• Rezultati Niso Bili Najdeni

Meti težke žoge iz različnih položajev in na različne načine

SKOK V VIŠINO

Slika 63 Meti težke žoge iz različnih položajev in na različne načine

Slika 63 Meti težke žoge iz različnih položajev in na različne načine Slika 63 povzeta po: Čoh, M. (1992). Atletika. Ljubljana: Fakulteta za šport.

73

PROBLEM

Problem, ki se pojavlja pri poučevanju učnega predmeta šport v osnovni šoli, je pomanjkanje avdio-vizualnih pripomočkov, na katerih bi bili posnetki, namenjeni učiteljem. Knjiga oziroma priročnik, ki lahko zelo nazorno razlaga in prikazuje metodične postopke, ne more nadomestiti demonstracije oziroma videnega.

Problem, ki se ga dotika diplomsko delo, je uporabnost nastalega DVD posnetka pri predmetu šport. Zanimalo nas je, v kolikšni meri učitelji in učiteljice razrednega pouka in športa sploh uporabljajo različne avdio-vizualne pripomočke pri predmetu šport in ali so jim v pomoč.

Prav tako smo želeli izvedeti, kako se mnenje glede uporabe tega pripomočka pri učiteljih in učiteljicah razrednega pouka in pri predmetnih učiteljih in učiteljicah športa razlikuje. Cilj raziskave je bil ugotoviti, ali anketirani učitelji in učiteljice izbrane šole sploh uporabljajo avdio-vizualne pripomočke, opredeliti njihovo mnenje glede nastalega avdio-vizualnega pripomočka in oblikovati mnenje o njegovi uporabnosti pri poučevanju atletike.

3.0 CILJI RAZISKAVE

1. Preveriti stanje uporabe avdio-vizualnih pripomočkov pri predmetu šport.

2. Izdelati DVD posnetek z metodičnimi postopki učenja atletskih prvin.

3. Zbrati mnenja o nastalem DVD posnetku in o splošni uporabnosti pri poučevanju športa.

4. Zbrati in analizirati mnenja o uporabnosti DVD za namene poučevanja atletske abecede in atletike.

5. Oblikovati predloge za izboljšanje avdio-vizualnega pripomočka.

4.0 HIPOTEZE

H1: Večina anketiranih učiteljev in učiteljic nima avdio-vizualnih pripomočkov za učni predmet šport.

H2: Učiteljem izbrane šole bo avdio-vizualni pripomoček v pomoč pri poučevanju predmeta šport.

H3:Večina učiteljev ocenjuje avdio-vizualni pripomoček kot uporabno sredstvo pri poučevanju atletske abecede in atletike.

74

5.0 METODE DELA 5.1 VZOREC MERJENCEV

Vzorec merjencev je sestavljalo 21 učiteljev/ic razrednega pouka in športa.

Tabela 13: Število anketiranih učiteljev in učiteljic glede na naziv in spol.

NAZIV

SPOL RAZREDNI

POUK

ŠPORT SKUPAJ

Ženski 17 2 19

Moški 0 2 2

SKUPAJ 17 4 21

5.2 VZOREC SPREMENLJIVK

Podatke smo pridobili z anonimnim vprašalnikom (priloga), ki je vseboval deset vprašanj, med katerimi so bili trije zaprtega tipa, štirje odprtega tipa in trije kombiniranega tipa.

Vprašalnik je razdeljen v dva sklopa. Prvi del se nanaša na splošno uporabnost avdio-vizualnih pripomočkov pri učnem predmetu šport. V drugem delu so anketiranci odgovarjali na vprašanja, ki se neposredno nanašajo na izdelan DVD, ki zadeva področje atletskih vsebin.

5.3 ORGANIZACIJA MERITEV

Snemanje metodičnih postopkov atletike je potekalo na OŠ Šmartno v Tuhinju. Posnetki so bili snemani v obdobju treh let. Ker so posnetki narejeni tudi v zunanjem okolju, na šolski

75

atletski stezi, je bilo potrebno čakati na primerno vreme. Hkrati pa je bilo potrebno upoštevati zasedenost telovadnice in zunanjih šolskih površin.

Prvi posnetki na šolskem igrišču so nastali decembra 2011, zadnji v mesecu juniju 2014.

Zunaj smo posneli skok v daljino, tekaško abecedo in met žogice, medtem ko smo skoke v višino, vse predvaje, mete težke žoge snemali v šolski telovadnici.

Deček, ki na posnetku izvaja vse naloge, je bil v času snemanja prvih posnetkov star dvanajst let. Pomembno je poudariti, da so vsi posnetki nastali s soglasjem staršev.

Nastale posnetke smo zmontirali v film, in sicer po posameznih področjih atletike. Filmu smo dodali glasbeno podlago in ubesedeno razlago, za vsako nalogo posebej.

Konec junija 2015, ob zaključku pouka, smo izvedli anketo. Anketirancem smo razložili koncept DVD posnetka, ga ustno v grobem predstavili in predvajali. Po ogledu DVD posnetka so prisotni učitelji rešili anketni vprašalnik.

5.4 METODE OBDELAVE PODATKOV

Odgovore na vprašanja smo razvrstili v kategorije in jih kvantitativno in kvalitativno interpretirali. Izračunali smo frekvenco posameznih odgovorov in izraženost v odstotkih.

Podatke smo prikazali tudi grafično. Dobljene rezultate smo nato interpretirali, glede na teoretična spoznanja iz literature in praktične izkušnje.

Rezultate raziskave smo zapisali v tabele, jih prenesli v Excelovo razpredelnico in izdelali grafikone. Izbrali smo 3D – tortne in palične grafe.

6.0 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

Da bi ugotovili, ali lahko naše hipoteze potrdimo ali zavrnemo, smo izdelali avdio-vizualni pripomoček metodičnih postopkov atletike, ga predstavili in dali v ogled profesoricam in profesorjem razrednega pouka in športa. Po ogledu DVD-ja so izpolnili anonimni vprašalnik.

Rezultati so v nadaljevanju predstavljeni skladno z vrstnim redom vprašanj v vprašalniku.

76

6.1 REZULTATI IN INTERPRETACIJA ANKETNEGA

VPRAŠALNIKA ZA UČITELJE/ICE RAZREDNEGA POUKA IN UČITELJE/ICE ŠPORTA

Dobljene rezultate smo razdelili v dva sklopa. V prvem delu je predstavljen vprašalnik, ki se je nanašal na splošno uporabo avdio-vizualnih pripomočkov pri učnem predmetu šport. V drugem sklopu smo obdelali rezultate vprašalnika, ki se je konkretno nanašal na izdelan avdio-vizualni pripomoček za učni predmet šport.

Na vprašanje: Ali se jim zdi uporaba avdio-vizualnih pripomočkov pri pouku športa smiselna, so odgovarjali:

Graf 1: Smiselnost uporabe avdio-vizualnih pripomočkov pri pouku šport.

Iz grafa je mogoče razbrati, da se večini učiteljev zdi uporaba avdio-vizualnih pripomočkov pri športu smiselna, le štirinajst odstotkov jih je nasprotnega mnenja.

Nekatere učiteljice na vidijo smiselnosti uporabe avdio-vizualnih pripomočkov. Razlog bi po naših predvidevanjih lahko bil v tem, da se jim zdi demonstracija izvedena neposredno, tik pred izvedbo boljša, kot demonstracija preko avdio-vizualnega pripomočka. Po pogovoru z njimi smo ugotovili, da jim predvajanje posnetka, kjer imajo na voljo vsa potrebna sredstva, vzame veliko časa. Predvidevamo, da bi učitelji tovrstne pripomočke uporabljali večkrat, če bi bili na voljo.

DA; 86%

NE; 14%

77

V nadaljevanju so navedeni odgovori učiteljev, zakaj so se odločili za DA oziroma NE.

Odgovori so razvrščeni po pogostosti, najprej so zapisani najpogostejši.

Odgovor DA so izbrali:

- Zaradi nazornosti in pravilnosti metodičnih postopkov (9).

- S posnetka je natančno videti potek vaj, vaje so podprte z razlago (5).

- Vidni vtis je za učenca pomembnejši kot razlaga (3).

- Učitelji ne zmorejo/ ne znajo pravilno demonstrirati vaje (1).

Odgovor NE:

- Boljša se jim zdi neposredna demonstracija, hip pred izvedbo (3).

Le 14 % učiteljev se uporaba avdio-vizualnih pripomočkov ne zdi smiselna. Večina učiteljev bi avdio-vizualne pripomočke uporabljala, če bi bili na voljo.

Predvidevamo, da ti učitelji menijo, da je neposredna demonstracija, ki jo izvajajo sami, hip pred izvedbo, ustreznejša možnost. Obstaja pa tudi možnost, da posamezno učno enoto pri športu demonstrirajo učenci, ki so pri omenjenem predmetu uspešnejši.

Na vprašanje: Ali pri pouku športa uporabljate avdio-vizualne pripomočke? So bili odgovori učiteljev naslednji

Graf 2: Uporaba avdio-vizualnih pripomočkov pri pouku šport.

DA; 071%

NE; 029%

78

Raziskava je pokazala, da večina učiteljev uporablja avdio-vizualne pripomočke. Na šoli, na kateri je bila izvedena anketa, so na voljo trije tovrstni pripomočki, in sicer DVD, namenjen prikazu metodičnih postopkov v gimnastiki, DVD, ki predstavlja naravne oblike gibanja in zadnji, na katerih so zbrani nekateri ljudski plesi. V pogovoru z anketiranimi učitelji je bilo mogoče ugotoviti, da so taki pripomočki zaželeni bodisi kot demonstracija pri podajanju novega znanja ali za obnovitev svojega znanja.

Oblikovali smo mnenje, da bi avdio-vizualne pripomočke uporabljali tudi učitelji, ki so nasprotnega mnenja. Vse šole nimajo na voljo teh pripomočkov oz. za nekatera področja sploh ne obstajajo v slovenskem prostoru. Menimo, da bi z izdelavo večjega števila takih pripomočkov povečali njihovo uporabo.

Graf 3: V katerih od naštetih primerov najpogosteje uporabljate avdio-vizualne pripomočke?

Zaradi izbire med več podanimi možnimi odgovori je bilo kot 100% opredeljeno število vseh odgovorov in ne število anketiranih učiteljev. Učitelji so kot odgovor na vprašanje največkrat

DVD z ustrezno

(Ne) znanje pri demonstraciji učne vsebine.

S pomočjo posredne demonstracije na DVD-ju, lažje razumevanje gibalne naloge.

79

izbrali četrto možnost, in sicer bi avdio-vizualni pripomoček največkrat uporabili za namene demonstracije, da bi učenci lažje razumeli posamezne gibalne naloge. Druga najpogostejša izbira je bila dostopnost DVD z ustrezno vsebino. Nekaj učiteljev se je odločilo, da bi pripomoček uporabili zaradi (ne)znanja in zaradi varnosti pri demonstraciji določene učne vsebine. Menimo, da je velik odstotek učiteljev izbralo odgovor (d) zaradi nazornosti posnetkov in ker so v svoji učiteljski praksi ugotovili, da je določene elemente pri atletiki težko demonstrirati in razložiti hkrati. Tako je za učitelja lažje, da se poslužuje avdio-vizualnega pripomočka. Zaradi velikega odstotka izbire odgovora (a), lahko sklepamo, da so avdio-vizualni pripomočki priročni za pouk in bi jih učitelji uporabljali, če bi bili na voljo.

Graf 4: Ne uporabljam avdio-vizualnih pripomočkov pri pouku šport.

Kot 100% odgovorov je bilo opredeljeno število odgovorov, saj je bilo mogoče izbrati več možnih rešitev, zato se 100% ne ujema s številom učiteljev. Pet učiteljev na šoli ne uporablja avdio-vizualnih pripomočkov. Vsi so fizično pripravljeni in tudi zmorejo sami demonstrirati elemente atletike. Eden od učiteljev pravi, da na šoli nimajo tovrstnega pripomočka, drugi pa da mu takšna priprava vzame veliko časa. Res je, da je s tovrstnimi pripomočki najbolje založena matična šola in si učitelji/ce, ki poučujejo na podružnicah morajo določene pripomočke izposoditi. Ob tem ni zanemarljiv podatek, da pripomočki niso vedno na voljo, saj ima izbrana šola tri podružnice. Drugi problem neuporabe pa je, da takšni pripomočki

14,30%

71,40%

14,30%

V šoli nimamo tovrstnih pripomočkov.

Sam-a zmorem ustrezno demonstrirati vse gibalne naloge.

Takšna demonstracija vzame veliko časa za pripravo.

80

niso na voljo. Predvidevamo, da bi se tovrstnih pripomočkov posluževali vsi učitelji, če bi bili na voljo na vseh šolah.

Na vprašanje: Pri katerih vsebinah iz učnega načrta za šport bi lahko uporabili takšen DVD, če bi bil na voljo?, so odgovarjali:

Tabela 14: Učne vsebine, pri katerih bi uporabil-a izdelan avdio-vizualni pripomoček.

ODGOVORI

UČITELJEV N ODSTOTKI

Atletika 16 15,70%

Gimnastika 17 16,70%

Naravne oblike gibanja 3 2,90%

Ples 14 13,70%

Kot 100% vrednost smo izbrali število odgovorov in ne število anketiranih učiteljev, saj so nekateri izbrali več učnih vsebin. Največ učiteljev bi želelo uporabljati DVD pri gimnastiki, sledi ji atletika. Tretji najpogostejši odgovor je ples, na četrtem mestu so nogomet, košarka in rolanje. Na petem mestu sta plavalna abeceda in igre z žogo, šesto mesto po pogostosti odgovora, si delijo odbojka, rokomet in abeceda smučanja. Najmanj bi uporabljati DVD pri

81

demonstriranju badmintona, pohodništva, naravnih oblik gibanja in kolesarjenja. Menimo, da je najpogostejši odgovor gimnastika izbran zaradi težavnosti izvajanja posameznih elementov in varovanja le-teh. Na izbrani šoli tak DVD imajo in ga pogosto uporabljajo. Le z enim odgovorom manj je sledila atletika, in razlog, da opredeljujejo potrebo po avdio-vizualnem pripomočku pri tej vsebini, je najverjetneje isti kot pri gimnastiki, le da atletika ne predvideva varovanja. Naše mnenje je, da so atletiko izbrali tudi zaradi same izvedbe posameznih elementov, saj knjiga kot pripomoček ni tako nazorna kot posnetek, ki si ga ogledamo. Predvajanje posnetka lahko na mestu, kjer se pogosteje pojavljajo težave, ustavimo in učencem razložimo pravilno držo udov, postavitev telesa in celotno izvedbo.

Graf 5: Učne vsebine, pri katerih bi uporabil-a izdelan avdio-vizualni pripomoček.

V nadaljevanju raziskave se odgovori učiteljev nanašajo neposredno na izdelan avdio-vizualni pripomoček iz metodičnih postopkov atletike.

0,00% 2,00% 4,00% 6,00% 8,00% 10,00% 12,00% 14,00% 16,00% 18,00%

Atletika

82

Vprašanje: Ali se vam zdijo vsebine metodičnih postopkov dovolj nazorno prikazane?

Odgovori so predstavljeni v spodnji tabeli.

Tabela 15: Nazornost prikazanih metodičnih postopkov.

ODGOVORI

UČITELJEV N ODSTOTKI

DA 21 100%

NE 0 0%

SKUPAJ 21 100%

Vsi anketirani učitelji so se strinjali, da so metodični postopki na izdelanem avdio-vizualnem pripomočku predstavljeni nazorno, postopno in tehnično pravilno. Svoje pritrdilne odgovore so utemeljili z naslednjimi trditvami, ki opredeljujejo, kaj jim je všeč:

- nazorna predstavitev posameznih enot, ki so podprte z ustno razlago,

- metodični postopki posamezne enote, ki se večkrat ponovijo in se predvajajo tudi v počasnem posnetku,

- ustna razlaga, ki te vodi med samo enoto in te opozori na nepravilno izvedbo, - opozarjanje, na kaj naj bo kot učitelj še posebej pozoren pri sami izvedbi posamezne

enote,

- možnost večkratnega ponovnega predvajanja,

- prikazi različnih predvaj za posamezno enoto atletike.

83

Vprašanje: V katerih etapah učnega procesa bi učni pripomoček – DVD uporabili?

Razvrstitev odgovorov je razvidna v tabeli.

Tabela 16: Uporabnost videnega DVD-ja v posameznih etapah učnega procesa.

ODGOVORI UČITELJEV

RAZREDNI

POUK ŠPORT N ODSTOTKI

Podajanje

novega znanja. 17 4 21 63,60%

Utrjevanje. 6 2 8 24,30%

Preverjanje. 3 1 4 12,10%

Ocenjevanje. 0 0 0 0%

SKUPAJ 26 7 33 100%

Kot 100% vrednost smo opredelili število odgovorov in ne število učiteljev. Iz tabele je razvidno, da so se vsi učitelji odločili, da bi izbran DVD uporabili pri podajanju novega znanja. Osem učiteljev bi ga uporabilo tudi pri utrjevanju in štirje pri preverjanju znanja učencev. Za uporabo pri ocenjevanju se ni odločil nihče. V tabelo smo vnesli tudi, kateri učitelji so se odločili za posamezen učni proces, kar služi za primerjavo med učiteljicam razrednega pouka in športa. Glede na rezultat bi lahko sklepali, da bi DVD predvsem služil za uvodno motivacijo v novo učno enoto pri atletiki, pri podajanju novega znanja, kar se nam zdi tudi smiselno. Utrjevanje in preverjanje bi učitelji priredili izbranim kriterijem oziroma si z DVD-jem ne bi pomagali v tolikšni meri, kar je glede na gibalno različnost med učenci tudi smiselno.

84

Graf 6: Uporabnost videnega DVD-ja v posameznih etapah učnega procesa.

Naslednja trditev in vprašanje: Učni pripomoček je v osnovi namenjen učiteljem za pomoč pri podajanju novega znanja vsebin atletske abecede in atletike v prvem in drugem triletju.

Na kakšen način bi si z njim lahko pomagali?

Tabela 17: Ali bi vam takšen pripomoček olajšal delo pri podajanju novega znanja atletike?

ODGOVORI

UČITELJEV N ODSTOTKI

DA 21 100%

NE 0 0%

SKUPAJ 21 100%

Vsi učitelji so potrdili, da bi jim tovrsten pripomoček olajšal delo pri podajanju novega znanja atletske abecede in atletike, kar tudi potrjuje zastavljene hipoteze. V nadaljevanju sledijo utemeljitve učiteljev, po pogostosti od najbolj do najmanj pogostih odgovorov.

0,00%

10,00%

20,00%

30,00%

40,00%

50,00%

60,00%

70,00%

Podajanje novega

znanja. Utrjevanje. Preverjanje. Ocenjevanje.

Nizi1 63,60% 24,30% 12,10% 0%

Nizi1

85 Pripomoček bi uporabil/a kot:

- pripomoček pri demonstraciji nalog, ki jih sama težko natančno in pravilno izvedem, učenci dobro vidijo metodični postopek in položaje telesa in udov (8),

- motivacijo v novo učno vsebino, tako učenec vidi kaj želimo doseči (8), - korekcijo pri učenčevi izvedbi in utrjevanji (7),

- pripravo in obravnavo novih učnih vsebin (7),

- pomoč in obnovitev svojega znanja - vsi metodični postopki, so na enem mestu z razlago (5),

- demonstracijo, prikaz vaj, saj je posnetek nazoren in podprt z besedno razlago (5), Vprašanje: Ali ocenjujete, da bi vam takšen pripomoček olajšal delo pri pripravi na poučevanje športa in na kakšen način? Odgovori učiteljev so predstavljeni v tabeli.

Tabela 18: Pripomoček kot predmet za lažje delo pri pripravi na pouk športa.

ODGOVORI

Učitelji so pri tem vprašanju ocenili, da bi jim pripomoček, kot je tovrsten DVD olajšal delo pri pripravi na pouk. Navedli so naslednje vzroke za svoje odgovore:

- ustna razlaga na posnetku podpira učno snov tudi slikovno (8),

- nekaterih vsebin pri atletiki ne morem izvesti sama oziroma se nimam časa ogreti pred uro, uporabila bi ga za demonstracijo (7),

- nekatere vsebine je težko natančno in pravilno pokazati, tukaj natančno vidijo položaj rok, nog, telesa (7),

- za prikaz pravilne izvedbe vaj in metodičnih postopkov, posnetek lahko tudi ustavim in se ob tem z učenci pogovorimo (6),

- za obnovitev določenih elementov tehnike (3),

- hitreje osvežiš znanje in ne zapravljaš časa za iskanje po drugih virih (2), - omogoči pestrejši učni proces (2),

- učenci bi ob vidnem prenosniku lažje, boljše usvojili elemente atletike (2),

86

- izognila bi se večkratni demonstraciji, posnetek lahko predvajam večkrat,

- uporabila bi ga za učno uro, na katero se učenci ob videnem pripravijo sami in naloge, predvaje tudi sami izvajajo, učitelj pa se pojavlja v vlogi korektorja,

- učencem bi bilo bolj zanimivo opazovati mlajše oziroma vrstnike.

Vsi učitelji bi uporabljali DVD kot dobrodošel pripomoček pri pripravi na pouk športa.

Največ učiteljev bi ga uporabljalo, ker ustna razlaga na posnetku podpira učno snov tudi slikovno in prikaz je nazoren. Sedem učiteljev bi ga uporabilo kot demonstracijo in kot prikaz pravilne izvedbe vaj in metodičnih postopkov. Trije anketirani učitelji za obnovitev določenih elementov tehnike. Dva anketiranca bi z DVD posnetkom popestrila učni proces in kot pripomoček za lažje osvajanje elementov atletike. Ostali učitelji bi avdio-vizualni pripomoček uporabili kot večkratno demonstracijo, za pripravo učne ure po metodi formativnega spremljanja in ker bi bilo učencem bolj zanimivo opazovati vrstnike.

Na vprašanje, pri katerem so učitelji vpisovali svoje predolge, kako izboljšati DVD posnetek so si predlogi sledili takole (napisani po pogostosti):

- DVD mi je zelo všeč, je uporaben in bi ga z veseljem uporabljala pri pouku. Je posnet zelo metodično in nazorno. Je krasen pripomoček (9).

- Nimam pripomb, DVD je odličen, razlaga jasna in razločna (4).

- Vsi posnetki naj bodo v počasnem izvajanju (3).

- DVD posnetek naj bo tudi v obliki aplikacije za tablice in pametne telefone (2).

- Izboljšali bi ga lahko z boljšimi, kvalitetnejšimi posnetki (kvalitetnejša kamera) in morda z demonstratorjem, ki bi vaje bolje izvajal. A med učenci, ki trenirajo atletiko, je takega učenca težko najti, zato se mi prikazani posnetki zdijo ustrezni.

- Morda bi ga dopolnili še s prikazom napak pri izvedbi.

- Več različnih demonstratorjev obeh spolov.

- Več različnih vaj, predvaj, primerov dobre prakse.

- Posnetki narejeni v manjšem prostoru zaradi prostorske stiske na podružničnih šolah.

- DVD mi je bil všeč, ker je bil na posnetku otrok, ki je izvajal elemente atletike.

- Posnetek je za starostno stopnjo od prvega do petega razreda zelo natančen in si z njim lahko pomagamo.

- Menim, da se je avtorica zelo potrudila pri pripravi DVD-ja. Posnetki so dovolj nazorni in podprti z razlago.

87

Predloge možnih izboljšav že nastalega avdio-vizualnega posnetka so podali učitelji in učiteljice razrednega pouka in športa. Vsi so izdelani DVD pohvalili in ga opredelili kot zelo uporaben pripomoček pri športu v prvem in drugem triletju osnovne šole.

Skoraj vsi so tudi navedli predloge za izboljšanje avdio-vizualnega posnetka.

Naš namen je bil vse posnetke urediti v počasnem posnetku, saj bi na ta način omogočili opazovanje in analizo pravilne postavitve določenega elementa, hkrati pa to omogoča, da učencem razložiš napake in pravilno izvedbo. Zaradi slabše kakovosti kamere, s katero smo snemali, bi bili posnetki ob počasnem izvajanju še slabši. Še vedno to lahko storimo s funkcijo »premor«. V vseh prvinah atletike smo vključili kar nekaj predvaj, ki pa niso edine.

Namen izdelave DVD-ja je bil prikazati metodične postopke atletske abecede in atletike na razredi stopnji, in sicer tako, da bodo izvedeni čim bolj pravilno in nazorno. Razmišljali smo tudi, da bi posneli napake, ki jih pri posameznih elementih delajo učenci, prav v ta namen so posnetki podprti z glasovno razlago, v kateri govorec opozori poslušalca na pogoste napake

Namen izdelave DVD-ja je bil prikazati metodične postopke atletske abecede in atletike na razredi stopnji, in sicer tako, da bodo izvedeni čim bolj pravilno in nazorno. Razmišljali smo tudi, da bi posneli napake, ki jih pri posameznih elementih delajo učenci, prav v ta namen so posnetki podprti z glasovno razlago, v kateri govorec opozori poslušalca na pogoste napake