• Rezultati Niso Bili Najdeni

Predmetno specifične strategije izkazovanja pisnega matematičnega znanja na področju

In document TRENING STRATEGIJ PISNEGA IZKAZOVANJA (Strani 46-49)

4. STRATEGIJE PISNEGA IZKAZOVANJA ZNANJA

4.3 Predmetno specifične strategije izkazovanja pisnega matematičnega znanja na področju

- odločim se, ali sem z rezultati preverjanja znanja zadovoljen;

- če sem zadovoljen z rezultatom, se nagradim;

- vprašam se o vzrokih, zaradi katerih na nekatera vprašanja nisem znal odgovoriti.

Strategije pisnega izkazovanja znanja so prenosljive spretnosti, ki pozitivno koristijo učencem ne le v testni situaciji, ampak tudi v njihovem vsakdanjem življenju, saj zaradi njih učenci učinkovito izrabijo čas, lažje določajo prednostne naloge in izboljša se njihova zmožnost hitrega ter natančnega dela (Dodeen idr., 2014).

4.3 Predmetno specifične strategije izkazovanja pisnega matematičnega znanja na področju decimalnih števil

Učencem s posebnimi potrebami različne oblike prilagoditev omogočajo optimalno učno okolje, v katerem lahko učinkovito izkazujejo svoje znanje (Ketterlin-Geller in Tiindal, 2007 v Baptiste, 2017).

A. Žakelj in M. Valenčič Zuljan (2015) navajata, da učencem s posebnimi potrebami glede na njihove zmožnosti in druge posebnosti prilagajamo pouk matematike v fazah načrtovanja, organizacije in izvedbe pouka ter tudi v procesu preverjanja in ocenjevanja znanja.

Obstajajo številni učni in tehnični pripomočki, ki so učencem s posebnimi potrebami tako v šoli, doma kot kasneje odraslim v službi v veliko pomoč. Vendar je raba pripomočkov in drugih prilagoditev odvisna od njihovih posebnih potreb, zato jih nekateri potrebujejo v vseh življenjskih obdobjih, drugi pa le določen čas (Kavkler, 2011a). Zelo pomembno pa je, da učencu zagotovimo toliko pomoči in strukture, kot ju v danem trenutku potrebuje. Ko se izboljšuje učenčeva organiziranost in povečuje samostojnost, podporo ustrezno zmanjšujemo (Pulec Lah, 2008).

Ker bo učenec učinkoviteje uporabljal simbole, če bo učitelj v proces poučevanja vključil pristop KSA (od konkretne preko slikovne do abstraktne ravni), moramo v proces poučevanja vključiti rabo različnih učnih pripomočkov, ki jih M. Kavkler (2007) deli na:

- tridimenzionalne predmete, ki so na primer računalo, kroglice na vrvici, kocke, denar…;

33 vključujejo uporabo različnih vizualnih učnih in tehničnih pripomočkov, kot so filmi, videoposnetki, table, razpredelnice, podčrtavanje, označevanje, puščice in risbe za različne ponazoritve. Pri tem je izpostavljeno, da naj učencem z izrazitimi specifičnimi učnimi težavami dovolimo uporabo vseh učnih in tehničnih pripomočkov, kot so na primer slovar napak, računalnik, programska oprema z zvočnikom, bralnik besed in kalkulator. Pomembno pa je, da začnemo poučevati učenca dovolj zgodaj oziroma že v osnovni šoli pisanja na tipkovnico in uporabe računalnika.

Predmetno specifične strategije izkazovanja pisnega matematičnega znanja na področju decimalnih števil, ki jih učenci s PPPU lahko uporabijo, so torej (Kavkler, 2007; Ostad, 2006;

Jereb, 2011; Vipavc, 2015; Žakelj in Valenčič Zuljan, 2015; Baptiste, 2017) različni učni pripomočki, kot na primer prsti, žepno računalo, številski trak oziroma številska os, slikovno gradivo, stotični kvadrat, kartonček s poštevanko ali večkratniki, tabela decimalnih števil, tabela desetiških ulomkov, karo papir pri seštevanju/odštevanju/množenju/deljenju zaradi pravilnega podpisovanja, kartonček za oporo z različnimi barvnimi ter grafičnimi oporami, na katerem so zapisani koraki postopkov reševanj, ki ga izdela učenec sam z izrazi, ki jih razume… pri čemer je uporaba teh podpornih strategij odvisna od posameznikove starosti in sposobnosti. Učenec mora imeti možnost izbire učnih pripomočkov glede na svoje posebne potrebe tako pri pridobivanju novega znanja kot tudi pri ocenjevanju znanja (Vipavc in Kavkler, 2015), pri čemer je pomembno, da učenec, če je mogoče, pripomoček izdela sam in s tem pokaže razumevanje pojma in matematičnega problema (Vipavc, 2015).

Učenec s težavami pri učenju matematike lahko torej pri ocenjevanju znanja pri pouku in pri nacionalnem preverjanju znanja na primer uporablja za oporo kartonček, na katerem so opore, kot na primer poštevanka, merske enote, formule, koraki reševanja postopkov…, ki mu omogoča, da je lahko enako uspešen kot njegovi vrstniki (Kavkler, 2011b; Vipavc in Kavkler, 2015; Kverh Žgur, 2016), saj je v veliko pomoč pri priklicu potrebnih postopkov oziroma informacij (Baptiste, 2017). Pri uporabi kartončkov z oporo učenca učimo, da vsak korak reševanja naloge, ki ga ima zapisanega na kartončku, napiše z drugo barvo. Prav tako si z določeno barvo označi računske znake posamezne računske operacije (na primer vse minuse označi z modro barvo, vse pluse z rdečo barvo) (Vipavc, 2015).

Eden izmed tehničnih pripomočkov, ki ga lahko uporabljajo učenci s PPPU glede na svojo odločbo o usmeritvi, je tudi žepno računalo, ki pomaga učencu, da se osredotoči na razumevanje matematičnega pojma (Vipavc, 2015). Žepno računalo omogoči učencu, da uspešno rešuje problem, ki ga sicer dobro razume, a je neuspešen pri izvajanju postopkov, ker prikliče napačna dejstva. Vendar pa naj učenec računalo uporablja le od petega razreda naprej in šele potem, ko smo uporabili vse druge možnosti kompenzacije težav, povezanih s

34

priklicem aritmetičnih dejstev, ki jih ima učenec (Kavkler, 2011b). G. Kverh Žgur (2016) je v svoji raziskavi, v kateri je analizirala reševanje nacionalnega preverjanja znanja iz matematike pri učencih s PPPU, ugotovila, da učenci, ki imajo možnost uporabe računala, dosegajo statistično boljše rezultate kot učenci, ki niso imeli možnosti uporabe računala. Fahsl (2007, v Baptiste, 2017) pri tem izpostavlja, da kljub temu da je žepno računalo lahko odličen pripomoček za učenca z učnimi težavami na področju matematike, nekateri učenci potrebujejo navodila za njegovo pravilno uporabo, zato je smiselno, da učitelj pri modeliranju njegove uporabe uporablja enako računalo, kot ga bo uporabljal učenec.

Vse zgoraj opisane strategije pisnega izkazovanja znanja in raba učnih ter tehničnih pripomočkov so pomembne veščine (Dodeen, 2008), ki močno vplivajo na učinkovitost učenčevega izkazovanja znanja pri preverjanju znanja. Ker je preverjanje znanja pomemben del izobraževanja učencev z učnimi težavami, je učenje strategij pisnega izkazovanja znanja pomemben dejavnik, s katerim učencem pomagamo učinkoviteje izkazovati svoje znanje.

Uporaba ustreznih strategij pisnega izkazovanja znanja izboljša učenčeve dosežke, izboljša njihov odnos do preverjanja znanja in zmanjša njihov strah pred njim.

35

In document TRENING STRATEGIJ PISNEGA IZKAZOVANJA (Strani 46-49)