• Rezultati Niso Bili Najdeni

Pregledali smo ikono Blagoslavljajoči Kristus, ki jo hrani Narodni muzej Slovenije pod inv. št.

400. Ko smo dobili sliko v roke, je bila v zadovoljivem stanju. Na hrbtu slike posegi niso bili potrebni, ker je bil nosilec v stabilnem stanju. Na prednji strani slike je bilo več poškodb. Podloga bele barve je nanešena ročno in je v dobrem stanju, a na nekaterih mestih je odpadla skupaj z barvno plastjo. Slika je lakirana. Lak je sijajen in nanešen neenakomerno v debelih slojih.

3.1 Osnovni podatki o vzorčenju

Preglednica 1: Osnovni podatki o vzorčenju.

VZORCE VZEL, DATUM:

Katja Kavkler, Irma Langus Hribar, Emilija Stojičić

28.2.2020 OPOMBA in OPIS PREDMETA: Vzorce hranimo v materialni dokumentaciji

Naravoslovnega oddelka RC.

PODATKI O POSEGIH (materiali in metode)

sedanji Vzorci so bili odvzeti pred začetkom posegov.

starejši Ni podatkov.

IBK 1 barvne plasti zlata na rdeči, rokav desne roke, ob poškodbi, do lesa IBK 2 barvne plasti rjava in črna, ogrinjalo, zraven IBK 1, do podloge IBK 3 barvne plasti inkarnat, desna dlan, ob poškodbi, do podloge

IBK 4 barvne plasti

bela, knjiga, levi list, spodaj pod napisom, ob poškodbi črvojedine, do podloge

IBK 5 barvne plasti rdeča, rob knjige, ob luknji od črvojedine, do podloge IBK 6 barvne plasti rjava, ozadje desno od glave, ob poškodbi, do lesa

IBK 7 barvne plasti bronza, okvir, levi zgornji vogal, ob poškodbi, do lesa IBK 8 barvne plasti zelena, ozadje, desni zgornji vogal slike, do podloge

Slika 1: Fotografija predmeta z lokacijami odvzetih vzorcev.

3.3 Priprava vzorcev in preiskovalne metode a) Optična mikroskopija (OM)

Optična mikroskopija obrusov v vidni svetlobi (VIS) in ultravijolični fluorescenci (UVF) je bila uporabljena za analizo prečnih presekovodvzetih vzorcev.

Z optično mikroskopijo opazujemo razporeditev in lastnosti posameznih plasti v presevni ali odsevni svetlobi. Z njeno pomočjo je možno tudi identificirati nekatere snovi na podlagi njihovih optičnih lastnosti.

odsevni svetlobi pri 20x povečavi. Uporabljeni sta bili vidna (VIS) in ultravijolična svetloba (UV). Za UV svetlobo je bila uporabljena živosrebrna žarnica.

V preglednici 3je podana legenda kratic uporabljenih metod.

Preglednica 3: Legenda kratic uporabljenih metod.

Legenda:

VIS: vidna svetloba UVF: ultravijolična fluorescenca

OM: optična mikroskopija

Preiskave so nam služile za karakterizacijo in identifikacijo materialov in tehnike, vzrokov poškodb in navodil za hranjenje ali prezentacijo.

4. REZULTATI ANALIZ

4.2 Mikroskopske in spektroskopske analize na odvzetih vzorcih

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 1

zlata na rdeči, rokav desne roke, ob poškodbi, do lesa

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

5- lak, ostanek 4- lak, patina 3- rdeča, ostanek 2- bela

1- podloga

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 2 rjava in črna, ogrinjalo, zraven IBK 1, do podloge

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

7-lak 6- lak 5- rjava

4- zlata,ostanek 3- zelena 2- premaz 1- podloga

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 3

inkarnat, desna dlan, ob poškodbi, do podloge

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

4- oker 3- rjava 2- oranžna, ostanki 1- podloga

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 4

bela, knjiga, levi list, spodaj pod napisom, ob poškodbi črvojedine, do podloge

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

4- lak 3- bela 2- premaz 1- podloga, domnevno plesan

IBK 5

rdeča, rob knjige, ob luknji od črvojedine, do podloge

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

5- patina 4- lak 3- rdeča 2- premaz 1- podloga

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 6

rjava, ozadje desno od glave, ob poškodbi, do lesa

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

5- lak 4- rjava

3- zelena, 2 sloja 2- premaz, šelak?

1- podloga

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 7

bronza, okvir, levi zgornji vogal, ob poškodbi, do lesa

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

7- bronza 6- rdeča 5- premaz, domnevno plesni 4- oker

3- zelena, 3 sloji 2- premaz, ostanek 1-podloga

OZNAKA VZORCA MIKROLOKACIJA VZORCA

IBK 8

zelena, ozadje, desni zgornji vogal slike, do podloge

STRATIGRAFIJA VIS FOTOGRAFIJA UVF FOTOGRAFIJA

6- patina 5- lak 4- rjava 3- zelena

2- premaz, šelak?

1- podloga

OPOMBA: Barve fotografij lahko odstopajo od dejanskih zaradi nastavitev.

Barve istih ali enakih plasti, ki so posnete v različnih tehnikah se lahko na fotografijah lahko zelo razlikujejo.

5. KOMENTAR

Z optično mikroskopijo smo dobili precej informacij, ki so bile ključne za naše delo. Določili smo stanje in zaporedje nanosov slikovnih plasti, delno pa tudi posamezne materiale.

Videli smo da je po celotni površini, ki ima tri nivoje: korito oz. vdolbino z upodobitvijo, višji širok okvir in še višji, tanek zunanji rob, prisotna podloga. Pod podlogo smo na IBK 4 vzorcu,

domnevno opazili prisotnost plesni. Plast premaza, domnevno šelaka, je nanešena na podlogo na ozadju ikone, oz. na površini okoli lika svetnika.

Barvni nanosi so nanešeni v eni do dveh plasteh. Umetnik je upošteval pravila ikonopisja. Po končani analizi smo ugotovili da sloj medeninaste bronze zagotovo ni prvoten. Videli smo da je prvi sloj bil rdeče barve. Pod rjavo obarvanim ozadjem je prisoten sloj zelene barve. Ne vemo zagotovo ali je zeleni pigment bil uporabljen samo kot poslikava pod rjavo plastjo, ali je to bila osnovna barva na ozadju. Zaradi potemnelosti laka nismo mogli brez analize določiti izgleda knjige, po končani raziskavi pa smo ugotovili da je za slikanje uporabljen beli pigment. Na inkarnatu smo določili prisotnost bele, oker in oranžne barve.

Celotna površina ikone je premazana z več sloji laka, nismo mogli z gotovostjo identificirati debeline in sestave, je pa njegova prisotnost jasno vidna.

PRILOGA 3: Poročilo o stanju

ODGOVORNA STROKOVNA SLUŽBA ZVKDS: Narodni muzej Slovenije VRSTA KONS.-REST. DELA:

IZVAJALEC DEL (ORGANIZACIJA): Irma Langus Hribar, Emilija Stojičić VODJA DEL (DELOVNI MENTOR): Irma Langus Hribar

SODELAVCI: Emilija Stojičić

Ikona, imenovana Blagoslavljajoči Kristus, naj bi bila kupljena v Mali Loki pri Domžalah. Tam se nahaja Samostan sester svetega Križa. To se domneva zaradi ozadja slike, kjer je s svinčnikom napisano “Z Male Loke”. Obstaja tudi datum, ki je naveden v zgornjem levem kotu, in sicer 3.VIII 1918.

Glede stila, v katerem je bila ikona izdelana, je veliko podobnosti z ruskimi ikonami. Sprva so Rusi strogo upoštevali ikonografske modele in forme, ustanovljene v Bizancu, ampak so sčasoma razvili vzorce in sloge, ki so šli dlje od vsega, kar je obstajalo v ostalem pravoslavnem svetu.

Slika je bila ob pregledu v zadovoljivem stanju. Na hrbtu slike ni bilo potrebno izvesti posegov.

Na prednji strani slike je bilo več poškodb. Klejno kredna podloga je nanešena ročno in je v dobrem stanju, a je na nekaterih mestih odpadla skupaj z barvno plastjo, mestoma podloga tudi odstopa od nosilca. Za barvno plast so bili uporabljeni pigmenti vezani z jajcem. Slika je lakirana. Lak je bil nekoč sijajen in je nanešen neenakomerno v debelih slojih, vidno je tudi neenakomerno sušenje plasti laka in kot posledica efekt krokodilje kože na površini. Lak je potemnel v jantarno rjavkasto barvo, v površino se je vžrl fin prah.

Okrog cele ikone je okvir premazan z bronzo. Na avreoli je prisotno zlato in srebro v približnem razmerju 1:1 (XRF). V ozadju so posrebreni vzorčki rastlinskih oblik ali oblačkov, ki so razporejeni v mrežo.

Vse površine umetnine imajo luknjice, izletne vrtine lesnih insektov. Ti trenutno niso aktivni.

Vidni so stari posegi, na primer kasneje nanešena plast bronze na okvirju. Slika je verjetno tudi že bila utrjena. Celotna poslikana površina je bila večkrat lakirana.

Podrobnejši opis opravljenih konservatorskih-restavratorskih postopkov Po popisu stanja ter pripravi fotodokumentacije je sledila diagnostika.

Za raziskovanje smo uporabili invazivne in neinvazivne metode. Pri neinvazivnih je šlo za fotografiranje pri stranski osvetlitvi, kar je izpostavilo poškodbe in nepravilnosti.

Neinvazivna preiskava je tudi rentgenska fluoroscenčna spektroskopija (XRD), ki smo jo naredili v naravoslovnem laboratoriju v Narodnem muzeju. Za to metodo smo se odločili zato, da bi ugotovili, kateri anorganski pigmenti so uporabljeni in kakšna je vsebnost kovin na različnih delih. Pregledali smo 18 mest in delno potrdili, kateri pigmenti so uporabljeni. Ikona je tudi bogato pozlačena in posrebrena. Na avreoli, obleki in knjigi smo dokazali zlato in srebro v razmerju 1:1, morda gre tu za tanke lističe iz zlitine srebra in zlata, ali pa je pozlata nanešena čez posrebritev. Na vzorcih na ozadju smo dokazali srebro.

Invazivna metoda je bila izvedba stratigrafij na odvzetih vzorcih. Vzorce smo odvzeli v Narodnem muzeju Slovenije, raziskovalne analize pa smo naredili v Naravoslovnem oddelku na Restavratorskem centru. Vzorce sem odvzela iz tistih delov, kjer je bila slikovna plast že poškodovana. Vzorce sem odvzela s skalpelom. Vsak vzorec je bil označen in dokumentiran.

Odvzetih je bilo 8 vzorcev.

Predhodno odvzete vzorci smo vliti v smolo Kristal PS z 2% katalizatorja Kristal PS. Pripravljene vzorce smo potem pospešeno trdili pri 50 stopinj celzija, temu pa je sledila obdelava vzorcev.

Vzorce smo brusili na brusnem stroju; najprej je uporabljen grob brusni papir (grit 320) in v treh stopnjah prešli na polirni, fin papir (grit 4000). Pomembno je, da brusni papir redno močimo s parafinskim oljem. To zmajša trenje in prepreči pregrevanje smole in vzorca v njej. Tako zglajene preseke vzorcev smo pregledali skozi mikroskop in fotografirali z navadno svetlobo ter z UV svetlobo. Najprej smo začeli z manjšo 5-kratno povečavo in se premaknili proti večji. Vse svoje vzorce smo fotografirali z 20-kratno povečavo. Nato smo vse obdelali v posebnem programu proizvajalca OLYMPUS, izdelanem za obdelavo fotografij, pridobljenih z mikroskopom.

Datum: 30.11.2020

Poročilo pripravila: Emilija Stojičič

POVEZANI DOKUMENTI