• Rezultati Niso Bili Najdeni

6 REZULTATI IN INTERPRETACIJA

6.3 S PANJE IN POČITEK

Mnenja otrok in strokovnih delavk glede spanja v vrtcu so prikazana v Tabelah od 23 do 30.

Tabela 23: Odgovori otrok glede spanja v vrtcu

Vprašanje DA NE

f f (%) f f (%)

Ali se kdaj zgodi, da bi rad počival, pa

ne moreš? Kdaj? 12 38,0 20 62,0

Ali po kosilu ležeš na ležalnik? 23 72,0 9 28,0

Ali zaspiš? 15 47,0 17 53,0

Ali se lahko igraš, če ne moreš zaspati? 16 50,0 16 50,0 Ali lahko vstaneš, če ne moreš zaspati? 13 41,0 19 58,0 Skoraj tri četrtine intervjuvanih otrok po kosilu leže na ležalnik. Polovica od njih zaspi, polovica ne. V primeru, da ne morejo zaspati, se lahko igrajo. Več kot polovica otrok (58 %) meni, da v primeru, ko ne zaspijo, ne smejo vstati z ležalnika. Zanimivo je, da so strokovne delavke odgovarjale na trditev: "Vsi ležejo k počitku, kdor ne zaspi, vstane in se igra.", drugače, saj je bilo odgovorov, da lahko otroci vstanejo, več (58,7 %).

Več kot tretjina otrok (38 %) je pritrdilno odgovorila na vprašanje, ali se kdaj zgodi, da bi radi počivali, pa ne morejo. Glede na njihove izjave jim to ni omogočeno ("Zjutraj, ko pridem v vrtec.", "Ko sem zmatran."), so preutrujeni ("Sem zaspana, pa ne morem oči zapret.") ali pa zbujeni prehitro ("Včasih, ko se zbudim.").

V nadaljevanju me je zanimalo, kako otroci ukrepajo v primeru utrujenosti. Odgovori so predstavljeni v Tabeli 23.

Tabela 24: Ravnanja otrok v primeru utrujenosti v vrtcu

Kaj storiš, če postaneš v vrtcu utrujen? f f (%)

Zaspim (se uležem na blazino, ležalnik, v kotiček). 15 46

Ne morem spati, nisem utrujen. 12 38

Ne vem. 5 16

Skupaj 32 100,0

Slaba polovica otrok (48 %) gre, kadar so utrujeni, počivat na blazino, ležalnik ali v kotiček.

Zanimivo je, da je kar 12 otrok (38 %) poudarilo, da ne morejo spati (čeprav so utrujeni) ali pa niso utrujeni in zato ne spijo. Nadalje sem otroke vprašala, kateri kotiček je z vidika organizacije prostora zanje najzanimivejši za počitek. Mnenja so strnjena v Tabeli 24.

Tabela 25: Najljubši kotiček otrok za počitek

Kateri je tvoj najljubši kotiček za počitek v vrtcu? f f (%)

Podest ali pod njim. 13 41,0

Dom ali kuhinja. 10 31,0

Drugi. 3 9,0

Ne vem. 5 16,0

Odločijo se vzgojiteljice. 1 3,0

Skupaj 32 100,0

Najljubši kotiček za počitek v oddelkih je po mnenju otrok podest ali prostor pod njim (41

%), sledi kotiček dom in kuhinja (31 %). V kategorijo Drugi sem umestila kotičke, ki so jih otroci poimenovali po barvah (roza, vijolični, rumeni). Glede na položaj podesta, ki je oddaljen od tal in nekako ločen od ostalega prostora, lahko sklepamo, da je otrokom prijeten mir, obenem pa bližina ostalih prisotnih v skupini. Otroci si očitno želijo prostora, ki bi bil ločen od igralnice, podobno si tega želijo tudi strokovne delavke (kot je razvidno iz Tabele 26).

Odgovori strokovnih delavk glede participacije otrok pri spanju in počitku so prikazani v nadaljevanju.

Tabela 26: Organizacija prostora pri počitku in spanju v vrtcu – odgovori strokovnih delavk

Kako organizirate prostor med počitkom in spanjem otrok? f f (%) Vsi gredo po kosilu počivat na ležalnik, jih razporedim po igralnici. 41 54,7 V igralnici določim kotiček za počitek (po kosilu razporedim

ležalnike ali blazine), drugi otroci se igrajo. 7 9,3

Z otroki, ki želijo počivati, smo dogovorjeni, da si lahko sami

razporedijo blazine ali ležalnike po svoji izbiri, drugi se igrajo. 18 24,0

Drugo. 9 12,0

Skupaj 75 100,0

Iz Tabele 26 je razvidno, da le slaba četrtina strokovnih delavk (24 %) otroke dejavno vključuje v načrtovanje spanja oziroma počitka tako, da si otroci sami organizirajo prostor in razporedijo blazine ali ležalnike po lastni izbiri, medtem ko se drugi igrajo. Več kot polovica (54,7 %) strokovnih delavk pravi, da gredo otroci počivat na ležalnike, ki so razporejeni glede na odločitev strokovnih delavk. V kategorijo Drugo so strokovne delavke zapisale naslednje izjave: "Vsi spimo.", "Sploh ne spimo.", "Zaspijo le posamezniki – glede na potrebe otrok pri nas ne potrebujemo spanja.", "Blazine so v kotičku dom, kjer imajo otroci mir.", "Imamo hišico za počitek in izvajamo umirjene dejavnosti."

Pri naslednjem vprašanju, ki se nanaša na potek počitka in spanja v vrtcu, sem pridobila dokaj nasprotujoče si podatke.

Tabela 27: Potek počitka in spanja v vrtcu - odgovori strokovnih delavk

Kako poteka počitek in spanje v vašem oddelku? f f (%)

Vsi zaspijo. 10 13,3

Vsi ležejo k počitku, kdor ne zaspi, počiva na ležalniku. 1 1,3 Vsi ležejo k počitku, kdor ne zaspi, dobi na ležalnik knjigo, igračo. 1 1,3 Vsi ležejo k počitku, kdor ne zaspi, vstane in se igra. 44 58,7

Spat gredo otroci, ki potrebujejo spanje. 7 9,3

Nihče ne spi. 11 14,7

Drugo. 1 1,3

Skupaj 75 100,0

Strokovne delavke so v več kot polovici primerov (58,7 %) pritrdilno odgovorile na trditev, da otroci ležejo k počitku, kdor ne zaspi, vstane in se igra. Delež trditev "vsi zaspijo" in

"nihče ne spi" je podoben (13,3 % in 14,7 %), kar lahko morda pripišemo izjavam strokovnih delavk oddelkov 3 ̶ 4 let (vsi otroci ležejo k počitku) in 5 ̶ 6 let (bedeča skupina).

Podatek lahko primerjamo z raziskavo RE (Devjak, Skubic, Polak in Kolšek, 2012) in ugotovimo, da je bil delež strokovnih delavk v skupinah, kjer vsi ležejo k počitku, (kdor ne zaspi, lahko vstane), v letu 2011 na prvem mestu (44,7 %). Spodbudno je dejstvo, da je le 13,3 % strokovnih delavk potrdilo, da v njihovem oddelku zaspijo vsi otroci. Kljub temu je iz odgovorov na vprašanje o organizaciji počitka (Tabela 25) kar 54,7 % strokovnih delavk, ki trdijo, da vsi otroci po kosilu počivajo na ležalnikih, ki jih razporedijo po igralnici.

Kakšno je mnenje strokovnih delavk glede potrebe otrok po spanju, je razvidno iz Tabele 28.

Tabela 28: Mnenja strokovnih delavk glede spanja otrok v vrtcu

Ali se vam kdaj zdi, da bi otrok moral zaspati, pa ne zaspi? f f (%)

Da. 32 42,7

Ne. 42 56,0

Ni odgovora. 1 1,3

Skupaj 75 100,0

Vprašanje, "Ali se vam kdaj zdi, da bi otrok moral zaspati, pa ne zaspi?", odraža miselnost strokovnih delavk, da same najbolje vedo, kaj je dobro za otroka. Ugotovimo lahko, da skoraj polovica (42,7 %) strokovnih delavk meni, da bi otrok moral zaspati, pa ne zaspi. Spanje se zdi strokovnim delavkam torej zelo pomembna rutinska dejavnost.

Sprašujem se, kje je meja med "možnostjo" in "obveznostjo": spanje otrok je priložnost za oddih strokovnih delavk in nenazadnje čas za načrtovanje dejavnosti (brez otrok), kot je po izvedeni raziskavi med strokovnimi delavkami Vrtca Velenje pokazala seminarska naloga (Z.

Jan in K. Krk, 2014). Na vzorcu 60 strokovnih delavk je bil opravljena raziskava o tem, kdaj načrtujejo vzgojno izobraževalno delo. Rezultat je pokazal, da polovica vzgojiteljic timsko načrtuje med dnevnim počitkom otrok v vrtcu in le petina izven delovnega časa.

Strokovne delavke sem nadalje vprašala, kakšne spremembe bi bile po njihovem mnenju potrebne na področju počitka in spanja otrok. Odgovarjale so opisno, vsebinsko kategorizirani odgovori so prikazani v Tabeli 29.

Tabela 29: Mnenja strokovnih delavk glede potrebnih sprememb na področju počitka in spanja otrok v vrtcu

Kaj bi želeli spremeniti na področju počitka in spanja otrok v vrtcu? f

Bolj individualen pristop k otroku. 1

Ne budite otrok, ko spijo! 1

Vodstvo naj zaupa zaposlenim glede njihovih odločitev. 1

Udobnejše blazine, glasba, zatemnitev. 3

Otroci naj sodelujejo pri pripravi počitka. 3

Vsak naj ima možnost spati, tudi starejši otroci. 5

Starše bi morali seznaniti s pomenom spanja in dnevnega počitka za otroke. 1

Skupaj 15

Na to vprašanje je odgovorilo le 15 strokovnih delavk, ki so mnenja, da je spanje za otroke pomembno. Izstopa odgovor, naj ima možnost spati vsak otrok, tudi starejši. Zavedajo se, da je udobje bistvenega pomena za dober spanec, prav tako je otroke potrebno vključiti v pripravo počitka.

V Tabeli 30 so zbrana mnenja strokovnih delavk glede prostorskih in materialnih pogojev, ki bi morali biti zagotovljeni za prijeten počitek otrok.

Tabela 30: Mnenja strokovnih delavcev glede prostorskih in materialnih pogojev, ki bi morali biti zagotovljeni za prijeten počitek in spanje otrok

Kateri prostorski in materialni pogoji bi morali biti zagotovljeni za

prijeten počitek in spanje otrok? f

Ločen prostor za spanje. 21

Večje igralnice. 11

Pregrade za ležalnike. 1

Podesti v igralnicah. 1

Skupaj 34

Kot otroci so tudi strokovni delavci mnenja, da bi za prijeten počitek in spanje otrok moral biti prostor ločen od igralnice (vsaj pregrajen ali s podesti). Enajst strokovnih delavk je izrazilo mnenje, da je igralnica premajhna.