• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vrhnika Vrhnika Bevke (MKČN)

Vrhnika 1 Borovnica Log Dragomer Log Dragomer (MKČN)

(EUR/mesec) 30,7434 7,8837 15,0162 37,0704 22,8839 7,8837

Oskrba z vodo

(EUR/mesec) 16,215 16,215 16,215 14,74 21,265 21,265

Skupaj

(EUR/mesec) 46,9584 24,0987 31,2312 51,8104 44,1489 29,1487

Skupaj

(EUR/leto) 563,5008 289,1844 374,7744 621,7248 529,7868 349,7844

Stolpec »Vrhnika« in »Borovnica« prikazujeta izračun stroškov zaprtega sistema. V ceno so všteti celotni stroški zaprtega sistema. Zaprt sistem pomeni, da je na območju zagotovljena oskrba z vodo in čiščenje odpadne vode na čistilni napravi.

Stolpec »Vrhnika Bevke« zajema manjše število prebivalcev v vasi Bevke, ki se nahaja znotraj občine Vrhnika. Prebivalci Bevk, ki so priključeni na MKČN plačujejo drugačno ceno čiščenja kot tisti, ki so priključeni na centralno čistilno napravo Vrhnika.

Stolpec »Vrhnika 1« prikazuje izračun cene tistih prebivalcev, ki nimajo urejene infrastrukture za odvodnjo in so priključeni na greznico. Cena brez infrastrukture je v vseh občinah enaka.

Občina Log Dragomer nima urejene celovite infrastrukture za odvodnjo odpadne vode. V uporabi je stari mešan sistem. V naselju Log za 13 objektov deluje sistem MKČN.

V nadaljevanju slika 1 prikazuje kanalizacijsko omrežje v obravnavanih občinah.

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

Slika 1: Kanalizacijsko omrežje na obravnavanem območju(Ministrstvo za okolje in prostor) Preglednica 8: Legenda simbolov za Sliko 1

Naziv Simbol

Cevovodi občine Vrhnika Cevovodi občine Borovnica Cevovodi občine Log-Dragomer Druga pomembna infrastruktura Čistilne naprave

Meja občin

Modic, M. 2020. Analiza cen oskrbe z vodo v občini Vrhnika in sosednjih občinah. 26 Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

Javno komunalno podjetje Vrhnika upravlja s 124 km dolgim omrežjem cevovodov, ki je namenjeno odvajanju komunalne in padavinske vode. Upravlja tudi z dvema centralnima čistilnima napravama in dvema manjšima čistilnima napravama z zmogljivostjo večjo od 50 PE. Namen čistilnih naprav je prečistiti vodo do tolikšne mere, da jo lahko spustimo v naravo.

V občini Vrhnika je 76 km kanalizacijskih cevi, ki so povezane na centralno čistilno napravo Vrhnika. Čistilna naprava ima zmogljivost 15.500 PE. Število prebivalcev, ki so priključeni na čistilno napravo, je v letu 2018 znašalo 11.136. Poleg glavne čistilne naprave ima Vrhnika tudi malo komunalno čistilno napravo v Bevkah. Zmogljivost male čistilne naprave je 150 PE, kar zadostuje za naselje Bevke.

V občini Borovnica je 32 km kanalizacijskih cevi, ki so povezane na biološko čistilno napravo.

Čistilna naprava ima zmogljivost 6000 PE. Po znanih podatkih je bilo na čistilno napravo do leta 2018 priključenih 3.485 prebivalcev.

V občini Log-Dragomer ni urejenega čiščenja odpadne vode. Večina prebivalstva je priključenega na staro kanalizacijsko mešano omrežje, zgrajeno v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. V majhnem naselju Log je urejena mala čistilna naprava z zmogljivostjo 95 PE.

6.2 Zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov v obravnavanih občinah

Komunalno podjetje Vrhnika skrbi tudi za zbiranje in prevoz komunalnih odpadkov. Koncesija za izvajanje dveh GJS, in sicer obdelava in odlaganje odpadkov je bila s 1. januarjem 2016 za vse občine prenesena na podjetje Snaga d.o.o. Komunalno podjetje Vrhnika za vse dejavnosti izda enotni račun. Ceno za obdelavo in odlaganje odpadkov pa določi Snaga d.o.o.

Za zbiranje odpadkov je urejen zbirni center v občini Vrhnika, kjer se zbirajo in začasno hranijo vse vrste odpadkov. Trenutno je zbirni center premajhen. Veliko težavo povzroča odlok, ki občini nalaga predpisano površino 1.200 m2 samo za zbiranje mešane odpadne embalaže.

Odvoz mešanih komunalnih in koristnih odpadkov pod katere spadajo steklo, papir, embalaža in organski odpadki poteka po naprej objavljenem urniku. Odvoz iz zbirnega centra je specifično določen.

6.3 Oskrba s plinom v obravnavanih občinah

Oskrba s plinom je omogočena v manjšem delu občine Vrhnika. Storitev uporablja približno 740 odjemalcev. Infrastruktura je izrazito manj razvita kot tista za oskrbo z vodo in odvodnjo.

Število odjemalcev se z leti manjša.

6.4 Vzdrževanje javnih površin v obravnavanih občinah

Komunalno podjetje Vrhnika vzdržuje 320 km cest ter pločnikov in približno 1900 svetilk za javno razsvetljavo. Večina vzdrževanih cest je v občini Vrhnika. V preostalih dveh občina za vzdrževanje cest skrbijo drugi kooperanti. Prihodki za vzdrževanje cest se nižajo predvsem zaradi manjših količin snega. Zaradi nezadostnega vlaganja v občinske ceste se njihovo stanje iz leta v leto poslabšuje.

V tem poglavju smo predstavili komunalne dejavnosti v obravnavanih občinah na splošno. V nadaljevanju bomo podrobneje predstavili komunalno dejavnost oskrbe s pitno vodo v občinah Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer.

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

7 PREDSTAVITEV OSKRBE Z VODO V OBČINI VRHNIKA IN SOSEDNJIH OBČINAH

Na obravnavanem območju delujejo štirje vodovodni sistemi (v nadaljevanju: VS) VS Borovnica-Vrhnika-Log-Dragomer, VS Pokojišče, VS Zaplana in VS Ligojna. Vodovodno omrežje je komunalna infrastruktura, ki vključuje vodooskrbne cevi, vodohrane, črpališča, razbremenilnike, jaške, opremo, območja objekta vodooskrbnega omrežja, čistilne naprave za pripravo pitne vode, zajetja, objekte za bogatenje ali aktivno zaščito vodonosnika in druge objekte vodovodne infrastrukture. Celotno omrežje, razdeljeno na primarno in sekundarno, sestavlja 200 km cevi s premerom od 20 do 40 cm. Povezava na omrežje je zagotovljena s posamičnimi priključki, ki gospodinjstva in druge porabnike priključijo na javno vodovodno omrežje.

Glavni vodni vir za največje omrežje VS Borovnica-Vrhnika-Log-Dragomer je Borovniški vršaj.

Črpanje vode iz tega izvira poteka 60 metrov globoko pod nivojem Ljubljanskega barja, kjer so v treh vodnjakih nameščene potopne črpalke. Drugi pomembni vodni viri so trije izviri v občini Vrhnika (objekti Zaplana, Pokojišče in Ligojna).

Pomembnejši objekti VS so vodohrani. Vodohrani imajo zmožnost hranjenja 3.610 m3 vode, kar predstavlja 70 % dnevno načrpane vode. V času nizke tarife električne energije vodohrane napolnimo in tako naredimo zalogo vode. Vodi na tak način dodamo potencialno energijo in jo shranimo v višje ležečih vodohranih. V času dnevne konice, ko je omrežje najbolj obremenjeno in so potrebe po vodi največje, istočasno s črpanjem iz vodnih virov v omrežje spuščamo vodo iz vodohranov, ki omrežju dobavljajo potrebne količine vode.

Vodovodno omrežje v občinah Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer upravlja podjetje JP KPV.

Podjetje je razdeljeno na organizacijske enote. Glavna naloga organizacijske enote oskrbe s pitno vodo je upravljanje z vodovodnim omrežjem in zagotavljanje varne ter zanesljive oskrbe s pitno vodo v skladu z veljavnimi predpisi.

Spremljanje kakovosti vode za uporabo poteka skladno s programom HACCP. Program HACCP je sistem notranjega nadzora, ki ga zagotavlja JP KPV na vseh štirih vodovodnih omrežjih. Za dodaten nadzor skrbi Ministrstvo za zdravje z letnim programom monitoringa pitne vode. Rezultati nadzora, ki ga izvede Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, so prikazani v letnem poročilu o skladnosti pitne vode. Ključno za varnost in učinkovito oskrbo s pitno vodo je brezhibno delovanje vodovodnega omrežja. Za učinkovito delovanje je nujno potrebno redno vzdrževanje in nadgradnja vodovodnega omrežja. Vzdrževanje in nadgrajevanje omrežja ključno pripomore k zmanjšanju izgub in preprečuje vdor tujkov v omrežje.

V nadaljevanju prikazujem na sliki 2 in sliki 3 shemo vodovodnega omrežja v obravnavanih občinah.

Modic, M. 2020. Analiza cen oskrbe z vodo v občini Vrhnika in sosednjih občinah. 28 Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

Slika 2: Vodovodno omrežje na obravnavanem območju(Ministrstvo za okolje in prostor) Preglednica 9: Legenda simbolov za Sliko 2

Naziv Simbol

VS Borovnica-Vrhnika-Log-Dragomer VS Zaplana

VS Pokojišče VS Ligojna Vodohran Črpališče Meja občin

Infrastruktura na izviru

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

Slika 3: Vodovodno omrežje na obravnavanem območju(Ministrstvo za okolje in prostor)

Na delovanje omrežja pomembno vplivajo nekatere posebnosti. Največji porabnik vode na območju občine Borovnice je podjetje Fenoli d.d., ki se ukvarja z izdelavo sintetične smole in fenol-formaldehidne predelovalne mase. Iz vodovodnega sistema odjema kar 32 % vse pitne vode na tem območju. V letu 2019 je podjetje porabilo 76.555 m3 vode.

V občini Vrhnika je poraba bolj razpršena kot v Borovnici. Prvih deset porabnikov je v letu 2019 porabilo skupaj 134.000 m3 vode kar predstavlja 17 % vse prodane vode. V občini Log-Dragomer je potrošnja tako kot občina Vrhnika razpršena. Največji odjemalec je objekt dializnega centra, ki odvzame približno 2 % vse vode. Poraba za dializni center je v letu 2019 znašala 3.291 m3 vode.

V poglavju 8 bomo podrobneje predstavili oblikovanje cene v obravnavanih občinah.

Modic, M. 2020. Analiza cen oskrbe z vodo v občini Vrhnika in sosednjih občinah. 30 Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

8 ANALIZA OBLIKOVANJA CEN ZA OSKRBO Z VODO V OBČINI VRHNIKA IN SOSEDNJIH OBČINAH

Omrežnina in vodarina se po obravnavanih občinah razlikujeta.

Preglednica 10 prikazuje porabo vode za povprečno gospodinjstvo, vodarino, mesečne stroške omrežnine, mesečne in letne stroške oskrbe s pitno vodo v obravnavanih občinah. Za primerjavo je priloženo tudi slovensko povprečje, ki sem ga izračunal v poglavju 5.

Preglednica 10: Predstavitev stroškov oskrbe z vodo za povprečno gospodinjstvo v letu 2020(SURS, spletna stran JP KPV)

Poraba (m3) Vodarina (EUR/m3) Omrežnina

(EUR/mesec) Mesečni strošek

(EUR/mesec) Letni strošek (EUR)

Vrhnika 15 0,821 3,9 16,215 194,58

Največjo omrežnino plačujejo prebivalci občine Log-Dragomer (5,26 EUR/mesec), najmanjšo pa občani Vrhnike (3,9 EUR/mesec). Največjo vodarino plačujejo prebivalci občine Log-Dragomer (1,067 EUR/m3) najnižjo pa v občini Borovnica (0,708 EUR/m3). Vodarina in omrežnina je v vseh občinah enaka za profitne in neprofitne subjekte.

Po navedbah Statističnega urada Republike Slovenije povprečna poraba prebivalca znaša 4,94 m3 vode na mesec (zaokroženo na 5 m3), povprečno število članov gospodinjstva pa znaša 2,46 člana (zaokroženo na 3 člane). Povprečna poraba gospodinjstva tako znaša 15 m3 na mesec. Stroški oskrbe z vodo so najvišji za prebivalce občine Log-Dragomer (21,265 EUR/mesec), sledijo jim prebivalci občine Vrhnika (16,215 EUR/mesec). Z najnižjimi stroški oskrbe s pitno vodo se lahko pohvalijo v občini Borovnica (14,74 EUR/mesec).

V Preglednicah 11,12 in 13 so prikazani izračuni omrežnine za posamezno občino. Seštevek in razporeditev faktorjev v odvisnosti od nazivnega pretoka so pridobljeni iz Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja oskrbe s pitno vodo v občini Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer. Princip izračuna v Preglednicah 11,12 in 13 je predstavljen v poglavju 5 v preglednici 5.

Preglednica 11: Predstavitev omrežnine v občini Vrhnika v letu 2020(spletna stran JP KPV)

Nazivni pretok Faktor Skupaj Vsota faktorjev EUR/mesec EUR/Leto

DN ≤ 20 1 5825 5825 3,9 46,8

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

Preglednica 12: Predstavitev omrežnine v občini Borovnica v letu 2020(spletna stran JP KPV)

Nazivni pretok Faktor Skupaj Vsota faktorjev EUR/mesec EUR/Leto

DN ≤ 20 1 1350 1350 4,12 49,44

Preglednica 13: Predstavitev omrežnine v občini Log-Dragomer v letu 2020(spletna stran JP KPV)

Nazivni pretok Faktor Skupaj Vsota faktorjev EUR/mesec EUR/Leto

DN ≤ 20 1 1091 1091 5,26 63,12

Razporejenost faktorjev je pridobljena iz Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja oskrbe s pitno vodo v občini Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer. Iz podatkov je mogoče oceniti celotne stroške omrežnine v letu 2020. Občina z največjim številom faktorjev je občina Vrhnika (7.663), z najmanjšim pa Log-Dragomer (1.489).

Občina Vrhnika ima največje stroške omrežnine saj znašajo 358.628 EUR/leto. Zaradi največjega števila priključkov oziroma faktorjev se cena razdeli na več delov, zato so v občini Vrhnika najnižji stroški omrežnine na faktor.

Prebivalci občine Log-Dragomer plačujejo najvišjo omrežnino in vodarino za dobavljeno vodo.

Višina omrežnine je povezana z oddaljenostjo občine od izvira in majhnim številom priključkov.

Za transport vode je potrebno več omrežja za dobavo vode, kar pomeni višjo omrežnino (slika 2). Zaradi večje oddaljenosti je potrebna večja dolžina omrežja za dobavo vode in več energije za transport vode. Zaradi majhne gostote odjema se omrežnina razdeli med manjše število priključkov.

Za obravnavane občine ni izoblikovanih primerljivih območij, saj po mnenju Zbornice komunalnega gospodarstva primerljivih območij, primerljiva območja niso ustrezna podlaga za odločanje o upravičenosti cen gospodarskih javnih služb (Vir: Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja oskrbe s pitno vodo v občini Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer).

Modic, M. 2020. Analiza cen oskrbe z vodo v občini Vrhnika in sosednjih občinah. 32 Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

9 ZAKLJUČNE UGOTOVITVE

Uredba MEDO določa metodologijo za oblikovanje smiselne in upravičene cene obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja. Med pomembnejše dejavnosti GJS spada oskrba s pitno vodo.

Ceno oskrbe s pitno vodo določata omrežnina in vodarina. Omrežnina vključuje stroške javne infrastrukture javne službe oskrbe z vodo. Obračunava se v odvisnosti od premera vodomera.

Vodarina vključuje stroške opravljanja storitve javne službe oskrbe z vodo.

Izvajalec z Elaboratom o oblikovanju cen storitev javne službe oskrbe s pitno vodo predlaga ceno oskrbe s pitno vodo in jo predloži v odločanje pristojnim občinskim organom v potrditev.

Z elaboratom izvajalec ugotavlja razlike med načrtovano (predračunsko ceno), potrjeno in obračunsko ceno (dejanski stroški opravljene storitve) za preteklo obdobje. Ugotovitve pripomorejo k določitvi načrtovane cene za prihodnje obdobje. Načrtovano ceno izvajalec predloži občinskim organom v potrditev. Ko oziroma, če pristojni občinski organi potrdijo predlagano ceno se ta uporablja za obračunavanje v prihodnjem obdobju.

Elaborat služi kot orodje za pogajanje s pristojnimi občinskimi organi, ki morajo potrditi smiselno in upravičeno ceno oskrbe z vodo. Pristojni organi v občini si lahko pomagajo z rezultati primerjalne analize ter preteklimi obračunskimi cenami in tako ocenijo ustreznost cene, ki jo predloži izvajalec oskrbe s pitno vodo za prihodnje obdobje.

Pogledi na dejavnost oskrbe z vodo se med strokami razlikujejo. Inženirji skrbijo za nemoteno delovanje vodovodnega omrežja, direktor skrbi za pozitivno finančno stanje ob koncu obračunskega obdobja in župan zagovarja interese občanov.

Cena oskrbe z vodo je dosežena s konsenzom med izvajalcem storitve in občinskimi organi.

Pristojni občinski organi želijo zagotoviti čim bolj kakovostno storitev za sprejemljivo ceno.

V raziskavah smo ugotovili, da imajo najvišje letne stroške oskrbe s pitno vodo prebivalci občine Log-Dragomer. Povprečno gospodinjstvo v občini Log-Dragomer ima najvišje stroške v višini 255,38 EUR/leto, sledijo jim prebivalci občine Vrhnika (194,58 EUR/leto). Občina z najnižjimi stroški je občina Borovnica (176,88 EUR/leto). Povprečni letni stroški za gospodinjstva v slovenskih občinah znašajo 220,38 EUR/leto.

Kot smo omenili v uvodnem delu, je strošek oskrbe s pitno vodo neločljivo povezan s stroškom čiščenja in odvodnjo odpadne vode. Na obravnavanem območju strošek čiščenja in odvodnje bolj vpliva na končno ceno kot strošek oskrbe s pitno vodo.

Najvišje stroške čiščenja imajo prebivalci, ki so v občini Borovnica priključeni na centralno čistilno napravo. Letni stroški čiščenja in odvodnje za povprečno gospodinjstvo v občini Borovnica znašajo 444,84 EUR/leto. V občini Vrhnika pa 368,88 EUR/leto. Najnižje stroške imajo gospodinjstva občine Log-Dragomer (94,6 EUR/leto). Nizka cena v občini Log-Dragomer je posledica nerazvitosti omrežja. Najnižje stroške imajo tako tisti prebivalci, ki nimajo urejene infrastrukture čiščenja in odvodnje ali pa so priključeni na MKČN.

Ob upoštevanju stroškov čiščenja in odvodnje najvišjo ceno storitev plačuje povprečno gospodinjstvo v občini Borovnica (622 EUR/leto). Sledijo jim gospodinjstva občine Vrhnika

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

(563 EUR/leto) in gospodinjstva občine Log-Dragomer (530 EUR/leto), (Vir: poglavje 6.1, Preglednica 7).

Modic, M. 2020. Analiza cen oskrbe z vodo v občini Vrhnika in sosednjih občinah. 34 Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

VIRI

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES).

https://www.ajpes.si/ (Pridobljeno 20. 10. 2020.)

Communication from the Commission to the Council, the European Parliament and the Economic and Social Committee - Pricing policies for enhancing the sustainability of water resources /* COM/2000/0477 final */.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/MT/TXT/?uri=CELEX%3A52000DC0477 (Pridobljeno 16. 9. 2020.)

Direktiva Evropskega parlamenta in Sveta 2000/60/ES z dne 23. oktobra 2000 o določitvi okvira za ukrepe Skupnosti na področju vodne politike. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/?uri=CELEX%3A32000L0060 (Pridobljeno 16. 9. 2020.)

Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja oskrbe s pitno vodo v občini Borovnica.

http://www.kpv.si/Portals/0/Dokumenti/Ceniki/Arhiv/elaborat_voda_bor_jan_02.pdf (Pridobljeno 20.11. 2020.)

Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja oskrbe s pitno vodo v občini Log- Dragomer.

http://www.kpv.si/Portals/0/Dokumenti/Ceniki/Elaborat%20voda%202019.pdf (Pridobljeno 20.11. 2020.)

Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja oskrbe s pitno vodo v občini Vrhnika.

http://www.kpv.si/Portals/0/Dokumenti/Ceniki/oskrba-s-pitno-vodo/ELABORATvodaVRHNIKA_2020.pdf (Pridobljeno 20.11. 2020.) Geodetska uprava Republike Slovenije. Ministrstvo ta okolje in prostor.

https://egp.gu.gov.si/egp/ (Pridobljeno 20. 10. 2020.)

Javno podjetje Komunalno podjetje Vrhnika (JP KPV). http://www.kpv.si/ (Pridobljeno 20. 10. 2020.)

Ministrstvo za okolje in prostor. https://www.ijsvo.si/Izvajalci.aspx (Pridobljeno 11. 9. 2020.) Primerjalna analiza izvajanja obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja za leta 2015,2016, 2017 in 2018. (Pridobljeno 21.9.2020.)

Rakar, A., in Šubic Kovač, M.1983. Metodologija za oblikovanje cen komunalnih storitev.

Raziskovalna naloga, Univerza v Ljubljani, FAGG, Institut za komunalno gospodarstvo, Ljubljana.

Statistični urad Republike Slovenije (SURS). https://www.stat.si/statweb (Pridobljeno 21. 11.

2020.)

Uredba o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (MEDO). Uradni list RS, št. 87/12, 109/12, 76/17 in 78/19.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED6060 (Pridobljeno 20. 9. 2020.)

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

SPLETNE STRANI IZVAJLCEV LOKALNIH SKUPNOSTI:

[1] https://www.ksda.si/ceniki/pitna-voda (Pridobljeno 11.9.2020.) [2] https://www.rvk.si/si/za-uporabnike/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [3] http://www.jp-prlekija.si/si/ceniki/ceniki1/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [4] https://vodovod-b.si/informacije/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[5] https://www.mb-vodovod.si/uporabniki/obracun-vode/obracun-in-cena-pitne-vode/cenik-vode/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[6] https://www.okp.si/index_ceniki.php/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [7] https://www.infrastruktura-bled.si/sl/Cenik/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [8] https://www.bloke.si/ceniki.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[9] https://obcina.bohinj.si/vsebina/komunala---oskrba-z-vodo---cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[10] http://www.kpv.si/ceniki/oskrba-s-pitno-vodo/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[11] https://www.komunala-tolmin.si/oskrba-s-pitno-vodo/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [12] http://www.jkp-zalec.si/jkpzalec/ceniki/25/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[13] https://www.vik-ng.si/za-uporabnike/ceniki-odloki-pravilniki-2/ceniki/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[14] https://www.vokasnaga.si/pitna-odpadna-voda/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [15] https://www.jkp-brezovica.si/ceniki1.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[16] https://www.komunala-brezice.si/cenik-storitev-pitne-vode/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [17] https://vodovod-b.si/informacije/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[18] https://www.vo-ka-celje.si/sl/cenik-49/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[19] https://www.komunala-kranj.si/ceniki/interaktivni-izracun/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [20] http://www.komunala-cerknica.si/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[21] http://www.cerkno.si/javni-zavodi-in-sluzbe/oskrba-s-pitno-vodo/cenik-oskrbe-s-pitno-vodo/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[22] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

[23] https://www.mb-vodovod.si/uporabniki/obracun-vode/obracun-in-cena-pitne-vode/cenik-vode/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[24] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[25] http://eko-park.si/cenik-obcina-crensovci/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[26] http://www.crna.si/index.php/ceniki/oskrba-s-pitno-vodo/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [27] http://www.komunala-

crnomelj.si/clanek1.asp?nm_tbl_cate.id=33&id=51&n=Cenik%20omre%9Enin%20 za%20ob%E8ino%20%C8rnomelj/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[28] https://www.hydrovod.si/ceniki.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [29] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[30] https://www.kraski-vodovod.si/?stran=cenik-divaca/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [31] https://www.jkpg.si/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[32] https://www.vo-ka-celje.si/sl/cenik-49/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[33] https://www.kp-velenje.si/index.php/ceniki/voda/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [34] https://www.vokasnaga.si/pitna-odpadna-voda/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [35] http://eko-park.si/cenik-obcina-dobrovnik/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[36] https://www.vokasnaga.si/pitna-odpadna-voda/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [37] https://www.komunala-nm.si/Uporabniki-komunale/Cenik/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

Modic, M. 2020. Analiza cen oskrbe z vodo v občini Vrhnika in sosednjih občinah. 36 Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

[38] https://www.prodnik.si/info-za-uporabnike/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [39] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[40] https://www.jkp-dravograd.si/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[41] https://www.mb-vodovod.si/uporabniki/obracun-vode/obracun-in-cena-pitne-vode/cenik-vode/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[42] http://www.obcina-gvp.si/sl/content/za-obcane/cenik-storitev-oskrba-s-pitno-vodo.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[43] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[44] https://www.infrastruktura-bled.si/sl/Cenik/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[45] http://www.komunala-radgona.si/index.php/pitna-cenik/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [46]

https://www.mb-vodovod.si/uporabniki/obracun-vode/obracun-in-cena-pitne-vode/cenik-vode/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[47] https://www.gornji-grad.si/objava/215356/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [48] https://vodovod-b.si/informacije/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [49] https://vodovod-b.si/informacije/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [50] https://www.jkpg.si/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[51] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[52] https://www.hoce-slivnica.si/novica/12097/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[53] https://www.mb-vodovod.si/uporabniki/obracun-vode/obracun-in-cena-pitne-vode/cenik-vode/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[54] https://vodovod-b.si/informacije/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [55] https://horjul.si/objava/130662/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[56] https://www.ksphrastnik.si/ceniki.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [57] https://www.kraski-vodovod.si/?stran=cenik-hrpelje-kozina/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[58] http://www.komunalaidrija.si/si/komunala/308/cenik/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [59] https://www.obcina-ig.si/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[60] http://www.kp-ilb.si/?page_id=57/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [61] https://www.jkpg.si/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[62] https://www.rvk.si/si/za-uporabnike/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [63] https://www.jeko.si/oskrba-z-vodo/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[64] https://www.komunala-kranj.si/ceniki/interaktivni-izracun/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [65] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[66] http://www.kpk-kamnik.si/ceniki/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [67] https://www.obcina-kanal.si/gospodarske_javne_sluzbe/ceniki/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[68] http://www.komunala-ptuj.si/vodooskrba/vodooskrba-cenik/

(Pridobljeno 11.9.2020.)

[69] https://www.komunala-slb.si/ceniki-pitna-voda.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [70] https://www.komunala-tolmin.si/oskrba-s-pitno-vodo/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [71] http://eko-park.si/cenik-obcina-kobilje/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[72] https://www.hydrovod.si/ceniki.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

[73] https://www.kraski-vodovod.si/?stran=cenik-komen/ (Pridobljeno 11.9.2020.) [74] https://www.rvk.si/si/za-uporabnike/ceniki// (Pridobljeno 11.9.2020.)

[75] https://www.kostak.si/informacije/ceniki.html/ (Pridobljeno 11.9.2020.)

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.

Dipl. nal. Ljubljana, UL FGG, Visokošolski študijski program prve stopnje Operativno gradbeništvo.