• Rezultati Niso Bili Najdeni

PRILOGA: PODROBNEJE OPISANI IZBRANI PRIMERI IZVAJANJA NASTANITVENE PODPORE PO »MODELU B«

V tej prilogi podrobneje opisujemo primere šest oseb. Izbrali smo jih tako, da sta med njimi po dva taka, kjer ocenjujemo, da nastanitveno podporno delo ni pripeljalo do izrazitih pozitivnih učinkov (primera 1 in 2), dva taka, kjer so bili ti učinki zmerni ali delni (glede na naše ambicije; primera 3 in 4), dva pa taka, kjer ocenjujemo učinke kot pretežno pozitivne (primera 5 in 6).

PRIMER 1: Ponudba podpore ni doprinesla k pozitivnim učinkom

JSS MOL nas je prosil, da smo prisotni na izrednem sestanku, ki so ga sklicali zaradi konfl iktov med sosedi v večstanovanjski stavbi, v kateri je večina lastniških

71

stanovanj in ena bivalna enota. Konfl ikti so se nanašali predvsem na čiščenje skupnih prostorov. Na sestanku sta bili prisotni dve strokovni delavki, ki sta stanovalce informirali o službi PON in o tem, kaj PON ponuja. Po neuspešnem skupnem sestanku na JSS, sta strokovni delavki PON opravili še srečanja in pogovore s stanovalci v njihovih stanovanjih oz. v stavbi. Stanovalec bivalne enote je bil pripravljen sprejeti ponujeno podporo pri dogovarjanju glede čiščenja skupnih prostorov, a ker podpore (in sploh ideje dogovarjanja) niso bile pripravljene sprejeti ostale stanovalke, ki so bile lastnice svojih stanovanj, tega nismo mogli izvesti.

PRIMER 2: Dolgotrajni vzorec neobvladovanja družinskega proračuna

S parom, ki živi v bivalni enoti, smo preko društva Kralji ulice sodelovali že dalj časa. Stanovalka, ki je tudi nosilka bivalne enote, je bila pred časom vključena v program nastanitvene podpore KU. Zato smo stanovalki nudili podporo že na začetku najema bivalne enote. Vanjo se je vselila skupaj z možem. Stanovalka je potrebovala ogromno podpore in svetovanja pri razporejanju fi nančnih sredstev, ki jih ne zmore uspešno, predvsem pa prioritetno razporejati. Med našim prejšnjim sodelovanjem smo opazili ponavljajoče se vzorce kratkoročnih in labilnih nastanitev.

Takoj pa smo odprli tudi temo plačevanja stroškov kot tisto kritično točko, ki jo bo morala obvladati, če bo želela nastanitev obdržati. Stanovalka je kazala vse znake, da razume, zakaj je to tako zelo pomembno, vseskozi pa je poudarjala, da je urejena nastanitev korak bližje pridobitvi skrbništva nad hčerama, ki trenutno bivata pri rejniških družinah. Nekaj mesecev po vselitvi se je stanovalka preselila k novemu partnerju, z možem sta sprožila ločitveni postopek. V bivalni enoti je nato nekaj časa bival njen mož, kar pa glede na pogodbo z JSS MOL ni bilo dovoljeno, s čimer je bil seznanjen. Po treh mesecih se je stanovalkin - sedaj že nekdanji mož - izselil iz bivalne enote in se je tja preselila stanovalka z novim partnerjem.

Po daljšem sodelovanju s stanovalko opažamo, da še vedno potrebuje veliko podpore na področjih, ki so se kazala kot kritična tudi med našim dolgoletnim medsebojnim sodelovanjem v preteklosti. Pri stanovalki je pogosto zaznati delež samoiniciativnosti, vendar redko dovoljšen za popolno izboljšanje kritičnih situacij. Kljub vsemu pa ocenjujemo, da je motivirana, da razmišlja o spremembah, da si je sposobna zamisliti celo načrt, kako bi določeno situacijo izpeljala, a vedno potrebuje v ključnih trenutkih premikov spodbudo. S strani JSS MOL so nas prosili za pomoč, saj sedanja stanovalca ne plačujeta bivanjskih stroškov in jima grozi odpoved pogodbe. S stanovalcema smo imeli več zaporednih sestankov, na katerih smo jima ponudili podporo pri vodenju gospodinjskega proračuna. Zagotavljala sta nam, da sta podporo pripravljena sprejeti in da se zavedata resnosti nastale situacije, vendar se nista držala dogovorov. Tako se je nudenje podpore pri vodenju gospodinjskega proračuna prekinilo. S strani JSS MOL sta prejela opomin pred izselitvijo.

72

PRIMER 3: Stanovalec je pristal na zelo omejeno in specifi čno pomoč, kar je razbremenilo napete odnose z drugimi stanovalci

JSS MOL nas je prosil, da jim pomagamo pri uporabniku bivalne enote, s katerim so imeli resnejše težave zaradi konfl iktov s sosedi, do katerih je prišlo predvsem zaradi neprimerne rabe bivalne enote in skupnih prostorov ter zaradi neplačevanja stanovanjskih stroškov. Prvi stik smo s stanovalcem poskušali vzpostaviti preko njegovega sina, ki občasno prihaja v naš dnevni center. Na prvi obisk v njegovo bivalno enoto se je zraven strokovnih delavk PON odpravila še strokovna delavka iz JSS MOL, vendar stanovalca ni bilo doma. V nadaljevanju smo s stanovalcem navezali telefonski stik in mu ponudili podporo pri urejanju bivalnega prostora. Izkazalo se je, da uporabnik na hodniku, ker mu je v bivalni enoti zmanjkalo prostora, kopiči večje količine knjig, ki so bile moteče za sosede. S stanovalcem smo se telefonsko dogovorili za termin, do katerega naj pripravi čim več knjig za odvoz. Po odvozu večje količine knjig, ko so bili skupni prostori spet prazni, so se stvari nekoliko umirile.

To priložnost odvoza knjig smo izkoristili tudi za pogovor s stanovalcem, predlagali smo mu, da ga še kdaj obiščemo, ohranimo stike ter mu ponudili našo pomoč pri odvozu knjig in predmetov, če bi jo v prihodnosti še potreboval. Stanovalec je takrat veliko pripovedoval o sebi in svojih življenjskih uspehih ter o konfl iktih s sosedi, ki da ga ne marajo in ne razumejo kulture, zato jih motijo njegove knjige.

Pri uporabniku so se pojavili tudi problemi z neplačevanjem bivanjskih stroškov in dolgovi. Vendar stanovalec ni želel sprejeti nobene druge ponujene oblike podpore (podpora pri vodenju gospodinjskega proračuna) in ni izkazal, da ima uvid v nastalo situacijo. Kasneje smo stanovalca še večkrat poklicali in mu ponudili obisk, ki pa ga je vedno zavrnil, saj ni videl razloga za sodelovanje z nami. Nekaj mesecev kasneje so nas s strani JSS MOL prosili za interventno ukrepanje, saj so se spet pojavile pritožbe sosedov. Stanovalec nam je v daljšem telefonskem pogovoru povedal, da gre za lažne pritožbe, da njihove obtožbe ne držijo in da ga želijo sosedi uničiti, ker so se (nekateri od njih) združili proti njemu, zato bo zadevo reševal le preko sodišča.

Predlagali smo mu, da se oglasi osebno na JSS MOL, ki je lastnik enote, v kateri živi, in začne tudi tam reševati situacijo, ki je zelo resna, saj mu grozi odpoved najema. Bil je precej razburjen in ogorčen – med pogovorom smo mu večkrat ponudili možnost obiska in podpore, zaradi česar se je še bolj razburil, v smislu, kaj hočemo od njega in zakaj bi sploh hodili na obisk, da nas bo poklical, če bo potreboval odvoz stvari in da se nimamo kaj drugega pogovarjati. Zavedamo se, da je situacija, povezana s stanovalcem, zapletena in zanj zelo ogrožajoča ter da je bilo izčrpanih že veliko možnosti, podanih veliko predlogov ter vključenih tudi že precej akterjev, ki bi lahko po svojih močeh prispevali k izboljšanju situacije ter zmanjšanju tveganja za izselitev iz bivalne enote. Ker je izhodišče za naše delo prostovoljna pripravljenost uporabnika na sodelovanje, nimamo druge možnosti, kot da to njegovo odločitev sprejmemo in spoštujemo. Kljub temu smo še naprej pripravljeni vztrajati v poskusih navezovanja delovnega odnosa z njim – vendar v tempu in oblikah, ki so zanj sprejemljive.

73

PRIMER 4: Nastanitvena podpora je zadovoljivo rešila nastanitveno stisko enega dela stanovalcev v bivalni enoti

JSS MOL nas je prosil, da bi skupaj obiskali družino, ki že več let biva v bivalni enoti. Problem je ilegalno bivanje ljudi, ki niso vpisani v pogodbi. Nosilki pogodbe sta dve osebi, ki jima je odvzeta opravilna sposobnost, v stanovanju pa že dalj časa ilegalno bivajo tri osebe (sin ene od nosilk pogodb s partnerico in partner ene od nosilk na pogodbi). Pri reševanju te problematike se je priključil tudi Center za socialno delo, ki je nastalo situacijo že poznal. CSD je tako za eno od stanovalk uredil bivanje v domu starejših občanov. JSS MOL in PON smo skupaj izvedli še en obisk v stanovanju, katerega namen je bil stanovalce soočiti s tem, da bodo morali spremeniti način življenja in zapustiti ilegalno bivališče ter si bivanje urediti nekje drugje. Med pogovorom je bilo zaznati, da so bivalne razmere v stanovanju daleč od dobrih, saj eden od ilegalnih stanovalcev izvaja nasilje nad drugimi stanovalci.

Ilegalna stanovalca, ki sta par, smo povabili, da se oglasita pri nas in jima ponudimo podporo pri iskanju rešitve njune stanovanjske problematike. Pri individualnem pogovoru z njima se je pokazalo, da si že dalj časa želita in imata potrebo po drugi primernejši obliki bivanja. Tudi zdravstveno stanje ilegalne stanovalke se je začelo slabšati. Odločili smo se, da ju, v kolikor sta tudi sama pripravljena sprejeti to možnost, vključimo v program nastanitvene podpore pri društvu Kralji ulice.

Uporabnika sta se s predlogom strinjala in sta se vključila v pripravljalne procese za vključitev v program ter se po zaključeni pripravljalni fazi preselila v stanovanje v sklopu programa nastanitvene podpore in si tem sta zagotovila razmeroma trajno in varno nastanitev. Pri vključitvi v program nastanitvene podpore pa sta aktivno začela z reševanjem do sedaj nakopičenih težav. Ena oseba je še naprej v bivalni enoti bivala ilegalno, s čimer je bil seznanjen tudi JSS MOL.

PRIMER 5: Krizna intervencija je sprožila proces reševanja nakopičenih problemov

JSS MOL nas je prosil, da jim pomagamo pri njihovem uporabniku bivalne enote, kateremu so zaradi neplačevanja bivanjskih stroškov izključili električno energijo in mu grozi odpoved pogodbe. Predlagali so nam, da mu pomagamo pri oddaji vloge za izredno denarno socialno pomoč (za delno plačilo dolgov), pri oddaji vloge za subvencijo najemnine ter pri ponovnem priklopu električne energije in iskanju načina, da bo v prihodnje redno plačeval tekoče stanovanjske stroške.

Pri prvem stiku se je izkazalo, da stanovalec potrebuje podporo predvsem pri uveljavljanju svojih pravic, saj se le stežka znajde. Stanovalec se zaveda resnosti situacije, v kateri se je znašel in v kateri mu grozi izguba bivalne enote. Prvi stik z njim smo vzpostavili preko telefona in se dogovorili za termin obiska. Stanovalec je bil pripravljen sprejeti ponujeno podporo, si v sodelovanju s strokovno delavko prizadeva za reševanje nastale situacije in upošteva dogovore. Predstavili smo mu možnost plačevanja stroškov preko funkcionalne oblike denarne socialne pomoči ter mu pomagali pri oddaji vloge za izredno denarno socialno pomoč. Odkar ga

74

spremljamo, samostojno plačuje mesečne stroške, uredil se je ponovi priklop elektrike, s pomočjo izrednih denarnih pomoči se je poravnal del dolgov.

PRIMER 6: Dolgoročno nudenje celostne podpore je pripeljalo do trajne spremembe življenjskega stila in pričakovanj

Stanovalec je v preteklosti več kot 15 let živel na cesti, del tega časa v bivaku pod mostom, del tega časa pa v nočnih zavetiščih. Nato se je začel postopoma vključevati v programe KU. Začeli smo ga vključevati tudi v program javnih del, kadar je to le bilo mogoče. Na začetku je stanovalec odklanjal možnost, da bi se iz zavetišča in prejšnjega načina življenja premaknil »kam naprej«, sčasoma pa mu je ta možnost postajala vedno bolj blizu. Vključili smo ga v naš program nastanitvene podpore, v katerem je bil leto in pol. Nato je – s precej naše podpore - poskušal preživeti v prostem najemu, kar pa je bilo tvegano, predvsem zaradi nizkih prihodkov, ki so mu po izgubi zaposlitve komajda zadostovali za kritje najnujnejših življenjskih stroškov. Po preselitvi v bivalno enoto smo mu nudili praktično podporo pri urejanju bivalnega prostora ter svetovanje in usmerjanje v zvezi z urejanjem težav, povezanih z nastanitvijo; po potrebi tudi s spremljanjem. Občasno mu nudimo tudi fi nančno podporo (posojila). Menimo, da so učinki podpore pozitivni − redno pokriva stroške in sproti rešuje nastale kritične situacije (ne odlaša in zavlačuje) ter s tem ohranja nastanitveno varnost.

75

Sašo Rink, Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana:

PROJEKT PIPANOVA 28 – ARHITEKTONSKI, BIVALNI IN