• Rezultati Niso Bili Najdeni

Udeleženci raziskave glede na spol in razred

razred

Za potrebe magistrskega dela smo prevedli in priredili revizirano lestvico Chedoke McMaster Attitudes toward Children with Handicaps ali lestvico CATCH (Armstrong,

34 1986). Instrument je objavljen na spletu in ga je mogoče uporabiti brez dodatnega dovoljenja. Prirejeni vprašalnik je dodan k prilogam magistrskega dela.

Lestvica CATCH je namenjena merjenju stališč do OPP za učence od četrtega do sedmega razreda osnovne šole. Ker smo lestvico želeli uporabiti za učence prve triade osnovne šole, smo jo nekoliko prilagodili. Lestvica CATCH sicer vsebuje Likertovo petstopenjsko mersko lestvico, s pomočjo katere reševalec oceni, kako močno se strinja s podano trditvijo. Petstopenjsko mersko lestvico smo z namenom lažjega odločanja udeleženih učencev prilagodili na tristopenjsko mersko lestvico.

Lestvica CATCH OPP opisuje s pojmom “handicapped”, kar v dobesednem prevodu pomeni “hendikepiran”. Pri prevajanju trditev v lestvici CATCH smo se odločili pojem

“hendikepiran” zamenjati s pojmom “oseba s posebnimi potrebami”, ki je v širšem okolju splošno sprejet in nima negativnih konotacij.

3.4.3.1. Vsebinski sklopi merskega instrumentarija

Lestvica je sestavljena iz 36 trditev, ki so razdeljene na afektivno komponento (13 postavk), vedenjsko komponento (11 postavk) in kognitivno komponento (12 postavk).

Zgradba lestvice temelji na ABC modelu zgradbe odnosa (angl. “attitude”), po katerem je odnos posameznika do določenega objekta zgrajen iz treh komponent – afektivne, vedenjske in kognitivne. 36 postavk lestvice je zato razporejenih v tri podskupine.

 V prvi podskupini, ki predstavlja afektivno komponento, so združene trditve ali postavke, ki zajemajo intervjuvančev čustveni odziv na OPP (npr. Otroci s posebnimi potrebami se mi smilijo.)

 V drugi podskupini, ki predstavlja vedenjsko komponento, so združene trditve ali postavke, ki zajemajo reševalčevo hipotetično vedenje do OPP (npr. Če bi videl otroka s posebnimi potrebami, bi se mu skušal izogniti.)

 V tretji podskupini, ki predstavlja kognitivno komponento, so združene trditve ali postavke, ki zajemajo intervjuvančevo kognitivno razumevanje OPP (npr. Otroci s posebnimi potrebami lahko dobijo nove prijatelje.)

3.4.4. Postopek zbiranja podatkov

Pred pričetkom smo se za izvajanje raziskave dogovorili z razredničarkami prvega, drugega in tretjega razreda ter ravnateljem osnovne šole v okolici Ljubljane.

Razredničarkam in ravnatelju smo predstavili namen in predviden potek raziskave in delavnic. Pridobili smo soglasja staršev učencev vseh treh razredov (razen dveh učencev v tretjem razredu, ki pri raziskavi nista sodelovala). Udeleženim v raziskavo in njihovim staršem smo razložili, da bo reševanje anonimno.

Učencem smo pred začetkom izvajanja delavnic in merskega instrumentarija pripravili kratko predavanje o tem, kdo so OPP, da smo se prepričali, da pojem ustrezno razumejo. Po uvodnem predavanju smo se ob dogovoru z razredničarko prvega razreda in posvetovanjem s profesorji na pedagoški fakulteti odločili, da zaradi kompleksnosti tematike, ki je učenci prvega razreda ne razumejo ustrezno, v raziskavo vključimo le učence drugega in tretjega razreda.

35 3.4.4.1. Prvo reševanje merskega instrumentarija

Udeleženci raziskave so lestvico CATCH prvič izpolnjevali februarja 2019. Pred pričetkom aplikacije vprašalnika – lestvice CATCH – smo otroke pripravili na izpolnjevanje lestvice z dvema nepovezanima trditvama (Jagodni sladoled je boljši od čokoladnega sladoleda in Ne maram hoditi v šolo). S tem smo se prepričali, da učenci ustrezno razumejo, kako izpolnjevati pripravljeni vprašalnik, tudi če so trditve negirane.

Pred prvim izpolnjevanjem vprašalnika smo poudarili, da so vsi odgovori ustrezni in učence spodbudili, naj odgovarjajo čim bolj iskreno. Izpolnjevanje vprašanlnika je vodila specialna in rehabilitacijska pedagoginja tako, da je učencem prebrala posamezno postavko, jo po potrebi razložila in pojasnila: “Če se s trditvijo strinjate, obkrožite STRINJAM SE. Če se s trditvijo ne strinjate, obkrožite NE STRINJAM SE.

Če se ne morete odločiti, če ste neodločeni med strinjam se in ne strinjam se, obkrožite NE MOREM SE ODLOČITI.” Učenci so vprašalnik izpolnjevali 25 minut. Izpolnjevanje je potekalo v času razredne ure oddelka.

S pomočjo rezultatov prvega reševanja lestvice smo dobili vpogled, kakšen odnos imajo učenci, vključeni v raziskavo, do OPP.

3.4.4.2. Priprava in izvedba preventivnega intervencijskega programa Po pridobljenih informacijah o odnosu učencev, vključenih v raziskavo, do OPP, smo pripravili preventivni intervencijski program v obliki delavnic.

3.4.4.2.1. Izbira književnih del

Izbrali smo devet književnih del otroške in mladinske književnosti, v katerih nastopajo liki s PP, ki so navedene v preglednici 2. Z izbranimi devetimi deli želimo zaobjeti ter kakovostno predstaviti vse skupine OPP, s katerimi se učenci srečujejo v svojem okolju. Kjer je bilo to mogoče, smo slikanice z želeno skupino PP poiskali s seznama priporočenih književnih del Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig Pionirske knjižnice (Lavrenčič Vrabec, Mlakar Črnič, 2017). Izbrana dela obsegajo različne oblike PP, nastopajoči liki v izbranih delih pa so obeh spolov in so otroci (ali antropomorfni živalski mladiči), torej so podobne starosti kot učenci, vključeni v raziskavo. Pri tem smo sledili priporočilu strokovnjakov (Armstrong, 2015 in Nikolajeva, 2013), da se otroci lažje poistovetijo s književnim likom, če ocenijo, da jim je le-ta podoben glede na starost, spol, osebnost ali raso.

Književna dela, ki smo jih izbrali in vključili v izvedbo delavnic, so slikanice, saj le-te lažje približamo otrokom izbrane starosti, z njimi pa tudi neverbalno razvijamo emocionalni razvoj ter sposobnosti empatičnega doživljanja (Nikolajeva, 2013).

Ilustracije izbranih slikanic so v simetrični interakciji z besedo, s čimer zavzemajo vlogo dodatne predstavitve ali razlage povedanega in so s tem pomembna dodana vrednost ob razlagi dogajanja.

Književna dela smo določili pred delavnicami, prav tako smo določili sporočilo, ki je bilo povezano z zgodbo in smo ga hoteli predati poslušalcem. V spodnji tabeli so prikazana obravnavana književna dela in poenostavljen opis ključnega sporočila književnega dela. Opis sporočila smo sestavili sami.

36