• Rezultati Niso Bili Najdeni

Projekt InoTeZ – Inovativno s tehnologijo do znanja Predstavitev projekta

In document visokega šolstva (Strani 32-35)

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (mi z š) je leta 2017 razpi-salo projekte vključevanja uporabe informacijsko-komunikacijske teh-nologije (i k t) v visokošolski pedagoški proces. Na razpis so se lahko prijavili le javni visokošolski zavodi. Sredstva za projekte je v 80  za-gotavljal Evropski socialni sklad, preostanek pa m i z š. Na razpis so se prijavile vse tri javne univerze, ki so morale zasledovati cilje, oprede-ljene v razpisu. Projekti so trajali do 30. 9. 2020.

Na u p smo projekt poimenovali »InoTeZ – inovativno s tehnologijo do znanja«, vanj pa smo vključili vse pedagoške članice u p:

u p f h š,

u p f m,

u p fa m n i t,

u p p e f,

u p f t š Turistico,

u p f v z.

V projektu smo, med drugim:

Opravili popis stanja s tehničnega ter pedagoško-didaktičnega vi-dika. Del slednjega je bila tudi raziskava razumevanja e-izobraže-vanja ter odnos članic, predvsem vodstva članic, do uporabe i k t v pedagoškem procesu, kar predstavljamo v nadaljevanju.

Pripravili portal Odprta u p kot osrednje stičišče za širjenje pri-merov dobre rabe. Primere dobre rabe smo širili tudi prek spletne strani¹⁰ oziroma spletnega dnevnika (bloga) projekta. Dobra pra-ksa in uporabna priporočila so širši izobraževalni skupnosti prosto dostopni tudi po zaključku projekta.

⁸ Glej https://www.upr.si/si/univerza/univerza-v-stevilkah/.

⁹ Glej https://pxweb.stat.si/SiStat/sl/Podrocja/Index/192/izobrazevanje.

¹⁰ Glej https://inotez.upr.si.

Izvedli štiri konference, imenovane »Lastovke u p«,¹¹ kjer so učite-lji lahko izmenjali svoje izkušnje. Zaradi epidemije sta bili zadnji dve konferenci izvedeni po spletu.

Pripravili Minimalne standarde za uporabo e-učilnic na u p, saj smo po izvedenem posnetku stanja ugotovili, da se e-učilnice po članicah univerze različno intenzivno uporabljajo. Za nadaljnje vključevanje i k t v pedagoško prakso pa je potrebno vse članice pripeljati vsaj na približno enako raven uporabe i k t.

Podobna projekta so izpeljali na Univerzi v Ljubljani (u l) in na Uni-verzi v Mariboru (u m). Na u l so projekt poimenovali Digitalna u l,¹² na u m pa Didakt.UM.¹³ Obe univerzi aktivnosti projekta nadaljujeta v okviru podpornih centrov (u l prek Centra u l za uporabo i k t v pe-dagoškem procesu,¹⁴ u m pa prek Centra za podporo poučevanja u m¹⁵).

Na u p pedagoško-didaktična podpora uporabnikom poteka dislocirano po posameznih članicah,¹⁶ tehnična pa je večinoma na u p fa m n i t, ki podpira informacijske rešitve na ravni u p.

Vloga projekta pri izrednem poučevanju na daljavo

Projekti uvajanja i k t v visokošolski pedagoški proces na javnih univer-zah so bili vsem javnim zavodom v pomoč pri premagovanju pedago-ških izzivov v času epidemije. Izkušnje u p pa kažejo, da so aktivnosti projekta v prvem valu epidemije pri reševanju izzivov pomagale tudi učiteljem osnovnih in srednjih šol, predvsem na Obali, saj so se posa-mezni učitelji teh šol vključevali v številne spletne delavnice, ki smo jih organizirali v okviru projekta InoTeZ.

Kot omenjeno v uvodu, je bila u p, zaradi bližine Italije, žarišča okužb z virusom s a rs-c o v-2, prva slovenska izobraževalna ustanova, ki je zaprla svoja vrata. Prvotno se je izvedba pedagoškega procesa v živo zadržala za 14 dni (napovedano do 20. 3. 2020), vendar je bilo kmalu jasno, da se bodo ukrepi podaljšali.

Projektna skupina InoTeZ je že pred zaprtjem univerze izvedla nekaj

¹¹ Glej https://odprtaup.upr.si/course/view.php?id=75.

¹² Glej https://di.uni-lj.si/.

¹³ Glej https://didakt.um.si/Strani/Vstopna.aspx.

¹⁴ Glej https://digitalna.uni-lj.si/.

¹⁵ Glej https://didakt.um.si/center-za-podporo-poucevanju/predstavitev/Strani/default .aspx.

¹⁶ Glej https://odprtaup.upr.si/course/view.php?id=70&section=1&singlesec=1.

delavnic. Od leta 2012 se namreč v prvem tednu marca izvaja t. i. Teden odprtega izobraževanja (Open Education Week – o e w),¹⁷ ki služi oza-veščanju o pomenu odpiranja izobraževanja in promociji dosežkov na tem področju. u p se prek projekta InoTeZ, kot edina slovenska institu-cija, v Teden odprtega izobraževanja vključuje od leta 2018. Leta 2018 in 2019 smo v tem tednu izvedli konferenco Lastovke u p, prek katere so učitelji širili primere dobre rabe i k t v izobraževanju. Leta 2020 pa smo v okviru dogodka izvedli štiri spletne delavnice.¹⁸

Delavnice so predstavljale uvod v številne druge delavnice, ki jih je projektna skupina InoTeZ začela izvajati takoj po zaprtju univerze.

Kljub krajši zapori univerze smo zaznali potrebo, da učitelje seznanimo z možnostjo uporabe i k t. Delavnice so se izvajale ob različnih dne-vih in urah, število udeležencev pa je preseglo vsa pričakovanja. Samo marca 2020 se jih je udeležilo 349 visokošolskih učiteljev u p. Številne delavnice so se posnele, posnetki pa so bili na razpolago za ponovne oglede, in to ne samo učiteljem u p, temveč celotni učiteljski skupnosti.

Videoposnetek »Osnovno urejanja Moodle e-učilnice« ima, kljub skriti povezavi (povezava je vidna le prek portala Odprta u p), 597 ogledov, videoposnetek »Kako uporabljamo z o o m?« pa 1.352 ogledov.¹⁹

Najhitreje se je na zaprtje univerze odzvala u p f m, ki je, glede na svojo dosedanjo rabo i k t v pedagoškem procesu, imela veliko izkušenj.

Učitelji u p f m so svoja predavanja, prek Arnes v o x-a, prenesli na splet ne glede na kratkoročno napoved zaprtja univerze že prvi dan po zapr-tju. Smo pa že sredi tedna opazili, da prihaja do težav pri uporabi video-konferenčnega sistema in občasnih težav pri prijavi uporabnikov. Glede na to, da se je pričakovalo zapiranje šol po celotni izobraževalni verti-kali, smo v razširjeni projektni skupini InoTeZ začeli raziskovati druge tehnologije. Raziskovanje je bilo povezano tudi z manjkajočimi usmeri-tvami na ravni u p. Tako smo v okviru projektne skupine InoTeZ, soča-sno s testiranjem različnih tehnologij, pripravljali smernice za izvedbo pedagoškega dela na daljavo. Pri tem so bile uporabne izkušnje u p f m, ki je pedagoško delo na takšen način že izvajala.

Priporočila za delo na daljavo v izrednih razmerah²⁰ so podprla:

¹⁷ Glej https://www.openeducationweek.org/page/what-is-open-education-week.

¹⁸ Iskanje po kriteriju leto = 2020, jezik = slovenščina: https://www.openeducationweek .org/events.

¹⁹ Na dan 10. maja 2021.

²⁰ Glej https://odprtaup.upr.si/mod/book/view.php?id=882.

komunikacijo s študenti,

posredovanje znanja študentom,

sodelovalno delo s študenti.

Priporočila smo najprej pripravili v obliki dokumenta p d f in ga kot takšnega posredovali vsem visokošolskim učiteljem ter sodelavcem na u p. Kasneje pa smo pripravili še e-obliko priporočil, ki olajša sprotno dopolnjevanje in nadgrajevanje priporočil. V prvotni različici ta niso vsebovala priporočil za izvedbo preverjanja in ocenjevanja znanja na da-ljavo, so pa slednja nastala na u p f m, ki se je, zaradi kvartarne izvedbe pedagoškega procesa na vseh študijskih programih, s težavo srečala že v drugi polovici aprila 2020. Če se je u p f m na epidemijo in zaprtje uni-verze na osnovi predhodnih izkušenj z e-izobraževanjem in dolgoletno prakso ter podporo na fakulteti odzvala brez težav, pa bi ostale članice u p takšen prehod na splet brez aktivnosti in pomoči posameznih čla-nov projekta InoTeZ izvedle veliko težje. Projekt InoTeZ je pri spopadu z epidemijo nedvomno odigral ključno vlogo na u p. Njegov pomen je raz-viden tudi iz raziskave, ki smo jo opravili na začetku izvajanja projekta, potek in rezultate pa prikazujemo v nadaljevanju.

3.3 Razumevanje in odnos do e-izobraževanja na u p

In document visokega šolstva (Strani 32-35)