo tudi po drugih vrstah tobačnih izdelkov, npr. vodnih pipah, brezdimnem tobaku, ki imajo prav tako škodljive učinke na zdravje, privedejo do zasvojenosti in med mladostniki povečajo tveganje za kajenje (Koprivnikar, 2018b).

Kljub uveljavitvi učinkovitih ukrepov v preteklosti in uspešnemu zmanjšanju izpostavljenosti tobačnemu dimu v zaprtih javnih in delovnih prostorih, pa ostaja problem izpostavljenosti tobačnemu dimu med odraslimi kot mladostniki v domačem bivalnem okolju (Koprivnikar, 2018b).

Ključno vlogo pri zmanjševanju uporabe in posledic uporabe tobačnih in povezanih izdelkov imajo zdravstveni delavci, ki so pomemben vir informacij o kajenju in opuščanju kajenja in o novih izdelkih. Pomembno je, da so seznanjeni z najnovejšimi in neodvisnimi dokazi. Na voljo so zelo dostopni, številni podatki ter objave, pri katerih obstaja konflikt interesov ali pa so komercialne narave, ki so lahko vir zavajajočih informacij in trditev v povezavi z zdravjem ali opuščanjem kajenja in vplivajo na delo in prakse zdravstvenih delavcev. Kot kažejo podatki iz tujine je znanje o elektronskih cigaretah med zdravstvenimi delavci še pomanjkljivo, stališča in prepričanja o njih pa neenotna in pogosto neskladna z obstoječimi dokazi; znaten delež zdravstvenih delavcev jih namreč kljub pomanjkanju dokazov priporoča za opuščanje kajenja (Koprivnikar & Farkaš Lainščak, 2018).

62 ZAKLJUČEK

Raba tobaka je velik javnozdravstveni problem. Pomembno je, da si tudi v Sloveniji po zgledu številnih držav zastavimo cilj družbe brez tobaka, kar pomeni, da manj kot 5 % odraslih prebivalcev uporablja tobačne, povezane izdelke in druge nikotinske izdelke, ki niso registrirani kot nikotinsko nadomestno zdravljenje. Za doseganje teh ambicioznih ciljev je nujen vsevladni in vsedružbeni pristop, v katerem imajo zelo pomembno vlogo tudi zdravstveni delavci. Začetek poti do družbe brez tobaka je prva strategija za področje nadzora nad tobakom, ki je trenutno v pripravi.

LITERATURA:

Bals, R., Boyd, J., Esposito, S., Foronjy, R., Hiemstra, P.S., Jiménez-Ruiz, C.A., et al., 2019.

Electronic cigarettes: a task force report from the European Respiratory Society. The European Respiratory Journal, 53(2).

Barua, R.S., Rigotti, N.A., Benowitz, N.L., Cummings, K.M., Jazayeri, M.A., Morris, P.B., et al., 2018. 2018 ACC Expert Consensus Decision Pathway on Tobacco Cessation Treatment: A Report of the American College of Cardiology Task Force on Clinical Expert Consensus Documents. Journal of the American College of Cardiology, 72(25), pp. 3332–3365.

Bialous, S.A. & Glantz, S.A., 2018. Heated tobacco products: another tobacco industry global strategy to slow progress in tobacco control. Tobacco Control, 27(Suppl 1): pp. s111–s117.

Eurostat. Database. Available at: https://ec.europa.eu/eurostat/data/database [7. 3. 2019].

Food and Drug Administration, 2018. FDA Briefing Document, January 24-25, 2018, Meeting of the Tobacco Products Scientific Advisory Committee (TPSAC). Available at:

https://www.fda.gov/downloads/AdvisoryCommittees/CommitteesMeetingMaterials/Tobacco ProductsScientificAdvisoryCommittee/UCM593109.pdf [7. 3. 2019].

Food Standards Agency, Committe on toxicity, 2017. Statement on heat not burn tobacco products. Available at: https://cot.food.gov.uk/committee/committee-on- toxicity/cotstatements/cotstatementsyrs/cot-statements-2017/statement-on-heat-not-burn-tobacco-products [7. 3. 2019].

GBD 2015 Risk Factors Collaborators, 2016. Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks, 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015.

Lancet, 388, p. 1703.

Gentzke, A.S., Creamer, M., Cullen, K.A., Ambrose, B.K., Willis, G., Jamal, A., King, B.A., 2019. Vital Signs: Tobacco Product Use Among Middle and High School Students - United States, 2011-2018. Morbidity and mortality weekly report, 68(6), pp.157–164.

Glantz, S.A., 2017. Letter to FDA TPSAC urging them to delay action on IQOS until the record is closed and they can consider public comments. Available at:

https://tobacco.ucsf.edu/sites/tobacco.ucsf.edu/files/All_IQOS_Comments_Consolidated.pdf [7. 3. 2019].

Glantz, S.A. & Bareham, D.W., 2018. E-Cigarettes: Use, Effects on Smoking, Risks, and Policy Implications. Annual Review of Public Health, 39, pp. 215–235.

63

Inchley, J., Currie, D., Young, T., Samdal, O., Torsheim, T., Augustson, L. et al., eds., 2016.

Growing up unequal: gender and socioeconomic differences in young people’s health and well-being. Health behaviour in school-aged children (HBSC) study: international report from the 2013/2014 survey. Copenhagen: World Health Organization, pp. 147–155, 268–269.

Koprivnikar, H., 2018a. Kajenje. In: Vinko, M., Kofol Bric, T., Korošec, A., Tomšič, S., Vrdelja, M., eds. Kako skrbimo za zdravje? Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije 2016. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, pp. 21–24.

Koprivnikar, H., 2018b. Tobačni in povezani izdelki. Posledice, razširjenost uporabe in ukrepi.

Available at: http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/tobacni_in_povezani_izdelki.pdf [5. 3. 2019].

Koprivnikar, H., 2015. Tvegana vedenja. In: Jeriček Klanšček, H., Bajt, M., Drev, A., Koprivnikar, H., Zupanič, T., Pucelj, V., eds. Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji. Izsledki mednarodne raziskave HBSC 2014. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, pp. 49-58.

Koprivnikar, H. & Farkaš-Lainščak, J., 2018. Znanje, stališča, prepričanja in trenutne prakse glede elektronskih cigaret med svetovalci za pomoč pri opuščanju kajenja in zdravstvenimi delavci. Anali PAZU, 8 (1/2), pp. 40-49.

Koprivnikar, H. & Korošec, A., 2015. Age At Smoking Initiation In Slovenia. Zdravstveno Varstvo, 54(4), pp. 274–81.

Koprivnikar, H. & Zupanič T., 2018a. Uporaba elektronskih cigaret med dijaki 2. letnikov srednjih šol in študenti zdravstvenih ved v Sloveniji, 2017. Available at:

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/e_cigarete_raz_dij_stud_2017.pdf [5. 3. 2019]

Koprivnikar, H. & Zupanič T., 2018b. Zaznava šolskih delavcev o uporabi elektronskih cigaret, vodnih pip in novih tobačnih izdelkov med učenci in dijaki. Available at:

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/el_cig_raz_sole_2016_2018.pdf [5. 3. 2019]

Lavtar, D., Drev, A., Koprivnikar, H., Zorko, M., Rostohar, K., Štokelj, R., 2014. Uporaba prepovedanih drog, tobaka in alkohola v Sloveniji 2011–2012: Metodologija raziskave in izbrani statistični podatki. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, pp. 37–41.

Li, X., Luo, Y., Jiang, X., Zhang, H., Zhu, F., Hu, S., et al., 2019. Chemical Analysis and Simulated Pyrolysis of Tobacco Heating System 2.2 Compared to Conventional Cigarettes.

Nicotine & Tobacco Research , 21(1), pp. 11-118.

Livingston, C.J., Freeman, R.J., Costales, V.C., Westhoff, J.L., Caplan, L.S., Sherin, K.M., et al., 2019. Electronic Nicotine Delivery Systems or E-cigarettes: American College of Preventive Medicine's Practice Statement. American Journal of Preventive Medicine, 56(1), pp.

167-178.

McNeill, A., Brose, L.S., Calder, R., Bauld, L., Robson, D., 2018. Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018. Available at:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/680964/Eviden ce_review_of_e-cigarettes_and_heated_tobacco_products_2018.pdf [6. 3. 2019].

64

Milavec, M., Lavtar, D., Koprivnikar, H., 2016. Global Tobacco Surveillance System (GTSS) in Slovenia, 2014. Ljubljana: National Institute of Public Health, p. 13. Available at:

http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/05_-_gtss_report_final.pdf [6. 3. 2019].

Nacionalni inštitut za javno zdravje, n. d.a. Podatki o številu smrti, pripisljivih kajenju (publikacija v pripravi).

Nacionalni inštitut za javno zdravje, n. d.b. Podatkovni portal. Available at:

https://podatki.nijz.si/pxweb/sl/NIJZ%20podatkovni%20portal/?px_language=sl&px_db=NIJ Z%20podatkovni%20portal&rxid=ac74a1df-5ddf-4bb3-86b1-ffbb97a9d199 [5. 3. 2019].

Nacionalni inštitut za javno zdravje, n. d.c. Preliminarni podatki iz raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju 2018 (publikacija v pripravi).

Nacionalni inštitut za javno zdravje, n. d.d. Podatki iz raziskave Vrednotenje učinkov novih ukrepov nadzora nad tobakom med mladimi (publikacija v pripravi).

Nacionalni inštitut za javno zdravje, n. d.e. Podatki iz raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije - CINDI (ni objavljeno).

Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2016. NIJZ predlaga dodatne ukrepe za vključitev v predlog novega protitobačnega zakona, 23. marec 2016. Available at: http://www.nijz.si/sl/nijz-predlaga-dodatne-ukrepe-za-vkljucitev-v-predlog-novega-protitobacnega-zakona [6. 3. 2019].

Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2015. Slovenija brez tobaka – Kdaj? Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, pp. 18–19.

National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, 2018. Public health consequences of e-cigarettes. Washington: The National Academies Press, pp. 1–17, 55–623.

Simonavicius, E., McNeill, A., Shahab, L., Brose, L.S., 2018. Heat-not-burn tobacco products:

a systematic literature review. Tobacco Control Sep 4. [Epub ahead of print]

U.K. National Institute for Health and Care Excellence, 2017. Smoking cessation interventions and services: systematic reviews. Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/GID-PHG94/documents/evidencereview [5. 3. 2019].

U.K. HM Treasury. Tax treatment of heated tobacco products: response to the consultation.

March 2018. Available at:

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/

file/688858/heated_tobacco_consultation_response_web.pdf [5. 3. 2019].

World Health Organization, 2018a. Tobacco fact sheet. Updated 9th March 2018. Available at:

http://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/tobacco [5. 3. 2019].

World Health Organization, 2018b. Heated tobacco products information sheet. May 2018.

Available at: http://www.who.int/tobacco/publications/prod_regulation/heated-tobacco-products/en/ [5. 3. 2019].

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), 2017. Uradni list Republike Slovenije, št. 9.

Zhang, G., Wang, Z., Zhang, K., Hou, R., Xing, C., Yu, Q., Liu, E., 2018. Safety Assessment of Electronic Cigarettes and Their Relationship with Cardiovascular Disease. International Journal of Environmental Research and Public Health, 15(1).

65

66

NEGOVALNE DIAGNOZE PRI BOLNIKU Z OBOLENJEM PLJUČ

In document KAJ JE NOVEGA PRI PLJUČNEM BOLNIKU? (Strani 60-66)