• Rezultati Niso Bili Najdeni

Rezultati zaključnega testa takoj po opravljenih urah poučevanja

9.2 Interpretacija rezultatov preverjanja znanja učencev

9.1.1 Rezultati zaključnega testa takoj po opravljenih urah poučevanja

Zaključni test je potekal po opravljenih urah v angleškem jeziku. Zadnja ura poučevanja po pristopu VJIU je potekala v petek in zaključni test so učenci reševali naslednjo sredo.

Učencem sem dejstvo, da bodo morali pisati test povedala že prvo uro srečanja, da ne bi bilo prevelikega šoka z njihove strani. Poudarila sem tudi, da le ta test ne bo vplival na njihove ocene, ampak bo samo meni v pomoč. Potem zaključnega testa nisem več postavljala v ospredje. Če so učenci sami vprašali po njem sem na vprašanje odgovorila, sama pa teme nisem začela. O zaključnem testu sem spregovorila šele na dan, ko so ga učenci pisali. Le to sem storila zato, da se na test učenci ne bodo pripravljali, da ne bodo snov doma še enkrat ponovili ali se za test učili. S tem sem pridobila podatke, koliko so si učenci zapolnili izključno iz učnih ur opravljenih v angleškem jeziku.

PRVA NALOGA

Prvo nalogo je sestavljalo pet slik predmetov, ki smo jih uporabljali, poleg pa je bilo napisanih še pet angleških besed (chair, blackboard, rainbow, sun, desk). Ker se zapisa besed nismo podrobno učili, sem zapisane besede prebrala počasi in v zapisanem vrstnem redu.

Nato sem učencem dala čas, da nalogo rešilo, tako da besede pravilno povežejo s slikami.

S prvo nalogo sem želela preveriti, ali so učenci osvojili znanje nekaterih angleških besed. Tri izmed podanih besed smo uporabljali pri pouku nenehno, medtem ko smo dve besedi uporabili le nekajkrat. Za vsako besedo sem namenila eno točko.

- 35 -

Slika 5: Prva naloga pri zaključnem testu

Učenci so nalogo opravili uspešno. V skupnem pregledu so učenci nalogo opravili z 83,9%

uspešnosti. V razredu A so učenci bili veliko boljši, saj so nalogo opravili z 93,6%

uspešnostjo, v razredu B pa z 74,2% uspešnostjo.

Menim, da je bila visoka uspešnost pri tej nalogi tudi zaradi eliminacije. Učenci so znane besede povezali, neznane so lahko ugibali. Razred A je imel po mojem mnenju večjo uspešnost tudi zaradi tega, ker so besede velikokrat uporabljali tudi sami, ko so me kaj spraševali. Medtem ko, so v razredu B nenehno spraševali v slovenskem jeziku, brez uporabe že znanih angleških besed.

Graf 1: Uspešnost razredov pri prvi nalogi takoj po poučevanju.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Razred A Razred B Skupaj

1. naloga

1. naloga

- 36 - DRUGA NALOGA

Pri drugi nalogi so učenci imeli tri sklope slik in pod njimi z besedo zapisana števila. V vsakem sklopu slik je bilo več enakih sličic (račka, piščanček, zajček). Naloga učencev je bila, da preštejejo koliko živali je in pod sklopom slik obkrožijo pravilno število. Ker nismo števila obravnavali pisno, sem jim za vsak sklop prebrala vse številke v zapisanem zaporedju in nato počakala, da obkrožijo odgovor. Šele ko so vsi obkrožili, sem nadaljevala z naslednjim sklopom.

Pri tej nalogi sem želela preveriti znanje števil, ki smo jih preko teh mesecev nenehno uporabljali, predvsem pri pouku matematike. Za vsako pravilno obkroženo število sem podala eno točko.

Slika 6: Druga naloga pri zaključnem testu

Uspešnost učencev pri tej nalogi je bila 74,5%. Prav tako kot pri prvi nalogi so bili tudi pri tej bolj uspešnejši učenci razreda A. Njihova uspešnost je bila 89,3%, medtem ko je bila uspešnost učencev B razreda ocenjena z 59,7%.

Boljšo uspešnost razreda A lahko zagovarjamo z vidika, da so števila večkrat ponavljali. Po vsaki končani uri matematike so učenci med seboj ''tekmovali'', kdo bo hitreje pravilno izrekel zaporedje števil od ena do dvajset, medtem ko v razredu B niso pokazali dodatnega zanimanja.

- 37 -

Graf 2: Uspešnost razredov pri drugi nalogi takoj po poučevanju.

TRETJA NALOGA

Pri tretji nalogi sem učencem podala sliko človekovega telesa, v okvirčku zraven je bilo zapisano s katero barvo morajo pobarvati kateri del telesa. Naloga učencev je bila, da pravilno pobarvajo dele telesa. Vsako barvo sem prebrala naglas in nato še del telesa, ki ga morajo s to barvo pobarvati. Vsak sklop sem prebrala in nato počakala, da so učenci rešili nalogo, šele nato sem nadaljevala z naslednim sklopom barve in delom telesa.

Ta naloga je bila sestavljena iz dveh delov. Učenci so morali uskladiti znanje barv in znanje človekovega telesa. Ker je bila naloga sestavljena iz dveh tem, sem učencem podala tudi polovično možnost. Če niso vedeli dela telesa, so pa vedeli barvo - pobarvajo samo barvo pri zapisu. Če niso vedeli barve in so vedeli kateri del človekovega telesa je - besedo povežejo z delom telesa. Naloga je bila ocenjena s šestnajstimi točkami; vsaka točka za pravilno barvo in del telesa.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Razred A Razred B Skupaj

2. naloga

2. naloga

- 38 -

Slika 7: Tretja naloga pri zaključnem testu

Skupna uspešnost naloge je bila 65,8%, pri čemer je večjo uspešnost predstavljalo znanje barv z 78,5% kot pa znanje človekovega telesa z 53,1%. Razred A je bil v celotni nalogi bolj uspešnejši z 75,6%, kot razred B z 56,0%. Pri obeh razredih je bila uspešnost boljša pri barvah kot pri delih človekovega telesa. Razred A je barve opravil z 83,0% uspešnosti in dele telesa z 68,2% uspešnosti. Razred B je barve opravil z 74,0% uspešnosti, medtem ko je dele telesa opravil neuspešno z 38,0%.

Nižja uspešnost opravljene naloge se morda skriva tudi za razlogom, da je bila naloga sama sestavljena bolj kompleksno kot ostale. Pri barvah so bili učenci bolj uspešni kot pri delih telesa najverjetneje tudi zato, ker smo barve dlje časa urili, vendar so jim težave še vedno predstavljale predvsem sekundarne in terciarne barve.

- 39 -

Graf 3: Uspešnost razredov pri tretji nalogi takoj po poučevanju.

ČETRTA NALOGA

Četrta naloga je vsebovala dva stolpca. V prvemu stolpcu so bila zapisana vsa angleška imena mesecev, v drugemu stolpcu štiri slovenska poimenovanja mesecev. Naloga učencev je bila, da slovenska poimenovanja mesecev povežejo z angleškim poimenovanjem za mesece.

Učencem sem podala navodilo, naj si najprej preberejo slovenska imena, nato sem sama prebrala angleška poimenovanja za mesece v zapisanem vrstnem redu. Pri tej nalogi sem preverjala poznavanje angleškega poimenovanja za mesece. Vsaka pravilna povezava je bila vredna eno točko.

Slika 8: Četrta naloga pri zaključnem testu

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Razred A Razred B Skupaj

3. naloga

barve deli telesa skupaj

- 40 -

Glede na to, da so si zapisi mesecev zelo podobni, je bila uspešnost učencev le 81,75%. Pri tej nalogi je v ospredje prišel razred B z 86,5% uspešnostjo, razred A je dosegel 77,0%.

Nad uspešnostjo pri tej nalogi sem bila razočarana, saj so si imena mesecev zelo podobna, kar so tudi učenci pri sami uri postavili v ospredje. Čeprav je bila ta snov obravnavana na začetku, sem pričakovala boljše rezultate.

Graf 4:Uspešnost razredov pri četrti nalogi takoj po poučevanju.

PETA NALOGA

Peta naloga je bila sestavljena iz treh delov, ki smo jih reševali sproti. V nalogi sta bila dva kroga rapolovljena na pol. En krog je imel levo in desno polovico, drugi krog zgornjo in spodnjo polovico. Ob straneh je bilo zapisano s kakšno barvo morajo pobarvati katero polovico. Najprej sem na glas prebrala barve in učenci so besedo barve pobarvali z barvo, ki jo poimenuje. Nato sem prebrala poleg barve prebrala še stran kroga; naloga učencev je bila, da si z določeno barvo del kroga samo označijo in pobarvajo kasneje, po prebranih vseh straneh in barvah obeh krogov. Po opravljeni nalogi so učenci morali pokazati še znanje v številkah. To sem naredila zato, da sem njihovo znanje o smereh preverila dvakrat; tako da sem lahko opredelila ali smeri res poznajo in niso z barvanjem imeli le 'srečo'. Tako sem smer označila kot pravilno, le če je bila pravilno označena tako z barvo kot tudi s številom.

0

- 41 -

Slika 9: Peta naloga pri zaključnem testu

Nalogo so učenci opravili z 84,5% uspešnostjo; razred A z 92,3% in razred B z 76,7%

uspešnostjo. Kot pričakovano so najbolj uspešno rešili nalogo z barvami. Tu je bila uspešnost razreda A 98,0% in razreda B 84,4%, skupaj so tako nalogo rešili z 91,2% uspešnostjo. Na drugem mestu je bila pravilno rešena naloga s problemom smeri. Skupna uspešnost učencev je bila 88,6%, od tega je bil razred A uspešen z 98,0% in razred B z 79,2%. Najslabša je bila uspešnost pri nalogi s problemom števila. Razred A je dosegel 81,0% uspešnost, razred B 66,7%. Skupna uspešnost se je ocenila z 73,85%.

Čeprav je bila tudi ta naloga kompleksno sestavljena, je bila uspešnost zelo visoka. Učenci so se zelo dobro izkazali pri problemu smeri, še bolje pri problemu barv. Nekoliko slabši so bili pri problemu števil; le tu sem ugotovila, da je v veliko primerih bila težava zaradi zamenjave števk pri učencev. Po podatkih učiteljc, učenci še vedno zamenjujejo števke pri številih, četudi je število nizko.

- 42 -

Graf 5:Uspešnost razredov pri peti nalogi takoj po poučevanju.

ŠESTA NALOGA

Pri tej nalogi sem ponovno preverila znanje besed (mouse, fox). Pri tej nalogi jim nisem podala nobenih možnih odgovorov, ampak so se besede morali spomniti sami in jo tudi narisati. Pri nekaterih učencih je bil prisoten strah, da ne bodo besede znali narisati ali da jaz ne bom vedela kaj so narisali, zato sem dovolila možnost, da besede le zapišejo v slovenskem jeziku, jo prevedejo. Vsaka pravilno narisana ali prevedena beseda je prinesla eno točko.

Slika 10: Šestanaloga pri zaključnem testu

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Razred A Razred B Skupaj

5. naloga

barva smer število skupaj

- 43 -

Uspešnost učencev pri tej nalogi je bila 75,25%. Od tega je ponovno bil v ospredju razred A z 88,0% uspešnosti. Razred B pa je dosegel le 62,5% uspešnosti.

Ta naloga je bila po uspešnosti slabša od prve naloge, čeprav je bil zastavljen enak problem- prepoznavanje pomena besed. Tu je v ospredje prišlo dejstvo, da so učenci v razredu A velikokrat uporabili angleško besedo, če so jo poznali, medtem ko so v razredu B želeli vedeti veliko novih besed v angleškem jeziku, sami pa niso uporabljali nobene.

Graf 6: Uspešnost razredov pri šesti nalogi takoj po poučevanju.

ZAKLJUČNI TEST (celotno)

Pri končnem preverjanju znanja so se učenci zelo dobro odrezali. Z izjemo ene naloge v enem razredu, so bile vse naloge pri obeh razredih opravljene z več kot 50%. Končni rezultat učencev v A razredu je bil 86,5%, medtem ko so v razredu B dosegli 68,8%. Pri pregledu celotnega testa je sedaj očitno vidno, da je A razred veliko bolj sodeloval pri uporabi angleškega jezika. Pri A razredu je bilo med uro kot tudi po predavanih urah slišati uporabo angleškega jezika s strani učencev, medtem ko so bili v B razredu z uporabo tujega jezika zelo skromni, čeprav sem jih spodbujala k uporabi besed, ki smo jih že obravnavali. Skupno so učenci dosegli 77,6% pravilnih odgovorov v celotnem testu. Učenci so z dobro opravljenem preizkusom znanja dokazali, da se s pristopom VJIU lahko nauči angleški jezik pri

- 44 -

Graf 7: Uspešnost razredov pri testu.