• Rezultati Niso Bili Najdeni

VZOREC

In document KAZALO VSEBINE (Strani 61-64)

Vzorec raziskave je namenski in vključuje sedem spremljevalk otrok s posebnimi potrebami, od tega šest žensk in enega moškega, eno ravnateljico, enega ravnatelja in pomočnico ravnatelja z večletnimi delovnimi izkušnjami na delovnem mestu svetovalne delavke v vrtcu. Od spremljevalcev sta dve spremljevalki zaposleni v vrtcu, ena v redni osnovni šoli, štiri pa na osnovni šoli s prilagojenim programom in nižjim izobrazbenim standardom. Vogrinc (2008) pravi, da je namensko vzorčenje načrtno izbiranje proučevanjih oseb pod določenimi pogoji zaradi točno določenega namena. Sama sem ustrezne ljudi spoznala preko študentskega dela in pedagoške prakse, ti pa so mi pomagali poiskati še druge.

46

Čeprav so vsi trije strokovni delavci vodstveni kader, uporabljam poimenovanje strokovni delavci, saj glede na njihovo izobrazbo sodijo v to kategorijo, pomočnica ravnatelja pa deli tudi izkušnje z delovnega mesta svetovalne delavke.

Ključne podatke o raziskovanih spremljevalcih predstavljam v Tabeli 1, medtem ko v nadaljevanju sledijo še podrobnejši opisi spremljevalcev in strokovnih delavcev.

Tabela 1: Predstavitev intervjuvanih spremljevalcev

Spremljevalka S1 je v času dela spremljevalke imela opravljen poklicni tečaj predšolske vzgoje, tekom dela pa je zaključila študij predšolske vzgoje in je sedaj diplomirana vzgojiteljica. Pred zaposlitvijo na delovnem mestu spremljevalke ni opravljala nobenega pedagoškega ali zdravstvenega dela. Na delovnem mestu spremljevalke v vrtcu je bila za nedoločen čas zaposlena 6 let, delovni čas pa je bil tekom let od 4 do 8 ur tedensko. Bila je spremljevalka dvema otrokoma z avtistično motnjo, vsakega je spremljala zadnja tri leta pred vstopom v šolo.

Spremljevalka S2 je po izobrazbi diplomirana psihologinja. Eno leto je delala kot asistentka za delo z otroki s posebnimi potrebami v vzgojno-izobraževalnih zavodih preko projekta MIZŠ, sedaj pa je spremljevalka otroku z avtistično motnjo na šoli s prilagojenim

Spremljevalec/

47

programom z nižjim izobrazbenim standardom. Na delovnem mestu spremljevalke je zaposlena za polni delovni čas, za določen čas. Med drugim je na tem delovnem mestu delala eno leto tudi v vrtcu ravno tako z otroki z avtističnimi motnjami, pa tudi z otroki z Downovim sindromom in čustveno-vedenjskimi motnjami.

Spremljevalka S3 je po izobrazbi univerzitetna diplomirana sociologinja in ima opravljeno dokvalifikacijo za vzgojiteljico. Pred zaposlitvijo na delovnem mestu spremljevalke je bila prostovoljka deklici s posebnimi potrebami, pomočnica vzgojiteljice v Montessori vrtcu in rednem vrtcu, dve leti pa je izvajala zasebno varstvo otrok. Za zaposlitev na delovnem mestu spremljevalke se je odločila, ker si je želela delati v vrtcu, strokovnega izpita vzgoje in izobraževanja pa ni imela. Na tem delovnem mestu je bila zaposlena eno šolsko leto po pogodbi za določen čas, za polni delovni čas. Bila je spremljevalka v vrtcu otroku s sumom na avtizem, staremu dve leti in pol.

Spremljevalka S4 je po izobrazbi diplomirana slovenistka in se izpopolnjuje na pedagoško-andragoškem izobraževanju. Pred zaposlitvijo na delovnem mestu spremljevalke pa je opravljala delo prodajalke. Na tem mestu se je zaposlila zaradi želje po delu v šolstvu in spoznavanju šolskega sistema. Zaposlena je za določen čas in ima 36-urni delovnik. Je spremljevalka 9-letni učenki s sladkorno boleznijo na šoli s prilagojenim programom.

Spremljevalka S5 je gimnazijska maturantka na gimnaziji za sodobni ples in zaključuje dodiplomski študij socialne gerontologije. Predhodno je že opravljala dela z otroki s posebnimi potrebami. Na delovnem mestu spremljevalke na šoli s prilagojenim programom, kjer je zaposlena za določen čas in za 6-urni delavnik, dela že tretje leto. Za to zaposlitev se je odločila zaradi priložnosti in želje po delu z ljudmi. Dela z 19-letnim dekletom z redkim sindromom.

Spremljevalec S6 je po izobrazbi zdravstveni tehnik, zaključuje pa tudi dodiplomski študij fotografije. Njegove predhodne zaposlitve so bile delo v tovarni, delo v kulturnem centru in delo v trgovini. Opravljal je 14 dni prakse na internem oddelku bolnišnice. Kot spremljevalec se je zaposlil, ker mu je všeč delo z ljudmi, predvsem z otroki, in se mu je ponudila ta priložnost. Zaposlen je za nedoločen čas in polni delovni čas. Na mestu spremljevalca v redni osnovni šoli je zaposlen od 1. septembra 2019 in od takrat dela s fantom s čustveno-vedenjskimi motnjami, ki je trenutno v 3. razredu.

Ravnatelj šole s prilagojenim programom (v besedilu RŠPP) je na tem delovnem mestu že 7 let, predhodno pa je bil na isti šoli 11 let učitelj tehnike, tehnologije in računalništva.

Na trenutnem delovnem mestu je zaposlil že okrog 10 spremljevalcev.

Pomočnica ravnateljice na šoli s prilagojenim programom (v besedilu PR) je na tem delovnem mestu zaposlena od začetka letošnjega šolskega leta. Predhodno je bila 10 let svetovalna delavka v vrtcu, še prej pa je poučevala na šoli s prilagojenim programom, kjer je zaposlena sedaj. S spremljevalci ima izkušnje kot svetovalna delavka in vodja strokovne skupine, kjer so bili tudi spremljevalci. Na trenutnem delovnem mestu je koordinatorica spremljevalk in ima željo vzpostaviti aktiv za spremljevalke in varuhinje, kjer bi imele neke vrste intervizije.

48

Ravnateljica redne osnovne šole (v besedilu RROŠ) je na tem delovnem mestu zaposlena tri leta, je pa predhodno že bila ravnateljica tudi na drugih šolah. Po izobrazbi je učiteljica razrednega pouka, profesorica defektologije in ima opravljeno specializacijo iz managementa v Manchestru. Bila je učiteljica v rednih oddelkih osnovne šole, šole s prilagojenim programom, oddelku nižjega izobrazbenega standarda, kot mobilna učiteljica dodatne strokovne pomoči, pomočnica ravnatelja na redni osnovni šoli ter kot v. d.

ravnatelja na šoli s prilagojenim programom. Sodelovala je pri vzpostavitvi delovanja prve bivalne skupnosti v goriški regiji in vzpostavitvi mobilne specialno pedagoške obravnave otrok s posebnimi potrebami. Tekom let je s spremljevalci sodelovala v vlogi učiteljice in kot njihova zaposlovalka.

In document KAZALO VSEBINE (Strani 61-64)