• Rezultati Niso Bili Najdeni

64()-4()4+-1+8-61164/1

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "64()-4()4+-1+8-61164/1"

Copied!
22
0
0

Celotno besedilo

(1)

izvirni znanstveni ~lanek UDK 339:635.912(450.361) prejeto: 2001-10-23

TR@A[KE RO@NARCE IN CVETLI^NI TRGI

Kristina KOVA^I^

De`elni zavod za pedago{ko raziskovanje v Furlaniji - Julijski krajini, IT-34127 Trst, Ulica C. Cantù 10

IZVLE^EK

Prispevek osvetljuje dejavnost tr`a{kih okoli~ank, ki so se v preteklem stoletju pre`ivljale s prodajo samoraslega in gojenega cvetja. Temelji na ustnih pri~evanjih, ker je o tem malo zapisanega in {e manj raziskanega. V njem so orisane razli~ne oblike prodaje cvetja in kraji, kjer se je razvilo cvetli~arstvo. Zbrana so imena `ensk oziroma dru`in, ki so se iz roda v rod ukvarjale z gojenjem in prodajo na trgu, nadrobno so navedene `e pozabljene vrste cvetja in cvetli~ni aran`maji, ki razkrivajo tedanji okus. Iz pripovedovanj se izrisuje `ivljenje okoli{kih kmetic, nabiralk in prodajalk cvetja ali ro`narc na dveh osrednjih cvetli~nih trgih: Rusi most in pokrita tr`nica v Trstu.

Klju~ne besede: Trst, zaledje, Slovenci, 20. stoletje, nabiralni{tvo, cvetli~arstvo, cvetli~ni trgi, prodajalke cvetja

THE TRIESTE FLOWER GIRLS AND FLOWER MARKETS

ABSTRACT

The contribution elucidates the activity of the women of the Trieste suburbia who in the last century made their living by selling wild and grown flowers. The work is based on people's personal accounts, since very little has been written about it and even less researched. The author describes the various forms of sale and places in which floriculture was developed, lists the names of women and families traditionally involved in growing and sale of flowers, and gives a detailed description of the already forgotten kinds of flowers and their arrangements that reveal the taste of people of that time. The different people's account delineate the life of the flower girls living in the town's suburbia and selling flowers at the two Trieste central flower markets: Ponte Rosso and the Indoor Market.

Key words: Trieste, hinterland, Slovenes, 20th century, flower gathering, floriculture, flower markets, flower girls

(2)

UVOD

Slovensko zaledje Trsta je s kmetijskimi pridelki in uslugami oskrbovalo mesto, njegovi trgi pa so okoli-

~anom omogo~ili, da so se z zaslu`kom pre`ivljali ali si kupili vsaj najnujnej{e. Prvi katastrski zapisi iz l. 1830 navajajo, da so prebivalci iz okolice prodajali v mesto zelenjavo, sadje in vino, iz kra{kih vasi so prihajali v Trst mleko, volna, sir, jagnjetina in perutnina (AST.OEC, §3,

§4). Za ve~ino kme~kih dru`in je bil to najve~krat edini vir zaslu`ka, zato so si kmetje prizadevali, da bi {li pridelki naprodaj v Trst.

Za dru`insko blagajno so v drugi polovici 19. stoletja prispevale zlasti `enske s prodajo in raznimi z uslugami;

jako pridne in délavne ter`a{ke okoli~anke se na vse kriplje trudijo, ali timve~ morijo, da si kaj pridobijo posébno s prodajo mléka, kake vertnine in cvetlic, in tudi sicer bolj blizo mesta s perilom (Godina Verdelski, 1870, 105).

Sl. 1: Eugen Bosa, Tr`a{ke no{e – Ro`narca, litografija, l. 1835, Arhiv CMSA, 23018, XII/2783.

Foto 1: Eugen Bosa, Costumi triestini – Venditrice di fiori, litografia, anno 1835, Archivio C.M.S.A. 23018, XII/2783.

Sl. 2: Prodajalka cvetja, l. 1870. (Godina Verdelski, 1870).

Foto 2: Venditrice di fiori, anno 1870 (Godina Ver- delski, 1870).

V obmestnih krajih (Sv. Ana, Rocol, Sv. Ivan, [kor- klja, Barkovlje, Greta) se je ob dobro razvitem vrtnarstvu kmetov - spolovinarjev (mandrjerjev) razvijalo tudi do- ma~e cvetli~arstvo. Zaradi vode, ugodne lege in pod- nebja so vrtnarji in cvetli~arji zalagali tr`nice ~ez skoraj vse leto.

Po drugi svetovni vojni se je gojenje cvetja razvilo tudi na Krasu, {e zlasti na Kontovelu in Proseku, kjer sta za~ela upadati `ivinoreja in prodaja mleka. V 70. letih 20. stoletja, ko je vedno ve~ doma~inov opu{~alo kmetovanje, se je cvetli~arstvo razvilo v {e bolj od- daljenih kra{kih vaseh, kot sta Sale` in Koludrovca.

@enskam, ki so prodajale cvetje, so pravili ruo`narce;

ponavadi so tudi same, ob pomo~i dru`ine, gojile cvetice. Imele so posebno dovoljenje (li~enco) za pro- dajo po mestnih ulicah oziroma na stalnem prostoru na tr`nici. Do 80. let 20. stoletja je bilo dovoljenje izredno cenjeno, ker je bilo njihovo {tevilo omejeno in se je izklju~no dedovalo, zato se je ta poklic prena{al iz roda v rod.

Nekatere kmetice so se usmerile v gojenje in nepo- sredno prodajo rastlin in sadik, zato so jim pravili pian- tarce. Posamezne dru`ine so se `e v za~etku 20. stoletja intenzivneje ukvarjale s cvetli~arstvom in v naslednjih desetletjih premogle rastlinjake (Podlonjer, Greta in Pro-

(3)

sek) in celo napravo za izdelovanje lon~enih posod (Ro- col).

Ve~ je bilo kmetic, predvsem s Proseka in Kontovela, ki so samo v dolo~enem obdobju prodajale okra{ene olj~ne vejice in di{e~e sivkine butarice. Revnej{e `enske in otroci iz okolice in v krajih, kjer ni bilo naravnih danosti za gojenje, so nabirali planinsko ali gozdno cvetje, okrasno zelenje, zeli{~a in u`itne rastline.

Ob vseh opravilih na kmetiji in v hi{i so `enske vedno na{le ~as za gojenje in prodajo cvetja. Z do- ma~im cvetjem, zelenjavo in di{avnicami so v mestu zalagale `ivilske in cvetli~ne trge ali {e redke cvetli~arne in trgovine z `ivili. V~asih so kmetice prina{ale cvetje tudi mestnim gospem, katerim so prale, prodajale mleko ali slu`ile kot hi{ne pomo~nice. Z zaslu`kom so nakupile le najnujnej{e, kak pribolj{ek, kot so bile {ke- denjske `emlje (bigce) in prezrela in poceni jabolka za otroke, in le v~asih kak kos blaga.

V nekaterih primerih je gojenje cvetja po drugi svetovni vojni preraslo v solidno gospodarsko panogo, pri ~emer sta sodelovanje vseh dru`inskih ~lanov in predvsem neposredna prodaja na trgu omogo~ila {tevil- nim ro`narcam, da so dosegle ve~jo blaginjo. V zadnji

~etrtini 20. stoletja so odprle svoje cvetli~arne.

NABIRALNI[TVO

Rastlinstvo tr`a{kega in {ir{ega zaledja je bilo skozi vse leto bogato in raznoliko, zato so se nekatere `enske pre`ivljale z nabirajem in prodajo samoraslih rastlin, od u`itnih in zdravilnih zeli{~ do okrasnega cvetja in ze- lenja. Takim `enskam so na Proseku in Kontovelu pravili vendurigle (tr`. ben. venderigola, lat. venditricula, prodajalka, branjevka).

Nekatere di{avnice, kot npr. majaron, peter{ilj, lovor (lumbar), ro`marin in zelena ({elin), so tudi same gojile doma. Nabirale so zvon~ke (zgun~ke), trobentice (tro- bientce), {marnice (marijedevi~ke), ciklame (~iklame), ivanj{~ice (bedevanke, pokovice, margerite), mah in sa- morasle di{avnice (di{ave), kot je `ajbelj, ter zdravilna zeli{~a (trave), kot so melisa, {etraj (lisi~ka) in sivka ({pagieta).

Za bo`i~ in tudi po naro~ilu (za ukaz) je v letih 1960- 1980 nabirala mah Kontovelka Giovanna Regent, p.d.

Nina od Bjrse. O~i{~enega, posu{enega in lepo zlo-

`enega so ga v culi prina{ale tudi `enske iz Treb~ in okoli{kih kra{kih vasi. Mah so ro`narce uporabljale za blazinjenje podlag cvetli~nih aran`majev, stranke pa so ga kupovale v predbo`I~nem ~asu za pripravo jaslic.

Kontovelke in Prose~anke so di{avnice prodajale strankam po domovih, na Goldonijevem trgu, kjer je bil do leta 1936 `ivilski in cvetli~ni trg, in tudi na ladjah (Radovi~, 2000, 162).

Na obmo~ju Kontovela so otroci in starej{i nabirali ostrolistne belu{e ({parengo, br{~ike, bot. Asparagus acutifoliusL.)inu`itnevr{i~kenavadnegablju{~a(br{an-

Sl. 3: Trg pri Rusem mostu - prodajalka mahu, l. 1945 (Foto: M. Magajna, Arhiv OZE).

Foto 3: Piazza del Ponterosso - una venditrice di muschio, anno 1946 (Foto: M. Magajna, Archivio OZE).

dole, bot. Tamus communis L.), ki so rasli na prisojnem Bregu pod naseljem. Med trtami je rasel tudi hren, ki so ga Prose~ani in Kontovelci od marca dalje, vse dokler ni {el v cvet, izkopavali. @enske so hrenove korene okrta-

~ile in jih prodajale, zvezane po dva ali tri skupaj. Za- nimiv je podatek, da je v 60. letih dijakinja s Kontovela poravnala {olnino in druge stro{ke z nabiranjem belu- {evih in blju{~evih poganjkov ter z izdelovanjem siv- kinih butaric (btkov). Kdor ni sam mogel v mesto, je {opke belu{ev in drugo oddajal stalnim nabiralkam (venduriglam), ki so blago izpla~ale ob povratku.

V Podlonjerju so otroci hodili na padri{ko gmajno po gorske narcise (bedeníce, bot. Narcissus radiiflorus) in nabirali ciklame ali regrat (radi~ela), ki so ga spomladi prodajali trgovinam pri Sv. Ivanu.

Nina iz Podlonjerja je s prodajo samoraslega cvetja pomagala star{em (mati je bila perica, o~e pa je preva`al tovore z volovsko vprego), ko sta bila v zimskem ~asu brez zaposlitve. V 30. letih 20. stoletja, ko je bila stara petnajst let, je kot ve~ina Tr`a~anov kupovala koruzno moko in druga `ivila pri gori{kih in furlanskih kmetih. S

(4)

starej{o znanko Pino p.d. [krlovko, je v Standre`u in v Sovodnjah odkrila jaso samih zvon~kov; iz njih je naredila {opke in jih ob povratku na vlaku ponujala potnikom. Ponavadi je prodala vseh 30 {opkov po 20 stotinov lire (~ente`imov). S prodajo {opkov se je celo zasmilila premo`ni dru`ini, katera jo je na naslednjih

"izletih" gostila na domu.

Mestnim gospem so bili od vedno v{e~ {opki gozd- nega cvetja. Na Krasu so otroci hiteli drug pred drugim, da bi nabrali ~imve~ pomladanskih zvon~kov in troben- tic. Drobne {opke zvon~kov so okrasili s sr~astimi listi (pierje) ciklam ter jih povezali s sukancem (kuanc, cvi- ren). Maja meseca so trgali {marnice in narcise (jür- jevke), avgusta pa so pri{le na vrsto ciklame (~iklame).

Zaslu`ka ni bilo veliko, navadno le za an par kuciet.

Tudi v bolj oddaljenih kra{kih vaseh onstran meje so

`enske in trume otrok nabirali travni{ko in gozdno cvet- je; v Komnu, Pliskovici, Velikem Dolu in na Gorjanskem je vse do leta 1970 vsaka druga hi{a pripravljala {opke za na Pontero{ ali za prodajalke, ki so imele stojnice na tr`a{kih ulicah. Dogajalo se je tudi, da so jih ro`narce pri~akale na tramvajski postaji na Oberdankovem trgu, ko so izstopale s culami {opkov.

Stalen in donosnej{i je bil dohodek od prodaje mle- ka, masla, mesa, klobas, koko{i, jajc, pr{uta, graha, repe in drugega, kar so `enske s Krasa prodajale dru`inam, gostilnam in bolj stalnim odjemalcem. Do 50. let, ko {e ni bilo avtobusov, so `e ob {tirih zjutraj odhajale pe{ v Trst. ^e so imele kolo, so od doma odhajale ob {estih zjutraj in se vozile dobro uro do mejnega prehoda. Tam so cariniki pregledali, ~e imajo pri sebi kaj nedovolje- nega, kot npr. doma~e `ganje ali brinovec, in ~e so ime- le kaj mesa, so ga pretehtali. Pot so nadaljevale do Op-

~in, od koder so se v Trst peljale s tramvajem. Ve~krat so vzele s seboj tudi otroke, da so jim pomagali nositi in spotoma videli morje. V~asih so cule {opkov oddajale mo{kim, ki so z vozovi peljali na prodaj drva v Trst.

Nabiralke iz Velikega Dola pri Komnu so vstajale ob dveh pono~i in nesle na Rusi most zvon~ke, ciklame, {marnice ter posebno vrsto okrasnega komar~ka (douji kuarome~) in praprot, ki so ga nabirale na Postojnskem.

Tudi iz Brkinov so tja do 60. leta v Trst prodajali, vse kar so doma pridelali ali nabrali v naravi. S tega obmo~ja so do 55. leta poleg sadja vozili v Trst tudi oglje (karbun), ki so ga `gali v karbonícah, `enske pa mleko, maslo, meso, gobe, samoraslo cvetje, kot npr. gorske narcise, ivanj{~ice in {marnice.

Na cvetli~ni trg pri Rusem mostu je k prose{ki ro`- narci do visoke starosti prihajala Pepca iz Se`ane. Med drugo svetovno vojno je ovdovela in je kot samohranilka s prodajo {opkov cvetja pre`ivila tri otroke. Od prvih povojnih let do leta 1998 je prina{ala teloh, ma~ice, praprot, {opke zvon~kov, narcis ali me{ane {opke iz kra{kega cvetja, sestavljene iz navadnih glavincev (douje fiordalizo), tr`a{kih nagelj~kov (douje garofel~ek, bot.

Dianthus sylvestris) ali belih in rumenih ivanj{~ic. V 70.

letih so {tudenti iz Slovenije dobro zaslu`ili s prodajo bele omele v predbo`i~nem ~asu. Nabirali oziroma sekali so jo na [tajerskem in vozili v Trst.

Nekatere `enske so nabirale izklju~no zeleno rastlinje (zelienje), ki so ga ro`narce uporabljale kot rezano zelenilo za cvetli~ne {ope ali kot podlago za aran`maje. Kot dodatek cvetli~nim {opkom so bili cenjeni navadni ruj (rej, rejuna, bot. Cotinus coggygria), lasati belu{ (bafe, bot. Asparagus tenuifolius), mlad ostrolistni belu{ ({paranga, bot. Asparagus acutifolius), ki so rasli v naravi, ter lovor (lumbar), pu{pan in druge grmovnice, ki so uspevale na doma~em vrtu. ^ez leto so nabirale mah, ki so ga ro`narce uporabljale za pre- krivanje podlag iz slame. Zanimiv je podatek, da so se v 50. letih starej{i spominjali nabiralk iz Kri`a, ki so velike koli~ine ruja prodajale v Benetke, kjer naj bi bili iz njega pridobivali rde~e barvilo.

Zaslu`ek, ~etudi skromen, je bil za revne kmetice pomemben in dragocen, zato so z rastlinjem v culah hodile v Trst do visoke starosti in dokler so zmogle {e kaj nabrati. [e danes nekatere `enske iz tr`a{ke okolice in predvsem iz obmejnih krajev Slovenije prina{ajo ro`narcam doma~e in samoraslo cvetje. Nabiralke iz Slovenske Istre, Brkinov, s Krasa in iz ju`nih krajev biv{e Jugoslavije imajo svoja nezakonita prodajna mesta pri Sv. Jakobu na Istrski ulici, pred pokrito tr`nico, vzdol`

Carduccijeve ulice in na Goldonijevem trgu. Ro`narce in cvetli~arne redno zalagajo tudi posamezni mo{ki, ki z avtomobilom dova`ajo samoniklo cvetje iz obmorskih in notranjih krajev Slovenije.

PRODAJA

Medtem ko je pri gojenju pomagala vsa dru`ina, je bila prodaja cvetja izklju~no `enska domena. Najve~

doma~ega cvetja je po drugi svetovni vojni prihajalo iz Barkovelj, s Proseka in Kontovela. Med temi kmeticami je bilo tudi veliko starejših, ki so bile brez vsakršnega pokojninskega dohodka.

V stiku z mestom in kupci so kmetice morale postati podjetne, prera~unljive in zgovorne, ~e so hotele uspešno zaklju~iti kup~ijo. Nemalokrat pa so se morale za ceno pogajati ali na denar po~akati. Zgodilo se je tudi, da se niso mogle dogovoriti in so cvetje raje odnesle v doma~o cerkev in na pokopali{~e.

^e cvetja oziroma samoraslega cvetja in zelenja (merkancija) niso takoj prodale, so obhodile druge trge ali ga celo same prodajale (kantále, Prosek) na cesti.

Navadno so se postavile na bolj izpostavljena in pre- hodna mesta, in dokler niso vsega zakantále, niso {le domov, saj je pri marsikateri dru`ini edini denar prihajal prav od te prodaje.

Prodaja cvetja se je prena{ala iz roda v rod po `enski liniji. Dobr{en del `ensk je nadaljeval dru`insko tradicijo, tako da se danes z gojenjem ali prodajo cvetja ukvarja `e ~etrta generacija. V Trstu in okolici je nekaj

(5)

cvetli~arn, ki jih upravljajo tr`a{ke Slovenke, potomke nekdanjih prodajalk cvetja. Arhivske raziskave bi najbr`

pokazale, da sega dru`inska tradicija {e veliko dlje v preteklost.

Zaradi uvedbe davkov in dav~nih dokazil je v 70.

letih 20. stoletja prodaja cvetja mo~no upadla. Ro`- narce, kmetice in prodajalci na debelo so bili podvr`eni {tevilnim kontrolam, ki so jim lahko sledile izredno visoke globe. Prosta prodaja in dostava cvetja je postala nezakonita, zato so morale biti ro`narce izredno pre- vidne in so le skrivaj odkupovale cvetje.

PREGLED GOJENJA CVETJA PO VASEH Kontovel

Na Kontovelu so cvetje gojili na vrtovih blizu naselja in na terasah (Mokolani, Fernedi, [kedjanc), kjer je bila vinska trta zasajena v vrstah (rgadah) oziroma speljana na nizkih latnikih. Najboljši pa{tni, ~eprav te`je do- stopni, so bili Pod [koljem nad Miramarom, kjer je za- radi zavetrne in prisojne lege vse vzcvetelo {e pred koncem zime. Pod zidovi teras in med trtami so uspevale spomladanske ~ebulnice. Za to nezahtevno cvetje so poskrbeli mo{ki med delom v vinogradu.

Na robu zidov sta v dolgih vrstah rasli sivka in ro`marin in na o`jih, neizrabljenih pasovih (podzidan- cah) pa posamezne doma~e vrtnice, oljke ali sadna drevesa. Na terasah so uspevale tudi doma~e krizanteme ({opaste mrtinke), narcise vseh vrst in pitane vijolice.

Tudi gorskih narcis je bilo v~asih vse polno do 60. let, ko so Kontovelci za~eli opu{~ati terase in so se jih polastile robida, akacija in srne.

Z Gori{kega so po drugi svetovni vojni prinesli bele in rumene krizanteme, ki so jim pravili gori{ke, in v 60.

letih do meter visoke sanremske "kepovke", ki so jim pravili turni.

Terase na fli{nih tleh so imele izvire, ki niso nikoli presahnili. Skoraj povsod pa je moral biti vodnjak ({tirna) ali vsaj manj{i zabetoniran zbiralnik de`evnice za pripravo {kropiva z modro galico (vedriuol). Tudi na Proseku, ki le`i na apnen~astih tleh, je ve~ina vrtov imela vodnjake.

Po drugi svetovni vojni je bilo na Kontovelu nekaj dru`in, ki so se intenzivno ukvarjale s cvetli~arstvom.

Med njimi so bili Emilija Pahor Puntar, p.d. Milja Pahorjeva, in sin Danilo, Marija Starc Pra{elj, p.d.

Pokrjeva, z mo`em Pepijem, p.d. Z Mlake, in Guerrino Pra{elj, p.d. Od Pineke, z `eno Mirelo Starc, ki je imela stojnico na Rusem mostu.

V Dulu (blizu Dru{tvene gostilne, kjer so v 80. letih zgradili vrstne hi{e) je dru`ina Starc, p.d. Star~evi, imela velike nasade vrtnic, perunik, aster, tulipanov, gladiol, ivanj{~ic, okrasnega sadnega drevja, paj~olank (migelca, miganje), spomin~ic (forgist, bot. Myosotis) in krizantem.

Sl. 4: Goldonijev trg - prodajalka zvon~kov in ma~ic iz Brkinov, februar 2001 (Foto: K. Kova~i~).

Foto 4: Piazza Goldoni - una venditrice di bucaneve e rami di salice della Birchigna, febbraio 2001 (Foto: K.

Kova~i~).

Na kmetiji Ane Cibic in Darka Starca, p.d. Pokrjevi, so se od povojnih ~asov do 70. let ob cvetli~arstvu ukvarjali {e z `ivinorejo, zato so imeli dobro pognojeno zemljo, ki je bila neobhodno potrebna za uspe{no gojenje cvetja. Tudi prodaja mleka in osmica sta pri- našali nekaj zaslu`ka; Pokrjevi so bili sploh edini v vasi, ki so imeli dovoljenje za `ganjekuho. Delali so nepre- kinjeno: podnevi so negovali nasad, pozno popoldne nabirali cvetje in ga do no~i urejevali v {ope. Zgodaj zjutraj so `enske zlo`ile cvetje v cule in {le peš v Trst.

Ko je sin Darko dorasel, je s trikolesnim vozilom od- peljal cvetje na trg in trgovinam, {e preden je {el v slu`bo. Tudi neka Ivanka, p.d. Vanka, je imela ve~ gred (leh) letnega frgista.

V vasi so bili tudi taki, ki niso imeli veliko cvetja, a so kljub temu vsako jutro nosili velik fagot na Rusi most.

Pono~i so taki uzmi~i cvetja kradli, kjerkoli se je dalo, tudi na pokopali{~u.

Cvetli~arstvo je na Kontovelu za~elo upadati v 70.

(6)

letih, ko je vse ve~ deklet opu{~alo delo na kmetiji in so se raje zaposlovale v mestnih trgovinah kot prodajalke.

Prosek

Na Proseku se je predvsem po drugi svetovni vojni ve~ina dru`in ukvarjala z gojenjem in prodajo cvetja.

Tudi najbolj revna dru`ina je premogla majhno njivo s cvetjem. V Bregu so va{~ani `e v za~etku 20. stoletja ob vinski trti gojili spomladanske ~ebulnice, sivko ({pagieta) in `e pozabljeno vrsto vrtnice (gartro`a), ki so ji pravili tru{ke. Ta je bila bele barve, z mesnatimi ven~nimi listi in kraj{imi stebli (riepi), zato so jo uporabljali za delo, tj.

za pripravo cvetli~nih aran`majev, kot so blazine (ku{ini) in venci (kranclji, girlande) za pogrebe.

Med obema vojnama je dru`ina Ivanke Cibic (r.

1899), p.d. Vanke z Bo{keta, v veliki dolini, ki je bila zaradi rose vla`nej{a, gojila dalije "pomponke", doma~e krizanteme, cinije "minionke" in gladiole (me~i, nusi).

Ivanka je do leta 1960 prodajala cvetje v Trstu, njen mo`

Jo`ef, p.d. Pepi Zdri~ev, pa je ob~asno hodil na dnino kot vrtnar v vili Netti nad Grljanom (1946-1953) in do leta 1957 sezonsko delal v rastlinjaku Ivana Regenta na Proseku. V Trst je Ivanka {la samo takrat, ko je imela na vrtu kaj lep{ega cvetja ali ~e je pridelala ve~ zelenjave (npr. {pina~o). S prislu`enim denarjem je pla~ala stro{ke za razsvetljavo, vodo ali poravnala dolg v trgovini, kjer so vedno kupovali vse na upanje. ^e cvetja ni prodala, je morala kantat tudi do mestnega pokopali{~a pri Sv.

Ani. Zgodilo se je tudi, da je robo raje podarila, kot da bi se vra~ala domov s polnim jerbasom.

Otroci so ji pomagali pri nekaterih vrtnarskih delih:

sajenju, nabiranju cvetja in pletju plevela, delat fronte, kot je sama pravila doma~im, ko so morali v vrsti uoplet njivo. @e med obema vojnama so dalije uporabljali izklju~no za delo, zato so cvetne glavice natikali (nadrli) na tr{a stebelca. Na trg so kmetice nosile polne jerbase samih cvetnih glavic (ko{ki). Doma~i se {e spominjajo, kako je mati neko~ prodala mimoido~emu gospodu {op nabodenih dalij, a ~ez ~as se je ta vrnil ves razjarjen, ker je med potjo izgubil vse cvetne glave.

Tiste kmetice, ki so prodajale samo zelenje, so {le spomladi nabirat gorske narcise na Volnik pri Repnu in jih prodajale ro`narcam pred pokopali{~em pri Sv. Ani.

Posamezne dru`ine so gojile le dolo~eno vrsto cvetja; po vojni in do leta 1985 se je Mar~ela Regent (poitalijan~eno Reggente) Cibic, p.d. Kau~eva, specia- lizirala za gojenje marjetic in paj~olanke, Ivanka Segina, p.d. Gorjanka, pa je do leta 1990 gojila izklju~no spomin~ice, cinije "minionke" in astre. @e po prvi sve- tovni vojni je na svojem vrtu gojila in prodajala cvetje tudi Julija Bri{~ik, p.d. Pi{~eva. Po drugi svetovni vojni se je dru`ina Ivana ^uka (Zuccoli), p.d. ^ukovi, pre-

`ivljala s prodajo cvetja, ki so ga gojili v zastekljenih zabojnikih (kasuonih).

Rastlinjake so imele samo tiste dru`ine, ki so se

pre`ivljale skoraj izklju~no s prodajo svojega cvetja. Prvi rastlinjak v vasi je pred drugo svetovno vojno imel Alojz Ver{a, p.d. Od Fike. V njem je gojil nageljne, ki jih je

`ena Marija, p.d. Fika, kot ro`narca prodajala na tr`nici.

Po vojni je tudi Ivan Regent, p.d. Nini Bsek, zgradil velik rastlinjak, v katerem so ob~asno bili zaposleni nekateri doma~ini. Tudi Vladimir Pertot, p.d. Ladi Mu`inov, je v 60. letih gojil cvetje v rastlinjakih. Dru`ina Emila Regenta, p.d. Kukulin, ki je po vojni gojila predvsem spomin~ice, je v 60. letih zgradila rastlinjak, v katerem ne~ak {e danes nadaljuje dru`insko tradicijo.

Na vrtu ro`narce Ane ^uk (Zuccoli) Regent so gojili tulipane in rumene narcise (tromboni). V 40. letih so za trg pripravljali drobne {opke di{e~ega grahorja (grah, ki cvetie, bot. Lathyrus odoratus). Mre`ico (bot. Limonium sinuatum (L.) Mill.) so v 60. letih hodili iskat v grade{ko laguno. Iz Grade`a je prihajala tudi pitana {parenga, ki so jo uporabljali kot okrasno zelenilo in jo kasneje prenesli v doma~e vrtove.

[e v 40. letih so v zadnjih oktobrskih dneh zavarovali pred slano doma~e krizanteme, ki so rasle v vla`nih in hladnej{ih dolinah, tako da so v bli`ini nasada za nekaj dni kurili z listjem in suhljadjo. Gost dim, ki se je valil po dnu doline, je ubranil pred slano zadnje cvetje, ki je v prvih novembrskih dneh, ob vseh svetih (za vahte), prina{alo zanesljiv zaslu`ek.

Ne`nej{e cvetje so prena{ali v posebnih pletenih ko{arah (kofe), ki so bile podolgovate oblike in so imele dva ro~aja. Ko{are so prekrivali z nepremo~ljivim bla- gom (cerado), ki so ga privezali z vrvjo. Navadno so jih

`enske nosile na glavi, ~e pa je bila zelo nalo`ena, so jo v dveh nalo`ili na avtobus. Ko{ara je v hi{i in na vrtu ve~krat nadome{~ala zibelko.

Veliko bolj prikladne so bile cule (cüla, fagot); da bi jih `enske la`je nosile na glavi, so v sredino obrabljene rjuhe (punjava) polo`ile tr{o podlago, nanjo polo`ile cvetje in ogle zavozlale na kri`. V culah so nosile ve~je koli~ine zelenja, a tudi dalj{e cvetje, kot npr. gladiole.

Po vojni, ko {e ni bilo dobrih povezav med Trstom in Krasom, so vse mlaj{e ro`narce in nabiralke hodile pe{

po ozkih in strmih stopni~kah do miramarske `elezni{ke postaje. S culo na glavi ali fagotom v naro~ju so v pi~lih sedmih minutah pretekle pot in stopile na vlak ob 7.15.

Starej{e so raje {le pe{ po cesti in v dobri uri pri{le v Barkovlje, kjer so stopile na tramvaj. Leta 1948 je v vas vozil star voja{ki avtobus, ki ga je upravljal neki Bo`i~

(Bossi). Ta je preva`al mlekarice, ro`narce, hi{ne po- mo~nice in delavce. V 50. letih je Bo`i~ ustanovil pod- jetje " La Carsica" in njegov avtobus je vozil {e v Zgonik in Sale`.

Na Proseku se je cvetli~arstvo mo~no razmahnilo zlasti po drugi svetovni vojni, zato so tr`a{ke ustanove priredile brezpla~ne te~aje, ki so jih vodili tr`a{ki izvedenci, med njimi dr. Radilo, dr. Ba{a in dr. Mutton.

Doma~ini so imeli nekatere ugodnosti pri nakupu vrt- narskega orodja in rastlin ali pri vzdr`evalnih delih. Na

(7)

sede`u ustanove, na Ul. Ghega 6, so naro~ali nove vrste tulipanov iz Nizozemske in nove ali bolj{e sorte cvetja, kot npr. paj~olanko ali tulipane.

Vvasi nibilo cvetli~arn, zato so doma~ininaro~ali cvetli~ne aran`maje doma~i ro`narci, da jih je ali pripravilanatrguinjihobpovratkuodneslastrankamali pakasnejevve~ernihurahnadomu.Danesstavvasidve cvetli~arni in vrtnarija dru`ine Orel, p.d. Sabljetovi, ki nadaljujetradicijo`etrirodoveinkijeleta2001raz{irila svojoproizvodnjozavtomatiziranimirastlinjaki.

Greta

Prisojna lega tega zaselka je ugodna za vrtnarstvo in cvetli~arstvo, zlasti za gojenje sadik. Kmetice z Grete (piantarce) so sezonsko prodajale sadike, rastline in di{avnice na Goldonijevem trgu (Plac uod drvi) in na Rusem mostu.

@e v 20. letih je Carlo Ralza gojil rastline, ki jih je

`ena Antonija Mar{i~, p.d. Ton~ka, prodajala na stojnici pri Rusem mostu. Carlo je bil `elezni~ar in je v prostem

~asu pomagal doma~im pri gojenju cvetja. Gojili so {~itovke (bot. Aspidistra), cinije, kordeline, astre, krilato mre`ico (stati~i, bot. Statice limonium L.), doma~e kri- zanteme in drobno cvetje za {opke. V 30. letih je dru-

`ina zaslovela s ciklamami z velikimi cvetovi (bot.

Cyclamen L. Primulaceae) in na cvetli~ni razstavi na gri~u Sv. Justa prejela presti`no priznanje.

Tudi na Greti so gojili sivko; prodajali so jo v razli~no dolgih {opkih, ki so jih zavezovali s stebelcem.

Na trg so nesli tudi {panski bezeg (majence) in zimze- lene rastline, kot so lovor, pu{pan in japonsko avkubo (kubo, bot. Aucuba japonica). Ton~ka je v~asih vzela s seboj malo vnukinjo, da se je preizku{ala v prodajanju {opkov. Po Ton~kini smrti leta 1951 je stojnico prevzela njena h~i, in ko je ta zbolela, je njeno mesto prevzela svakinja Giovanna Ralza. Dru`insko tradicijo nadaljuje Ton~kina vnukinja Viviana Vouk, ki je najprej odprla cvetli~arno, danes pa preprodaja rezano cvetje na pokriti tr`nici.

V 60. letih je tudi njena svakinja Sonja Cibic p.d.

Fi~urna, doma s Proseka, prevzela ta{~ino dovoljenje.

Na Rittmeyerjevi ulici je imela lesen kiosk in se kasneje kot prodajalka lon~nic in sadik preselila na Rusi most, kjer je ostala do pred nedavnim.

V rastlinjakih je njena dru`ina gojila predvsem pe- largonije, prave jegli~e (bot. Primula veris), ma~ehe, ru- mene `ametnice (turke, bot. Tagetes erecta) in polno~ne marjetice (pratoline, bot. Bellis perennis). Gojenje v rast- linjakih je bilo zahtevno, {e zlasti ob nizkih tempe- raturah, ko je bilo treba prostore dan in no~ ogrevati. Ob mo~nih sunkih burje, ki so dosegali tudi 150 km na uro, so morali mo{ki tudi pono~i varovati rastlinjake, jih utrjevati, zatesnjevati in popravljati {ipe.

@enske so nosile cvetje v ko{arah pe{ do `elez- ni{kega viadukta v Barkovljah, kjer je bila tramvajska

postaja. Od leta 1948 so hodile po klancu do Rumene hi{e, kjer so po~akale na zasebni avtobus "A", ki ga je upravljal Vittorio Sergas. ^e je bilo ve~ cvetja, so vpregle konja in ga vozom prepeljale na trg.

Rastlinjake (konserve) in tople grede so imeli tudi Francele Danev, p.d. Pr Pagoseh, [tefan Danev, p.d. Pr [kuafeh, prodajalka sadik Tereza Ralza, p.d. Terezka, in v zaselku Kome{~ina tik nad svetilnikom Pino Rebec, p.d. Uopenc. Njegova svakinja Olimpia je {e do nedav- nega prodajala rastline, sadike in rezano cvetje na Rusem mostu.

Barkovlje

Na trg je prvo cvetje prihajalo prav iz barkov- ljanskega brega. V za~etku 20. stoletja so ga v zaselku Judovec gojili in prodajali ro`narcam Justina Gu{tin, Alozija Martelanc, p.d. Gigia od Nandota, in Ro`ka Jej~i~. Sledili sta jim Marija, por. Gu{tin, p.d. Kuap-

~evka, in Pepka, p.d. Pr Scheimerju ali od Kimeta, ki je z mo`em upravljala znano cvetli~arno Gerli (Gerlanc) na Akvedotu (danes Drevored 20. septembra).

Med prodajalkami doma~ega cvetja je bila {e Francka Zabri~ Martelanc, p.d. Kiebrovka (r. 1886). Na bre`ini (tresi) ob `elezni{ki progi med nasadom ~e{pelj je `e njen tast zasadil narcise; prve jürjevke in njim podobne di{e~e lu~ke so vzcvetele za bo`i~, februarja pa je Francka `e nesla na trg prve hijacinte. [opke je prena{ala v culi: najprej je hodila pe{ in {ele kasneje, ko je imela nekaj ve~ denarja, se je vozila z "odprtim"

tramvajem z dvema vagonoma.

Spomladi, ko so zemljo globoko prekopavali (pa{t- nali), so presajali spomin~ice. Pri nabiranju sta Francki pomagali vnukinji, a samo tista, ki je imela "manj{o roko", je smela delati {opke.

V Gri`o nad naseljem so {le brat ruj (rijeuna), s ka- terim so okrasile {opke in podprle cvetje s {ibkim steblom, kot npr. suhe ro`e (semprevive, bot. Helic- hrisium bracteatum), di{e~i grahor in cvetje podobno marjeticam (katarine). Gojili so tudi odolin (zaj~ke, bot.

Antirrhinum L. scrophulariaceae) in drobne di{e~e na- geljne bele in roza barve (majnike).

Na vrtu so uspevale vrtnice stare vrste, temno rde~e barve, ki so jim pravili bazone, in dvojne di{e~e vijolice, ki so se potem presortale in izginile.

Z Judovca je bil tudi ruo`nar Ferdinand Bri{~ek, p.d.

Nando Na`uon, ki je gojil predvsem dalije in vrtnice. V 50. letih je prvi v okolici imel cel nasad paj~olanke.

@ena Ur{ka U{aj, p.d. Uor{ka, po rodu s Proseka, je do- ma~e cvetje prodajala na tr`nici, kjer je imela svoj bank.

Ker je imela "zlate roke" in je znala usklajevati barve, je z dalijami ustvarjala enkratne cvetli~ne aran`maje. Njen sin Pino je odprl cvetli~arno na Ul. del Rivo in nato na Puecherjevem trgu (nekdaj Giulianijev trg) pri Sv.

Jakobu, kjer je kot edini mo{ki prodajalec cvetja imel izreden uspeh.

(8)

Proti koncu 19. stoletja so Na`uonevi v rastlinjakih gojili predvsem kamelije. Bele in roza cvetove so po- {iljali na Dunaj, kjer so jih ob slavnostnih plesih in sve~anostih nosili v gumbnicah. Izredno ne`ni cvetovi so potovali z vlakom v majhnih ko{aricah iz trsja, ob- lo`enih z vato. V preteklosti so z Judovca izva`ali na dunajski dvor tudi znamenite dehte~e vijolice, ki so danes popolnoma izginile.

K Bri{~kovim na Judovec se je z Op~in primo`ila Ivanka, ki je dobro desetletje uspe{no gojila predvsem divje ma~ehe (ma~euhca, ma~ukca, bot. Viola tricolor hortensis). Oktobra jih je sejala v pokrite grede (kasuone), ki so jih za{~itili s steklom, in jih potem presajala pod zid, da so spomladi dosegle zavidljivo vi{ino 25 cm. Za prodajo je povezala po pet {opkov skupaj in jih prodajala cvetli~arnama Perotti pri Velikem trgu (danes Piazza Unità d'Italia) in Gerli na Akvedotu.

Dnevno je pripravila tudi do dvesto {opkov. V poletnem

~asu je iz sivkinih stebelc pripravljala di{e~e butarice (btke) za odi{avljenje perila in jih je prodajala na Rusem mostu.

Pri gojenju ji je pomagal vnuk Lojze Bri{~ek, p.d.

Gigko, ki je delal v glavnem pristani{kem skladi{~u (Magazzini generali). Na vrtu je delal od {tirih do sedmih zjutraj in po slu`bi do mraka. Po drugi svetovni vojni se je specializiral za gojenje hortenzij kremno roza in modre barve; slednje so bile prve v Trstu. Hortenzije je prodajal celih trideset let po vseh tr`a{kih semenarnah in cvetli~arnah. Doma so imeli nasad spomladanskih in letnih spomin~ic. Kasneje je zaslovela zelo obstojna krilata mre`ica, ki jo je njegova `ena Pepka Tomadin prodajala ro`narcam pred mestnim pokopali{~em pri Sv.

Ani. Zatem so za desetletje bili v modi {opki di{e~ega grahorja. Pepka je cvetje nosila v doma izdelani veliki platneni torbi (25 x 50 x 100 cm). V 60. letih se je dru`ina preusmerila v gojenje lon~nic, ki so jih potem v mesto prodajali celih dvajset let.

H~i Marija je opustila dru`insko tradicijo in se zaposlila v trgovini s konfekcijo. [ele pri petin{tiridesetih letih in po enomese~nem te~aju na Nizozemskem je spet odprla cvetli~arno na Ul. Ghiralandaio. Zjutraj je vstajala ob treh, ob {tirih je pri prodajalcih na debelo na Ul. Torrebianca v Terezijanski ~etrti nakupila cvetje in ga v trgovini do sedmih urejevala. Delo v cvetli~arni je bilo izredno naporno, a tudi donosno, saj je bil mese~ni zaslu`ek petkrat ve~ji od povpre~nih. Pri delu je bila uspe{na, ker je mladih nog ljubila cvetje in je ro~no spretnost "imela `e v krvi".

Ve~ doma~inov je ob~asno negovalo vrtove bogatih Tr`a~anov in Avstrijcev, ki so imeli svoje letovi{~arske vile v Barkovljah. Za vrtnarja sta v drugi polovici 19.

stoletja bila Piero Pertot, p.d. Picaferaj, in v za~etku 20.

stoletja Ferdinand Bri{~ek, p.d. Nandele. Njegovi h~eri, Dora in Irma Bri{~ek, sta na Judovcu gojili cvetje in lon~nice. Dora se je usmerila v gojenje najrazli~nej{ih vrst di{avnic, ki jih je v lon~kih do pred nekaj leti

prodajala v semenarno Righi na Goldonijevem trgu.

Nad Rumeno hi{o je bila ro`narija Andreja Bratine, p.d. Drej~ek, ki je gojil di{avnice in zeli{~a. Njegova

`ena Marija Brecelj, p.d. Mari~ka od Cikov ali Uáperta, pa je prodajala cvetje na stojnici na Garibaldijevem trgu.

Andrej je delal od zore do mraka (uod vidga do vidga) in gojil cele podzidance vijolic (gori{ke, divje in pitane), hortenzije ter doma~e vrtnice. Dru`ina je vstajala `e ob treh zjutraj, da je pripravila cvetje in ga pe{ odnesla na trg.

Podlonjer in Lonjer

V 30. letih so se v Podlonjerju z gojenjem in prodajo cvetja ukvarjali v dru`inah Lokavcev in Me{njakov.

Gojili so narcise (trombone), vrtne hijacinte, lilije, kri- zanteme (mrtinke) razli~nih barv, vrtnice (gartru`e), tuli- pane, nageljne (garofle), spomin~ice (frgist), gostoliste astre (setembrine), ivanj{~ice, di{e~e vijolice (vjuolce) in di{e~i {eboj (viola~oke). Na trg so nosili tudi samorasle narcise (bendenice) in {marnice (souzke). Rastline so zalivali z zalivalko (`lafadur); na njivah so imeli vod- njake in cementne bazene, kjer se je zbirala de`evnica.

@e pred drugo svetovno vojno in vse do leta 1970 je dru`ina ro`narce Justine Turko, p.d. z Nove ceste, ob- delovala terasasta zemlji{~a, na katerih je gojila gorske narcise, vrtne hijacinte, tulipane in ivanj{~ice.

Poglavje zase predstavlja gojenje letnih spomin~ic, ki so dobro uspevale tudi zaradi bli`ine potoka Klju~. Po prvi svetovni vojni je Rozalija Mislej Kranjec iz Podlonjerja kljub {tevilni dru`ini {estih otrok in dobri slu`bi mo`a Antona, ki je bil zaposlen v pristani{~u, skrbela za vrt in v mesto prodajala svoje vrtnine.

Pred hi{o si je dru`ina uredila nekaj gred za spo- min~ice in vrtnine; z najlep{imi pridelki, kot so npr.

bu~ke s cvetom (cukete), nem{ka {pina~a, radi~, blitva (bledez), motovilec (matavilc) in posebna vrsta izredno dolgega stro~jega fi`ola (tegoline), je redno oskrbovala tri mestne gostilne ali jih prodajala na glavni tr`nici (plac ta vie~e, plac na debielo, merkat), ki je do druge svetovne vojne stala na nabre`ju (Marina), kjer je danes Dom pristani{kih delavcev. Tam je Rozalija v 30. letih za~ela prodajati prve {opke spomin~ic, potem ko ji je neka znanka iz Lonjerja dala dve sadiki. Bila je med redkimi, ki so jih gojili, ker sta za to potrebni velika obdelovalna povr{ina in voda za namakanje. Takratne letne ali prave spomin~ice so imele kratka stebla, zato so bili {opki kratki in debelu{asti. Njihova neprekinjena rast in cvetenje sta zajam~ila stalen dohodek od maja do oktobra. Spomin~ice so {le dobro v promet, tako da je vsak drugi dan nesla v mesto od deset do dvajset {op- kov. Desetletna h~erka Marija je leta 1932 {la sama pe{

do cvetli~arne Gerli in v naro~ju nesla vselej po petnajst {opkov, zavitih v vla`no cunjo.

V povojnem ~asu, po mamini smrti, je Marija na- daljevala gojenje spomin~ic. Leta 1955 se je vozila v

(9)

mesto s trolejbusom (filovijo) in je v culi (fagotu) nesla do petdeset {opkov. Vse je prodala ro`narci Justini, ki imela svojo stojnico pred pokopali{~em pri Sv. Ani, kjer je bilo takrat kakih 30 ro`narc. Pri gojenju in nabiranju ji je pomagal mo` Drago, a le takrat, ko ni bil vkrcan na ladjo. Potem ko je leta 1971 opravila vozni{ki izpit, je z njegovo pomo~jo v svoj Fiat 500 stla~ila tudi do tristo {opkov. V tistih ~asih je bilo povpra{evanje izredno, da bi lahko prodala {e veliko ve~.

@e zgodaj popoldne sta se odpravila na nasade.

Medtem ko je Drago trgal cvetje, ga je ona zlagala v {opke in jih povezovala z rafijo. Zve~er sta jih prenesla na dom in jih ~ez no~ postavila v vodo.

Okrog osmih zjutraj jih je Marija prinesla svojim od- jemalkam pred pokopali{~em in vsaki na pult polo`ila od dvajset do trideset {opkov; v drugem obhodu pa je pobrala denar. Potem se ji je mudilo domov, kjer je pre{tela denar in vsoto zapisala v bele`ko.

Spomin~ice so {le dobro v prodajo, dokler niso leta 1985 na pokopali{~u za~eli graditi `arnih ni{. Hud udarec so doma~emu tr`a{kemu cvetli~arstvu zadali furlanski cvetli~arji, ki so se po letu 1980 pripeljali s tovornjaki in izsiljevali tr`a{ke prodajalke, da so morale odkupiti poleg drugega cvetja tudi njihove spomin~ice.

Z gojenjem in prodajo spomin~ic so se ukvarjale {e Antonija Pribac, p.d. Tonina, ki je oskrbovala cvetli~arno Dora na Ul. sv. Nikolaja. Prav Tonina je okrog leta 1955 v okolici Podlonjerja prva gojila novo vrsto, ki je imela dalj{a stebla. Ta je zamikala neznanca, ki je neko no~ v pozni zimi, ko so se sadike namakale v potoku, da bi pognale korenine, vse odnesel. S prodajo spomin~ic so se ukvarjale {e druge Podlonjerke: pred drugo svetovno vojno Istranka Marija Franza, p.d. Pa{ietka, in njena h~i Karla, ki sta pe{ s podolgovato ko{aro {li ~ez Rocol k Sv.

Ani na pokopali{~e z dalijami ali zalagali tr`a{ke cvetli~arne s tuberozami, od leta 1955 dalje Marija Colja, p.d. Karamel, Ivanka [vara z mo`em, ki je bil

~ebelar, ter Marija in Celestin @erjal, p.d. Od Noko.

Zaradiuspe{negagojenjakrizantem,ki se je za~elo po drugi svetovni vojni, so doma~inki Josipini pravili Pina od krizantem. V vas je pribe`ala iz Jugoslavije, odkupila staro kmetijo in z mo`em gojila cvetje, ki ga je potem prodajala na svoji stojnici (bank) pred mestnim pokopali{~em. Njen mo` se je posvetil donosnemu gojenju krizantem sorte "Thurner", ki jih je dostavljal najprej z vozom in potem s trikolesnim vozilom (motokaro).

V bli`nji vasiLonjer so se dru`ine preddrugo sve- tovno vojnopre`ivljaleprete`noz `ivinorejoinkmetij- stvom,vendarsonekateregojileinprodajaletudicvetje.

Ve~ina`ensk(dodrugesvetovnevojnesobileperice)je prodajalamleko,doma~esadje(~e{plje,zelenerenklode ali ronglò, hru{ke,fige, plodove skor{a ali uoskur{e in pred vojno{emajhnajabolka,kisojimpravili rozorol)

Sl. 5: Podlonjer - Marija Kranjec Ghersin (Gr`in) in so- va{~anka Andreina Zulian, p.d. Od Ku`ino pripravljata {opke spomin~ic, l. 1987 (Arhiv dru`ine Ghersin).

Foto 5: Sottolongera - Marija Kranjec Ghersin (Gr`in) con la compaesana Andreina Zulian detta Od Ku`ino preparano i mazzetti di nontiscordardimè, anno 1987 (Archivio della famiglia Ghersin).

ter vrtnine (radi~, salatino, matavilc, glavnato solato) na glavni tr`nici in trgovinam z zelenjavo (botegin). Tako je npr. Marija Gomba~, p.d. Tr~eva, ob delu na kmetiji in z

`ivino prodajala v Trst svoje tulipane in rumene narcise (trombone). Tudi Angela ^ok, p.d. @upanova, je ob mleku nesla v Trst tudi nekaj cvetja z doma~ega vrta.

Med vojnama je dru`ina Silvestra Glavine, p.d.

Vestro [áfkenov, prodajala vrtnine in cvetje trgovinam. V 60. letih, ko je vrtnarijo prevzel sin Edi, so pridelke prodajali na glavni tr`nici. Po drugi svetovni vojni so bili edini v okolici, ki so gojili dehte~e tuberoze, kasneje pa so postale donosnej{e visoke krizanteme. Silvestrova sestra Milena Glavina, p.d. [áfkenova, je v mesto prodajala spomin~ice in spomladi perunike (iris), ki jih je nosila v platneni torbi. Danes vrtnarijo upravlja Edijev sin Damjan, ki prodaja na glavni tr`nici, kjer pa je vedno manj doma~ih vrtnarjev, najve~ do sedem. Vse ve~ja prisotnost furlanskih kmetovalcev je v zadnjih dvajsetih letih mo~no o{kodovala tr`a{ko vrtnarstvo in cvetli~arstvo, ki ob majhnih obdelovalnih povr{inah, mo~ni burji in spremenjenem podnebju nista konku- ren~na. Prodaja je danes premalo donosna in nove razlastitve zaradi gradnje "hitre ceste" bodo v kratkem dodatno o{kodovale zadnje lonjerske vrtove.

RO@NARCE

Od za~etka stoletja so ro`narce imele posebno dovoljenje (li~enco) za prodajo cvetja na trgu. [e do 80.

let je bilo vsako tako dovoljenje zelo cenjeno, ker je bilo njihovo {tevilo omejeno in ga zato ni bilo mogo~e nanovo dobiti ali od koga odkupiti. Navadno so ga ro`narce podedovale. Ker so bile ro`narce in kmetice v

(10)

sorodstvu, ga je navadno prevzela najbolj primerna v

`lahti. Tudi zaradi tega so bile ro`narce kljub razprtijam in zdraham zelo povezane in slo`ne.

Med njimi se je razvila velika tekmovalnost, a tudi tovari{tvo. "Ta bo moj," so pomislile, ko je {el kdo mimo stojnice, v potrebi pa so si rade pomagale. Ko je morala ena sama pripraviti tri pogrebne vence naenkrat, so ji druge prisko~ile na pomo~, in ~e niso imele cvetja, so si ga izposojale.

Zanje je veljalo splo{no mnenje, da vedno tarnajo in da se nikoli ne pohvalijo s {eftom. Tako obna{anje so imele tudi pri odkupu cvetja; redkokdaj so ga pohvalile, in to zato, da so ga dobile po najni`ji ceni. Tudi takrat, ko so vse prodale, so malodu{no to`ile, da so na mo~

utrujene (zmatrane), pozimi, da so mo~no prezeble, in poleti, da so v neznosni vro~ini skoraj omedlele. Zato so na Proseku pravili dekletom, naj gredo raje za {iviljo kot pa za ro`narco, ki se zmeraj lamentà. Tudi zadnje ro`narce so sku{ale preusmeriti h~ere v druge poklice,

~e{ da je to delo pretrdo. In ko so bo`ale svoje otroke po licu, so jih pravzaprav praskale, ker so bile njihove zdelane roke hrapave od trnja, trde `ice in mraza.

Ta poklic je bil utrudljiv in je zahteval zna~ajno mo~ne in telesno vzdr`ljive `enske, da so lahko klju- bovale vsem in vsemu. Prodaja cvetja jim ni dopu{~ala

~asa za dom in dru`ino, marve~ so jim morali vsi doma~i pomagati in sodelovati. Doma je stara mati kuhala in prala, a ~e ni bilo drugih, je ro`narca najela hi{no pomo~nico iz vasi. S trga so se ro`narce vedno vra~ale s polnimi vre~ami `ivil za vso dru`ino in v vasi je veljalo splo{no mnenje, da njihove dru`ine ne trpijo lakote.

Prodaja je bila odvisna od vremena, letine, splo{ne blaginje, a tudi od ustvarjalnosti ro`narc, njihove ro~ne spretnosti, podjetnosti in prikupnosti. Odnos s kupci je bil tako trden, da so tudi za {tiri rodove postali stalni odjemalci. Do kupcev je bilo treba biti kar se da prijazen, uslu`en in nevsiljiv. Stranke je bilo treba pri- dobiti na vse na~ine; stopiti jim naproti in jih prisr~no pozdraviti, se jim dobrikati ali jih ogovoriti s frazami:

"Bela signora cossa ghe demo?" In: "Bongiorno, signora!

La me conti tuto..." Kupci so se najve~krat navezali na svojo ro`narco, in ~e je bila po{tena in jim je dobro postregla, so k njej prihajali tudi iz bolj oddaljenih mestnih okrajev in vasi, kot sta [kedenj in Dolina.

Novinke so morale prestati marsikaj hudega, ker so bile starej{e nevo{~ljive (fou{tne). Ko je v 50. letih pri{la mlada ro`narca na trg v sraj~ki z razgaljenimi rokami, jo je starej{a obto`ila, da se razkazuje mo{kim kupcem.

Naslednji teden pa je pri{la na trg njena h~i v obleki brez rokavov in z globokim izrezom.

Ker ni bilo pokojninskega zavarovanja, je ve~ina prodajala na trgu, dokler je zmogla. Zanje je veljalo pravilo, da "ku se ankret lotijo, morajo umret na placu", ker ni bilo toliko dobi~ka, da bi si lahko kaj prihranile za starost. Prodajalke cvetja so bile predane svojemu

poklicu in jih je dobesedno vleklo na trg, ki je postal nepogre{ljiv del njihovega `ivljenja.

Leta 1972 je postal obvezen skrbstveni prispevek, ki ga nekatere prodajalke niso zmogle pla~evati, ker so bili dohodki neredni in razmeroma nizki. Tudi dav~ne kon- trole in izredno visoke kazni so pripomogle k temu, da so nekatere ro`narce pred~asno zapustile trg.

DELOVNA OBLEKA RO@NARC

Na za~etku stoletja so ro`narce imele vsak dan, tudi v ~asu prodaje v mestu, glavo pokrito z ruto (fe~ou), zavezano na tilniku (na jucko). Njihove h~ere so nosile ruto zavezano pod brado le ob hudem mrazu ali ob potrebi in so za urejeno pri~esko hodile k frizerju. Zaradi vlage in prepihov so bile dobro oble~ene; nosile so dolge obleke in brezrokavnik (petorino).

V 50. letih je bil {e obvezen ~rn predpasnik (fjtruh) iz satena, ki so ga {e mokrega zlikale, da je postal ~rn ku

`u`ek. Predpasnik je bil vedno ~rne barve, ker je bilo cvetje umazano in vedno bolj {kropljeno s strupi. Pozimi so ga oblekle nad volnen ali krznen pla{~. Navadno je bil predpasnik obrobljen z `ivobarvnim trakcem. Spredaj je imel dva velika `epa, enega za denarnico (takvin) in drugega za robec. Za te`ja dela, kot je bila priprava pogrebnih vencev, so v skladi{~u imele poseben predpasnik iz trdega, povo{~enega in nepremo~ljivega blaga (cerada).

Po vojni so mlaj{e ro`narce bile bolj dostojno oble-

~ene; po zgledu deklet, ki so delala v tovarnah, so si kodrala lase in so od doma odhajale brez predpasnika in z odkrito glavo. Predpasnik so si nadele {ele na trgu.

Samo ~e je pritisnil mraz, so si zavezale naglavno ruto, v mrzlih dneh celo dve.

Mlaj{e so skrbele za svoj zunanji videz, zato so ve~krat zamenjale pla{~ in jopi~. ^e je bilo zelo mrzlo, so si se{ile zelo te`ak pla{~, "cover coat", ali obleko brez rokavov. Zaradi te`kih pla{~ev so jih ve~krat bolele rame.

Pri sebi so vedno imele volneno ogrinjalo ({ial).

Rokavic niso mogle nositi, ker so delale z vodo. ^e jih je zeblo, so dale roke v `ep in si obule dva para nogavic (kuciet), da so bile videti ku ane stare none.

MESTA PRODAJE CVETJA CVETLI^NI TRG NA RUSEM MOSTU

@ivilski trg na Rusem mostu (Plac na Pontero{e) ima {e danes odmerjen prostor za prodajo cvetja. Ta cvet- li~ni trg je zelo dobro obiskan, ker je zmerom ponujal razli~ne vrste cvetja, od preprostega in doma~ega do gojenega. V primerjavi s sicer redkimi cvetli~arnami je bilo tu cvetje cenej{e in bolj sve`e.

Po vojni sta bila `ivilski in cvetli~ni trg odprta tudi ob nedeljah in praznikih. Tr`ni red v preteklosti ni to~no

(11)

dolo~al delovnega urnika. Prodajalke so bile na trgu tudi po dvanajst ur, ker ~e so imele ve~ neprodanega cvetja, so raje po~akale na morebitnega kupca. Od poldne do treh je bilo najmanj dela.

V 60. letih so stojnice s cvetjem smele prodajati ob praznikih, in sicer do 13. ure. Pred dvajsetimi leti je red dolo~al, da morajo ro`narce delati 41 ur tedensko, kar pa se jim je zdelo sme{no, saj so navadno delale veliko dlje. Urnik je bil zelo naporen zlasti za tiste, ki so imele majhne otroke. Ob nedeljah so se vra~ale domov {ele po 15. uri, mo~no utrujene; pozimi use umrznjene 'nu poleti use segrete.

Stojnice (banki) so bile razvr{~ene v dveh vrstah. Bile so lesene in prepleskane z zeleno barvo. Imele so predal, ki se je lahko zaklepal, in pod njim omarico za pripomo~ke. Tr`a{ke stojnice so imele to posebnost, da je bil delovni pult premi~en in z dvojnim dnom, da so lahko prodajalke razstavile posode s cvetjem tudi ob mo~ni burji. Ploh so poslonile ob strani, da je dodatno {~itil cvetje.

Pred soncem so cvetje za{~itile s platneno streho, ki pa jo je burja ve~krat raztrgala. Stojnico so zasilno zasen~ile tudi z rjuhami, ki so jih obe{ale s {~ipalkami.

K opremi je sodil tudi lesen podstavek, na katerega so ob nalivih stopili tudi kupci. ^e ni bilo dela, so ro`narce posedale na vi{jem stolu, ki je lahko slu`il kot delovna povr{ina; posode so razstavljale po lesenih klopeh ali podstavkih. Ro`e so hranile v razli~nih medeninastih in pocinkanih vazah in vedrih, v katerih je voda dalj ~asa ostajala hladna. Vodo so kljub temu morale menjati trikrat na dan: zgodaj zjutraj, opoldne in preden so cvetje spravile v skladi{~e.

Opremo in cvetje so shranjevale v skladi{~u, ki je bilo v neposredni bli`ini in katerega lastnica je ro`- narcam prodajala ovojni papir. V 50. letih so stojnice ostajale zunaj ~ez no~. Takrat je stojnice in klopi izdeloval mizar Karlo Besednjak, p.d. Karleto s Stare Gore, iz Barkovelj.

V skladi{~e so se zatekale tudi same prodajalke ob hudem mrazu, veliki burji ali nalivih. Neko leto so zaradi mraza ostale v skladi{~u tri mesece.

Skladi{~e je slu`ilo tudi branjevkam, zato je bilo zelo natrpano. ^e so hotele razstaviti vsaj nekaj cvetja, so morale izvle~i iz skladi{~a vse stojnice. Stojnice in vsi pripomo~ki so bili o{tevil~eni, da ne bi pri{lo do neljubih zamenjav ali kraje. Pri pospravljanju je na- vadno pomagal kak mo{ki, ki je za to dobil pla~ilo od prodajalk. Ko v skladi{~u {e ni bilo telefona, so morale prodajalke v bli`jo gostilno Scaniol, kjer so v zameno kaj malicale ali popile.

Vpreteklosti soro`narceimelete`avespodganami, kisoobde`evnihdnehprilezleizkanalov.Zgodiloseje, dasoseugnezdilevskladi{~einpovzro~ileveliko{kodo, sajsovenino~izgrizle{opepo50nageljnovaliuni~ile

`eizdelanepogrebneblazine.[eletemeljitrazku`evalni posegob~inskeupravejihjedokon~nouni~il.

Prodajni prostor je bil to~no odmerjen (6 kvadratnih metrov). Najbolj{a mesta so bila prva oziroma zadnja v vrsti, ker so bile stojnice vidnej{e in so imele ve~ raz- stavnega prostora. Da ne bi bile nekatere prodajalke prikraj{ane, so se stojnice vsak dan kro`no pomikale (prekladale) za eno mesto naprej. Tisti dan, ko je ro`- narca imela prve po{to, je pri{la na trg bolj zgodaj in za tisti dan naro~ila ve~ cvetja.

V 60. letih je najbolj{e prvo mesto bilo na levi strani, kamor so kupci lahko prihajali z avtom. Ko pa so ta prehod zaprli in ga odprli na drugi strani, je postal sled- nji bolj{i.

Zaradi mesta so se v~asih prodajalke sporekle; po navadi je zadostovalo `e opozorilo: "Dej, spravi, kaj se mi taku {ire{!" ali "Kaj bo{ pr{la na ceisto al' na uni plac?"

Za red je skrbel tr`ni nadzornik, ki so mu Tr`a~ani posmehljivo pravili ~uvaj radi~a (guardia radi~o). Kaz- noval je prodajalke, ~e so zasedle ve~ prostora, niso pometle okrog stojnice ali niso spo{tovale urnika.

^e so zbolele, so morale vse cvetje odvre~i. @e za- radi kraj{e odsotnosti so lahko izgubile odjemalce. Ob porodu jih je za dva meseca nadomestila kaka sorodnica ali neumorna Miroslava Pra{elj, p.d. Mirka od Vrhovca, s Proseka, ki {e danes kljub visoki starosti {e vedno prisko~i ro`narcam na pomo~.

Nova generacija ro`narc je v 90. letih za~ela po- snemati cvetli~arne, opu{~ala preprosto cvetje in se z bolj dragocenim lotila novih aran`majev. Narasla je uporaba ovojnega papirja, od prosojnega do barvanega krep papirja in trakov, kar je dodatno bremenilo njihove blagajne. Promet na cvetli~nem trgu se je zmanj{al tudi zaradi premestitve mrli{kih ve`ic iz sredi{~a mesta na pokopali{~e pri Sv. Ani, ker je zato upadlo povpra- {evanje po pogrebnih vencih in cvetju za `alne sve-

~anosti.

RO@NARCE Z RUSEGA MOSTA

V za~etku stoletja je na trgu prodajala Ju{ta Ban ^uk in kasneje h~i Ana ^uk (Zuccoli) Regent (Reggente), p.d.

Anica ^ukova od Ju{te, in neka ro`narca, ki se pisala Starc, p.d. Spodfarneda. Med drugo svetovno vojno so Marijo, por. Rustija, p.d. Od More, iz Gabrovca odpe- ljali v nem{ko tabori{~e, od koder se ni ve~ vrnila. Njeno dovoljenje je podedovala nevesta Nada, ki pa ga je zaradi dru`inskih razlogov vrnila ob~inskemu uradu.

V 40. letih sta imeli stojnico Marija Regent, p.d.

Mara od Karlina, [emunetova, in sestri~na Ivanka Re- gent, p.d. Anka od Ninta Bska, obe s Proseka. Njunega mesta ni prevzel nih~e.

Leta 1946 je bilo na trgu 14 ro`narc, razvr{~enih v dve vrsti: Pepa Danev (Danieli) s Kontovela, ki je sta- novala v Rojanu, Flora Danev (Danieli), ki je stanovala na [koljetu, sestri Pavla in Marija Starc, p.d. Mari~ka Duhtrva, s Kontovela, ki pa je stanovala na Proseku,

(12)

sestri Marija Luk{a Ban, p.d. Brentica, in Ivana Luk{a, p.d. Vanka Brentica, s Proseka, Lea Verginella iz Kri`a, ki je `ivela v Trstu, Rika Pra{elj Starc, p.d. Pra{ljeva, s Kontovela, Silvana, por. Jerman, ki je stanovala v Trstu, Matilda Hla~a z Grete, Marija Ukmar Bla`ina, p.d. Mara Trebuna~teva, s Proseka, Zofija iz [kednja, Marija Je`

Cataruzza, p.d. I~i, in Marija Je` Jerman, p.d. S Stare Gore, obe iz Barkovelj. Slednja je bila h~i ro`narce Viktorije Gulin Je`, ki je prodajala cvetje na Goldo- nijevem trgu. Ona je dovoljenje prevzela po ta{~i Ur{uli Ferluga Je`, p.d. Uor{ka s Stare Gore, iz Barkovelj, ki je prodajala na Goldonijevem trgu. Mesto Marije Je`

Jerman je v drugi polovici 20. stoletja prevzela nevesta Nives Furlan Je`, ki je {e zadnja "prava" ro`narca na Rusem mostu.

Tudi Marija Je` Cataruzza je prevzela dovoljenje po materi Juliji Turk Je`, ki je prodajala cvetje v ko{ari na Goldonijevem trgu in bila sestri~na Viktorije Gulin Je`.

Marija Ukmar Bla`ina, p.d. Trebuna~teva, Od Pine- ka, je za~ela delati kot ro`narca leta 1946 pri sedem- najstih letih, potem ko je podedovala dovoljenje tete Helene Rupel, p.d. Lien~ke Trebuna~teve. Spomladi na veliki ~etrtek jo je mati s {opom tulipanov poslala na trg.

Prva povojna leta je bilo malo dela in {e ni imela svojih stalnih odjemalcev, zato ~ez zimo ni prodajala in zopet za~ela o sv. Jo`efu, 19. marca. Marija je z mo`em ob- delovala veliko njivo v Dulanji vasi na Kontovelu, kjer sta gojila vrtnice. Ko se leta 1989 upokojila, je njeno mesto prevzela Manuela, ki pa je po nekaj letih opustila preve~ utrudljiv poklic.

Sl. 6: Cvetli~ni trg na Rusem mostu - ro`narca Marija Ukmar Bla`ina, p.d. Mara Trebuna~teva, s Proseka, l.

1953 (Foto: M. Magajna, Arhiv OZE).

Foto 6: Il mercato dei fiori in Piazza del Ponterosso - la fioraia Marija Ukmar Bla`ina detta Mara Trebuna~teva di Prosecco, anno 1953 (Foto: M. Magajna, Archivio OZE).

Svojo stojnico je imela Kontovelka Mirela od Pineka z Dulanje vasi, ki je bila v sorodstvu z Marijo Ukmar Bla`ina. Bila je vedno skrbno oble~ena, tudi pozimi, ko si je nad pla{~ nadela predpasnik. V 50. letih je od doma odhajala `e ob 5.25 zjutraj s prvim avtobusom, ki je preva`al prose{ke mlekarice in nabiralke cvetja. Cule s cvetjem in vr~e (liempe) z mlekom je voznik natovoril na stre{ni prtlja`nik. Mirela se je vra~ala domov ob 17.

uri s polno torbo `ivil.

Pogrebne vence je pripravljala najbolj podjetna in izku{ena ro`narca Pepka [toka, p.d. z Vrha. ^e so jih kupci naro~ili drugim ro`narcam, jih je Pepka izdelala zanje. Na Proseku je vence izdelovala {e Marija Ver{a, p.d. Fika. Polagoma so se izdelovanja lotile {e druge;

zlasti v 70. letih, ko je "vsak mrli~ imel po pet girland".

Kasneje je ogrodje (gre{t) iz leske in slame pripravljal mo` ro`narce Silvane Jerman. Pri njem so kupovale `e izdelana ogrodja, palmove liste in cvetje.

Zanimiv je podatek, da so pogrebni venci tr`a{ka posebnost, in kot take jih je nekdo pred nekaj leti za{~itil s patentom na tr`a{ki trgovinski zbornici. ^e je bil izdelan z enim palmovim listom, so mu pravili {tefanija,

~e s petimi, pa palma. Najbolj razko{en je bil sestavljen iz dveh vencev in sedmih listov.

Iz Podlonjerja je bila Marija Gerdol Hrovatin, ki je v prvi polovici 20. stoletja imela posebno dovoljenje za stojnico s cvetjem na Goldonijevem trgu. Na trgu je delala dvaintrideset let. @e njena mati Marija Kjuder Gerdol iz Gerdoli~ev z Rocola je imela avstro-ogrsko dovoljenje za prodajo doma~ega cvetja na cesti s ko{aro. Po poroki se je Marija preselila na mo`ev dom v Podlonjer. Pri preva`anju cvetja si je pomagala z oslom, zaradi ~esar so v va{ki gostilni po napevu znane nare~ne pesmi posmehljivo prepevali: "... magari col mus dela ro`narca in America voio andar..."

Zaslu`kanibiloveliko,da bikrilastro{ke,kistajih imela ob nakupu konja in za pla~ilo {tevilnih davkov, zatojenjenmo`okrogleta1925odpotovalvAmeriko.

Marija,p.d.Mari~ka Ro`narca,je ostala domas sinom Pinominh~eramaAnicoinTon~ko.Pomo`evivrnitvisi jeurediladelnovkopaninogrevanrastlinjak,vkaterem je gojilanovej{einposebne vrste cvetja. V30.letih so bilinjenimedprvimi,kisogojilitulipaneizNizozemske.

Stujimistrokovnjaki seniso moglisporazumeti, vendar sosedogovorili,dajihbodoizpla~ali{elepoprodaji.

Marija je prodajala doma~e cvetje, ki ni bilo preve~

obstojno: vrtnice, brkljate nagelj~ke (tau`enti), posebno vrsto marjetic temno in svetlo oran`ne barve, plamenke (floks), ma~ehe (~ukce) in spomin~ice (meinnicht), ki so

"rasle na gredah kot radi~". Med lon~nicami so njeni kasneje gojili mesnate rastline.

Zna~ilne staromodne tr`a{ke {opke so sestavljali:

di{e~i grahor in paj~olanka, plamenke razli~nih barv, verbena ali spomin~ice, ki so imele v sredini vetrnico (bot. Anemone coronaria). Obrobili so jih s praprotjo ali paj~olanko.

(13)

V 50. letih je zet zgradil {tiri rastlinjake, v katere je z bre`ine pritekala voda, kar je bilo za tiste ~ase izredno ugodno. Gojili so dalije, gladiole (spade) in ivanj{~ice kot tudi lon~nice. Doma so pripravljali tudi nagrobne vence.

Vsa dru`ina je Mariji pomagala in o bo`i~u je bil pravi praznik, ko so doma pripravljali {opke za sre~o.

H~i Ana Hrovatin Sarti je prodajala na Rusem mostu do leta 1972, ko je postalo obvezno pla~evanje pokojnin- skih prispevkov. Ana je imela lepo in primerno besedo, zato se je znala prikupiti ljudem. To je bilo zelo po- membno zaradi takratne mo~ne konkurence.

PRODAJALKE SADIK - PIANTARCE

Leva stran cvetli~nega trga, od hi{ne {tevilke 6 dalje, je bila namenjena sezonskim prodajalkam lon~nic in sadik (piantarc). Navadno je bilo do {est prodajalk, ki so imele dovoljenje za sezonsko prodajo zelenjavnih sadik, {opkov di{avnic, sivkinih butaric, ~ebulnic, lon~nic gore~k, vrtnih ciklam in trobentic. Preprodajale so {opke navadnih ciklam, sivke, ma~ehe, narcise (trombon~ke), gostoliste astre (setembrine), navadno `uko (bot. Spar- tium juniceum) in hijacinte, ki so jih ljudje kupovali za dom, urad ali pokopali{~e.

Piantarce so prihajale na trg zgodaj spomladi, ko so vzcvetele prve hijacinte, in ostajale do novembra, ko so odcvetele zadnje martinke. Niso imele stojnic in niti sen~nikov, zato so svoje blago razstavile na tleh in ostajale na trgu le do 13. ure. Zadnje piantarce so bile doma z Grete, in sicer neka [tefanija in pred njo njena mati, Sonja Cibic, p.d. Fi~urna, in pred njo ta{~a Tereza Ralza, Paolina in {e do dana{njih dni Olimpia, por.

Rebec. Danes sta na Rusem mostu le dve prodajalki lon~nic in sobnih rastlin, ki pa se bistveno ne razlikujeta od ro`narc. Od leta 1985 imajo piantarce pult, sen~nike in razna stojala, ki jih spravijo v skladi{~e. Prodajajo tudi rezano cvetje in pripravljajo vse vrste cvetli~nih aran`majev.

CVETJE ZA GIOVANINA

Do danes se je na trgu ohranila posebna navada (~eprav vedno manj ob~utena) ob praznovanju sv. Ivana.

Leta 1751 so od primestnega naselja Sv. Ivan speljali vodo po terezijanskem vodovodu (akvedotu) v tri glavne mestne vodnjake, ki jih je izdelal Giovanni Francesco Mazzoleni. Fontano na Rusem mostu krasi de~ek, ki so ga Tr`a~ani imenovali Giovanin (Ivan~ek). Na njegov godov dan, 24. junija, so ga ro`narce okrasile s cvetjem, branjevke pa z zelenjavo.

POKRITA TR@NICA

V 19. in v za~etku 20. stoletja so imele prodajalke cvetja svoje prodajno mesto tudi na Goldonijevem trgu

(Plac od drvi), ki je veljal za kme~kega. Tu so `enske prodajale hkrati cvetje, di{avnice in zeli{~a. Ta `ivilski trg je izginil, ko je tr`a{ka ob~ina leta 1935 v bli`ini zgradila pokrito tr`nico (Pokrite plac). Potujo~e trgovce, branjevke in prodajalke cvetja so z `rebanjem (sre~ka- njem) premestili v novo tr`nico in na Garibaldijev trg (Placet, 1900) oziroma na bolj oddaljen Trg Perugino.

V tr`nici so prodajalke cvetja namestili sredi stop- ni{~a blizu vhoda. Ob odprtju je tr`a{ka ob~ina darovala vsaki lesen delovni pult, (60 x 41 x 67 cm), klopco zelene barve (80 x 23 x 34 cm), 6 aluminijastih vaz in zalivalko.

Na za~etku je bilo bolj malo dela, ker si je bilo treba pridobiti odjemalce in ker je kmalu zatem izbruhnila vojna. Sprva so bile prodajalke nezadovoljne, da so pri{le v zaprt prostor, ker so bile prepri~ane, da je bilo na trgu ve~ prometa in zato tudi ve~ mo`nosti za pro- dajo.

Ro`narce so vsakih {tirinajst dni pomaknile svojo klopco za eno mesto dalje. Prvo mesto je bilo najbolj{e, ker ga je vsakdo najprej opazil, zato so morale biti takrat pozornej{e. Kasneje, ko so `e imele svoje stranke, je bilo to mesto manj pomembno.

V povojnih letih je zaprtje mejnih prehodov hudo prizadelo tr`a{ko trgovino. Ko pa so leta 1957 zopet odprli meje, so tr`nice za`ivele in v nekaj letih so kupci iz Jugoslavije napolnili tr`a{ke trgovine in blagajne. V tr`nico se je stekal ogromen kapital; prodajalci obla~il ({trac) so zve~er odna{ali polne vre~e dinarjev. Tudi prodajalke cvetja so v tistih letih veliko prodale; najve~

kupcev je prihajalo iz Istre, s Krasa in Postojnskega.

Sl. 7: Trg na Rusem mostu - Giovanin, okra{en s cvetjem in zelenjavo, 23. 6. 1961 (Foto: Giornalfoto, Arhiv CMSA, 10/2571).

Foto 7: Piazza del Ponterosso - il Giovanin addobbato con fiori e verdure, 23-VI-1961 (Foto: Giornalfoto, Archivio C.M.S.A., 10/2571).

(14)

Sl. 8: Ob odprtju pokrite tr`nice na Carduccijevi ulici, l.

1936 (Foto: Giornalfoto, Arhiv CMSA, 23017).

Foto 8: L'inaugurazione del mercato coperto in via Carducci, anno 1936 (Foto: Giornalfoto, Archivio C.M.S.A., 23017).

Zlasti s Koprom so veliko delali, tudi zato, ker je bila na trgu blizu tr`nice glavna avtobusna postaja.

Ker ni bilo na slovenski strani cvetli~arn, so kupci iz Slovenije kupovali cvetje za razna praznovanja in slavja:

cvetne ko{are za poro~na slavja, {ope po 50 rde~ih nageljnov ob dnevu mrtvih ali proslavah, bele nageljne za poroke in vence za grobove.

V 60. letih je neka Tr`a~anka ob svojem povratku iz Avstralije naro~ila kar 22 vencev, ki jih je ro`narca izdelovala {tiri dni. Ogrodje ji je izdeloval neki Tr`a~an, ki se je iz{olal za cvetli~arja. Uporabljal je leskove in jesenove palice. Glede na denarne mo`nosti so ljudje naro~ali (ukazali) palmo z enim, dvema, tremi ali ve~

listi.

Na tr`nici je bilo ro`narcam lepo, ker so v stiku z ljudmi pozabile na hude trenutke in napor (fadigo). Dora Ter~i~ Husu, p.d. Dorka Ter~i~eva, s Proseka je {la v mesto pe{, tudi ko je bila cesta vsa ledena. Tudi ~e ji je mo` prigovarjal, naj ne hodi v takem vremenu iz hi{e, se je {e v temi spustila proti mestu, ker je bila navadno do svetilnika na Greti cesta `e prehodna, pa tudi naro~eno cvetje je bilo treba oddati.

Po vojni je v zimskem ~asu prihajalo cvetje z vlakom iz Sanrema v treh dneh. Sprva so ga ro`arce naro~ale pri zastopniku, potem pa so prodajalcu skupno po{iljale brzojavko ali mu telefonirale. V pletenih ko{arah (150 x 70 x 40 cm) so bili nageljni, vrtnice, vrtne vetrnice (anemoni), rimske vijolice, marjetice, ognji~ (kalendule) in gojeno zelenje (plumosus). Cvetje je bilo skrbno zlo`eno, a se je med preva`anjem ve~krat po{kodovalo.

Pletene ko{are pa so ro`narce uporabljale kot ogrodje za cvetli~ne blazine in vence. V 60. letih so v poletnem

~asu dobivale cvetje tudi iz Toskane.

V naslednjih letih so cvetje dova`ali s tovornjaki in postopoma so se pojavili prodajalci na debelo. Prva skladi{~a so imeli prav sanremski prodajalci, Maron na Akvedotu in Morandi v Terezijanski ~etrti. Ko so v 70.

letih finan~ni stra`niki izvajali strogo kontrolo in uvedli fakture, so ro`narce odkupovale cvetje v skladi{~ih.

V preteklosti je {lo dobro v prodajo vse cvetje, zadnja desetletja pa se je prodaja zmanj{ala, ker so kupci postali izbir~ni in zahtevni. Odkar so premestili glavno avtobusno postajo, se je na tr`nici mo~no zmanj{al promet z Istro.

Pred tr`nico so nabiralci iz Istre prodajali divje belu{e ({parange). V~asih so pri ro`narcah pustili polne torbe in na cesti imeli le po deset {opkov, da so bili manj vidni za mestne redarje.

RO@NARCE V POKRITI TR@NICI

Po vojni je bilo v stavbi tr`nice {tirinajst prodajalk, med katerimi so bile najbolj {tevilne Prose~anke, in sicer Justina Starc, p.d. Z mlake, sestri Marija Ban Ver{a, p.d.

Mara od Fike, in Lojzka Ban Pertot, p.d. Mu`inova, Marija Danev Husu in Dora Ter~i~ Husu, p.d. Dorka Ter~i~eva, Marija [kerk, p.d. [kerkova, in Ur{ula Bri{~ik, p.d. od U{ajke. S Kolonkovca je bila Gina Danev, p.d.

Gineta, od Sv. Vincencija Jo`efa Vertovec, p.d. Pepina, z Rocola Peppina Vertovec, p.d. Kra{ovka, z Grete Gina Pe~enko in Ivana [pehar ter od Sv. Ivana Justina Turko.

Pred vojno je v tr`nici prodajala Rozalija, p.d. Zala Kau~eva, s Proseka, ki je bila med vojno internirana.

Leta 1972 je bilo osem prodajalk, ki so zato lahko zasedle ve~ prostora in so uporabljale ve~je stojnice s trgov. V mestu je bilo vedno ve~ cvetli~arn in na mestne trge po prihajali potujo~i prodajalci s tovornjaki. Nekdaj zvesti odjemalci so za~eli kupovati njihovo cvetje v {opih in so k ro`narcam prihajali samo po okrasno ze- lenje.

Leta1989je DoraTer~i~Husu{elepriosemdesetih opustila prodajo in vrnila dovoljenje. Ro`narc je bilo vednomanj,kersoljudjepostaliboljizbir~niinsoza~eli kupovatiposebnocvetje.Zaradidavkovsocenenarasle inkupcisinisove~privo{~ilicvetjazadom.Danessona tr`ni~i{e{tiriro`narce,odtehstadvepotomkiro`narce izPodlonjerjaoziromapiantarcezGrete.

PRODAJALKE ZELI[^, DI[AVNIC IN U@ITNIH RASTLIN

Do pred nekaj meseci sta na tr`nici delali {e dve prodajalki di{avnic (vendurigla), 80-letni Vera in Nora, p.d. ^inkovi, s Kontovela. S culo sta nabirali samonikle u`itne rastline, zeli{~a in di{avnice, kot so ro`marin, regrat douji radi~), `ajbelj (douji `ajbelj), lovor (lumber), koprive, melisa, navadni komar~ek (koroma~), hren, na- vadni blju{~ (br{kandole), belu{i (br{~ike), sivka ({pa- gieta), in tudi samoraslo cvetje, kot so narcise, ivanj{~ice

(15)

in {panski bezeg. Prodajali sta tudi kra{ki {etraj (lesi~ka, bot. Satureja montana), ki so jo na Proseku uporabljali pri zdravljenju vnetih dihal in bole~inah v trebuhu pri otrocih.

Od doma sta odhajali s prvim avtobusom ob petih zjutraj in ostajali na tr`nici do dveh. Na doma~em vrtu in v okolici sta do mraka nabirali zeli{~a in cvetje. V hramu njune rojstne hi{e sta rastline o~istili in jih vezali v {opke. [ele pozno zve~er, ve~krat tudi opolno~i, sta s culo na glavi {li skozi vas v novo hi{o spat.

DRUGE STOJNICE IN PRODAJNA MESTA Veliki trg (Piazza Grande, Ta velike plac, danes Trg zedinjenja Italije). V 19. stoletju je bila tr`nica pred mestnim magistratom, kjer je ob `ivilskem bil tudi cvetli~ni trg. Po letu 1871, ko so preuredili ob~insko pala~o, so tr`nico preselili na Rusi most. Dovoljenje za prodajo sve`ega cvetja v bli`ini ljudskega parka so leta 1880 imeli: Jakob Bandel, Jakob Fonda (kiosk) in Jurij Sancin pri h. {t. 586. (BCT. AGS, 174)

Goldonijev trg (Piazza della legna, Plac uod drvi).

Od leta 1820 so tu prodajali drva, na sredi{~nem pri- vzdignjenem prostoru pa sadje, zelenjavo in cvetje.

Trg Hortis (Piazza Lipsia). Trg s parkom je nastal `e v za~etku 19. stoletja. Na njem je bila manj{a tr`nica s sadjem, zelenjavo in cvetjem.

Dovoljenje za prodajo na cesti je imela Lidija Mili~, p.d. Huslova, s Kontovela, ki je na robu trga do pred nekaj leti prodajala svoje cvetje, danes pa je med zadnjimi, ki prodaja pletene olj~ne vejice.

Nabre`je (Merkat, Ta ve~je plac, Plac na debielo).

Do leta 1936 je bila tr`nica na odprtem, na mestu, kjer je danes Dom pristani{kih delavcev. Potem so jo pre- selili na Ul. Oktavijana Avgusta, kjer je {e danes redki okoli{ki vrtnarji prodajajo svojo zelenjavo in cvetje.

Trg Garibaldi (Piazza della Sranga vecchia, Placet, Na {range). Trg je nastal v 30. letih 19. stoletja, in na njem je bila od leta 1849 mestna mitnica. Okrog vod- njaka je bil `e v 19. stoletju `ivilski trg, ki pa so ga l.

1936 premestili v pokrito tr`nico.

Po drugi svetovni vojni je bilo tu {est stojnic prodajalk cvetja. Med njimi so bile Barkovljanka Marija Brecelj Bratina, p.d. Uaperta, in Prose~anki Ana Cibic Bogatec, p.d. Anica ^ib~eva z Bo{keta, ki se je kasneje preselila na bli`njo Ul. Matteotti (nekdaj Ul. Media), ter Ne`a Ukmar, ki je prodajala {e v 90. letu starosti. Druge so bile fore{te.

V 50. letih si je istrski priseljenec Schiulaz, ki je stanoval v Barkovljah, odkupil dovoljenje in z dru`ino prodajal na trgu. Od leta 1970 so z dostavnimi vozili za~eli prihajati Furlani; ker so bili delavni, po{teni in pridni, so znali nejdet soud. Danes je na trgu en sam kiosk in ob~asno se pojavljajo dostavna vozila s po- tujo~imi prodajalci cvetja.

Trg Perugino. Dana{nji trg in tr`nica sta nastala {ele

v 30. letih 20. stoletja. Od leta 1936 je tu cvetje pro- dajala Marija Starc Pra{elj, p.d. Z mlake, s Proseka.

Trg Puecher pri Sv. Jakobu (nekdaj Trg Giuliani). Trg je nastal v drugi polovici 19. stoletja. Pred drugo sve- tovno vojno je tu svojo stojnico imela Savina Rupel s Proseka. Njena nevesta Alida je odprla cvetli~arno na Istrski ulici. Po vojni sta bili na trgu {e dve prodajalki cvetja, Du{ana Starc s Kontovela in Ivanka Ver{a, p.d.

Vanka od Cikneh, s Proseka, ki se je nato preselila v bli`njo cvetli~arno ro`narce Viktorije Ver{a s Proseka.

Istrska ulica pri Sv. Jakobu. Dovoljenje za sezonsko prodajo cvetja na cesti je imela Ana, p.d. Anca, s Proseka in kasneje Marija, p.d. Od Ance, s Proseka, ki je kasneje na isti ulici odprla cvetli~arno Riviera, katero jo danes upravljata h~eri Vanda in Vera.

Ulica Giulia pri Sv. Ivanu (Rotonda del Boschetto).

Do leta 1970 je imela tu svojo stojnico Dragica Kapun, danes ima kiosk mlada Tr`a~anka.

Ulica Giulia. ^eprav je bil Ljudski vrt zgrajen `e leta 1850, je prodajno mesto pred njegovim vhodom razmeroma novo. V 70. letih 20. stoletja je tu imela svojo stojnico Antonija [~uka, p.d. Ton~ka [~ukova, iz Gabrovca, ki je triindvajset let prodajala rezano cvetje.

Pred desetimi leti je na njeno mesto pri{la neka Srbkinja.

Danes na njenem mestu prodaja rezano cvetje mlad Tr`a~an.

Drevored 20. septembra (Via dell'Acquedotto, Akvedot). Drevored je nastal v za~etku 19. stoletja. Leta 1912 je Ivanka Gerdol (r. 1865) z Rocola imela dovoljenje za prodajo sve`ega in umetnega cvetja pri hi{ni {tevilki 10.

Pred gledali{~em Rossetti ima {e danes svoj kiosk Kati Ban s Proseka, pred njo pa je bila Ivanka Regent, p.d. Z dru{tva, s Kontovela.

Ulica Coroneo. Leseno stojnico je tu imela Ana [toka, p.d. Anica, Netka Ro{tova, s Proseka. Na trgu je bila dvainpetdeset let, od leta 1936 do leta 1988, ko je bila stara 87 let. Dovoljenje je odkupil Tr`a~an, ki {e danes uporablja njeno stojnico.

Ulica Ruggero Manna. Valerija Scheimer je tu pre- pustila svoje mesto sestri~ni Evi Scheimer iz Barkovelj, ki je do leta 2000 imela lesen kiosk; njeno mesto je nato prevzela mlada [kedenjka.

Ulica Rittmeyer. Tu je stojnico najprej imela Ana Orel, p.d. Anica od Orla, in zatem Sonja Cibic, p.d.

Fi~urna, obe s Proseka. Danes upravlja kiosk tr`a{ki par.

Trg Oberdan (Piazza della Caserma). Na za~etku je bila tu Ivana [toka, p.d. Vanka Vardjanova, pozneje in do 90. let je dovoljenje prevzela Justina [toka s Kon- tovela, danes pa je v kiosku Elena Pra{elj, tudi s Kon- tovela.

Barkovlje. Na nabre`ju ob cerkvi so bile v preteklosti {tiri sezonske prodajalke cvetja (ro`narce na pu), danes je {e ena.

(16)

Sl. 9: Gri~ sv. Justa - prodaja olj~nih vejic pred stolno cerkvijo na cvetno nedeljo, 22. 3. 1964 (Foto: Giornal- foto, Arhiv CMSA, 5000/1114).

Foto 9: Il colle di S. Giusto - vendita dei ramoscelli d'ulivo davanti alla cattedrale la Domenica delle Palme, 22-III-1964 (Foto: Giornalfoto, Archivio C.M.S.A., 5000/1114).

Rojan. Na `ivilskem trgu ob cerkvi (zgrajeni l. 1862) sta v 50. letih bili dve ro`narci, Marija Ban s Proseka in Marija Ter~i~ Ukmar, p.d. Spudna, sestra ro`narce Dore Husu, ki je odkupila dovoljenje od Marije, p.d. Man- drjara, iz Barkovelj.

Pokopali{~e pri Sv. Ani. Zgrajeno je bilo leta `e 1826. Leta 1912 je dovoljenje za prodajo tu imela Ivanka Cister Zerjal (rojena v Petrinjah l. 1861) iz [kednja. V 60. letih 20. stoletja je bilo pred vhodom pri- bli`no 30 stojnic z imenom ro`narce. Prodajalke so bile iz [kednja, Kolonkovca, od Sv. Ane, iz mesta in ena Devin~anka, ki se je primo`ila v Trst. V bli`ini voja{kega pokopali{~a je {e ena stojnica in od leta 1995 so v podhodu novega pokopali{~a trije prodajalci rezanega cvetja.

LETNI CIKLUS CVETLI^NEGA TRGA IN PRODAJE Prodaja cvetja je bila odvisna od letnih ~asov in od cerkvenih praznikov, kot so vsi sveti (vahte), bo`i~ in velika no~ (vuzem). Najve~ dela je bilo decembra, najmanj pa januarja in februarja. Ker so zlasti starej{i kupci obhajali svetnike, praznovali godov dan in ker se je veliko ljudi imenovalo po svetnikih, je bilo mogo~e `e vnaprej predvideti, kdaj se bo prodaja pove~ala.

Pomlad

Iz Barkovelj so prvi {opki belih, roza in modrih hijacint prihajali na trg `e februarja. Nekoliko kasneje so s kontovelskih in prose{kih pa{tnov prihajale vrtne hijacinte (cjentne, cjentle, bot. Hyacintus orientalis), razne vrste narcisovk (tromboni) oziroma samorasle narcise (jurjevke). Te niso potrebovale posebne nege;

pred pomladjo, ko so mo{ki obrezovali trte in jih opleli, so mimogrede poskrbeli tudi za ~ebulnice.

Zgodaj spomladi so na trgu prodajali vrbove vejice (ma~ice, mucke, bot. Salix caprea), ki so jim Tr`a~ani pravili "gattini". Ker rastejo na vla`nih oziroma ilovnatih tleh, so jih Prose~anke hodile brat k Doberdobskemu jezeru.

Tabela 1: Cerkveni prazniki in svetniki Tabella 1: Festività religiose e santità

Dan Ime svetnika Vrsta cvetja

2. februarja 19. marca 25. marca 13. junija 21. junija 24. junija 29. junija 26. julija 15. avgusta 8. septembra 12. septembra 21. novembra 8. decembra

sv. Marija sv. Jo`ef sv. Marija sv. Anton sv. Alojz sv. Ivan

sv. Peter in Pavel sv. Ana

sv. Marija sv. Marija sv. Marija

sv. Mati bo`ja zdravja

sv. Marija (brezmade`no spo~etje)

Vrtne hijacinte

Gladiole

Med zgodnjim cvetjem, ki so ga prodajali v manj{ih

Reference

POVEZANI DOKUMENTI

Kazni za tihotapstvo soli iz tujih dr`av kot tudi iz Ogrske in Sedmogra{ke so bile: zaplemba tihotapskega blaga, v denarju je bilo treba pla~ati dvojno vrednost soli (povpre~na

V Sloveniji obstaja že kar nekaj oblik supervizije, piše Sonja Žorga v svojem prispevku, vendar očitno obstajajo še večje potrebe, saj nastajajo vedno novi programi za

Analiza izdatkov gospodinjstev za življenjske potrebšèine po namenu kaže, da gospodinjstva v povpreèju najveèji delež denarnih sredstev porabijo za hrano in brezalkoholne pijaèe

Analiza povezave med realnim deviznim teèajem in razlikami v realnih obrestnih merah na primeru Slovenije je opravljena na podlagi primerjave deviznega teèaja nemške marke

Prav v industriji, ki veè kot 50% prihodkov realizira na tujih trgih, ustvari regija pretežni del èistega dobièka poslovnega leta, vendar po drugi strani tudi

V strukturi obveznosti do virov sredstev se je v obdobju od konca leta 1998 do konca leta 2000 delež kapitala zmanjševal (konec leta 1998 je bil enak kot konec leta

Zajema projekcijo mladine v izobraževanju, oceno in projekcijo izobrazbene sestave odliva mladine iz rednega šolanja, projekcijo izobraževanja odraslih z upoštevanjem dveh razlièic

3.1 Podroèje dejavnosti D: PREDELOVALNE DEJAVNOSTI Gospodarske družbe predelovalnih dejavnosti (podroèje dejavnosti D) so v letu 1999 po številu predstavljale