• Rezultati Niso Bili Najdeni

Zaslonska slika dodajanja avdioposnetka v videopredstavitev

36

5 RAZPRAVA

V diplomskem delu smo predstavili izdelavo zobnih lusk v sprednjem delu zobnega loka na zobeh 13,12,11,21,22 in 23 iz blokov litijeve disilikatne steklokeramike s tehnologijo CAD/CAM. Najprej smo rezkali provizorične luske iz PMMA in preverili morebitne napake ter šele nato izdelali končni izdelek iz steklokeramike. Vsako keramično lusko smo digitalno modelirali, rezkali in na koncu glazirali. O vseh korakih izdelave keramičnih lusk smo pripravili še videopredstavitev. Postopek smo posneli s fotoaparatom, pri čemer smo zajeli vsak posamezen korak izdelave. Posnetke smo razvrstili in jih v videopredstavitev uredili v programu za videomontažo. Dodali smo zvočno datoteko z govorno razlago postopka. Pri postopkih izdelave smo sledili navodilom proizvajalcev materialov, rezkalne enote in druge tehnološke opreme. Upoštevali smo vsa pravila varstva pri delu. Pri izvedbi nam je pomagala zbrana literatura, po kateri smo se ravnali in smo jo pred samo izvedbo skrbno prebrali.

Na voljo je veliko znanstvenih člankov, strokovnih knjig in druge literature o zobnih luskah. Pri izvedbi in informacijah o izdelavi zobnih lusk, materialih in tehnologiji so si avtorji del dokaj enotni ter navajajo raziskave in ugotovitve s podobnimi izidi.

Različni avtorji (Barizone et al., 2014; Pini et al., 2012; Schmitter, Seydler, 2012) navajajo, da se luske, narejene s tehnologijo CAD/CAM, najpogosteje uporabljajo za dosego bolj estetskega videza zob. Z njimi korigiramo diskoloracijo zob, diastemo in druge napake v vizualni obliki. Keramika je material, s katerim lahko izdelamo najboljši približek naravni sklenini zoba z dobrimi mehanskimi in estetskimi lastnostmi. Je material prve izbire za dosego estetskih rezultatov v sprednjem delu zobnega loka. Steklokeramika omogoča veliko translucentnost in individualizacijo posameznega zoba. Avtorji navajajo, da je zaradi napredka pri tehnologiji CAD/CAM, rezkalnih enotah in intraoralnih optičnih bralnikih mogoče luske v zobnih laboratorijih s to tehnologijo izdelati hitreje, ceneje in natančneje. S tehnologijo CAD/CAM je mogoče izdelati tanke luske, debele tudi do 0,3 mm.

Pri izdelavi lusk s tehnologijo CAD/CAM je izvedba od digitalnega odtisa do končnega izdelka potekala hitro in brez napak. Med procesom modelacije lusk in do rezkanja nas je programska oprema sproti opozarjala in nam pomagala do končnega izdelka na podlagi danih informacij. V programu lahko v knjižnici nasmehov izberemo že vnaprej določeno

37

obliko zoba, pri modelaciji pa lahko izredno natančno sproti preverjamo debelino, dolžino in širino lusk v vseh smereh, poleg tega si pri modeliranju lahko pomagamo z ravnili, kar dopušča zelo malo možnosti za napake. Tehnologija CAD/CAM omogoča izdelavo tankih lusk, ki jih sicer ne bi mogli izdelati. V najožjih predelih so luske, ki smo jih izdelali, debele tudi le 0,3 mm. Tudi med rezkanjem program ne pušča možnosti napak in za najmanjši detajl izračuna, ali ga rezkala lahko rezkajo. Zaradi tega je izdelek izredno kakovosten in zagotavlja vse estetske lastnosti in karakteristike, ki jih želimo prikazati, na modelu pa se luska popolnoma prilega preparirani površini. Material je v blokih različnih barv, kar omogoča izbiro določene barve zoba in translucentnosti. Luske lahko še ročno pobarvamo in jim dodajamo karakteristike, kar omogoča individualizacijo lusk in daje vsaki luski posebej karakteristike, da lahko izpolnjuje vse estetske pogoje.

Pini in sodelavci (2012) v raziskavi navajajo, da je klinična uspešnost zobnih lusk v raziskavi po 12 letih zelo visoka, tudi do 94 odstotkov. Na uspešnost vplivajo različni dejavniki, kot so obrobna zapora, predispozicije, npr. nepravilna okluzija. Steklokeramika se je izkazala za zelo uspešen material za izdelavo lusk s tehnologijo CAD/CAM.

Klinične uspešnosti preživetja lusk žal ne moremo preveriti. Glede na informacije, ki jih avtorji navajajo, pa smo pazili na dobro obrobno zaporo in pravilno izdelali luske po najnovejših standardih, ki zagotavljajo dolgo dobo preživetja lusk.

Steklokeramični blok smo rezkali in glazirali, kar omogoča zelo hitro izdelavo lusk s tehnologijo CAD/CAM v primerjavi z drugimi vrstami keramike, ki jih moramo še sintrati.

Ker je steklokeramika kot material že dodelana, smo jo samo rezkali. Tako ne pride do krčenja materiala, kar zagotavlja dobro obrobno zaporo in naleganje na kontrolni model.

Omar in sodelavci (2010) navajajo, da na debelino luske vpliva že sama preparacija. Zob naj se preparira samo v predelu sklenine. Minimalna preparacija, ki jo dobimo iz ordinacije, naj bi bila 0,5 mm, kar omogoča minimalno debelino luske.

Ivoclar Vivadent, Inc. (2017) navaja, da je preparacija zoba za najmanjšo mogočo debelino nanosa materiala IPS Empress CAD za 0,6 mm obrušen cervikalni predel, za 0,7 mm obrušen incizalni predel in za 0,7 mm pobrušen labialni predel zoba. Drugi avtorji (Valenzuela et al., 2020; Sasse et al., 2015) ugotavljajo, da je najboljša debelina luske glede na odpornost proti lomu od 0,3 do 0,7 mm.

38

V našem primeru smo izdelali luske na zobeh 13–23. Preparacija nam je zagotovila, da smo oblikovali luske v najtanjših predelih 0,3 mm in najdebelejših mestih 0,7 mm.

Debelino lusk smo pred rezkanjem preverili. Držali smo se debeline, ki jo navaja proizvajalec in jo narekujejo strokovni znanstveni viri. Luske, ki smo jih naredili, so bile zelo krhke in tanke. Luske so se natančno prilegale modelu in obrobna zapora, ki predstavlja največji dejavnik za uspeh, je bila na vseh mestih videti zadovoljivo. Ker diplomsko delo ne temelji na preverjanju tesnjenja obrobne zapore, ne moramo zagotovo trditi, da je zadovoljiva, dokler ni cementirana v pacientovih ustih.

Bregar in sodelavci (2010) navajajo, da se v izobraževalnih ustanovah v učnih načrtih pojavljajo nove oblike poučevanja, ki zajemajo novodobne tehnologije. Med njimi so videopredstavitve, računalniški programi, razna gradiva, ki se razvijajo skupaj s tehnologijo. Z videopredstavitvijo, ki zajema podatke, lahko kakovostno in primerno prikažemo informacije, ki izboljšajo razumevanje zapletenih in neznanih pojmov ter pojavov.

Menimo, da bi z videopredstavitvijo izdelave restavracije zelo veliko pripomogli k lažjemu razumevanju in učenju študentov laboratorijske zobne protetike. Veliko učečih prihaja iz srednješolskih programov, v katerih se z delom laboratorijskega zobnega protetika niso seznanili. Menimo, da bi začetni prikaz celotnega postopka izdelave veliko pripomogel k lažji izvedbi restavracije na laboratorijskih vajah. Med študijem se študentje srečajo z veliko novimi in zapletenimi izrazi, ki si jih je težko predstavljati. Če bi bilo učenje vizualno podprto z videopredstavitvijo, bi učeči lahko besede hitreje povezali s sliko.

Pri izbiri posnetkov smo iz večurnih posnetkov izbrali samo tiste bistvene trenutke, ki najbolje prikažejo določen korak in zajamejo ključne trenutke izdelave.

Pri montaži videa smo prikazali informacije, bistvene za prikaz izdelave. V videu nismo prikazali specifičnih podrobnosti, saj ima lahko vsak zobni laboratorij drugačno opremo in programe.

Video smo zasnovali tako, da ne presega 15 minut. Video tako ni primeren za učenje celotnega postopka, ampak samo za začetno predstavitev, da študentje v uvodu izvedo, v kaj se podajajo. Menimo, da video predstavlja odličen dodatek k učnemu postopku, ne more pa zamenjati dela in razlage profesorja na učnih vajah in urah.

39

Guo in sodelavci (2014) navajajo, da je pomembno, kakšna je videoprestavitev vizualno in kako je v predstavitvi uporabljen zvok. Specialni učinki naredijo video zanimivejši, pri govorjenju pa je treba govoriti samozavestno in razločno.

Posnetke smo posneli z enim fotoaparatom in stojalom. Pri snemanju smo stojalo in fotoaparat prilagajali sproti. Kadar smo želeli posneti obdelovanje od blizu, smo fotoaparat postavili temu primerno. Videopredstavitev bi lahko izboljšali z novejšo programsko opremo ter novejšim in zmogljivejšim računalnikom. Snemanje bi si lahko olajšali z več snemalci.

40

6 ZAKLJUČEK

Po izdelavi restavracije – od digitalnega odtisa do končnega izdelka – smo skozi posamezne postopke spoznavali tehnologijo CAD/CAM, programsko opremo in se naučili novih, najsodobnejših tehnik izdelave restavracij. Skozi proces smo spoznali, da je delo laboratorijskega zobnega protetika s tehnologijo hitrejše, kakovostnejše in natančnejše. Pri izdelavi lusk s tehnologijo CAD/CAM se uporabljajo bloki iz keramičnega materiala, ki jih rezkalna naprava rezka do želene oblike. To omogoča izdelavo izredno tankih zobnih lusk, tudi do debeline le 0,3 mm.

Tako kot tehnologije se razvijajo tudi materiali. Med materiali, ki trenutno prevladujejo, je keramika. Med različnimi vrstami keramike prevladuje steklokeramika, ki izpolnjuje estetske, biološke in mehanske pogoje. Omogoča veliko translucentnost in je zaradi tega ustrezna za izdelavo lusk, saj jih lahko popolnoma prilagodimo videzu naravnih zob.

Literatura o izdelavi zobnih lusk je obsežna in pregledna ter omogoča pregled postopkov od digitalnega odtisa do izdelave in tehničnih lastnosti zobnih lusk.

Pri izdelavi videopredstavitve smo informacije predstavili čim preprosteje in učinkoviteje.

V videopredstavitev smo vključili samo bistvene podatke in informacije, ki so prav tako preverljivi in podprti z literaturo. Videopredstavitev je lahko učinkovito sredstvo pri učenju in poučevanju. Učitelji lahko videopredstavitev učinkovito vključujejo v poučevanje in s tem snov približajo učečim, saj skozi gibe, govor in sliko informacije lažje in hitreje predstavimo. Videopredstavitev je učinkovit način poučevanja, ki pri učečih spodbuja pozornost. Video pa ne more nadomestiti poučevanja in stika v živo.

Zaradi dostopnosti tehnologije smo videopredstavitev naredili z zmogljivim računalnikom in dobrim programom za videomontažo. V videu mora biti govor jasen, jedrnat in dovolj glasen. Za učinkovito izdelavo videopredstavitve potrebujemo snemalno opremo ter osnovno razumevanje fotoaparata in programa za videomontažo.

Pri izdelavi videa smo bili pozorni na dolžino videopredstavitve in pri tem pazili, da v videu opisujemo ter podajamo samo preverljive in pomembne informacije, saj nismo želeli zaiti z glavne teme in videa prenatrpati z nepotrebnimi informacijami.

41

7 LITERATURA IN DOKUMENTACIJSKI VIRI

Anusavice K J, Shen C, Rawls HR (2013). Phillips' science of dental materials, 12th ed.

Misssouri: Saunders, an imprint of Elsevier Science inc., 418–22.

Arguel A, Jamet E (2009). Using video and static pictures to improve learning of procedural contents. Computer Human Behavior, 25(2): 354–9.

doi:10.1016/j.chb.2008.12.014

Ashwini BL, Kumari N, Hiremath V, Rajeshwari K, Manjunath S (2015). Minimal

Preparation Porcelain Veneer: A Better Option for Restoration of Esthetics. Int J Dent Med Res;1(6):106–08. Dostopno na:

http://www.ijohmr.com/upload/Minimal%20Preparation%20Porcelain%20Veneer.pdf<18.

11. 2020>

Barizon KT, Bergeron C, Vargas MA, Qian F, Cobb DS, Gratton DG, Geraldeli S.

Ceramic materials for porcelain veneers: part II. Effect of material, shade, and thickness on translucency. The Journal of Prosthetic Dentistry,112(4): 864–70.

doi:10.1016/j.prosdent.2014.05.016

Bates AW (2015). Teaching in a digital age: guidelines for designing teaching andlearning.

Vancover: Dergi Park Akademik, 217, 220, 240–45. Dostopno na:

https://www.researchgate.net/publication/301889946_Teaching_in_a_Digital_Age< 11. 2.

2021>

Bregar L, Zagmajster M, Radovan M (2010). Osnove e-izobraževanja. Ljubljana : Andragoški center Slovenije, 1, 10, 22, 115. Dostopno na:

https://arhiv.acs.si/publikacije/Osnove_e-izobrazevanja.pdf< 11.2. 2021>

Davidowitz G, Kotick PG (2011). The use of CAD/CAM in dentistry. . Dental Clinics of North America, 55(3): 559–70. doi:10.1016/j.cden.2011.02.011

Deakin Learning Futures Teaching Development Team (2014). Using audio and video for educational purposes. Deakin Wordly University Australia. Dostopno na:

42

http://www.deakin.edu.au/__data/assets/pdf_file/0003/179013/Modules_1-

4_Using_audio_and_video_for_educational_purposes-2014-02-28.pdf<23. 9. 2020>

Fradeani M, Redemagni M, Corrado M (2005). Porcelain laminate veneers: 6- to 12-year clinical evaluation--a retrospective study. The International journal of periodontics &

restorative dentistry, 25(1):9–17. Dostopno na:

http://www.unitau.br/files/arquivos/category_1/doutorado___ARTIGO_DENTSTICA_2_1 386780728.pdf<15.11. 2020>

Friedman MJ (2015).Disturbing Transition of the Bonded Porcelain Veneer

Restoration, Oral Health. Dostopno na: https://www.oralhealthgroup.com/features/a-disturbing-transition-of-the-bonded-porcelain-veneer-restoration/<27. 10. 2020>

Furuse, A., da Cunha, L., Reis, R., Santana, L., Romanini, J., & Carvalho, R.

(2013). Ceramic veneers with minimum preparation. European Journal of Dentistry, 7(4), 492. doi:10.4103/1305–7456.120645

Guldag MU, Sentut F, Buyukkaplan US (2008). Investigation of Vertical Distance between Incisive Papilla and Incisal Edge of Maxillary Central Incisors. Eur J Dent. 2008 Jul;2(3):

161–6. doi:10.1111/j.1532-849X.2010.00643.x

Guo JP, Rubin R, Kim J (2014). How video production affects student engagement: an empirical study of MOOC videos. L@S '14 Proceedings of the first ACM conference on Learning. doi:10.1145/2556325.2566239

Ivoclar vivadent (2006). IPS Empress CAD; Monolithic solutions Labside. Dostopno na:

https://www.ivoclarvivadent.si/sl/productcategories/ips-empress-cadfile:///C:/Users/ADMIN/Downloads/IPS+Empress+CAD+Monolithic+Solutions+Chair side.pdf<12. 10. 2020>

Ivoclar vivadent (2009). Scientific Documentation IPS e.max CAD:Scientific

Documentation. Dostopno na: http://www.rcalab.com/wp-content/uploads/2018/08/e.Max-Lithium-Disilicate-Scientific.pdf<6. 10. 2020>

43

Ivoclar vivadent (2017). IPS Empress CAD; Monolithic solutions Labside. Dostopno na:

https://www.ivoclarvivadent.si/sl/productcategories/ips-empress-cadfile:///C:/Users/ADMIN/Downloads/IPS+Empress+CAD+Monolithic+Solutions+Labsi de.pdf<20. 10. 2020>

Jago M (2014). Adobe Premiere Pro CC Classroom in a Book (2014 Release). California:

Adobe Systems Incorporated, 2–12.

Kelly JR (2004). Dental ceramics: current thinking and trends. Dental Clinical Research Center,University of Connecticut Health Center, 48(2):viii, 513–30.

doi:10.1016/j.cden.2004.01.003

Kessler, A., Hickel, R., & Reymus, M. (2019). 3D Printing in Dentistry – State of the Art.

Operative Dentistry, 45 (1): 30–40. doi:10.2341/18-229-L

Ljubojević M, Vasković V, Stanković S, Vasković J (2014). Using supplementary video in multimedia instruction as a teaching tool to increase efficiency of learning and quality of experience. The International Review of Research in Open and Distributed

Learning, 15(3). doi:10.19173/irrodl.v15i3.1825

Mangano F, Gandolfi ., Luongo G, Logozzo S (2017). Intraoral scanners in dentistry: a review of the current literature. BMC Oral Health 17, 149. doi:10.1186/s12903-017-0442-x Mazurkiewicz P, Oblizajek M, Rzeszowska J, Sobolewska E, Ey-Chmielewska, H,

Szymańska-Kozula R. (2019). Determining the occlusal plane: a literature review.

CRANIO®. The Journal of Craniomandibular & Sleep Practice, 1–7.

doi:10.1080/08869634.2019.1703093

Omar H, Atta O, El-Mowafy O, Khan SA(2010). Effect of CAD–CAM porcelain veneers thickness on their cemented color. Journal of Dentistry, 38.

doi:10.1016/j.jdent.2010.05.006

Peumans M, Van Meerbeek B, Lambrechts P, Vanherle G. Porcelain veneers: a review of the literature. Journal of Dentistry, 28(3):163–77. doi:10.1016/S0300-5712(99)00066-4

44

Pini NP, Aguiar FH, Lima DA, Lovadino JR, Terada RS, Pascotto RC (2012). Advances in dental veneers: materials, applications, and techniques. Clinical, cosmetic and

investigational dentistry, 4, 9–16. doi:10.2147/CCIDE.S7837

Quran FAMA, Hazza’a A, Nahass NA (2010). The Position of the Occlusal Plane in Natural and Artificial Dentitions as Related to Other Craniofacial Planes. Journal of Prosthodontics, 19(8), 601–05. doi:10.1111/j.1532-849X.2010.00643.x

Rouse JS (1997). Full veneer versus traditional veneer preparation: A discussion of interproximal extension. The Journal of Prosthetic Dentistry, 78(6), 545–49.

doi:10.1016/S0022-3913(97)70003-9

Sasse M, Krummel A, Klosa K, Kern M (2015). Influence of restoration thickness and dental bonding surface on the fracture resistance of full-coverage occlusal veneers madefrom lithium disilicate ceramic. Dental Materials, 31(8), 907–15.

doi:10.1016/j.dental.2015.04.017

Schmitter M, Seydler BB (2012). Minimally invasive lithium disilicate ceramic veneers fabricated using chairside CAD/CAM: A clinical report. The Journal of Prosthetic Dentistry, 107(2), 71–74. doi:10.1016/S0022-3913(12)00012-1

Spitznagel FA, Boldt J, Gierthmuehlen PC (2018). CAD/CAM Ceramic Restorative Materials for Natural Teeth. Journal of Dental Research, 97(10):1082–91.

doi:10.1177/0022034518779759

Underdahl K (2005). Adobe Premiere Elements for dummies. Indianapolis, Indiana: Wiley Publishing, Inc., 7–9.

Valenzuela, EBS, Andrade JP, Cunha,PFJS, Bittencourt HR, Spohr AM (2020). Fracture load of CAD / CAM ultrathin occlusal veneers luted to enamel or dentin. Journal of Esthetic and Restorative Dentistry. doi:10.1111/jerd.12658

Varghese G, Moral M, Castro-García M, et al. (2018). Fabrication and characterisation of ceramics via low-cost DLP 3D printing. Boletín de La Sociedad Española de Cerámica y Vidrio, 57(1), 9–18. doi:10.1016/j.bsecv.2017.09.004<13

45

Zahn C, Hesse F, Finke M, Pea RD, Mills M, Rosen J (2005). Advanced videotechnologies to support collaborative learning in school education and beyond. International CSCL-05 Conference, 2005, Taipei, Taiwan. Dostopno na: https://telearn.archives-ouvertes.fr/hal-00190624/document<6. 11. 2020>

Zandinejad A, Lin WS, Atarodi M, Abdel-Azim T, Metz MJ, Morton D. Digital workflow for virtually designing and milling ceramic lithium disilicate veneers: a clinical report.

Operative Dentistry, 40(3), 241–46. doi:10.2341/13-291-S

Zarone F, Ferrari M, Mangano FG, Leone R, Sorrentino R (2016). Digitally Oriented Materials: Focus on Lithium Disilicate Ceramics. International Journal of Dentistry, 1–10.

doi:10.1155/2016/9840594

8 PRILOGE

8.1 Videopredstavitev izdelave zobnih lusk IPS Empress CAD s tehnologijo CAD/CAM na nosilcu DVD

8.2 Zobne luske IPS Empress CAD na tridimenzionalno tiskanih

modelih