• Rezultati Niso Bili Najdeni

Zelo pomembno je, da spodbujamo mamice k dojenju kot najbolj optimalnemu načinu hranjenja novorojenčka. Rezultati raziskav kažejo, da dojenje zmanjšuje tveganje za bolezni dihal in prebavil v otroštvu, hkrati pa ima tudi dolgoročne učinke na zdravje posameznika, saj zmanjšuje tveganje za debelost in nastanek sladkorne bolezni v kasnejših starostnih obdobjih.

Dojenje pa ima tudi nekatere pozitivne vplive na telesno in duševno zdravje mamic. Po podatkih nekaterih raziskav dojenje znižuje tveganje za nastanek raka dojke in raka jajčnikov kasneje v življenju.

Sestava materinega mleka je odvisna tudi od prehrane doječe matere. Mlečne žleze doječe matere dnevno proizvedejo približno od 600-850 ml mleka, da pa bi mleko nemoteno nastajalo, naj doječa matere vnesejo v telo dovolj hranilnih snovi in tekočine.

Ženska v rodnem

obdobju Nosečnica Doječa mamica, ki polno doji (do vključno šestega meseca dojenčkove starosti)

Doječa mamica, ki delno doji (po šestem mesecu dojenčkove starosti)

Energija (kcal/dan) 2000 2255 2635 2285

Energija (MJ/dan) 9,5 10,6 12,2 10,7

Beljakovine (g/dan) 48 58 63 63

Železo (mg) 15 30 20 20

Tabela 5: Prehranska priporočila za ženske v rodnem obdobju, nosečnice in doječe mamice Vir: Referenčne vrednosti za vnos hranil, Ministrstvo za zdravje, 2004

Doječe matere naj se prehranjujejo v skladu s splošnimi prehranskimi priporočili, kot je navedeno v uvodu. Dnevne energijske potrebe so poleg osnovnih fizioloških potreb odvisne od obsega telesne aktivnosti in drugih dejavnikov. Zaradi tvorbe mleka in dojenja ima doječa mati v tem obdobju dodatno povečane energijske potrebe in potrebe po določenih hranilih, kar navajamo spodaj. Doječe matere naj po prehranskih dopolnilih posegajo le, če se prej posvetujejo s svojim zdravnikom. Če je njihova prehrana pestra, uživanje prehranskih dopolnil v večini primerov ni potrebno.

Potrebe po beljakovinah so pri doječih materah višje kot pri ženskah v rodnem obdobju, in sicer je potrebno k dnevni prehrani doječe matere dodati povprečno 7-9 g beljakovin. Priporoča se dodatna skodelico mleka ali ustrezna zamenjava z drugimi beljakovinskimi obroki. Matere naj zaužijejo približno polovico beljakovin živalskega izvora (npr. meso, ribe, mleko, mlečni izdelki, jajca), polovico pa z živili rastlinskega izvora (npr. stročnice, polnozrnata žita in izdelki). V prilogi 2 je prikazana vsebnost beljakovin v posameznih živilih.

Med dojenjem se lahko vnos maščob poveča na 35 % energijske vrednosti. Doječe matere naj od 30-35% energijskih potreb užijejo v obliki kakovostnih maščob. Uživajo naj predvsem olja rastlinskega izvora (npr. oljčno, sojino, repično, orehovo), pusto meso, manj mastno mleko in mlečne izdelke. Izogibajo naj se ocvrtim jedem, mesnim izdelkom, polnomastnim sirom, slaščicam z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev itd.

Ker so v tem obdobju poleg energijskih potreb povečane tudi potrebe po določenih vitaminih in mineralih, naj nosečnice uživajo tudi zmerno več ogljikohidratnih živil, ki pa naj bodo predvsem polnovredna (jedi iz polnovredne moke, razne kaše, neoluščen riž, stročnice itd.) in čim manj enostavnih ogljikovih hidratov (sladkor, sladke pijače, marmelade, jedi iz bele moke itd.). Prav tako naj uživajo dovolj sadja in zelenjave (vključijo naj ju v vsak obrok) v sveži in kuhani obliki.

Prehrana mladostnic ter žensk v rodnem obdobju, nosečnic in doječih mamic

V tabeli 6 so prikazani predlogi živil za pokritje osnovnih energijskih in hranilnih potreb in predlog za dodatni vnos živil v času nosečnosti in dojenja.

OSNOVNE POTREBE odrasle ženske: od 2000 do 2350 kcal/dan – odvisno od različnih dejavnikov (npr. telesne aktivnost …)

Priporočena živila Količina Primeri

kruh, žitni kosmiči 280 g/dan 2 kosa polnozrnatega kruha (100 g) in 1 polnozrnata žemlja (60 g) in

6 žlic žitnih kosmičev (120 g) krompir, riž, testenine 200 g/dan 2,5 srednje velikega krompirja ali

1 porcija kuhanega neoluščenega riža ali 1 porcija kuhanih testenin

zelenjava 250 g/dan 1 paprika (150 g) in

2 korenčka (100g)

sadje 250 g/dan 1 jabolko (150 g) in

1 banana (100 g)

tekočina 2 do 3 l/dan pitna voda, mineralna voda, nesladkan

sadni/zeliščni čaj mleko, mlečni izdelki* 450 ml/dan 100 ml mleka in

1 lonček jogurta in 1 rezina sira

meso** 90 g na dan 1 kos mesa

morske ribe 2-krat na teden 1 porcija nemastne ribe (200 g) in 1 porcija mastne ribe (100 g) na teden

jajca 2 do 3 na teden kokošja jajca

olje 30 g/dan 3 žlice rastlinskega olja

sladice*** 1-krat/dan ali

redkeje 1 košček sadne torte ali 2 rebri temne čokolade

DODATNE POTREBE za nosečnice in doječe matere: okrog 550 kcal/dan

kruh, žitni kosmiči 60 g kos kruha ali žemlja in

žlica žitnih kosmičev

krompir, riž, testenine 40 g 1 kuhan krompir ali

žlica kuhanega riža/testenin

zelenjava 150 g kuhana zelenjava

sadje 100 g malo jabolko

mleko in mlečni izdelki* 250 g 150 ml mleka in

rezina sira

meso** 40 g majhen zrezek

tekočina 0,5 l pitna voda, mineralna voda, nesladkan

sadni/zeliščni čaj

Vir: Fidler Mis N. Dojenje in prehrana doječe matere. Knjižica za starše. Pediatrična klinika. Ljubljana. 2011. (Prirejeno po Kersting in Alexy, 2012; Kersting in Schöch, 1996); Smernice zdravega prehranjevanja v VIU. MZ. Ljubljana. 2005.

Prehrana mladostnic ter žensk v rodnem obdobju, nosečnic in doječih mamic

* 100 ml mleka vsebuje podobno količino kalcija kot 15 g trdega sira ali 30 g mehkega sira

** Če uživate mesne izdelke, priporočamo, da jih uživate zmerno in le občasno. Izberite take z vidno strukturo mesa (npr. šunka, piščančje prsi) in ne tistih, kjer je struktura homogena zaradi mletja.

*** Vsebujejo lahko velik delež maščob in sladkorjev, zato naj se v jedilnik vključujejo zlasti taki izdelki, ki vsebujejo manj sladkorja in maščob in so narejeni na podlagi mleka (jogurta), polnozrnate moke, z dodanim sadjem, oreščki itd.

Tabela 6: Priporočeni vnos živil v obdobju nosečnosti in dojenja: osnovne potrebe in priporočene dodatne količine živil

V nadaljevanju želimo pa tudi opozoriti še na nekatera druga hranila6, katerih vnos v tem obdobju zaradi specifičnih potreb izpostavljamo:

• Omega-3 maščobne kisline:

so pomembne za razvoj dojenčka in za zdravje matere. Priporoča se, da doječe matere uživajo različne vrste (manjših) mastnih morskih rib (sardele, skuše, slanik, losos) ali sladkovodnih rib (postrv) vsaj dvakrat na teden, ker so bogat vir teh maščobnih kislin.

Dodatno uživanje v obliki prehranskega dopolnila ni potrebno.

• Vitamin A:

Doječe matere imajo povečane potrebe po vitaminu A. Z mlekom zdravih mater prejmejo dojenčki približno 0,5 mg retinolnih ekvivalentov na dan. Pomembni prehranski viri vitamina A so predstavljeni v tabeli 3.

• Vitamin D:

Po novih priporočilih (Referenčne vrednosti D-A-CH, 2013) je priporočeni dnevni vnos vitamina D s hrano za vse odrasle, vključno z nosečnicami in doječimi materami, 20 mikrogramov, za optimalno tvorbo vitamina D pa je pomembno tudi gibanje pri dnevni svetlobi, s čimer zadostimo dovoljšnji izpostavljenosti UV žarkom. Pomembni prehranski viri vitamina D so predstavljeni v tabeli 3.

• Magnezij:

Med dojenjem ženske oddajo magnezij, zato je za njegovo nadomestitev potrebno dodatno zaužiti 80 – 90 mg magnezija s hrano na dan.

• Železo:

Potrebe po železu so pri doječih materah višje kot pri ženskah v rodnem obdobju in nosečnicah odvisne od tega, ali ima mati že menstruacijo, ali ne. Doječa mati, ki ima že menstruacijo, ima višje potrebe po železu. Pomembni prehranski viri železa so predstavljeni v tabeli 2.

V obdobju dojenja naj bo mati pozorna na:

• Kofein:

EFSA7 za doječe matere sicer navaja zgornjo mejo dnevnega vnosa kofeina do 400 mg, kar pomeni približno dve skodelice kave na dan. Uživanje živil s kofeinom je varno za doječega otroka, če enkratni vnos pri materi ne preseže 200mg kofeina. Meja je orientacijska in velja za splošno zdrave doječe matere. Tudi, če doječa mati pri uživanju živil s kofeinom nima opaznih težav, ni nujno, da ga bo preko mleka brez težav sprejemal tudi otrok, zato v času dojenja priporočamo občasno in zmerno pitje kave ali pravega čaja. Povsem pa odsvetujemo uživanje energijskih pijač, saj poleg običajno visokih odmerkov kofeina vsebujejo tudi druge snovi, za katere je premalo podatkov za presojo njihove varnosti za doječega otroka.

Umetna sladila

Doječe matere, dojenčki in otroci so zaradi pomanjkanja podatkov glede varnosti bolj občutljive populacijske skupine, zato pri njih svetujemo omejeno uporabo umetnih sladil.

6  Več o tem je opisano v poglavju Prehrana nosečnice 7  Evropska agencija za varnost hrane

Prehrana mladostnic ter žensk v rodnem obdobju, nosečnic in doječih mamic

• Alkohol:

Doječa mati naj ne uživa alkoholnih pijač. O tveganem uživanju alkohola in njegovih posledicah pišemo v posebnem poglavju Alkohol, nosečnost in starševstvo.

• Tekočina

Priporoča se uživanje od 2 do 3 litre tekočine na dan (vključno s tekočino v hrani, kot so npr. juhe). Med napitki pa je najprimernejša je pitna voda, mineralna voda, nesladkani ali malo sladkani zeliščni ali sadni čaji ter 100 % sadni sokovi, razredčeni z vodo.

Doječe matere, različni načini prehranjevanja