• Rezultati Niso Bili Najdeni

H. UGOTAVLJANJE OSNOV IN OBRAČUNAVANJE REDNIH PRISPEVKOV IZ OSEBNEGA DOHODKA

VI. ROKI IN KRAJ PLAČEVANJA PRISPEVKOV 63 člen

Ce izplačuje gospodarska organizacija ali drug iz- plačevalec osebnega dohodka delavcem, ki so v stal- nem (rednem) delovnem razmerju, v teku meseca alrontacije na osebne dohodke v čistih zneskih, se iz teti akontacij ne obračunavajo individualno redni pri- spevki iz osebnega dohodka iz delovnega razmerja, temveč vplača izplačevalec akontacijo teh prispevkov,

10., .1ra6una P0 stopnji iz 12. oziroma 15. člena tega pravilnika na skupen seštevek akontacij osebnih dohodkov, izračdnanih v čistih zneskih.

Ce je za gospodarsko organizacijo predpisano, da mora plačevati dopolnilni proračunski prispevek iz osebnega dohodka, ne obračuna izplačevalec oseb- nega dohodka pri izplačilu akontacij iz prejšnjega od-

stavka individualno niti tega prispevka, temveč vpla- ča iz_ istih sredstev, iz katerih izplačuje akontacije osebnih dohodkov, tudi akontacijo dopolnilnega pro- računskega prispevka, ki jo obračuna na skupen sešte- vek akontacij osebnih dohodkov po stopnji dopolnil- nega proračunskega prispevka, izračunani v smislu šestega in sedmega odstavka 49. člena tega pravilnika.

Ce znaša na primer skupni znesek akontacij oseb- nih dohodkov, izplačanih v tijjai meseca, 1,000.000 di- narjev in za izplačevalca osebnega dohodka ni pred- pisan dopolnilni proračunski prispevek iz osebnega do- hodka, vplača izplačevalec osebnega dohodka akon- tacije rednih prispevkov iz osebnega dohodka iz de- lovnega razmerja, ki znašajo:

dinarjev 1) za redni proračunski prispevek iz

osebnega dohodka (18,03% od 1,000.000) 180.300 2) za prispevek za socialno zavarovanje

(36,07% od 1,000.000) _ _ _ _ 360.700 3) za stanovanjski prispevek (9,84% od

1,000.000) — — — 98.400 akontacija prispevkov skupaj _ _ _ 639 400 Ce je predpisan za gospodarsko organizacijo do- polnilni proraćraslfit prisipevek iz osebnega dohodka po stopnji 5% od rednega proračunskega prispevka iz osebnega dohodka (oziroma po stopnji 0,55% od ko- smatega zneska ali 0,90% od čistega zneska — 49. člen tega pravilnika), tedaj vplača gospodarska organiza- cija na skupni znesek akontacij osebnih dohodkov (1,000.000 dinarjev) 0,9%, t.j. 9.000 dinarjev kot akon- tacijo dopolnilnega proračunskega prispevka iz oseb- nega dohodka. Akontacijo rednih prispevkov iz oseb- nega dohodka iz delovnega razmerja obračuna gospo- darska organizacija v tem primeru od 1,009.000 di- narjev, in sicer:

dinarjev 1) za redni proračunski prispevek iz

osebnega dohodka (18,03% od 1,009.000) 181.923 2) za prisnevek za socialno zavarovanje

(36,07% od 1,009.000) _ _ _ _ 363.948 3) za stanovanjski prispevek (9,84% od

1,009.000) _______ 99.286 akontacija prispevkov skupaj _ — — 645.153

64. člen

Vsak izplačevalec osebnega dohodka iz delovnega razmerja, ki vodi svoje finančno poslovanje po banki (ki ima pri banki žiro račun ali tekoči račun ali opravlja svoje finančno poslovanje na računsko knji- žico), mora vplačati proračunski prispevek iz osebne- ga dohodka istega dne, ko dvigne pri banki sredstva za osebne dohodke, za akontacije na osebne dohodke, plače ali za druge prejemke, iz katerih ali na katere je treba plačati ta prispevek.

Ce se ti prispevki obračunavajo iz osebnega do- hodka delavcev oziroma uslužbencev, odtegne izpla- čevalec prispevek ob Izplačilu osebnega dohodka, Ce se obračunavajo na plačo (čisti znesek), pa jih plača iz sredstev, iz katerih izplača plače.

Izplačevalec, ki ne vodi svojega finančnega po- slovanja po banki, mora vplačati prispevke, obraču- hane v smislu prejšnjih odstavkov, v sedmih dneb od Izplačila osebnih dohodkov.

Ce mora prejemnik osebnih dohodkov iz delov- nega razmerja po določbah zakona in tega pravilnika sam obračunavati in vplačevaiti prispevke iz osebnega dohodka, jih mora obračunati in vplačati v sedmih dneh od prejema osebnega dohodka.

65 člen

Proračunski prispevek iz osebnega dohodka se plačuje v občini, v kateri ima sedež oziroma stalno pre-

дгеога 17 ju-nija 1959. UHADN1 LIST FLRJ Številka 24. — Stran 617.

bivališče izplačevalec osebnega dohodka oziroma v kateri Ima sedež njegova obratna, poslovna aH kakšna druga enota, v kateri je delavec delal na ozemlju Ju- goslavije in dosegel osebni dohodek, iz katerega je bil priroevek obračunan.

Ce ima gospodarska organizacija, ki velja za po- sameznega izplačevalca osebnega dohodka, obratne ali poslovne enote v več občinah, tedaj se proračunski prispevek iz osebnega dohodka od prejemkov po nje- nem zaključnem računu razdeli med posamezne ob- čine, v katerih ima gospodarska organizacija svoje obratne in poslovne enote, računajoč pri tem tudi ob- čino, v kateri ima sedsž змпаа organizacija. Ta prispe- vek se razdeli med posamezne občine v sorazmerju z osebnimi dohodki, ki so jih delavci dosegli na nji- hovem območju v teku leta, brez tistega dela osebnih dohodkov, ki so jim bili izplačani po zaključnem ra- čunu.

Z izplačili osebnih dohodkov po zaključnem_ ra- čunu so mišljena vsa izplačila teh dohodkov, izvršena potem, ko je organ gospodarske organizacije (delavski svet, občni zbor zadrrge, upravni odbor ali kakšen drug organ gospodarske organizacije, ki nima_ delav- skega sveta) potrdil zaključni račun, izvzemši redne prejemke, ki se nanp^aio na december ali kakšen drug mesec prejšnjega leta.

66. člen

Proračunski prispevek iz osebnih dohodkov, iz- plačanih v tujini, se plačuje domači občini, v kateri ima izplačevalec osebnih dohodkov svoj sedež.

Osebe, kd morajo same obračunavati in vplače- vati proračunski prispevek iz oeebnega dohodka, ga vplačujejo v tisti občini, v kateri imajo stalno pre- bivališče.

67. člen

Proračunski prispevek iz osebnega dohodka se plačuje pri banki na ustrezni račun, predpisan v od- redbi o vplačevanju posameznih vrst dohodkov pro- računov in skladov na račune pri Narodni banki in pri komunalnih bankah („Uradni list FLRJ" št. 2/59, 6/59, 14/59 in 16/59).

68. člen

Gospodarske, zadružne in družbene organizacije, finančno samostojni zavodi, zasebni delodajalci in prejemniki osebnih dohodkov, ki morajo sami obra- čunavati in vplačevati proračunski prispevek iz osebnega dohodka, plačajo za nevplačene ali pre- pozno vplačane zneske proračunskega prispevka iz osebnega dohodka kazenske obresti pe obrestni meri 0,l0/o na dan (27. člen zakona) Kazenske obresti za- računa izplačevalcu osebnega dohodka, ki vodi svoje finančno poslovanje po banki, sama banka, izplače- valcu, ki svojega finančnega poslovanja ne vodi po banki, pa občinska uprava za dohodke.

69. člen

Prispevek za socialno zavarovanje se vplačuje pri okrajnem zavodu za socialno zavarovanje, ki Je pristojen po 61. členu uredbe o financiranju soci- alnega zavarovanja.

Od prispevka za socialno zavarovanje, obraču- nanega na plače vojaških zavarovancev, se vp'ačuje pri pristojnih zavodih za socialno zavarovanje 37,5e/o, ostanek 62,50/o pa se vplačuje v dobro Dr- žavnega sekretariata za narodno obrambo (9. t^ka odloka o stopnjah prispevka za socialno zavarovanje).

70. člen

Izplačevalci oziroma prejemniki osebnega do- hodka, navedeni v 68. členu tega pravilnika, plačajo

za nevplačeno oziroma za prepozno vplačane zneske prispevka za socialno zavarovanje obresti po obrestni meri 120/o na leto (63. člen uredbe o financiranju so- cialnega zavarovanja). Te obresti se obračunajo in poberejo po 62. in 65. členu omenjene uredbe.

71. člen

Izplačevalec osebnega dohodka, ki obračunava prispevek za socialno zavarovanje po več stopnjah, mora ob vplačilu prispevka sestaviti na drugi strani položnice specifikacijo prispevka in pokazati pri tem za vsako posamezno stopnjo posebej osnovo, stopnjo in znesek prispevka ter na koncu seštevek. Na pri- mer:

г.ООО-ООО x 22% = 440.000 dinarjev 1,800.000 x гС/о = 360.000

100.000 x 36,070/e = 36.070 „ 400.000 x 13,60/i) = 54.400 „ 3,070.000 x 1»/» = 30.700

Skupni prispevek: 1,121,170 dinarjev 72 člen

Stanovanjski prispevek se plačuje pri banki na ustrezen račun, predpisan v odredbi o vplačevanju po- sameznih vrst dohodkov proračunov in skladov na ra- čune pri Narodni banki in pri komunalnih bankah, v dobro kreditnega sklada za zidanje stanovanjskih hiš občine, v kateri ima sedež gospodarska oraganizacija oziroma njena obratna ali poslovna enota, ne glede na to, ali se za to enoto samostojno obračunava celotni dohodek ali ne (tretji in četrti odstavek 27. člena ured- be za izvrševanje zakona o stanovanjskem prispevku - „Uradni list FLRJ" št, 6/56, 30/56, 1/57, 31/57, 54/57, 11/58, 47/58 in 1/59), Izjemoma plačujejo ta prispevek gospodarske organizacije iz točk 1—4 odredbe o dolo- čitvi velikih gradbišč in gospodarskih organizacij, ki opravljajo po naravi svojega poslovanja dejavnost za- časno v raznih krajih („Uradni list FLRJ" št 34/5o in 14/58), ter iz drugega in četrtegia odstavka 7. člena uredbe o republ'ških sk'adih za zidanje stanovanjskih hiš („Uradni list FLRJ" št. 6/56, 24/57, 6/58, 47/58 in 51/58) naravnost v republiški sklad za zidanje stano- vanjskih hiš.

Podjetja v sestavu Skupnosti Jugoslovanskih želez- nic, podjetja v sestavu Skupnosti gospodarskih pod- jetij jugoslovanskih pošt, telegrafov in telefonov, pod- jetja v sestavu Združenja gospodarskih organizacij reč- nega prometa FLRJ in podjetja Jadranska linijska plovba. Reka, vplačujejo 500/o stanovanjskega prispevka naravnost v republiški sklad za zidanje stanovanjskih hiš (odlok o zagotovitvi sredstev za zidanje stanovanj- skih hiš za osebje jugoslovanskih železnic — „Uradni li-t FLRJ" št. 24/57 — in sedmi odstavek 4. člena uredbe o republiških skladih za zidanje stanovanjskih hiš).

Del stanovanjskega prispevka ki se obračunava in plačuje iz osebnega dohodka podoficirjev, oficirjev In civilnih oseb v službi Jugoslovanske ljudske ar- made in znaša 28,330/i>. se vplačuje v občinske kre- ditne sklade za zidanje stanovanjskih hiš, preosta- lih 71.670/o pa na poseben račun v dobro Državnega sekretariata za narodno obrambo (1. točka odloka o uporabi sredstev od stanovanjskega prispevka, ki ga plačujejo vojaške osebe in civilne osebe v služ- bi Jueo^ovanske ljudske armade — „Uradni list FLRJ" št. 54/57 in 23/59).

Stran 618 — Številka 24. tTRADNI 73. člen

Izplačevalci oziroma prejemniki osebnega dohodka, ki so navedeni v 68. členu tega pravilnika, plačajo za nevplecane oziroma prepozno vplačane zneske stanovanjskega prispevka obresti po obrestni meri 90/o na leto (35. člen uredbe za izvrševanje zakona o stanovanjskem prisnevku).

Za obračunavanje in vplačevanje obresti iz prejš- njega odstavka veljajo smiselno določbe o obra- čunavanju in vplačevanju samega prispevka.

Vil. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 74. člen

Izplačevalci osebnega dohodka, ki so do dneva uveljavitve tega pravilnika obračunavali in izpla- čevali akontacije osebnih dohodkov delavcev in uslužbencev v stalnem delovnem razmerju ter obraču- navali in vplačevali akontacije prispevkov iz osebnega dohodka iz delovnega razmerja po odredbi o vplače- vanju akontacij prispevkov na izplačane akontacije osebnih dohodkov iz delovnega razmerja („Uradni Ust FLRJ'' št. 3/59) hkrati z osebnimi dohodki po novih tarifnih pravilnikih, sprejetih po posebnih predpisih po 1. januarju 1955, oziroma hkrati s plačami po predpisih o plačah Javnih uslužbencev, ki veljajo po 31. decembru 1958, morajo dokončno obračunati tako redne prispevke iz osebnega dohodka iz delovnega razmerja kakor tudi dopolnilni proračunski prispevek iz osebnega dohodka po tem pravilniku.

Prispevki iz osebnega dohodka iz prejšnjega od- stavka se lahko obračunajo po določenih stopnjah na skupen seštevek osebnih dohodkov oziroma plač posameznih delavcev.

Razliko _med dokončno obračunanimi prispevki in med obračunanimi in vplačanimi akontacijami pri- spevkov po odredbi, omenjeni v prvem odstavku tega^ člena, je treba vplačati v sedmih dneh po do- končnem obračunu. Ce so bile vplačane večje akonta- cije od dokončno izračunanega prispevka, lahko za- hteva izplačevalec osebnega dohodka v enakem roku nazaj, kar Je preveč vplačal, ali pa lahko obračuna to razliko, ko prihodnjič plača ustrezne prispevke.

75. člen

Ne glede na prejšnji člen ni treba iz osebnih dohodkov delavcev v stalnem delovnem razmerju, ki Jim je delovno razmerje prenehalo do uveljavitve odloka o stopnjah prispevka za socialno zavarovanje oziroma zakona o dopolnitvi zakona o stanovanjskem prispevku, kako? tudi ne iz osebnih dohodkov, dose- ženih do omenjenega dne v začasnem ali dopolnil- nem delovnem razmerju, znova obračunavati pri- spevkov iz osebnega dohodka po prejšnjem členu, temveč se bodo šteli za dokončne obračuni, ki so bili napravljeni po odredbi o vplačevanju akontacij prispevkov na izplačane akontacije osebnih dohodkov iz delovnega razmerja, če doseženi osebni dohodki niso bili popravljeni.

76. člen

• PrisPevek za zavarovanje za nesrečo na delu, ki je bil obračunan in vplačan v letu 1958 po tretjem od- stavku 26. člena in tretjem odstavku 28. člena do- ' sedanjega pravilnika o obračunavanju in vplačeva- nju prispevkov iz osebnega dohodka iz delovnega razmerja („Uradni list FLRJ" št. 12/58 in 28/58) na osebne dohodke iz začasnega delovnega razmerja, se šteje za dokončno obračunanega.

77. člen

Z dnem, ko se začne uporabljati ta pravilnik, neha veljati dosedanji pravilnik o obračunavanju in

LIST PLRJ Sreda. 17. junija 1959.

plačevanju prispevkov iz osebnega dohodka iz de- lovnega razmerja („Uradni list FLRJ" št. 12/58 in 28/58).

78. člen

Ta pravilnik velja od dneva objave v „Uradnem listu FLRJ", uporablja pa se od 1. januarja 1959.

St. 12—14879/1.

Beograd, 11. junija 1959.

Za državnega sekretarja za finance

državni podsekretar:

Zoran Polig g. r.

437.

Na^ podlagi prvega odstavka 75o člena uredbe o trgovanju ter o trgovskih podjetjih in trgovinah (»Uradni list FLRJ« št. 37/55, 1/57, 24/57, 31/57, 54/67, 12/58 in 16/58) predpisuje Zvezni državni sekretariat za blagovni promet

PRAVILNIK

O SPREMEMBAH PRAVILNIKA O POGOJIH IN NAČINU POSLOVANJA ODKUPNIH POSTAJ

1. člen

V pravilniku o pogojih in načinu poslovanja od- kupnih postaj (»Uradni list FLRJ« St. 49/55 in 23/57) se 3a člen spremeni in sa glasi:

»Za blagovni promet pristojni republiški иргаупа organ lahko v dovoljenju, ki ga izda na podlagi tretjega odstavka 72. člena uredbe o trgovanju ter o trgovskih podjetjih in trgovinah, Izjemoma spregleda odkupni postaji gospodarska organizacije, da ji ni treba izpolnjevati vseh pogojev, ki so predpisani v 2. in 3.

členu tega pravilnika.

Upravni orgian občinskega ljudskega odbora, ki Je pristojen za blagovni promet, lahko na predlog okrajna trgovske zbornice spregleda odkupni postaji kmetij- ske zadruge, da jI ni treba izpolnjevati vseh pogojev, ki so predpisani v 2. in 3. členu tega pravilnika.«

2. člen Člen 8 se spremeni in se glasi:

»Za blagovni promet pristojni republiški upravni organ lahko v dovoljenju, ki ga izda na podlagi tretje- ga ods'avka 72. člena uredbe o trgovanju ter o trgov- skih podjetjih in trgovinah, izjemoma spregleda go- spodarski organizaciji, da kupuje kmetijske proizvode v svojih poslovnih prostorih (skladišču in dr.), ki so v njenem sedežu, ob enakih pogojih in na enak način, kakor je to po tem pravilniku predpisano za odkupne postaje..

Dovoljenje iz preišniega odstavka se sme dati samo za kupovanje kmetijskih proizvodov od indivi- dualnih proizvajalcev, nastanjenih na poslovnem ob- močju ene ili več kmetijskih zadrug v okraju, v ka- terem je sedež gospodarske organizacije.«

3. člen

Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v

»Uradnem listu FLRJ«.

St. 2675/1.

Beograd, 8. junija 1959,

Državni sekretar za blagovni promet!

Marjan Brecelj s. r,

Sreda, 17. Junija 1959. (TRADNT OST FT.RJ Številka 24. — Stran 619.

438.

Na podlagf 2. točke odloka o uporabi sredstev, « * doseženih s prometom sladkorne pese letine 1959, za pospeševanje proizvodnje in prometa s sladkorno peso (»Uradni list FLRJ« št. 45/58) izdaja Zvezni državni sekretariat za finance v soglasju z Zveznim državnim sekretariatom za blagovni promet in s sekretariatoma Zveznega izvršnega sveta za kmetij- st» in gozdarstvo in za industrijo p. > .

//PA.

ODREDBO^/-

O SKUPNIH SREDSTVIH ZA POSPESEVANJF PRO- IZVODN.TE IN PROMETA S SLADKORNO PESO

1. K,metijske zadruge, poslovne zveze in kme- tijske proizvajalne organizacije izločijo iz sredstev, ki se ustvarijo na podlagi 1. točke odloka o uporabi sredstev, doseženih s prometom sladkorne pese letine 1959, za pospeševanje proizvodnje in prometa s slad- korno peso, po 0,10 dinarjev za vsak prodan kilogram isladikoTne pese letine 1959, da bi se na ta način ustva- rila skupna sredstva za pospeševanje proizvodnje in prometa s sladkorno peso.

2. Kmetijske zadruge, poslovne zveze in kme- tijske proizvajalne organizacije vplačujejo sredstva Iz 1. točke te odredbe pri Narodni banki na poseben račun Zveze kmetijsko-gozdarskih zbornic Jugoslavije St, 101-14-6643 — Skupna sredstva za pospeševanje proizvodnje }n prometa s sladkorno peso. &C

3^ Žkupna sredstva Iz 1. točke te (Odredbe bo dodeljeval kmetijskim zadrugam, poslovnim zvezam, kmetijskim proizvajalnim organizacijam in sladkor- nim tovarnam v namene iz 4. točke te odredbe po- seben odbor iz 5. točke te odredbe, O dajanju teh sredstev sklene posebni odbor z upravičenci pogodbo.

4. Skupna sredstva iz 1. točke te odredbe so namenska sredstva in se smejo uporabljati samo:

1) za delni prispevek k stroškom pri organizira- nju poskusnih centrov za proizvodnjo sladkorne pese;

2) za nagrade, ki se dajejo za dosežene rekordne donose v proizvodnji sladkorne pese;

3) za Izpopolnjevanje in specializacijo kadrov, ki delajo v proizvodnji sladkorne pese;

4) za nabavo opreme in reprodukcijskega ma- teriala, ki je potreben za znanstveno raziskovalno delo v selekciji, agrotehniki, mehanizaciji, varstvu in semenarstvu sladkorne pese. ч

Za investicije j dovolj eno uporabiti največ 200/o nabranih sredstev, na sicer samo v namene iz te točke pod 1) in 4).

5. Sredstva iz 1. točke te odredbe upravlja poseben sedemčlanski odbor, v katerem so zastopniki:

Zveze kmetijsko-gozdarskih zbornic Jugoslavije, Glavne zadružne zveze FLRJ, Skupnosti poslovnih zvez za poljedelstvo in semenarstvo Jugoslavije, Jugoslovanskega svetovalnega centra za kmetijstvo In gozdarstvo, Združenja živilske Industrije Jugo- slavije, Sekretariata Zveznega Izvršnega sveta za kme- tijstvo in gozdarstvo In Sekretariata Zveznega izvrš-

nega sveta za industrijo.

Predsednik tega odbora je zastopnik Zveze kme- tijsko-gozdarskih zbornic Jugoslavije. Predsednik izvaja sklepe odbora In Izdaja naloge za izplačila t računa Iz 2. točke te odredbe.

Pisarniško delo in drugo poslovanje v zvezi 2 delom odbora vodi Zveza kmetijsko-gozdarskih zbor- nic Jugoslavije.

6. Odbor iz 5. točke te odredbe je dolžan se- stavljati pregled letnih dohodkov in izdatkov, na koncu vsakega leta pa obračun in poročilo o vplačanih in porabljenih skupnih sredstvih, ki ga mora predlo- žiti najpozneje do konca marca naslednjega leta Zve- znemu državnemu sekretariatu za finance in Sekreta- riatu Zveznega izvršnega sveta za kmetijstvo in goz- darstvo.

7. Sredstva iz 1. točke te odredbe, ki se ne po- rabijo v letu 1959, se prenesejo in uporabljajo v iste namene v naslednjih letih.

8. Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v »Uradnem listu FLRJ«.

N

St. 07-8390/4.

Beograd, 2. junija 1959.

Državni sekretar za finance:

Nikola Minčev s. r.

439.

Na podlagi drugega odstavka 168. člena zakona o delovnih razmerjih (»Uradni list FLRJ« št. 53/57, 26/58 in 1/59) In člena 12 razdelek I pod a) točka 2 alinea 3 uredbe o prenosu zadev v pristojnost zveznih in repu- bliških upravnih organov (»Uradni list FLRJ« št. 18/58 in 18/59; izdaja Sekretariat Zveznega izvnšnega sveta za delo

ODREDBO

O SKRAJŠANEM REDNEM DELOVNEM ČASU V PROIZVODNJI LAKIRANE ŽICE

1. V gospodarskih organizacijah, v katerih delo v proizvodnji lakirane žice iji mehanizirano in kjer z u- streznimi varstvenimi ukrepi (ventilacija, hermetizacija in pod.) ni zagotovljeno dovoljeno ozračje, je redni de- lovni čas skrajšan na sedem ur na dan; to velja za delovna mesta pri koritu z raztopino laka in pri stroju za lakiranje s strani.

Skrajšan sedemurni redni delovni čas velja tud!_ na delovnem mestu pri pakiranju lakirane žice, če se žica pakira v prostorih, v katerih se opravljajo dela iz prejš-

njega odstavka.

2. Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi v »Uradnem listu FLRJ«.

St. 05—927/6.

Beograd, 18. maja 1959.

Za sekretarja za delo državni sekretar za finance:

Nikola Minčev s. r.

440.

^ Na podlagi prvega odstavka 3. člena pod a) točka 15 uredbe o prenosu zadev v pristojnost zveznih in republiških upravnih organov (»Uradni list FLRJ«

žt. 26/56, 43/56 In 21/57) v zvezi z drugim odstavkom 45. člena uredbe o prenosu zadev v pristojnost zve- znih In republiških upravnih organov (»Uradni list FLRJ št. 18/58) izdaja Zvezni državni sekretariat za blagovni promet v soglasju s Sekretariatom Zveznega

Izvršnega sveta za zdravstvo ODREDBO

O NAJVIŠJIH CENAH ZA GOTOVA ZDRAVILA V PRODAJI NA DROBNO

1. Določajo še naivišje cene za gotova zdravila v prodaji na drobno. Te cene so navedene v Ceniku zdravil — gotova zdravila, ki je sestavni del te cdred- be in je objavljen kot priloga »Uradnega lista FLKJ«.

Stran 620. — ŠteviDRa 24. URADNI LIST FI.RJ Sreda, 17. junija 1959.

2. Ko začne veljati ta odredba, nehajo veljati najvišje cene za zdravila, določene s ceniki zdravil, ki so bili predpisani z odločbo o cenah za zdravila (»Uradni list FLRJ« št. 36/52), z odločbo o cenah za zdravila (»Uradni list FLRJ« št. 39/53), • z odločbo o cenah za zdravila (»Uradni list FLRJi št. 16/55), z odločbo o najvišjih cenah v prodaji na drobno za nekatera zdravila in dietetične preparate (»Uradni list FLRJ« št. 23/56), z odlokom o najvišjih prodajnih cenah na drobno za zdravila (»Uradni list FLRJ« št.

5/57), z odredbo o najvišjih cenah za zdravila v pro- daji na drobno in o najvišjih cenah za lekarniške sto- ritve (»Uradni Met FLRJ« št. 52'57j in z odredbo o najvišjih prodajnih cenah za zdravila na drobno (»U- radni list FLRJ« št. 50/58) — če so te cene vsebovane v Ceniku zdravil — gotova zdravila iz 1. točke te odredbe.

3. Uprava za farmacevtsko službo in medicinsko preskrbo je pooblaščena, da izda popolno in preči- ščeno besedila cenika zdiravil kot posebno izdajo in

dr, daje po potrebi pojasnila k tej odredbi.

4. Ta odredba začne veljati osmi dan po objavi V »Uradnem lislfu FLRJ«.

St. 1935.

Beograd, 9. junija 1959.

Državni sekretar za blagovni promet:

dr. Marjan Brecelj s. r.

441.

Na podlagi 3a člena uredbe o pravici ljudskih od- borov, da lahko predpisujejo občinske takse (»Uradni list FLRJ« št 19/53 in 52/58). Izdaja Zvezni državni sekretariat za blagovni promet v soglasju z Zveznim državnim sekretariatom za finance

ODREDBO

O DOPOLNITVI ODREDBE O PLAČEVANJU TURI- STIČNE TAKSE

1. V odredbi o plačevanju turistične takse (»Uradni 1'st FLRJ« št. 4/59) se na koncu 3. točke v besedilu pod 7) namesto pike postavi podpičje in doda novo bese- dilo pod 8), ki se glas!;

»8) osebe, ki se zdravijo v stacionarnih zdravstve- nih zavodih. S stacionarnimi zdravstvenimi zavodi so mišljeni bolniški in klinični zdravstveni zavodi, v ka- terih je bolnikom dovoljeno gibanje samo po bolnišniol oziroma kliniki.«

2. Ta odredba velja od dneva objave v »Uradnem listu FLRJ«, ^

St. 07-2642/1.

Beograd, 5 junija 1959.

Državni sekretar za blagovni promet:

Marjan Brecelj s. r.

442.

Na podlagi tretjega odstavka 53a člena uredbe o • O skladih za gospodarske kadre (»Uradni list FLRJ« št.

13/57, 54/57, 52/58 in 17/59) izdaja Zvezni državni se- kretariat za finance v soglasju z Državnim sekretari- atom za narodno obrambe

NAVODILO

O NAČINU UPORABE GOSPODARSKIM ORGANI4 ZACIJAM, ZBORNICAM IN STROKOVNIM ZDRU- ŽENJEM ODSTOPLJENEGA DELA PRISPEVKA ZA

GOSPODARSKE KADRE

1. Delavski svet gospodarske organizacije oziroma organ zbornice ali strokovnega združenja mora potr- diti letni program uporabe sredstev odstopljenega dela prispevka za gospodarske kadre ter letni predračun dohodkov in izdatkov teh sredstev najpozneje do 28.

februarja za tekoče leto.

Dokler nista potrjena program in predračun iz prejšnjega odstavka, ni dovoljeno uporabljati sredstev odstopljenega dela prispevka za gospodarske kadre.

Namen in višino sredstev po programu in predra- čunu sme spremeniti med letom s posebnim sklepom isti organ, ki je potrdil program in predračun.

2. Program uporabe sredstev mora obsegati name- ne iz 24a člena uredbe o skladih za gospodarske kadre (v nadaljnjem besedilu: »uredbe«) in biti razčlenjen po točkah 1—5 omenjenega člena.

V programu mora biti določeno tudi, v katere na- mene se nameravajo sredstva združiti in koliko sred- • stev.

3. Predračun dohodkov in izdatkov obsega vse do- hodke odstopljenega dela prispevka za gospodarska kadre, in sicer nenorabijena sredstva, prenesena iz prejšnjega leta, sredstva iz tekočega pritoka med pred- računskim letom, ter vse izdatke, razčlenjene po na- menih iz programa.

Izditki za Investicije v osnovna sredstva morajo biti dalje razčlenjeni po tehnični strukturi investicij (gradbeni objekti in dela, oprema z montažo, živina in sadike in dr.).

Izdatki za vzdrževanje zavodov za sistematično strokovno izobraževanie in izpopolnjevanje morajo biti dalje razčlenjeni na osebne, operativne in funkcionalne

izdatke. л .

4. Ce je v tekočem letu po veljavnih predpislhi uporaba sredstev odstopljenega dela prispevka za go«

spodarske kadre omejena, morajo biti izločena ome- jena sredstva v predračunu posebej izkazana.

5. Sredstva odstopljenega dela prispevka za go- spodarske kadre se združujejo po 24b členu uredbe tako:

1) da se prenesejo v sklad skupne porabe druge gospodarske organizacije, v sklad za gospodarske kadre zbornice oziroma strokovnega združenja ali v sklad za gospodarske kadre politične teritorialne enote oziroma v sklade za kadre pri Generalni direkciji jugoslovan- skih železnic, pri Generalni direkciji za pošto, telegraf in telefon in pri Upravi za vojaško industrijo Držav- nega sekretariata za narodno obrambo, ali

2) da se prenesejo na poseben račun združeniK sredstev pri banki.

8. Gospodarske organizacije, zbornice oziroma stro- kovna združenja, ki združijo sredstva odstopljenega dela prispevka za gospodarske kadre, morajo skleniti O tem pismeno pogodbo.

V pogodbi o združitvi sredstev morajo biti navedeni pogoji, ob katerih se sredstva združujejo, v katere na-