• Rezultati Niso Bili Najdeni

Vpliv epidemije na delo v bolnišničnih vrtcih

Pri zadnjem raziskovalnem vprašanju (R6) me je zanimal vpliv epidemije na delo v bolnišničnih vrtcih.

Tabela 7: Vpliv epidemije na delo v bolnišničnih vrtcih

Intervjuvanci Odgovori

V1 »Največja sprememba je nošenje mask. /…/ Se je pa ves čas spreminjalo; najprej je bil vdor in je bil stik … to se je sproti učila tudi sama zdravstvena stroka. /…/ V bolnišničnem oddelku je pogostost razkuževanja nujna; igralnih površin in sredstev.

/…/ Igralnica je bila zaprta le, ko tudi mene ni bilo. Otrok, ki ni smel v igralnico, ne sme ne glede na epidemijo.«

V3 »Covid pa je deloval zelo. Lansko leto je bilo v bolnici zelo malo otrok. Res tako zelo malo. /…/ Razkuževanje – covid je prinesel edino lučkanje. Sicer pa so tudi druge bolezni nalezljive in mi moramo zelo paziti pri razkuževanju in pri tem, kakšne igrače damo kateremu otroku.«

V4 »Zelo je spremenila. Zelo, zelo. Sem že govorila o tem delu o igralnici, da smo jo izgubili. To zelo pogrešamo. /…/ Tukaj je veliko, veliko več razkuževanja in bolj preciznega razkuževanja, ker ne gre samo za covid, to leto so zelo močne tudi druge respiratorne bolezni. Seveda nočemo biti vir prenosa nekih okužb in poskrbimo, da gredo nazaj na police prebrisane igrače, preden jih odnesemo drugam. Zelo, zelo močan element te spremembe je tudi to, da je vse skupaj veliko bolj individualno in s tem tudi možnost, koliko otrok ti lahko »pokriješ« v dnevu. /…/ Maske imamo ves čas, na dializi pa si oblačimo tudi plašč. V enem obdobju smo bili v skafandrih – celi; tako »polet v vesolje«.«

V5 »Covid je dejansko zelo, zelo posegel v način življenja in dela. /…/ Jaz se zelo trudim, da vse te zadeve poskusim prinašati v sobe. /…/ Imam poseben prostor, v katerem razkužujemo /…/ Tega druženja, socializacije med vrstniki dejansko zdaj tudi ni. /…/ Praviloma igralnica sameva.«

V6 »/…/ zdaj ne smem imeti nič likovnega ustvarjanja. Ne smem prstnih barv, ne smem slanega testa, plastelina … zaradi covida. /…/ Pred časom je bila res fenomenalna igralnica, zdaj je to soba za posege. /.../ Od včeraj na danes sem mogla izprazniti igralnico; vzeli so še tisti del, ki sem ga imela. Zdaj je to prostor, skladišče za zaščitno opremo za covid – maske, halje in vse stvari.«

Vzgojiteljice so si enotne, da je epidemija močno vplivala na delo v bolnišničnih oddelkih.

Čeprav je bilo razkuževanje stalnica že pred epidemijo, se je to poostrilo in nekje dodalo

»lučkanje«, sicer pa so povsod obvezne maske, omejilo se je gibanje, nekatere vzgojiteljice so ostale brez igralnice.

Dve vzgojiteljici sta brez igralnice, vzgojiteljice, ki pa igralnico lahko uporabljajo, povejo, da je obiska manj oz. v enem primeru ni namenjena vzgojnemu delu. Sicer pa je že pred epidemijo koronavirusa veljalo, da v igralnico vstopajo le otroci, ki nimajo nalezljivih bolezni.

20

Graf 3: Dostopnost igralnice v bolnišničnem oddelku ob koncu leta 2021

Vzgojiteljica iz združenega Gastro oddelka, Oddelka za nefrologijo in Centra za otroško dializo je z epidemijo ostala brez igralnice. Pove, da jo zelo pogreša, saj se otrok v njej dobro počuti, poleg tega pa je v njej prišlo do več interakcij (med vrstniki, mlajšimi in starejšimi otroki). Virus se namreč širi s telesnimi stiki in respiratornimi kapljicami, ki vsebujejo virus (Teršek in Fortuna, 2020). Vzgojiteljica zdaj otrokom didaktičen material prinaša v sobo – s tem mu je odvzeta izbira, ki bi bila mogoča v igralnici (kljub temu da mu v sobo prinese več možnosti). Vzgojiteljica, ki pa dela v Splošni bolnišnici Trbovlje, ni ostala samo brez prave igralnice, ostala je tudi brez skladiščnega prostora, ki ga je uredila v igralnico – ta prostor je zdaj namenjen zaščitni opremi.

Epidemija je vplivala tudi na število otrok v bolnišnicah. Vzgojiteljica iz Splošne bolnišnice Brežice pove, da je bilo v prvem letu zelo malo otrok, vendar je številka v letošnjem šolskem letu postala normalna oz. taka, kot pred epidemijo.

Veliko več je individualnega dela, predvsem ker igralnic ni oz. so bolj omejene. Vzgojiteljica iz združenega Gastro oddelka, Oddelka za nefrologijo in Centra za otroško dializo opozori, da z individualnim delom tudi »pokrijejo« manj otrok v dnevu.

Tudi igralna sredstva so se spremenila – veliko več je plastičnih igrač, ki se jih da hitro razkužiti. Vzgojiteljica iz Splošne bolnišnice Trbovlje pove, da ne uporabljajo družabnih iger, knjig in plišastih igrač.

67 % 33 %

Dostopnost igralnice v bolnišničnem oddelku ob koncu leta 2021

Igralnica je Igralnice ni

21

Tudi ukrepi se hitro spreminjajo; en teden so vzgojiteljice še lahko obiskovale določen oddelek, naslednji ne. Pravila po bolnišnicah si niso enotna, upoštevati pa morajo navodila bolnišnice, v kateri delajo.

Če povzamem, je odgovor na vprašanje, kako je epidemija vplivala na delo v bolnišničnih oddelkih, ta, da je bilo in je še vedno treba slediti hitro spreminjajočim se ukrepom, ki so prinesli velike spremembe, kot so nošenje mask, preprečevanje stikov, zaprtje nekaterih igralnic, strogo razkuževanje idr. Širjenje virusa je namreč hitro in težko nadzorljivo (Teršek in Fortuna, 2020).

22

6 ZAKLJUČEK

V diplomskem delu sem raziskovala vlogo vzgojitelja v bolnišničnem oddelku. Najprej sem predstavila teoretična izhodišča oz. podatke iz obstoječe literature, sledila pa je raziskava o delu vzgojiteljev – kako poteka njihova organizacija dela, kako skrbijo za potrebe otrok, kako sta na delo in življenje otrok v bolnišnicah vplivali bolezen covid-19 in z njim povezana epidemija.

Na podlagi obstoječe literature sem ugotovila, da sta vzgojiteljem pri vzgojnem delu v bolnišničnih oddelkih v pomoč Kurikulum za vrtce in Koncept dela v bolnišničnih oddelkih.

Otroci so v bolnišnico sprejeti, kadar zdravljenje doma ni mogoče; tam zaposleni pa se trudijo, da bi bilo bivanje zanj pozitivna izkušnja. Da bi bilo bivanje zanj čim bolj prijetno, lahko otroka z bolnišnico seznanimo, preden je vanjo sprejet. Ob otroku do štirinajstega leta lahko brezplačno sobiva eden od staršev oz. skrbnik, kar zagotavlja več možnosti za hitro ozdravitev. Pomembno je, da smo z otrokom iskreni in mu ne dajemo lažnega upanja.

Vzgojitelji v bolnišničnih oddelkih otrokom ponudijo možnosti za igro – igralna sredstva in aktivnosti, ki pa so odvisne od bolezni otroka, njegovega počutja, prostora in časa.

Za pridobitev podatkov sem izvedla šest nestandardiziranih intervjujev z vzgojiteljicami, ki delajo v različnih bolnišničnih oddelkih v Sloveniji. Ugotovila sem, da imajo osnovo vse enako – Kurikulum za vrtce in Koncept dela v bolnišničnih oddelkih vrtca, kljub temu pa se njihovo delo razlikuje. Veliko je odvisno od tega, na katerem oddelku delajo in kakšna bolezenska stanja imajo otroci, ki pridejo na oddelek. Več podobnosti sem zaznala med vzgojiteljicami, ki delajo v splošnih bolnišnicah. Vse vzgojiteljice poudarjajo fleksibilnost, ki je pri delu v bolnišničnem oddelku ključnega pomena.

Rezultati diplomskega dela so pokazali, da se delo v bolnišničnem oddelku zelo razlikuje od dela v običajnih oddelka vrtca. Največja razlika je v tem, da kot vzgojitelj nimaš stalne skupine, pač pa v večini primerov ne veš, koliko otrok te čaka tisti dan. Nekateri otroci pridejo za nekaj ur, drugi za nekaj dni. Otroci so v bolnišničnem okolju z razlogom – imajo bolezensko stanje, ki jih lahko omejuje, treba je upoštevati tudi, da morda za dejavnosti ne bodo razpoloženi. Ko vzgojitelji izvajajo dejavnost z otrokom, lahko vedno pride do prekinitve, saj imajo v bolnišnici pregledi in preiskave prednost. Pomembno je tudi sodelovanje; v primerjavi z običajnimi oddelki vrtcev, kjer so najožji sodelavci prav tako pedagogi, so tukaj najožji sodelavci iz zdravstvene stroke. Nekateri vzgojitelji delajo z vsemi

23

otroki, ne glede na starost (do osemnajstega leta), nekateri pa imajo ob sebi tudi učitelja, saj na oddelku deluje tudi bolnišnična šola.

Zadnje obdobje pa je zelo zaznamovala tudi epidemija koronavirusa. Tako kot povsod so tudi bolnišnične oddelke spremljali ukrepi in prilagoditve, ki so zaradi zdravstvenega stanja bolnikov zelo striktne. V bolnišnicah je bil velik poudarek na higieni in razkuževanju že pred epidemijo. Dodale so se maske, v nekaterih obdobjih in bolnišnicah pa tudi dodatna zaščitna oprema, kot so očala in vizirji. Omejilo se je gibanje v bolnišničnih igralnicah, nekatere vzgojiteljice so ostale brez igralnic – igrače in materiale so prinašale otrokom v sobo in skrbele, da se jih po uporabi prečisti in razkuži.

Z raziskavo sem dobila vpogled v delo vzgojiteljev v bolnišničnih oddelkih. Verjamem, da je vloga vzgojiteljev v bolnišničnih oddelkih zelo pomembna, saj je bolnišnica prostor, ki ga običajno povezujemo z neprijetnimi občutki (vendarle gremo v njene prostore, kadar se ne počutimo dobro, imamo zdravstvene težave, sledijo pa lahko neprijetni pregledi). Otroci imajo tako v bolnišnici ob sebi osebo, ki jim daje občutek varnosti, ki jim npr. prinaša igrače in omogoča igro, v kateri se sprostijo in počutijo dobro.

24

7 VIRI IN LITERATURA

Apohal-Vučkovič, L. (1998). Igra – otrokova potreba in delo. V Kakšno igračo? (str. 2).

Ljubljana: Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Cugmas, Z., Smeh, A.(2018). Otrokovo doživljanje bivanja v bolnišnici z vidika staršev in medicinskega osebja. Revija za elementarno izobraževanje, letnik 11, številka 1, str. 19-37 Pridobljeno 12. 12. 2020 s

http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-MQL1PPK2/ce968413-bb48-4a91-a721-f1f3d51cc59c/PDF

Devjak, T., Berčnik, S. (2018). Vzgoja predšolskega otroka. Ljubljana: Pedagoška fakulteta.

EACH. (2002). Evropsko združenje za pravice otrok v bolnišnicah. Pridobljeno 9. 1. 2021 s https://www.varuh-rs.si/fileadmin/user_upload/pdf/mednarodna_porocila/each_listina.pdf

Kolenec, F.(1993). Aktivnosti v bolnišničnih oddelkih ob bolnem otroku. Nove oblike dela v bolnišnični šoli. Ljubljana: Zavod Republike Slovenije za šolstvo in šport.

Koncept dela v bolnišničnih oddelkih vrtca, predlog (2015). Pridobljeno 12. 1. 2022 s

https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Sektor-za-predsolsko-vzgojo/Programi/Koncept_BPO_JUNIJ2015.pdf

Kurikulum za vrtce (1999).Ljubljana: Ministrstvo za šolstvo in šport: Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Mrevlje, H. M., Krajnčan, M. in Pezdevšek, I. (2013). Prilagajamo se potrebam bolnih otrok.

Vzgojiteljica, letnik 15 (št.3), str. 9, 10. Pridobljeno 1. 2. 2021 s

http://assets.cdn.vzgojiteljica.si/assets/issues/102/document/original_Vzg_2013-03.pdf?1370516051

Ness-Delaval, B. (2000). Če otrok zboli. Ljubljana: DZS

Pleterski-Riger, D. (ur.). (2009). Moj otrok mora ostati v bolnišnici. Ljubljana: Zveza prijateljev mladine Slovenije, Forum za pravice otroka v bolnišnici.

Pravilnik o normativih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje. (2014). Uradni list RS št. 27/14, 47/17 in 43/18. Pridobljeno 1. 2. 2020 s

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV12026

25

Rovšnik Kovač, R. (2009). Biti vzgojiteljica v bolnišnici. Vzgojiteljica, letnik 11 (št.3), str. 28, 29. Pridobljeno 1. 2. 2021 s

http://assets.cdn.vzgojiteljica.si/assets/issues/99/document/original_ThuFeb14145642CET201 3Vzg_03_2009.pdf?1362288230

Scholtz, W. (1998). Spodbujanje razvoja z igro. V Kakšno igračo? (str. 8-19). Ljubljana:

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Teršek, Z., Fortuna, F. (2020). Nova koronavirusna bolezen (covid-19). Proteus, letnik 82, št.

8, str. 342-354. Pridobljeno 8. 1. 2021 s http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-NU9NUW90/500f350a-f869-413c-b294-a5999adee43b/PDF

Scholtz, W. (1998). Spodbujanje razvoja z igro. V Kakšno igračo? (str. 8-19). Ljubljana:

Sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.

Šlibar, T. (2017). Načrtovanje igre pri nudenju dodatne strokovne pomoči. V M. Željeznov Seničar (ur.), Igra in učenje predšolskega otroka (str. 385-389). Ljubljana: MiB.

Teršek, Z., Fortuna, F. (2020). Nova koronavirusna bolezen (covid-19). Proteus, letnik 82, št.

8, str. 342-354. Pridobljeno 8. 1. 2021 s http://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-NU9NUW90/500f350a-f869-413c-b294-a5999adee43b/PDF

Vrtec Vodmat (2022). Bolnišnični oddelki. Pridobljeno 5. 3. 2022 s https://www.vrtecvodmat.si/bolnisnicni-oddelki/

Vzgojno varstveni zavod Slovenj Gradec (2022). Bolnišnični oddelek – Škratek Prehladek.

Pridobljeno 5. 3. 2022 s https://vvz-sg.splet.arnes.si/bolnisnicni-oddelek/

Zakon o vrtcih (2005). Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 55/17.

Pridobljeno 1. 2. 2020 s http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO447

Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (2022). Uradni list RS, št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUTPG, 91/07, 76/08, 62/10 – ZUPJS, 87/11, 40/12 – ZUJF, 21/13 – ZUTD-A, 91/13, 99/13 – ZUPJS-C, 99/13 – ZSVarPre-C, 111/13 – ZMEPIZ-1, 95/14 – ZUJF-ZSVarPre-C, 47/15 – ZZSDT, 61/17 – ZUPŠ, 64/17 – ZZDej-K, 36/19, 189/20 – ZFRO, 51/21, 159/21, 196/21 – ZDOsk in 15/22. Pridobljeno 5. 3. 2022 s http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO213#

26

8 PRILOGE