• Rezultati Niso Bili Najdeni

II. OBRAZLOŽITEV FINANČNEGA NAČRTA ZA LETO 2022

10. PLAN INVESTICIJ IN VZDRŽEVALNIH DEL V LETU 2022

10.1. PLAN INVESTICIJ

10.1.2. Plan nabav opreme

Pri izdelavi plana nabav opreme za leto 2022 smo upoštevali naslednja izhodišča:

- nerealizirane nabave opreme iz preteklih let in nove nujne nabave opreme,

- uskladitev potreb s finančnimi možnostmi, sanacijskimi ukrepi in posledicami epidemije covid-19, - iztrošenost in zastarelost obstoječe opreme,

- nemoteno delovanje zdravstvene dejavnosti, - zmanjšanje stroškov vzdrževanja obstoječe opreme.

Plan vlaganj v opremo je sestavljen iz prenešenih amortizacijskih sredstev za leto 2021 (9.778.461 evrov) in iz sredstev amortizacije za leto 2022 (7.908.744 evrov), kar skupaj znaša 17.687.205 evrov.

Tabela 39: Plan nabave opreme in drobnega inventarja v letu 2022 vključno s prenosom iz leta 2021.

Ad 1. Obstoječi RTG aparati so iztrošeni, so v okvari, gre za nadomestilo mehansko iztrošenih analognih aparatov starih več kot 10 let, za katere ni več garantirane dobave rezervnih delov (EOS). Prav tako je nujno potrebno zamenjati CT aparat na Nevrološki kliniki, ki je konstantno v okvari.

Ad 2. Obstoječa endoskopska oprema v UKC Ljubljana je zelo iztrošena, zato je nujno potrebna zamenjava, za izvajanje vsakodnevnih preiskav. Stroški popravil že skoraj dosegajo vrednosti novih aparatov.

Ad 3. UZ aparati so zelo pomembni za diagnostiko mehkih tkiv pri pacientih. Obstoječi UZ aparati so že zelo iztrošeni in

Zap. št. Predmet nabave

1 RTG aparati

2 Endoskopska oprema

3 UZ aparati

4 Bolniške postelje, vzmetnice in terapevtske blazine

5 EEG oprema

6 Masni spektrometer

7 Mikroskopi

8 Citogenetski sistem 9 Plazma sterilizator 10 Laboratorijska oprema

11 Nujna in nenujna reševalna vozila 12 Intraoperativna navigacija

13 Računalniška oprema in oprema za informacijsko tehnologijo 14 Oprema za Očesno kliniko

15 Naprava za merjenje kostne gostote 16 Zobozdravniški stoli

17 Tračni pomivalni stroj 18 MRI ventilator

19 Oprema za interni transport 20 Nevrokirurški navigacijski sistem 21 Oprema za sterilizacijo in razkuževanje

22 Inkubator

23 Hiperbarična komora 24 Kirurški inštrumenti

25 Oprema za zbiranje, skladiščenje, prevoz in obdelavo različnih vrst odpadkov, evakuacijske vzmetnice 26 Sistem arhivskih regalov za dokumentacijo

27 Sredstva za civilno zaščito

28 Sredstva za varnost (kontrola dostopa, gasilni aparati)

29 Rezervni sklad generalnega direktorja za nepredvidene nujne nabave

Skupaj predvidene nabave (v evrih z DDV) 17.687.205

Ad 4. Bolniške postelje in vzmetnice so nujno potrebne, saj se povečuje število bolnikov z daljšo ležalno dobo, polega tega je obstoječa oprema že močno iztrošena. Prav tako je nujen nakup bariatričnih postelj, ki jih še nimajo za hospitalizacijo pacientov s prekomerno telesno težo.

Ad 5. Napravi na Nevrološki kliniki in Pediatrični kliniki sta že v celoti iztrošeni. Težave so tudi z dobavo rezervnih delov in potrošnega materiala, zato je nujno potreben nakup novih dveh EEG naprav.

Ad 6. Nujna je nabava dveh masnih spektrometorov. Aparat, ki je na Pediatrični kliniki je popolnoma iztrošen in popravilo ni več možno, prav tako je nujen nakup nove naprave na Kliniki za nuklearno medicino. Aparati se uporabljajo za presejalne teste in potrditveno diagnostiko pri boleznih

Ad 7. Obstoječi nevrokirurški mikroskopi so zelo iztrošeni in ni več možna povezava z navigacijo zato je nujno potrebna nabava novih mikroskopov.

Ad 8. Obstoječa oprema na Inštitutu za medicinsko genetiko je popolnoma iztrošena, zato je nujne nakup citogenetskega sistema za izvajanje genetskih preiskav.

Ad 9. Zaradi povečanega števila sterilizacij opreme, je nujno potreben nakup dveh dodatnih plazma sterilizatorjev.

Sterilizacija se uporablja za inštrumente, ki niso termično odporni.

Ad 10. Zaradi povečanega števila krvnih preiskav je nujno potrebna dodatna nabava laboratorijske opreme-analizatorjev.

Ad 11. Za nujne in ne nujne prevoze se uporabljajo reševalna vozila, katera morajo biti za izvajanje prevozov brezhibna.

Ker imamo premalo reševalnih vozil, prevozov pa je vedno več, je nujno potreben nakup dodatnih vozil

Ad 12. Na kliničnem oddelku za travmatologijo je nujno potreben nakup nove intraoperativne navigacije, saj je obstoječa za iztrošena in tehnološko zastarela.

Ad 13. Za nemoteno delovanje poslovnih procesov in informacijskega pretoka informacij v UKC Ljubljana, je informacijsko tehnologijo potrebno nenehno nadgrajevati in vzdrževati obstoječe sisteme. Prav tako je nujno potrebno za izvajanje delovnih procesov potrebno zagotoviti primerno računalniško opremo.

Ad 14. Za učinkovito diagnostiko roženične patologije in učinkovito predoperativno pripravo za operacije sprednjega segmenta je nujno potreben nakup roženičnega OCT aparata in fotokoagulatorja mrežnice.

Ad 15. Nujno je potrebna zamenjava obstoječega iztrošenega aparata za merjenje kostne gostote pri otrocih.

Ad 16. Obstoječi zobozdravniški stoli so iztrošeni, stari več kot 15 let, zato je nujno potrebna zamenjava.

Ad 17. Obstoječi tračni pomivalni stroj je bil dobavljen že leta 2007 in je glede na frekvenco delovanja, že dotrajan. Stroški vzdrževanja že presegajo 75 % nabavne vrednosti novega stroja.

Ad 18. Nakup MRI ventilatorjev je nujno potreben za izvajanje MR preiskav pri pacientih, ki potrebujejo neprekinjeno predihavanje

Ad 19. Zaradi povečanega obsega del v Službi za interni transport je nujno potrebna nabava dodatnih transportnih vozil.

(transportni vlečni vozički za odvoz odpadkov, električni viličar, ročni paletni viličar…)

Ad 20. Trenutno uporabljamo en kranialni navigacijski sistem StealthStation S7, za katerega pa od leta 2022 zaradi zastaranosti tega modela ne bo več omogočena servisna storitev; hrbtenične navigacije in sistema za medoperativno slikanje pa nimamo kljub naraščajočim potrebam in mednarodno sprejetem standardu kvalitete in varnosti. Instalacija kranio-spinalnega sistema bi omogočala uvedbo novih naprednih metod zdravljenja zlasti na področjih kirurgije možganskih tumorjev, globoke možganske stimulacije in kompleksne kirurgije hrbtenice, uporaben pa je sistem tudi pri sorodnih strokah.

Ad 21. Zaradi epidemije se je povečala potreba po sterilizaciji opreme in razkuževanju prostorov, zato je nujno potreben nakup dodatne opreme.

Zap. št.

1 Uz aparati – 8 let (Medias international in Ophthall) 17.954

2 Uz aparati – 5 let (Medias international, Sonar, MM Surgical, Echoson, Mevi) 327.792 3 Najem anestezijskih aparatov (Medicoengineering in Ram 2) vključno z all inclusive vzdrževanjem 196.909

4 Najem fotokopirnih strojev – 5 let – Birosistemi 77.885

5 Najem dializne opreme (monitorji) – 5 let – Salus, Fresenius 99.330

6 Najem endoskopskega EUZ – 5 let – Medip 71.000

7 Najem respiratorjev (Framed, Medicoengineering) vključno z all inclusive vzdrževanjem 428.600 8 Najemi opreme, ki so združeni v vzdrževalnih pogodbah informatike 1.000.000 9 Najem in nadgradnja ter vzdrževanje RIS/PACS sistema (Interexport) 1.149.664

10 Najem sistemov za registracijo zaposlenih (RIS)- Četrta pot 13.030

Predmet nabave

Ad 22. Zaradi iztrošenosti je nujno potreben nakup dveh inkubatorjev za nedonošenčke na Pediatrični kliniki.

Ad 23. Nakup hiperbarične komore je nujen zaradi izvajanje terapije HBOT, s katero se zagotovi zadostna količina kisika v hipoksična tkiva.

Ad 24. Nujno je potrebna zamenjava iztrošenih kirurških inštrumentov in dopolnitev obstoječih setov za izvajanje operacij.

Ad 25. Zamenjati je treba dotrajane vozičke za namen internega transporta odpadkov do zunanje zbiralnice. Le ti so iztrošeni do te mere, da skoraj niso več primerni za uporabo, zaradi dotrajanosti ne omogočajo ustreznega čiščenja kar predstavlja povečano nevarnost poškodb za zaposlene, ki iz njimi rokujejo.

Nujno potrebno zaradi zagotavljanja evakuacije bolnikov, zaposlenih in ostalih obiskovalcev v objektih UKCL. Uporaba evakuacijskih vzmetnic v primeru požara, potresa, terorizma in drugega izrednega dogodka v UKCL.

Ad 26. Zaradi pomanjkanja arhivskih prostorov za hranjenje dokumentacije javnih naročil je nujno potreben nakup sistema arhivskih regalov.

Ad 27. Oprema za Civilno zaščito je nujna, saj je potrebno zaradi nepredvidenih dogodkov oz. naravnih nesreč zagotoviti varovalno opremo.

Ad 28. Sredstva za varnost so namenjena nakupu gasilnih aparatov, katere je potrebno menjati in nakupu kontrol dostopa, za preprečitev nepooblaščenih dostopov.

Ad 29. Nujna oprema po pisni odobritvi generalnega direktorja, je tista oprema, za katero nismo mogli predvideti, da jo bo potrebno nujno kupiti (okvara, dodatni programi…).

10.1.3. Plan najemov opreme

Pri izdelavi plana najemov opreme za leto 2022 smo upoštevali naslednja izhodišča:

- nemoteno delovanje zdravstvene dejavnosti,

- zmanjšanje stroškov vzdrževanja obstoječe iztrošene opreme, - uskladitev potreb s finančnimi možnostmi.

V plan najemov smo uvrstili že obstoječe sklenjene dolgoročne najemne pogodbe za opremo, nujne najeme iztrošene in zastarele obstoječe opreme, za katero je postopek izvedbe javnega naročila v izvedbi.

Za realizacijo se koristijo sredstva zakupnin za leto 2022 namenjena za opremo v najemu.

Plan najemov opreme je sestavljen v višini 8.430.356 evrov/leto. Od tega je obstoječih najemov, za katere že imamo sklenjene pogodbe za 4.685.684 evrov/leto. Planiramo oz. predvidevamo pa, da bo v letu 2022 ostalih najemov še za 3.244.672 evrov/leto. Prav tako je predviden tudi dodatni plan dolgoročnih najemov v skupni vrednosti 1.000.000/leto (v letu 2022 bo predviden obrok samo za 6 mesecev)

Tabela 40: Plan obstoječih najemov opreme, za katere že imamo sklenjene pogodbe.

Ad 1. in Ad 2. Za dolgoročni najem večjega števila UZ aparatov sta bila v letu 2016 in 2017 izvedeni dve javni naročili.

Oprema je nujno potrebna za izvajanje zdravstvene dejavnosti, saj se uporablja vsakodnevno, zato hitro prihaja do iztrošenosti.

Ad 3. Oprema je bila zaradi povečanega števila odpisa obstoječih anestezijskih aparatov, nujno potrebna za izvajanje anestezioloških dejavnosti, zato je naročnik izvedel javno naročilo za dolgoročni najem opreme.

Ad 4. Za splošno fotokopirnico je bilo izvedeno javno naročilo za 5-letni najem opreme za fotokopiranje, tiskanje in skeniranje. Glede na analizo trga, je bilo ugotovljeno, da je najem z vključenim vzdrževanjem glede na ceno po kopiji ugodnejši od nakupa opreme, kjer bi glede na število opravljenih kopij morali vsaki 2 leti kupiti nove aparate in bi se oprema vzdrževala glede na določeno obdobje in ne glede na obrabljenost.

Ad 5. Najem dializne opreme – monitorjev za dializo je bil izveden v skupnem javnem naročilu z medicinsko potrošnim materialom za obdobje 5 let.

Ad 6. Za 5-letni najem endoskopskega EUZ je bilo izvedeno javno naročilo, ker je naročnik opremo nujno potreboval zaradi optimizacije delovnega procesa in zmanjšanja čakalnih dob pri gastroskopijah in kolonoskopijah na KO za gastroenterologijo.

Ad 7. UKC Ljubljana ima zelo iztrošeno opremo za respiratorno podporo, število bolnikov, ki pa potrebujejo tovrstno podporo pa se povečuje. Zaradi nujne potrebe po večjem številu respiratorjev se je izvedlo javno naročilo za dolgoročni najem za obdobje 5 let.

Ad 8. Gre za najem opreme za informatiko, ki je povezana z vzdrževalnimi pogodbami za informacijsko infrastrukturo (kot npr. sistem za registracijo delovnega časa, najem ali podaljšanje licenc za obstoječe programe…).

Ad 9. UKC Ljubljana mora nujno nadgraditi obstoječi sistem RIS/PACS ter najeti dodatno opremo zaradi povečanja števila storitev. Izvedlo se bo javno naročilo za najem nove opreme in nadgradnjo obstoječe opreme za obdobje 7 let.

Ad 10. Najem sistemov za registracijo zaposlenih, je bil izveden na podlagi analize trga, ki je prikazala, da je najem ugodnejši od nakupa. Sistem se uporablja za evidentiranje delovnega časa.

Ad 11. UKC Ljubljana je z analizo trga ugotovil, da je najem podpornega elektronskega sistema za nabave (dinamični nabavni sistem) ugodnejši od nakupa sistema, ker je v najemu vključeno tudi vzdrževanje sistema. S tem sistemom je celoten postopek digitaliziran, kar omogoča skrajšan čas izvedbe naročila, zagotavlja večjo konkurenco med ponudniki ter zmanjša število vloženih zahtevkov za revizijo.

Tabela 41: Plan novih dolgoročnih najemov opreme v letu 2022.

Ad 1. UKC Ljubljana je z analizo trga ugotovil, da je najem multifunkcijskih naprav in tiskalnikov ugodnejši od nakupa.

Ad 2. Obstoječi podatkovni center je potrebno prenoviti, ker je jeseni 2021 prišlo do vdora vode ob neurju. Ker investicija obnovitve traja dolgo se za ta čas najame podatkovni center izven UKCL.

Zap. št.

1 Najem multifunkcijskih naprav in tiskalnikov-5 let 80.000

2 Najem podatkovnega centra-5 let 125.220

3 Najem sistema za prepoznavanje govora-5 let 1.300.000

4 Najem dveh enoletnih licenc za black box-2 leti 26.654

5 Najem informacijske in tehnološke podpore za centralni, neprekinjeni monitoring vitalnih funkcij SpO2

in srčnega utripa v DTS 84.000

6 Najem laboratorijske opreme za združene laboratorijev-5 let 1.400.000

7 Najem nanopore sekvenatorja z vključenim vzdrževanjem 28.798

8 Najem medicinske opreme za čas popravila ali do izvedbe javnega naročila 100.000 9 Najem nemedicinske opreme za čas popravila ali do izvedbe javnega naročila 100.000 3.244.672 Predmet nabave

Skupaj predvidena nabava v evrih

Ad 3. Najem sistema za prepoznavanje govora je nujen, da se poenostavi in pohitri pisanje izvidov.

Ad 4. Najem black box-črne skrinjice je nujen, da se zagotovi snemanje operativnih posegov, zaradi ugotovitve morebitnih napak pri operacijah.

Ad 5.Najem informacijske in tehnološke podpore za centralni, neprekinjeni monitoring vitalnih funkcij SpO2 in srčnega utripa v DTS je potreben zaradi oddaljenega nadzora pacientov, za katere hospitalizacija ni nujna, je pa potrebno spremljanje njihovega zdravstvenega stanja.

Ad 6. Najem laboratorijske opreme za združene laboratorije je nujno potreben, da se bo lahko vzpostavilo delovanje. Del laboratorijske opreme je bil že nabavljen iz proračunskih sredstev Ministrstva za zdravje.

Ad 7. Najem nanopore sekvenatorja je nujno potreben za diagnostiko endokrinoloških bolezni. Projekt najema se v večji meri financira iz evropskih sredstev.

Ad 8. Sredstva so namenjena nujnim nepredvidenim najemom medicinske opreme, katera se potrebuje za čas popravila obstoječe opreme oz. za čas do izvedbe javnega naročila za nakup opreme.

Ad 9. Sredstva so namenjena nujnim nepredvidenim najemom nemedicinske opreme, katera se potrebuje za čas popravila obstoječe opreme oz. za čas do izvedbe javnega naročila za nakup opreme.

Tabela 42: Predviden dodatni plan dolgoročnih najemov opreme v letu 2022*.

* najem navedene opreme se bo realiziral samo v primeru, v kolikor bo nujno potrebno podaljšanje obstoječega najema.

Zap. št.

1 Najem anestezijskih aparatov-5 let (obstoječa pogodba poteče septembra 2022)-ocenjena vrednost za

celotno obdobje 1.500.000 evrov 150.000

2 Najem UZ aparatov-5 let (obstoječa pogodba poteče julij 2022)-ocenjena vrednost za celotno obdobje

3.500.000 evrov 350.000

500.000 Predmet nabave

Skupaj predvidena nabava v evrih