• Rezultati Niso Bili Najdeni

ZDRAVSTVENO VZGOJNO DELO – ASTMA ŠOLA

In document KAJ JE NOVEGA PRI PLJUČNEM BOLNIKU? (Strani 21-25)

Zdravstveno vzgojo pacienta z astmo izvajamo kot pouk pacienta z astmo, kjer ga s pomočjo razlage in demonstracije seznanimo s pomembnimi vsebinami. Pri hospitaliziranih pacientih pričnemo zdravstveno vzgojo že ob sprejemu in ga ves čas tekom hospitalizacije poučujemo in preverjamo njegovo znanje o astmi in pravilni tehniki jemanja inhalacijske terapije (Doberšek, 2012).

Najbolj motivirani so pacienti na začetku svoje bolezni, ko želijo pridobiti čim več informacij o bolezni, zdravljenju, preventivi in samopomoči. Zato je to priložnost za preusmerjanje pacienta v astma šolo in k sodelovanju oziroma vključevanju svojcev v proces zdravljenja.

Medicinske sestre morajo paciente in svojce spodbujati k vključevanju v zdravstvenovzgojno delo in jim časovno omogočiti udeležbo (Počvavšek, 2014).

22

Nadalje Počvavškova (2014) ocenjuje, da je izobraževanje v astma šoli za paciente z astmo uspešno. Ugotovila je tudi, da med izvajanjem zdravstvene vzgoje pacienti pogosto povedo, da nimajo napisanega individualnega načrta samozdravljenja, saj je nadzor nad individualnim načrtom zdravljenja astme zelo pomemben. Načrt napiše specialist pulmolog, ki pacienta z astmo zdravi. Avtorica se zaveda, da so potrebne nekatere spremembe glede astma šole. V astma šolo je potrebno vključiti zdravnike, svojce pacientov z astmo, prav tako pa bi moralo biti več poudarka na individualni obravnavi pacienta. Pomembno je, da ima medicinska sestra, ki izvaja astma šolo, dodatna znanja s tega področja, saj lahko le tako uspešno sodeluje s pacienti z astmo. S tem se strinjata tudi Ahačič in Benedik (2008), ki navajata, da se ob zdravstveni vzgoji, ki jo izvaja medicinska sestra, znanje pacienta izboljša. V raziskavi sta ugotovili, da je pri kroničnih pacientih težko spremeniti način vodenja bolezni in jemanja terapije, kljub temu da zaposleni v zdravstvu dnevno ponavljajo in učijo paciente o pravilnih tehnikah jemanja inhalacijskih zdravil. Opozarjata, da je to še posebej težko pri tistih kroničnih pacientih, ki jemljejo terapijo že več let, prav tako pa se pojavlja ta težava, kadar so pacienti v domačem okolju. Pri tem je še posebej pomembna kontinuirana zdravstvena obravnava pacientov. Izboljšave avtorici vidita med drugim pri vključevanju svojcev v zdravstveno obravnavo, v individualni zdravstveni vzgoji na bolnišničnem oddelku in delavnicah o pravilni aplikaciji inhalacijskih zdravil za medicinske sestre. Hostar (2012) dodaja, da je izobraževanje pacientov uspešno šele takrat, ko imajo medicinske sestre dovolj znanja in izkušenj in so postopki znotraj timov dorečeni in standardizirani in takrat ko znajo pacienti posredovano znanje, spretnosti in informacije upoštevati in uporabljati v vsakdanjem življenju

DISKUSIJA:

Astma je pogosta kronična bolezen, ki se po celem svetu pojavlja pri čedalje več ljudeh. Kotnik Pirš & Krivec (2015) navajata, da je pogosta pri otrocih. Vendar ne glede na starost, se pojavlja tako pri mlajši kot pri starejši populaciji, kar predstavlja vse večji problem (Šuškovič & Škrgat, 2011).

Normalno dihati so sanje vsakega pacienta z astmo, ki se dobro zaveda, kako hudo je kadar te duši, kadar težko dihaš, te stiska v prsih in ti vsaka najmanjša aktivnost predstavlja napor ali tudi nov izziv. Pomembno je, da se pacient čim bolje pouči o astmi, o zdravljenju, o njenih sprožilcih in izogibanju le teh, kajti le z ustreznim zdravljenjem in drugimi ukrepi bo lahko živel povsem običajno življenje navajata tudi Počvavšek & Bratkovič (2012) in opisuje Počvavšek (2014).

Doberšek (2012) trdi, da ima medicinska sestra neprecenljivo vlogo, saj s svojim znanjem in izkušnjami vpliva na aktivno, zdravo in kakovostno življenje, kar je za pacienta bistvenega pomena. Česen (2014) poudarja, da je informiranost o samozdravljenju astme zelo pomembna, saj si pacient ob poslabšanju astme lahko pomaga sam. S tem se preprečijo pogoste hospitalizacije in se izboljša kakovost pacientovega življenja, kar opisuje tudi Kadivec (2011).

ZAKLJUČEK:

Cilj zdravljenja astme je, da bi pacient imel čim manj težav ter čim bolj kakovostno življenje, saj zdravila, ki jih imamo danes na razpolago to lahko več kot dovolj dobro omogočajo. Za osveščenost pacienta glede same astme in njenega zdravljenja naredimo medicinske sestre veliko. In, ko pacienta opolnomočimo do te mere, da bo znal voditi svojo bolezen in bo razumel kaj pomeni samozdravljenje smo zastavljene cilje tudi dosegli. Pacient, ki dobro spozna in sprejme svojo bolezen, jo posledično lažje obvlada in zna živeti z njo.

23 LITERATURA

Ahačič, M. & Benedik, B., 2008. Vpliv učenja na pravilnost postopka jemanja inhalacijske terapije. In: Kadivec, S., ed. 4. slovenski pneumološki in alergološki kongres 2008: zbornik predavanj: Portorož 14. – 15. September, 2008. Portorož: program za medicinske sestre in tehnike zdravstvene nege, pp. 8-9.

Česen, K., 2014. Vodenje pacienta z astmo v referenčni ambulanti družinske medicine. In:

Kadivec, S., ed. Golniški simpozij, 2014. Zagotavljanje varnosti pri bolniku z obolenji pljuč:

zbornik predavanj. Bled, 3. in 4. oktober, 2014. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, pp. 15-22.

Doberšek, D., 2012. Zdravstvena vzgoja pacienta z astmo. In: Prestor, L. & Bratkovič, M. eds.

Zdravstvena nega pacienta z astmo in alergijo: strokovni seminar. Maribor 30. In 31. Marec 2012. Maribor: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije –zdmsbzts. Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji, p. 23.

Fležar, M., 2012, Uporaba merilcev PEF pri astmi. In: Prestor, L, Bratkovič, M.

eds.Zdravstvena nega pacienta z astmo in alergijo. Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji- strokovni seminar. Maribor: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji, pp. 39-46.

Global Asthma Network, 2014. Global Burden of disease due to asthma. Available at:

http://www.globalasthmareport.org/2014/burden/burden.php [zadnji dostop 6. 3. 2019].

Hostar, H., 2012. Zdravstvena vzgoja pacienta z akutnim miokardnim infarktom: diplomsko delo. Maribor: Univerza v Mariboru, Fakulteta za zdravstvene vede.

Kadivec, S., 2011. Partnersko vodenje bolnika s KOPB ali astmo. In: Kadivec, S. ed. Astma;

KOPB; alergijski rinitis: program za medicinske sestre. Golnik 5. do 11. Maj 2011. Golnik, pp.

18, 23, 25.

Kadivec, S. & Košnik, M., 2006. Kako doseči partnersko sodelovanje s pacientom z astmo.

Obzor Zdr N; 40(1-5): 215-22.

Kotnik Pirš, A. & Krivec, U., 2015. Epidemiologija astme v svetu. In: Krivec, U. & Praprotnik, M. eds. Astma pri otroku. Ljubljana: Medicinska fakulteta, Katedra za pediatrijo.

Locatelli, I., Janeţič, A. & Kos, M., 2016. Sodelovanje pacientov pri zdravljenju z zdravili in relacija do zdravstvenih izidov pacientov z astmo. In: Triller, N.,ed. Možnosti presejalnega testiranja v pulmologiji, združenje pnevmologov Slovenije: zbornik sestanka: Ljubljana, Medicinska fakulteta 14. maj 2016 Ljubljana: Združenje pnevmologov Slovenije. Ljubljana, pp.

5-7.

Petek, D., 2010. Vodenje bolnika s KOPB in astmo v ambulanti družinske medicine. In: Tušek Bunc, K., ed. 6. mariborski kongres družinske medicine: zbornik predavanj. Maribor:

Združenje zdravnikov druţinske medicine, p. 63.

Počvavšek, I., 2014. Izvajanje astma šole na Univerzitetni Kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik. In: Kadivec, S., ed. Golniški simpozij, 2014. Zagotavljanje varnosti pri bolniku z obolenji pljuč: zbornik predavanj. Bled, 3. in 4. oktober, 2014. Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik, pp. 99-102.

Počvavšek, I, Bratkovič, M., 2012. Pravilna uporaba pršil s potisnim plinom in vdihovalnikov zdravil v obliki prahu. In: Prestor, L., Bratkovič, M. Zdravstvena nega pacienta z astmo in

24

alergijo. Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji- strokovni seminar.

Maribor: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji, pp. 65-76.

Skerbinjek Kavalar, M. & Krajnc, I., 2008. Astma in primarni imunski odgovor. Medicinski mesečnik, 3(4), p. 87.

Škrgat, S. & Šuškovič, S., 2018. Astma. In: Košnik, M. & Štajer, D. Interna medicina.

Ljubljana: Medicinska fakulteta, Slovensko zdravniško društvo: Buča, pp. 405-413.

Šuškovič, S, Škrgat, S., 2011. Astma. In: Košnik, M, Mrevlje, F, Štajer, D, Koželj, M, Černelč, P. Interna medicina. Ljubljana: Slovensko medicinsko društvo, pp. 397-407.

Šuškovič, S., 2008. Obravnava astme v Sloveniji-prospektivna opazovalna raziskava.

Farmacevtski vestnik, 59(3), pp. 2, 4.

Toni, J., Mrhar, A. & Košnik, M., 2012. Zdravljenje z zdravili bolnikov z astmo in KOPB.

Golniški simpozij 2012 klinična farmacija: Golnik. Available at: http://www.klinika- golnik.si/uploads/si/strokovna-javnost/strokovne-publikacije/golniski-simpozij-2013-klinicna-farmacija-26-september-175.pdf [Accessed 6. 3. 2019].

Tršan, J. 2012. PEF in uporaba avtoinjektorjev. In: Prestor, L, Bratkovič, M. Eds. Zdravstvena nega pacienta z astmo in alergijo. Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji- strokovni seminar. Maribor: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji, pp. 39-46.

25

POTEK PREISKAV V RESPIRATORNEM LABORATORIJU PRI

In document KAJ JE NOVEGA PRI PLJUČNEM BOLNIKU? (Strani 21-25)