• Rezultati Niso Bili Najdeni

Risba otroka starega 6 let

4. DEJAVNOST: Iskanje po literaturi

Ogledali smo si veliko vodno kolo, nato pa je bil čas, da si kaj znanja o vodnih kolesih naberemo še v različni literaturi. Dogovorili smo se za obisk knjižnice. Otroci so knjižničarki povedali, kaj želijo izdelati in ona jim je pomagala z različno literaturo o vodnih kolesih in lesu.

Ko smo prišli v vrtec, so otroci z vsem navdušenjem začeli iskati uporabne informacije o vodnem kolesu in njegovi izdelavi. Vsakemu sem dala nekaj samolepilnih lističev, da je v knjigi lahko označil pomembno informacijo.

42

Med listanjem po literaturi sem jih pozorno opazovala. Zelo natančno so si ogledovali vsako stran posebej, prav tako pa sem opazila, da so med brskanjem še vedno uporabljali poimenovanje »mlin«.

Skupaj smo nato pregledali vse označene strani in se pogovorili o stvareh, ki so bile prikazane na teh straneh prikazane. Ob tem so otroci našli informacije o tem, iz česa lahko izdelamo vodna kolesa, kako jih lahko izdelamo, čemu vse služijo in kakšna so.

Odšli smo na hodnik, kjer smo računalnik povezali s televizorjem in si ogledali še nekaj fotografij in video posnetkov na spletu. Poiskala sem posnetke, ki so prikazovali različno uporabo vodnih koles in tudi razliko med vodnimi kolesi glede na to, od kod nanje priteka voda.

Ko sem jih vprašala, kako se med sabo razlikujejo videna kolesa, so najprej povedali razliko med lopatkami: »Eni majo lopatke zuni, eni pa not u kolesu, tko kt un u Hotovlji.« Druga razlika, ki so jo otroci prav tako opazili, pa je bila: »Ene voda poganja od spodej, na ene pa teče od zgorej.«

S pomočjo staršev smo nabrali kar nekaj fotografij in slik vodnih koles, ki smo jih razstavili po igralnici. Otroci so se veliko zadrževali ob njih in se pogovarjali. Dobila sem še eno potrditev, da sem najverjetneje izbrala temo, ki bo otroke zanimala in bodo v dejavnostih radi sodelovali.

5. DEJAVNOST: Potrebni materiali

Otroke sem nato spodbujala, da so ob literaturi in razstavljenih fotografijah mlinov razmišljali, katere materiale bi potrebovali za izdelavo vodnih koles oz. iz katerih materialov bi lahko naredili vodna kolesa.

Pri tem sem dobila različne odgovore, od plastike, lesa, železa do papirja. Ker sem želela v projekt vključevati tudi starše, je bila za to odlična iztočnica, da so skupaj z otroki doma poiskali čim več različnih materialov, za katere so menili, da bi jih lahko uporabili pri izdelavi modelov vodnih koles.

Otroci so naslednje dni pridno prinašali potreben material. Nabralo se nam je kar nekaj različnih stvari: plastične žličke, palčke od sladoleda, kartonaste škatle od sira, stiropor, kosi lesa, plastenke.

Že med prinašanjem so si otroci ogledovali, ugotavljali iz česa je določena stvar in navsezadnje celo že načrtovali, kako bodo določeno stvar pri izdelavi vodnih koles uporabili.

43 6. DEJAVNOST: Bi ga lahko naredili sami?

Po pregledu »nabranih« stvari smo si vse skupaj dobro ogledali in ugotovili, kaj vse bi še potrebovali, da bi lahko izdelali delujoče vodno kolo. Hitro so se vsi strinjali, da bi potrebovali več lesa pri vodnem kolesu, ki ga bomo izdelali iz lesa. Ko sem jih vprašala, kako bi zadevo utrdili, so se vsi strinjali, da bi potrebovali lepilo in žeblje.

Od orodja so našteli, da bi potrebovali žago in kladivo.

Spodbudila sem jih k razmišljanju o tem, kje bi vse to dobili. Za les so brez pomisleka takoj povedali, da bi ga dobili v gozdu, orodje pa bi si izposodili pri atijih.

Ker sem želela drugačen odgovor, sem jih spraševala, kdo bi nam lahko pomagal pri tem, da bi nam dal ostanke lesa in pokazal orodja, kdo se ukvarja z lesom. Hitro so mi povedali, da: »Un k dela omare v Hotovlji.« in: »Uni k drevesa podirajo.«

Tako se je iz tega razvila prava debata in prišli smo do različnih ugotovitev. Ob predlogu, da bi šli sami v gozd, posekali drevo in tako prišli do lesa, je ena od deklic rekla: »Ne, to mi ne smemo. Enmu je enkat drevo na glavo padu.« Potem pa je eden od dečkov stvar še podkrepil z razlogom: »To bi blo za nas preveč težko. Pejmo rajš h unmu stricu k dela omare.«

Tako sem preko razgovora dobila iztočnice za nadaljevanje in pri dejavnostih izhajala iz idej in pobud otrok.

7. DEJAVNOST: Raziščimo gozd

Izhajala sem iz otrok in se tako najprej odločila za raziskovanje gozda. Najprej je bil moj namen ta, da otroci opazujejo, tipajo in spontano nabirajo različne kose lesa.

Imela sem že precej izkušenj z raziskovanjem gozda in predvidevala sem, da bodo v gozdu gotovo našli vsak svojo zaposlitev.

Že na poti v gozd smo opazili skladovnico drv in zdelo se mi je, da bi bila lahko to odlična iztočnica za začetek raziskovanja. Otroke sem povprašala, kaj je to in hitro dobila odgovor, da so to drva. Tudi na vprašanja za kaj jih potrebujemo, so brez težav znali odgovoriti.

44