• Rezultati Niso Bili Najdeni

2003 2004

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "2003 2004"

Copied!
112
0
0

Celotno besedilo

(1)

Študijski vodnik

2003

2004

(2)

Študijski vodnik· Študijsko leto 2003/2004 · ISSN 1580-139X Izdala in založila · Univerza na Primorskem

Fakulteta za management Koper Odgovorni urednik · prof. dr. Dušan Lesjak Uredila · Nataša Vraneš

Študentski besednjak je napisal Boris Kobeja Oblikovanje in stavek · Alen Ježovnik Tisk · Tiskarna VeK Koper

September 2003

Študijski vodnik je informativno gradivo. V njem objavljeni podatki in informacije odražajo namere FM v ˇcasu njegove izdaje glede zadev, ki so povezane s študijem na FM.

FM si pridržuje pravico, da brez predhodne najave spremeni navedene informacije zaradi spremenjenih okolišˇcin, na katere ne more vplivati oziroma ˇ

ce to ne posega v pravice študentov.

(3)

Vsebina

Uvodnik 4

PredstavitevFakultete za management Koper 5

Ustanovitelji . . . 5

Lokacija in prostori . . . 5

Finanˇcni viri . . . 5

Zaposleni . . . 5

Organiziranost . . . 5

Dejavnosti . . . 5

Enote izrednega študija . . . 7

Študijski programManagement 8 Splošno o študijskem programu . . . 8

Predmetnik in predstavitev predmetov Management 2001 . 10 Predmetnik in predstavitev predmetov Management 1996 . 31 Organiziranost študija . . . 33

Prehodi med študijskimi programi in naˇcini študija . . . 37

Študijski programManagement v izobraževanju 39 Splošno o študijskem programu . . . 39

Predmetnik in predstavitev predmetov . . . 40

Vzporedni študij na Manchester Metropolitan University . . 48

Študijski programManagement v evropskem okolju 51 Splošno o študijskem programu . . . 51

Predmetnik in predstavitev predmetov . . . 52

Splošne informacije 65 Za uspešnejši študij . . . 65

Študentski informacijski sistem (ŠIS) . . . 65

Knjižnica . . . 65

Založba . . . 66

Mednarodna pisarna . . . 66

Šolnina in prispevki za študij . . . 67

Organiziranost študentov . . . 70 PravilnikiFakultete za management Koper 72

Študentski besednjak 86

Telefonske številke in elektronski naslovi 96

Študijski koledarin pomembni datumi 99

Moji zapiski 105

(4)

Uvodnik

Predhodnica Fakultete za management Koper, Visoka šola za management, je bila kot samo- stojni visokošolski zavod ustanovljena leta 1995.

Njen prvi izobraževalni program, ki ga je razpi- sala za redne in izredne študente, je bil viso- košolski strokovni program Management, kmalu zatem je zaˇcela izvajati še podiplomska specia- listiˇcna programa Management v izobraževanju in Management v evropskem okolju, hkrati pa je ponudila študentom, zaposlenim in širši javno- sti tudi številne programe za izpopolnjevanje. Z ustanovitvijo Inštituta za raziskovanje v manage- mentu je svojo dejavnost razširila in poglobila še na raziskovalno delo in ga povezala s potrebami gospodarstva in drugih dejavnosti.

Novembra 2002 je s soglasjem Sveta za vi- soko šolstvo postala fakulteta.

Leta 2003 je Fakulteta za management po- stala ˇclanica Univerze na Primorskem. Nova uni- verza je pomemben nacionalni projekt v ˇcasu, ko so centri znanja, gospodarske moˇci in druž- benega vpliva najpomembnejši za vkljuˇcevanje slovenskih regij v evropski prostor. Fakulteti za management so se s tem odprle nove možnosti razvoja, ki ga omogoˇca mednarodno meduniver- zitetno sodelovanje.

Na teh osnovah temeljijo smeri razvoja Fakul- tete za management.

•Temeljna razvojna usmeritev Fakultete za management slej ko prej ostaja razvoj znan- stvene discipline management. Zato Fakul- teta za management namenja posebno skrb vkljuˇcevanju v nacionalne in mednarodne raziskovalne procese, programe in projekte.

Naši raziskovalci in visokošolski uˇcitelji se razvijajo v široko razgledane znanstvenike in strokovnjake z mednarodnimi izkušnjami.

•Fakulteta za management si prizadeva vpi- sovati najboljše študente, jim omogoˇcati do- bre razmere za študij in jih usposabljati za reševanje praktiˇcnih problemov in razisko- valno delo. Cilj fakultete je izobraziti stro- kovnjake, ki bodo sposobni prevzemati naj- zahtevnejše naloge pri oblikovanju, razvoju in vodenju sodobnih podjetij, zavodov in drugih organizacij ter prouˇcevati podjetja in druge organizacije in njihovo okolje s sodob- nimi analitiˇcnimi metodami.

•V postopku akreditacije so novi študijski programi s podroˇcja managementa: dodi- plomski univerzitetni ter podiplomski magi-

strski, doktorski in specialistiˇcni program.

Obstojeˇci in novi študijski programi so med- narodno primerljivi, uveden kreditni sistem študija (ECTS) in aktivno vkljuˇcevanje v pro- grame EU (Socrates-Erasmus, Leonardo in drugi) omogoˇcata mobilnost visokošolskih uˇciteljev in študentov ter njihovo vkljuˇce- nost v enotni evropski izobraževalni prostor.

•Raziskovalno in strokovno delo je osnova za izobraževanje naših študentov, ki jih vklju- ˇ

cujemo tudi v raziskovalno delo. Znanstvena disciplina management interdisciplinarno povezuje ekonomske in poslovne, organiza- cijske, vedenjske in pravne vede. Naši štu- dentje pridobivajo temeljna znanja z vseh navedenih petih podroˇcij ter specialna zna- nja v okviru usmeritev, ki jih nudijo naši programi.

•Odprtost in sodelovanje z gospodarstvom in drugimi družbenimi institucijami omogoˇca prenos znanja s fakultete v okolje in obratno.

Fakulteta za management je pobudnica in soustanoviteljica Podjetniškega inkubatorja Univerze na Primorskem in bo tudi v bodoˇce razvijala razne oblike sodelovanja z gospo- darstvom. Tako omogoˇca tudi visoko zapo- sljivost svojih diplomantov.

Z uresniˇcevanjem teh razvojnih usmeritev po- staja Fakulteta za management Koper kakovo- stna in v mednarodnem prostoru konkurenˇcna visokošolska institucija. Pogoj za uspeh pa je ustvarjalno sodelovanje vseh zaposlenih uˇciteljev in sodelavcev, strokovnih služb in študentov na vseh ravneh študija.

Sodelujmo!

dr. Nada Trunk Širca prof. dr. Egon Žižmond

direktorica dekan

(5)

Predstavitev Fakultete za management Koper

Fakulteta za management Koper Facoltà di Management di Capodistria Faculty of Management Koper Naslov:Cankarjeva 5, 6000 Koper Tel.:+ 386 5 610 2000

Faks:+ 386 5 610 2015 E-pošta:info@fm-kp.si Internet:www.fm-kp.si

Ustanovitelji

Fakulteta za management Koper (FM) je bila ustanovljena marca 2003, kot pravna naslednica Visoke šole za management v Kopru. Še v istem mesecu je postala ena od sedmih ˇclanic Univerze na Primorskem.

Lokacija in prostori

Sedež fakultete je v mestnem središˇcu Kopra, v bližini Osrednje knjižnice Sreˇcka Vilharja, Peda- goške fakultete Koper, Gimnazije Koper ter Dija- škega in študentskega doma Koper.

Fakulteta ima v uporabi približno 1700 m2 površin. To so predavalnice, kabineti za visoko- šolske uˇcitelje in sodelavce, knjižnica, ˇcitalnica, prostori založbe FM, upravni prostori fakultete in soba za študente, kjer je sedež Društva študen- tov FM (ŠTORM).

Finanˇ cni viri

Fakulteta pridobiva sredstva za delovanje iz pro- raˇcuna Republike Slovenije, šolnin in prispevkov za študij, domaˇcih in mednarodnih raziskovalnih in razvojnih projektov, sponzorstev, donatorstva in drugih virov.

Zaposleni

V študijskem letu 2002/2003 je na fakulteti re- dno ali pogodbeno zaposlenih 20 visokošolskih uˇciteljev in 51 visokošolskih sodelavcev ter 21 strokovnih, tehniˇcnih in administrativnih sode- lavcev.

Fakulteta za management posveˇca veliko po- zornosti pridobivanju sodelavcev in strokovnemu izpopolnjevanju ter razvoju vseh zaposlenih, saj

se zaveda, da so strokovno usposobljeni sode- lavci eden kljuˇcnih pogojev za kakovostno iz- vedbo vseh dejavnosti fakultete.

Predavanja izvajajo visokošolski uˇcitelji z dol- goletnimi izkušnjami na izobraževalnem in raz- iskovalnem podroˇcju, nekateri med njimi pa imajo tudi bogate izkušnje iz vodenja podjetij.

Vaje in seminarje vodijo asistenti, ki študirajo na magistrskih in doktorskih študijih in se ob pod- pori visokošolskih uˇciteljev razvijajo v kakovostne uˇcitelje in raziskovalce.

V izvedbo študijskega programa obˇcasno, kot goste, vkljuˇcujemo tudi ugledne strokovnjake iz prakse z dolgoletnimi izkušnjami na vodilnih de- lovnih mestih.

Organiziranost

Strokovni vodja fakultete je dekan, poslovni pa direktor. Visokošolski uˇcitelji in sodelavci se po sorodnih strokovnih oziroma znanstvenih podro- ˇcjih povezujejo v katedre. Strokovni, tehniˇcni in administrativni sodelavci opravljajo sistemske in podporne dejavnosti fakultete.

Organi fakultete so senat, akademski zbor, upravni odbor, dekan, direktor in študentski svet.

Na fakulteti delujejo tudi razliˇcne komisije, ki obravnavajo zadeve, ki so v njihovi pristojnosti.

Pristojnosti organov in komisij so opredeljene v statutu.

Dejavnosti

Dodiplomsko izobraževanje Informacije:referat@fm-kp.si

•Dodiplomski visokošolski strokovni študijski program Management

•Dodiplomski univerzitetni študijski program Management (v postopku akreditacije)

Podiplomsko izobraževanje Informacije:referat@fm-kp.si

•Podiplomski specialistiˇcni študijski program Management v izobraževanju

•Podiplomski specialistiˇcni študijski program Management v evropskem okolju

•Podiplomski specialistiˇcni študijski program Management (v postopku akreditacije)

•Podiplomski magistrski in doktorski študij- ski program Management (v postopku akre- ditacije)

5

(6)

PredstavitevFakultetezamanagementKoper

6 Dejavnosti

Število študentov in diplomantov v študijskem letu 2002/2003

Študijski program Študenti* Diplomanti

redni izredni redni izredni

Management – dodiplomski visokošolski strokovni 469 1403 190 238

Management v izobraževanju – podiplomski specialistiˇcni – 102 – 1**

Management v evropskem okolju – podiplomski specialistiˇcni – 87 – 2

* Vkljuˇceni so tudi absolventi.

** Na študijskem programu Management in Education, Manchester Metropolitan University, so študij zakljuˇcili trije študenti in pridobili znanstveni naslov Master of Science. Veˇc o izvedbi programa na strani 48.

Raziskovalna in razvojna dejavnost Informacije:institut@fm-kp.si

•Podroˇcja raziskovanja so predvsem: strate- ški management, organizacijske vede, eko- nomika podjetij, poslovna informatika, ele- ktronsko izobraževanje, management nepri- dobitnih organizacij, management tehnolo- gij, trženje, management v izobraževanju, psihologija in sociologija v managementu, poslovna terminologija.

•Znanstveno-raziskovalno delo uˇciteljev po- teka v raziskovalni skupini v okviru Instituta za raziskovanje v managementu.

•Svetovanje managementu, ki obsega po- slovno svetovanje in podjetniške raziskave z naslednjih podroˇcij: poslovne strategije, prestrukturiranje podjetij, finance in obvla- dovanje stroškov, tržne raziskave ipd.

•Priprava in izvedba razvojnih in raziskoval- nih projektov za podjetja in druge organiza- cije.

•Posvetovanja in konference.

Mednarodno sodelovanje Informacije:international@fm-kp.si

•Vzpostavljeno sodelovanje s priznanimi uni- verzami v tujini (Manchester Metopolitan University in St. Martin’s College, Lanca- ster, Velika Britanija; Aarhus Business Col- lege, Danska; Högskolan Dalarna, Švedska;

Virtual Global University, Nemˇcija; Central European University, Madžarska; Università degli Studi di Udine in Università Cà Foscari di Venezia, Italija in druge)

•Izkušnje v mednarodnih projektih: Tempus, Phare CBC, Phare Mocca, Interreg, Socra- tes/Erasmus, Leonardo Da Vinci, 5. in 6.

okvirni program EU.

•Študijski obiski

•Izmenjave visokošolskih uˇciteljev in študen- tov

•Mednarodne konference

Druga izobraževanja Informacije:seminarji@fm-kp.si

•Seminarji in programi funkcionalnega izo- braževanja s podroˇcja managementa

•Programi za izpopolnjevanje

•Programi stalnega strokovnega spopolnjeva- nja delavcev v vzgoji in izobraževanju

•Programi izbirnih vsebin za srednješolce

•Teˇcaji raˇcunalniškega usposabljanja

•Poletne šole Založba

Informacije:05 610 2035, založba@fm-kp.si

•Študijska literatura (uˇcbeniki, skripta, pri- roˇcniki za vaje) za potrebe študijskih pro- gramov fakultete

•Strokovne in znanstvene monografije

•Serijske publikacije (mednarodna znanstve- na revijaManaging Global Transitions, De- lovni zvezkiInštituta za raziskovanje v ma- nagementu,Letno poroˇcilo. . . )

•Zborniki strokovnih posvetovanj in znan- stvenih konferenc

•Priroˇcniki in druge publikacije Knjižnica in ˇcitalnica

Informacije:05 610 2030, knjiznica@fm-kp.si Izposoja:05 610 2005, izposoja@fm-kp.si Urnik:ponedeljek–ˇcetrtek 9.00–17.00,

petek 9.00–17.30, sobota 9.30–11.30

•Strokovna literatura in periodika s podroˇcja managementa v slovenskem in angleškem jeziku

•Vodenje bibliografije visokošolskih uˇciteljev in sodelavcev ter raziskovalcev

•Izobraževanje za uporabnike knjižnice

•Medknjižniˇcna izposoja, dostop do baz po- datkov

•Citalnica s sodobno raˇˇ cunalniško opremo

(7)

Enote izrednega študija 7

PredstavitevFakultetezamanagementKoper

Enote izrednega študija

Fakulteta za management Koper izvaja dodi- plomski izredni študij tudi v Novi Gorici, Ško- fji Loki in Celju. V nadaljevanju predstavljamo organizatorje izrednega študija na enotah.

Škofja Loka –

Ljudska univerza Škofja Loka Sedež:Podlubnik 1a, 4220 Škofja Loka Telefon:04 506 13 70,faks:04 512 08 88 Elektronski naslov:mare.zvan@guest.arnes.si Internet:www.lu-skofjaloka.si

Direktorica:Petra Rozman, univ. dipl. ped.

in prof. soc.

Organizator izobraževanja:Mare Žvan, univ. dipl. org.

Ljudska univerza Škofja Loka je javni zavod, ustanovljen leta 1959. Z devetimi stalno zapo- slenimi delavci in obˇcasnim sodelovanjem veˇc kot 150 predavateljev izvaja veˇc kot 40 tržno za- nimivih izobraževalnih oblik za odrasle, od pro- gramov za pridobitev izobrazbe (osnovna šola za odrasle, srednješolski in fakultetni programi) prek strokovnega, splošnega in jezikovnega izo- braževanja vse do programov za tretje življenjsko obdobje. Razliˇcnih izobraževalnih oblik se letno udeleži ˇcez 1500 udeležencev.

Ljudska univerza Škofja Loka in Fakulteta za management sta priˇceli sodelovati leta 1997.

V šestih letih se je ta center razvil v enoto z najveˇc vpisanimi izrednimi študenti v dodiplom- skem študijskem programu Management.

Predavanja potekajo na sedežu Ljudske uni- verze v Srednješolskem centru Škofja Loka, Pod- lubnik 1a in v novih prostorih Ljudske univerze v bivši vojašnici Škofja Loka, Partizanska cesta 1, obˇcasno pa tudi na Osnovni šoli Cvetka Golarja na Trati in na Osnovni šoli Škofja Loka Mesto (za Namo). Veliki predavalnici na obeh osnovnih šo- lah sta povsem obnovljeni.

Nova Gorica – Agencija za podjetniško svetovanje Sedež:Tolminskih puntarjev 4,

5000 Nova Gorica

Telefon:05 333 39 60,faks:05 333 39 62 Elektronski naslov:lampret@siol.net Direktor:Miran Lampret, univ. dipl. ekon.

Organizatorki izobraževanja:Ivanka Gregoriˇc in Barbara Prelog

Agencija za podjetniško svetovanje je zasebno podjetje, ustanovljeno leta 1991. Dejavnost pod- jetja vkljuˇcuje poslovno svetovanje in izobraže- vanje, zlasti podjetniško uvodno in specialistiˇcno svetovanje, praktiˇcno usposabljanje podjetnikov na delavnicah za uspešno vodenje poslovanja, izobraževanje odraslih za pridobivanje praktiˇcnih znanj in formalne izobrazbe ter organiziranje ve- rificiranih izobraževalnih programov v sodelova- nju z drugimi izvajalci. Razliˇcnih izobraževalnih oblik se letno udeleži ˇcez 300 slušateljev.

V agenciji so trije redno zaposleni, pri izvaja- nju programov pa sodeluje veˇc kot dvajset zuna- njih sodelavcev.

Agencija za podjetniško svetovanje in Fakul- teta za management sta vzpostavili stike v letu 1998, v študijskem letu 2003/2004 študira v Novi Gorici že šesta generacija izrednih štu- dentov na visokošolskem strokovnem študijskem programu Management.

Predavanja potekajo na treh lokacijah – v no- vem Dijaškem domu na Streliški ulici 7, na Sre- dnji lesarski šoli, ki se nahaja v središˇcu mesta na Erjavˇcevi ulici 4, in v Obrtnem domu na ulici Gradnikovih brigad 6. Na vseh treh lokacijah je zagotovljeno parkirišˇce.

Celje – UP, Fakulteta za management Koper, enota Celje

Sedež:Mariborska cesta 2, 3000 Celje Telefon:03 490 03 32

E-naslov:robi.regorsek@fm-kp.si Organizator izobraževanja:Robi Regoršek,

dipl. ekon.

Referat Fakultete za management – enota Celje se nahaja v stavbi Centra višjih in visokih šol. Tu ima sedež tudi Regijsko študijsko središˇce s ka- terim Fakulteta za management dobro sodeluje na razliˇcnih podroˇcjih izobraževanja.

Za predavanja so na voljo opremljene preda- valnice na dveh lokacijah: v stavbi Centra višjih in visokih šol, Mariborska ulica 2, Celje (II. nad- stropje) in v stavbi Poslovno-komercialne šole, Kosovelova ulica 4, Celje.

(8)

Študijski program Management

Vrsta programa:dodiplomski visokošolski strokovni študijski program

Strokovni naslov:diplomirani ekonomist / diplomirana ekonomistka (dipl. ekon.) Predstojnik študijskega programa:prof. dr.

Dušan Lesjak, prodekan za izobraževanje

Splošno o študijskem programu

Študijski programManagementje zasnovan po zgledu triletnih poslovnih programov v tujini.

Program je praktiˇcno naravnan, s poudarkom na uporabnosti znanj in vešˇcin.

Študijski program, ki je bil sprejet leta 1996, smo v letu 2001, na podlagi posvetovanj med pedagoškimi delavci in vodilnimi v nekaterih ve- ˇ

cjih podjetjih, dopolnili. Pomembna novost do- polnjenega programa so izbirni predmeti v 2. in 3. letniku študija, ki nudijo študentom veˇc mo- žnosti za izbiranje študijskih vsebin po osebnih željah in usmeritvah.

Temeljne usmeritve

Za program Management velja pet temeljnih usmeritev:

•Trdno verjamemo, da podjetja in druge or- ganizacije niso le orodja za doseganje ciljev, temveˇc skupnosti ljudi, ki delujejo v njih, in tistih, s katerimi sodelujejo v okolju. Po- memben del študijskega programa je name- njen znanjem s podroˇcja vedenjskih ved.

Od prvega dne uveljavljamo spoznanje, da so moˇcne, uˇcinkovite in uspešne le organi- zacije, kjer se ljudje dobro razumejo, sode- lujejo in se spoštujejo; kjer velja, da je vsak svoje sreˇce kovaˇc – vendar v sodelovanju z drugimi; kjer sta poštenost in omikanost sa- moumevni.

•V prenovljenem študijskem programu smo uveljavilinaˇcelo izbirnosti.S tem smo pro- gram približali mednarodnim trendom v ra- zvoju visokega šolstva, študentom pa omo- goˇcili (delno) prilagajanje programa oseb- nim željam in usmeritvam. V 2. in 3. letniku študija študent izbira med predmeti podje- tniške usmeritve in tistimi s podroˇcja nepri- dobitnih organizacij, lahko pa poglablja zna- nja s podroˇcja splošnega managementa.

•Izbirnost in prehodnost med programi pod- pira tudi kreditni sistem študija. V pro- gramu Management je uveljavljen evrop-

ski kreditni sistem ECTS (European Credit Transfer System). Vsako leto študija je ovre- dnoteno s 60 kreditnimi toˇckami, kar štu- dentu omogoˇca mobilnost in možnost uve- ljavljanja opravljenih obveznosti v študijskih programih evropskih univerz. Študent lahko po dogovoru s FM opravlja do 20 % štu- dijskih obveznosti na drugih visokošolskih programih.

•V šoli dosledno uˇcimoposlovno uporabo je- zikov,saj izobraženec in manager, ki ne ob- vlada vsaj enega ali dveh tujih jezikov, ne more biti uspešen v svetu, kjer meje pome- nijo vse manj. Študente spodbujamo, da se v okviru dodatnega programa uˇcijo še vsaj enega tujega jezika.

Takšen je v osnovnih potezah študijski pro- gramManagement – zahteven insodoben.Od študentov terja zavzet študij, diplomantom pa je dobro izhodišˇce za uveljavljanje v poklicnem ži- vljenju.

Profil diplomanta

Diplomanti visokošolskega študijskega programa Management so usposobljeni za prevzemanje nalog v strokovnih službah podjetij in drugih or- ganizacij. Dobro vedo, da podjetja in druge orga- nizacije delujejo v kompleksnih in spremenljivih okolišˇcinah ter da zato ni enostavnih receptov za uspešnost, ki si jo morajo v konkurenci pridobiti vsak dan znova. Tudi zase prinašajo diplomanti iz šole spoznanje, da si morajo osebno uspešnost in razvoj prislužiti z zavzetim delom in nenehnim uˇcenjem.

Vpisni pogoji

Razpis za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija objavi FM vrazpisu,ki ga vsako leto izda Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport in izide praviloma v mesecu januarju.

Pogoj za vpis v 1. letnik je opravljena matura, poklicna matura ali zakljuˇcni izpit (štiriletni sre- dnješolski program).

ˇCe je kandidatov veˇc, kot jih lahko šola sprej- me, je vpis omejen. Pri izbiri kandidatov šola upošteva uˇcni uspeh pri zakljuˇcnem izpitu, ma- turi oziroma poklicni maturi (60 % toˇck)inuˇcni uspeh v 3. in 4. letniku srednje šole (40 % toˇck).

8

(9)

Splošno o študijskem programu 9

ŠtudijskiprogramManagement

Vpis po Merilih za prehode med študijskimi programi

V 2. letnik se lahko vpišejo diplomanti višje- šolskih strokovnih programov Poslovni sekretar, Komercialist, Gostinstvo in Turizem po Zakonu o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki imajo povpreˇcno oceno višješolskega študija najmanj prav dobro (8). Do vpisa v 3. letnik mora študent opraviti tri diferencialne izpite, in sicer:Temelji managementa, MakroekonomijaterRaˇcunovod- stvo.

V primeru omejitve vpisa bodo kandidati iz- brani glede na povpreˇcno oceno višješolskega študija.

Pogoj za vpis v 3. letnikje diploma višješolskega študija (po programu, sprejetem pred 1. januar- jem 1994). Kandidati morajo poleg obveznosti iz 3. letnika opraviti še diferencialne izpite iz nasle- dnjih predmetov:Temelji managementa, Ekono- mika poslovnega sistema, Trženje, Gospodarsko pravo in Raˇcunovodstvo. Nosilec posameznega predmeta lahko v skladu sPravilnikom o prever- janju in ocenjevanju znanjaštudentu izpit pri- zna.

V primeru omejitve vpisa so kandidati izbrani glede na povpreˇcno oceno višješolskega študija.

Trajanje študijskega programa

Študijski program traja tri leta, sledi eno leto ab- solventskega staža.

Kraj izvajanja študija

Študij izvajamo kot redni in kot izredni študij. Re- dni študij izvajamo v Kopru, izredni študij pa v Kopru, Novi Gorici, Škofji Loki in Celju.

Redni študij izvedemo v treh letih, izredni štu- dij pa v štirih študijskih letih. Absolventski staž (ˇcetrto leto na rednem študiju in peto leto na iz- rednem študiju) je namenjen pripravi diplomske naloge.

Pogoji za napredovanje po študijskem programu in dokonˇcanje študija

Študent lahko napreduje v višji letnik in dokonˇca študij, ˇce opravi vse s študijskim programom predpisane študijske obveznosti.

Pogoji za študente rednega študija

Management 2001. Za vpis v 2. letnik mora študent zbrati 46 kreditnih toˇck (KT) iz 1. letnika. Študent napreduje v 3. letnik, ˇ

ce ima opravljene vse obveznosti iz 1. le- tnika (60 KT) in zbranih 46 KT iz 2. letnika.

Management 1996. Za vpis v 2. letnik mora študent zbrati 47 kreditnih toˇck (KT) iz 1. letnika. Študent napreduje v 3. letnik, ˇ

ce ima opravljene vse obveznosti iz 1. le- tnika (60 KT) in zbranih 47 KT iz 2. letnika.

Študent lahko prijavi temo diplomskega dela, ˇce mu manjkata najveˇc dva izpita 3. letnika, pred prijavo teme pa mora obvezno opraviti seminar Osnove raziskovanja v managementu in pisanje strokovnih besedil – diplomsko deloki je del ob- veznosti praktiˇcnega usposabljanja v 3. letniku.

Pogoji za študente izrednega študija

Zaradi posebnosti v organiziranosti izrednega študija se pogoji za prehod v višji letnik pre- verjajo šelepo dveh letih študija,ko se študent prviˇc vpiše v 2. letnik(izredni študent je prvo leto študija vpisan v 1. letnik, naslednje leto pa ponovno v 1. letnik).

Zaradi razliˇcne razporeditve predmetov po ciklusih, se deloma razlikujejo tudi pogoji za prehode med letniki v programihManagement 2001terManagement 1996,in sicer:

Management 2001. Za vpis v 2. letnik mora študent zbrati ali 46 kreditnih toˇck (KT) iz predmetov 1. letnika ali 58 KT iz predmetov, ki jih je poslušal prvo in drugo leto študija (ciklus NA in ciklus NB oz. NC).

Za vpis v 3. letnik mora imeti študent opra- vljene vse obveznosti iz 1. letnika (60 KT) in zbranih vsaj 30 KT iz predmetov 2. letnika.

Management 1996. Za vpis v 2. letnik mora študent zbrati ali 47 kreditnih toˇck (KT) iz predmetov 1. letnika ali 58 KT iz predmetov, ki jih je poslušal prvo in drugo leto študija (ciklus 1a in ciklus 2b oz. 2c).

Za vpis v 3. letnik mora imeti študent opra- vljene vse obveznosti iz 1. letnika (60 KT) in zbranih vsaj 30 KT iz predmetov 2. letnika.

Študent lahko prijavi temo diplomskega dela, ˇce mu manjkata najveˇc dva izpita 3. letnika, pred prijavo teme pa mora obvezno opraviti seminar Osnove raziskovanja v managementu in pisanje strokovnih besedil – diplomsko deloki je del ob- veznosti praktiˇcnega usposabljanja v 3. letniku.

Pogoji ob prehodu iz programa Management 1996 v program Management 2001

Splošno.V študijskem letu 2003/2004 iz- vajamo po študijskem programu Manage- ment 1996 le še 3. letnik izrednega študija.

Študent, ki se je v dodiplomski študijski pro- gram Management vpisal pred študijskim letom 2001/2002, lahko zakljuˇci študij po

(10)

ŠtudijskiprogramManagement

10 Predmetnik in predstavitev predmetov Management 2001 Študijski program Management 2001 – 1. letnik (60 KT)

Št. Predmet Št.KT Urpred. Urvaj Sem. Nosilec / soizvajalci

01-001 Poslovna matematika in statistika 8 45 45 Z pred. mag. Leo Zornada / doc. dr. Mirna Macur, asist. mag. Primož Dolenc, Borut Kodriˇc 01-002 Ekonomika poslovnega sistema 7 30 45 Z prof. dr. Dane Melavc / viš. pred. mag. Vilma

Milunoviˇc, dr. Tatjana Horvat, Denis Juriˇciˇc 01-007 Makroekonomija 7 45 30 L prof. dr. Egon Žižmond / asist. Matjaž Novak 01-004 Poslovno komuniciranje 6 30 30 Z doc. dr. Tonˇci Kuzmani´c / asist. Suzana Sedmak 01-005 Temelji managementa 8 45 45 Z viš. pred. dr. Mirko Markiˇc / pred. mag. Zlatka

Meško Štok, Armand Faganel

01-003 Gospodarsko pravo 8 60 30 L viš. pred. mag. Nikolaj Abrahamsberg / asist.

Alen Balde

01-006 Raˇcunovodstvo 7 45 30 L izr. prof. dr. Franko Milost / Denis Juriˇciˇc 01-XXX Poslovni jezik 1:

anglešˇcina [008], nemšˇcina [009] ali italijanšˇcina [010]

(na nadaljevalnem nivoju)

6 45 45 Z/L Angleški jezik: pred. Dubravka Celinšek, asist.

mag. Silva Bratož, asist. Tadeja Kolar in Natalie de Bondt; Nemški jezik: pred. Alenka Kocbek;

Italijanski jezik: pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc 01-011 Praktiˇcno usposabljanje 1 3 Z pred. Janja Prelesnik ˇCendak / asist. Boris Kobeja

študijskem programu, v katerega se je vpisal (Management 1996).

Enako velja za študenta, ki je študij pre- kinil za manj kot dve leti. ˇCe sta od pre- kinitve študija minili veˇc kot dve leti, mora študent, ˇce želi nadaljevati študij, za dovo- ljenje zaprositi Komisijo za študentske za- deve. Komisija lahko v skladu s spremem- bami študijskega programa študentu doloˇci pogoje za nadaljevanje študija (diferencialne izpite, druge dodatne obveznosti) po dopol- njenem programu (Management 2001).

Priznavanje opravljenih študijskih obvezno- sti v primeru prehoda.V primeru prehoda v programManagement 2001 se opravljene študijske obveznosti iz programa Manage- ment 1996 študentu prizna kot opravljene študijske obveznosti iz programa Manage- ment 2001, kakor kaže preglednicaPrimer- ljivost predmetov in priznavanje opravlje- nih študijskih obveznosti pri prehodu v pro- gram Management 2001(glej str. 36).

Potrditev prehoda v program Management 2001.Odloˇcitev o prehodu v programMa- nagement 2001 potrdi študent praviloma ob vpisu, s podpisom izjave o prehodu, lahko pa tudi med študijskim letom. Pro- šnjo za prehod naslovi študent na Komisijo za študentske zadeve.

Predmetnik in predstavitev predmetov Management 2001

Program je razdeljen na tri enakovredne celote:

na predavanja, seminarske vaje in praktiˇcno usposabljanje.Predavanjaso namenjena prido- bivanju temeljnih teoretiˇcnih znanj, seminarske vajepotekajo v manjših skupinah (do 30 študen- tov) in so namenjene utrjevanju in poglabljanju znanja ter pridobivanju vešˇcin s podroˇcja mana- gementa. Z analiziranjem in reševanjem konkre- tnih primerov iz prakse študenti preverjajo ra- zumevanje pridobljenih teoretiˇcnih znanj.Prak- tiˇcno usposabljanje vkljuˇcuje strokovno prakso v podjetjih in drugih organizacijah ter seminarje, ki jih izvajamo na šoli.

V preglednicah na straneh 10–12 je predsta- vljen predmetnik študijskega programa Mana- gement 2001.Zaradi sprejetih dopolnitev pro- grama in hkratnega izvajanja obeh »razliˇcic«

študijskega programa (glej poglavjeOrganizira- nost študija), je v preglednicah na straneh 32 in 35 predstavljen tudi predmetnik študijskega programaManagement 1996.

V preglednicah so za vsak predmet navedeni naslednji podatki: število ur predavanj in vaj, število kreditnih toˇck, semester, v katerem se predmet izvaja, tervisokošolski uˇcitelji in sode- lavcipri posameznem predmetu.

(11)

Predmetnik Management 2001 11

ŠtudijskiprogramManagement

Študijski program Management 2001 – 2. letnik (60 KT)

Št. Predmet Št.KT Urpred. Urvaj Sem. Nosilec / soizvajalci

01-012 Trženje 8 75 45 Z izr. prof. dr. Gabrijel Devetak / pred. mag.

Zlatka Meško Štok

01-013 Obligacijsko pravo 7 45 30 Z pred. mag. Rudi Štravs / asist. Alen Balde 01-016 Odloˇcanje in modeli za management 7 45 30 L pred. dr. Roberto Biloslavo / asist. mag.

Mojca Prevodnik

01-017 Urejenost organizacije: strukture 4 30 30 L doc. dr. Cene Bavec / Massimo Manzin, spec.

01-018 Urejenost organizacije: poslovna informatika

4 30 30 Z prof. dr. Dušan Lesjak / pred. mag. Leo Zornada, viš. pred. mag. Viktorija Sulˇciˇc 01-014 Kadri: ravnanje z ljudmi* 4 30 15 – doc. dr. Marjana Merkaˇc Skok

01-015 Kadri: delovno in socialno pravo 4 30 15 Z izr. prof. dr. Zvone Vodovnik / asist. Dolores Mauˇcec

01-XXX Poslovni jezik 2:

anglešˇcina [019], nemšˇcina [020]

ali italijanšˇcina [021]

(na nadaljevalnem nivoju)

6 45 45 Z/L Angleški jezik: pred. Dubravka Celinšek, asist.

mag. Silva Bratož, asist. Tadeja Kolar in Natalie de Bondt; Nemški jezik: pred. Alenka Kocbek; Italijanski jezik: pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc

01-XXX Izbirni predmet 6 30 25 L

01-XXX Izbirni predmet 6 30 25 L

01-022 Praktiˇcno usposabljanje 2 4 L pred. Janja Prelesnik ˇCendak

* Delnega predmeta Kadri: ravnanje z ljudmi v študijskem letu 2003/2004 zaradi odsotnosti nosilke predmeta ne bomo izvajali. Študenti 2. letnika bodo predmet poslušali v študijskem letu 2004/2005, v poletnem semestru štud. leta 2003/2004 pa bodo namesto tega delnega predmeta poslušali delni predmet 3. letnika Management inoviranja in tehnologij: management tehnologij (01-027).

Študijski program Management 2001 – 3. letnik (60 KT)

Št. Predmet Št.KT Urpred. Urvaj Sem. Nosilec / soizvajalci 01-023 Strateški management in

management sprememb

7 45 45 Z izr. prof. dr. Mitja Tavˇcar / pred. dr. Roberto Biloslavo, viš. pred. dr. Mirko Markiˇc, Armand Faganel

01-024 Financiranje 6 45 30 Z prof. dr. Leon Repovž / pred. dr. Jožko Peterlin, asist. mag. Alenka ˇCok Pangeršiˇc, Petra Glavina

01-025 Organizacijska kultura, etika in vodenje

6 45 30 Z doc. dr. Tonˇci Kuzmani´c / asist. dr. Aleksander Zadel, asist. Suzana Sedmak

01-026 Management inoviranja in tehnologij:

management inoviranja

4 30 15 Z doc. dr. Borut Likar / asist. Peter Fatur 01-027 Management inoviranja in tehnologij:

management tehnologij

4 30 15 L doc. dr. Slavko Dolinšek / Armand Faganel 01-028 Management proizvajanja:

management proizvajanja izdelkov

4 30 30 Z viš. pred. dr. Mirko Markiˇc 01-029 Management proizvajanja:

management proizvajanja storitev

4 30 30 L prof. dr. Boris Snoj / asist. Nataša Vrˇcon Tratar, spec.

01-XXX Izbirni predmet 6 30 25 L

01-XXX Izbirni predmet 6 30 25 L

01-XXX Izbirni predmet 6 30 25 L

01-030 Praktiˇcno usposabljanje 3 7 L pred. Janja Prelesnik ˇCendak / asist. Boris Kobeja, pred. dr. Monika Tratnik

(12)

ŠtudijskiprogramManagement

12 Predmetnik Management 2001

Študijski program Management 2001 – izbirni predmeti

Št. Predmet Št.KT Urpred. Urvaj Letnik Nosilec / soizvajalci 01-031 Management nepridobitnih organizacij 6 30 25 3. izr. prof. dr. Mitja Tavˇcar / viš.

pred. dr. Nada Trunk Širca, pred.

mag. Boris Mrak

01-035 Management izobraževanja 6 30 25 2./3. viš. pred. dr. Nada Trunk Širca 01-036 Management kakovosti 6 30 25 3. viš. pred. dr. Mirko Markiˇc 01-037 Management varstva okolja 6 30 25 2./3. pred. mag. Boris Mrak 01-038 Management projektov 6 30 25 2./3. viš. pred. dr. Mirko Markiˇc 01-032 Prestrukturiranje podjetja 6 30 25 2./3. doc. dr. Drago Dubrovski 01-033 Svetovanje in ekspertne organizacije 6 30 25 3. izr. prof. dr. Mitja Tavˇcar / pred.

dr. Roberto Biloslavo 01-039 Izbrana poglavja iz poslovnih financ 6 30 25 3. prof. dr. Leon Repovž

01-040 Poslovne in kapitalske povezave 6 30 25 2./3. doc. dr. Drago Dubrovski / asist.

mag. Marjan Babiˇc

01-041 Mednarodno trženje 6 30 25 3. prof. dr. Alessio Lokar

01-034 Obdavˇcitev podjetij 6 30 25 2./3. viš. pred. mag. Vilma Milunoviˇc / Denis Juriˇciˇc

01-042 Organiziranost in delovanje javne uprave 6 30 25 2./3. doc. dr. Gregor Virant

01-043 Javne finance 6 30 25 3. pred. dr. Neva Maher

01-044 Digitalna ekonomija in elektronsko poslovanje 6 30 25 2./3. prof. dr. Dušan Lesjak 01-045 Sodobne teorije organizacije in organizacijski

razvoj

6 30 25 3. prof. dr. Štefan Ivanko 01-046 Izbrana poglavja iz analize poslovanja 6 30 25 2./3. prof. dr. Dane Melavc 01-047 Izbrane družboslovne teme za managerje 6 30 25 2./3. doc. dr. Tonˇci Kuzmani´c 01-048 Angleški jezik – nižji nadaljevalni nivo 1 6 30 25 2./3. pred. Dubravka Celinšek 01-049 Angleški jezik – nižji nadaljevalni nivo 2 6 30 25 2./3. pred. Dubravka Celinšek 01-050 Angleški jezik – poslovni jezik 3 (BEC

Vantage)

6 30 25 3. pred. Dubravka Celinšek / asist.

mag. Silva Bratož 01-051 Italijanski jezik – zaˇcetni nivo 6 30 25 2./3. pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc 01-052 Italijanski jezik – nižji nadaljevalni nivo 1 6 30 25 2./3. pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc 01-053 Italijanski jezik – nadaljevalni nivo 3 (CILS) 6 30 25 2./3. pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc 01-054 Nemški jezik – zaˇcetni nivo 6 30 25 2./3. pred. Alenka Kocbek 01-055 Nemški jezik – nižji nadaljevalni nivo 1 6 30 25 2./3. pred. Alenka Kocbek 01-056 Nemški jezik – poslovni jezik 3 (ZDfB) 6 30 25 3. pred. Alenka Kocbek

Študent lahko kot izbirni predmet izbere tudi Poslovni jezik 1 in 2 (anglešˇcina, nemšˇcina ali italijanšˇcina), ki se kot obvezni jezik (90 ur) izvajata v 1. in 2. letniku študija. V tem primeru sta ovrednotena s po 6 KT.

Izbirni predmeti

V ˇcasu študija mora študent opraviti pet izbirnih predmetov – dva v 2. letniku in tri v 3. letniku študija. Študent lahko v okviru petih predmetov izbere najveˇc dva tuja poslovna jezika (na zaˇce- tnem ali nadaljevalnem nivoju), pri tem pa je- zika, ki ga posluša v okviru obveznega predme- tnika (na nadaljevalnem nivoju), ne more izbrati kot izbirni predmet na nižjem nivoju.

Redni študij. V štud. letu 2003/2004 so razpi- sani naslednji izbirni predmeti: Obdavˇcitev pod-

jetij (št. predmeta: 01-034), Management pro- jektov (št. predmeta: 01-038), Poslovne in ka- pitalske povezave (št. predmeta: 01-040), Di- gitalna ekonomija in elektronsko poslovanje (št.

predmeta: 01-044), Angleški jezik – nižji nada- ljevalni nivo 1 (št. predmeta: 01-048), Angle- ški jezik – poslovni jezik 3 (BEC Vantage) (št.

predmeta: 01-050), Italijanski jezik – zaˇcetni nivo (št. predmeta: 01-051), Italijanski jezik – nižji nadaljevalni nivo 1 (št. predmeta: 01-052), Nemški jezik – zaˇcetni nivo (št. predmeta: 01- 054), Nemški jezik – nižji nadaljevalni nivo 1

(13)

Predstavitev predmetov 2001 · 1. letnik 13

ŠtudijskiprogramManagement

Izbirni predmeti v študijskem letu 2003/2004, ki so razpisani v enotah izrednega študija

Št. Predmet Izvedba v enoti

01-032 Prestrukturiranje podjetja KP, CE, ŠL, NG

01-031 Management nepridobitnih organizacij KP, CE, ŠL, NG 01-033 Svetovanje in ekspertne organizacije KP, CE, ŠL, NG

01-008 Poslovni jezik 1 – anglešˇcina ŠL, NG

01-009 Poslovni jezik 1 – nemšˇcina ŠL

01-010 Poslovni jezik 1 – italijanšˇcina NG

01-019 Poslovni jezik 2 – anglešˇcina ŠL, NG

01-020 Poslovni jezik 2 – nemšˇcina ŠL

01-021 Poslovni jezik 2 – italijanšˇcina NG

01-051 Italijanski jezik – zaˇcetni nivo KP

01-054 Nemški jezik – zaˇcetni nivo KP

(št. predmeta: 01-055). Študent lahko kot izbirni predmet izbere tudi Poslovni jezik 1 in 2 (angle- šˇcina, nemšˇcina, italijanšˇcina), ki se kot obvezni jezik (90 ur) izvajata v 1. in 2. letniku študija.

Izredni študij. Razpisani izbirni predmeti na izrednem študiju so predstavljeni v tabeli na strani 13. Izredni študent lahko izbere tudi iz- birne predmete, ki se izvajajo na drugih enotah izrednega študija.

Pogoji za izvedbo razpisanih izbirnih predme- tov. Število izvedenih izbirnih predmetov v štu- dijskem letu 2003/2004 bo odvisno od konˇcne izbire, ki jo bodo opravili študenti ob vpisu v štu- dijsko leto 2003/2004. Posamezen izbirni pred- met na rednem oz. izrednem študiju bo izveden, ˇ

ce se bo zanj odloˇcilo (ga izbralo) vsaj 20 štu- dentov.

Referat za študentske zadeve bo v zaˇcetku no- vembra 2003 objavil obvestilo o izvedbi izbirnih predmetov na rednem in izrednem študiju. Štu- dent, ki je ob vpisu izbral izbirni predmet, ki ga zaradi premajhnega števila prijavljenih študentov ne bomo izvajali, bo lahko v zaˇcetku novembra izbral drugi izbirni predmet.

Poslovna matematika in statistika

01-001, 1. letnik, 90 ur / 8 KT pred. mag. Leo Zornada

Opis predmeta. Poslovna matematika in stati- stika je temeljni predmet, namenjen spoznava- nju osnovnih matematiˇcnih in statistiˇcnih metod, ki jih študentje uporabljajo kot orodje pri štu- diju drugih predmetov in kasneje kot diplomanti pri svojem delu. Prvi del predmeta je posve- ˇ

cen osnovnim matematiˇcnim pojmom – študente uvedemo v realno matematiˇcno analizo. Kot apli-

kacijo matematiˇcnih metod obdelamo obrestni raˇcun, ki ga morajo študenti obvladati v vseh oblikah. Drugi del je namenjen spoznavanju sta- tistiˇcnih pojmov, prikazovanju ter analizi podat- kov. Na preprostih primerih študenti spoznajo postopke in metode statistiˇcnega preuˇcevanja.

Študijska literatura

Usenik, Janez. 1997. Matematiˇcne metode v managementu: poslovni raˇcun. Koper: Vi- soka šola za management.

Zornada, Leo. 2003. Zbirka nalog iz poslovne matematike in statistike. 2. izdaja. Koper:

Fakulteta za management.

Devjak, Sreˇcko. 1997.Matematiˇcne metode v managementu: statistika.Koper: Visoka šola za management. [Ali:]

Pfajfar, Lovrenc in Franc Arh. 2000.Statistika 1.Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit, kolokvij.

Ekonomika poslovnega sistema

01-002, 1. letnik, 75 ur / 7 KT prof. dr. Dane Melavc

Opis predmeta. Ekonomika poslovnega sistema - gospodarjenje uvaja študentke in študente v razumevanje poslovnega sistema kot celote za- poslenih, sredstev in obveznosti do virov sred- stev. Delovanje zaposlenih v poslovnem sistemu je zasnovano na delovnem razmerju, ki vzposta- vlja pravice in dolžnosti zaposlenih. Njihove pra- vice so povezane tudi z denarnimi vzpodbudami, ki imajo z vidika poslovnega sistema najveˇckrat stroškovno podobo. Gospodarjenje pa zahteva tudi poznavanje zakonitosti sprememb in stanj

(14)

ŠtudijskiprogramManagement

14 Predstavitev predmetov 2001 · 1. letnik

statiˇcnih gospodarskih kategorij, sredstev in ob- veznosti do virov sredstev. Študentke in študenti morajo zato obvladati znanja o osnovnih, stal- nih, obratnih in gibljivih sredstvih, kapitalu in dolgovih in v zvezi z njimi tudi naložbene iz- raˇcune. Gospodarjenje zaposlenih s statiˇcnimi gospodarskimi kategorijami vodi k spoznavanju dinamiˇcnih gospodarskih kategorij, ki so sesta- vine poslovno-izidnega, finanˇcnega in denarnega toka. Za razumevanje poslovno-izidnega toka so študirajoˇcim potrebna znanja o oblikovanju pro- dajnih cen na tržnem in stroškovnem izhodišˇcu in o oblikovanju odhodkov ter poslovnih izidov.

V okvir znanj o poslovno-izidnem toku sodijo tudi dognanja teorije stroškov. Za razumevanje fi- nanˇcnega in denarnega toka pa morajo študentke in študenti obvladovati znanja o dezinvestiranju, investiranju, novem financiranju in definancira- nju ter o finanˇcnem izidu. Presoja ugodnosti po- slovanja poslovnega sistema pa zahteva od štu- dirajoˇcih tudi znanja o kazalnikih in kazalcih.

Študijska literatura

Melavc, Dane. 2003.Gospodarjenje.Koper: Fa- kulteta za management.

Melavc, Dane. 2003. Gospodarjenje: prakti- kum.Koper: Fakulteta za management.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit.

Gospodarsko pravo

01-003, 1. letnik, 90 ur / 8 KT viš. pred. mag. Nikolaj Abrahamsberg Opis predmeta. Cilj predmeta je podati študen- tom osnovna znanja o pravnem redu, pravni ure- ditvi gospodarskega podsistema države in pravni ureditvi trga kot relevantnih okoljih, v katerih de- lujejo gospodarski subjekti. Študenti bodo spo- znali pravno-organizacijske oblike gospodarskih subjektov in njihove znaˇcilnosti, ustanovitev, upravljanje in druge pravice in obveznosti druž- benikov oziroma organov gospodarskih družb ter njihovo prenehanje. Spoznali bodo, da podjetja delujejo v pravno urejenem okolju, v katerem imajo doloˇcene obveznosti in pravice.

Študijska literatura

Bohinc, Rado, Borut Bratina in Hilda Marija Pivka. 1999 [in kasnejše izdaje].Pravo go- spodarskih družb. Ljubljana: Fakulteta za družbene vede. [Ali:]

Ivanjko, Šime in Marijan Kocbek. 1994 [in ka- snejše izdaje].Pravo družb.Ljubljana: Uradni list RS.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit.

Poslovno komuniciranje

01-004, 1. letnik, 60 ur / 6 KT doc. dr. Tonˇci Kuzmani´c

Opis predmeta. Poslovno komuniciranje je eden uvodnih predmetov prvega letnika, pri katerem se študentke in študentje seznanjajo z osnov- nimi komunikacijskimi vsebinami in vešˇcinami.

Pri predmetu je poudarek na vešˇcinah poslov- nega komuniciranja, in sicer predvsem na kon- centraciji, poslušanju, prvem vtisu, govorici te- lesa, poslovni predstavitvi, vodenju poslovnega sestanka, poslovnih pogajanjih . . . Predmet se iz- vaja na treh razliˇcnih ravneh: predavanja, študij literature in vaje, pri katerih je poudarek na ob- vladovanju poslovne predstavitve.

Študijska literatura

Možina, Stane, Mitja Tavˇcar in Ana Kneževiˇc.

1995.Poslovno komuniciranje.Maribor: Za- ložba Obzorja.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni nastop.

Temelji managementa

01-005, 1. letnik, 90 ur / 8 KT viš. pred. dr. Mirko Markiˇc

Opis predmeta. Temeljne kategorije obvladova- nja organizacije z upravljanjem in vodenjem, ki poteka v dejavnostih politike organizacije in ma- nagementa. Management udejanja politiko z vo- denjem poslovanja in vodenjem ljudi k izidom.

Organizacija je obravnavana kot ciljni poslovni in interesni organizacijski sistem. Obrazložena je interesna teorija vodenja politike in njena prak- tiˇcna uporaba. Skrb je posveˇcena filozofiji (kul- turi) organizacije, posebno vrednotam in etiki.

Preuˇcevani so izidi in kakovost poslovanja (uspeh in ugled). Podrobno je obravnavan proces ure- janja zadev kot razreševanje problemov in odlo- ˇcanje ter glavne naloge managerjev: snovanje in naˇcrtovanje, organiziranje in koordiniranje, ma- nagement sodelavcev in obvladovanje organiza- cije z nadzorom.

Študijska literatura

Kralj, Janko. 2003.Management: temelji ma- nagementa, odloˇcanje in ostale naloge ma- nagerjev.Koper: Visoka šola za management.

(15)

Predstavitev predmetov 2001 · 1. letnik 15

ŠtudijskiprogramManagement

Kralj, Janko in Mirko Markiˇc. 2003. Dejavno prouˇcevanje temeljev managementa. 3. iz- daja. Koper: Visoka šola za management.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, pisni izdelekKratek prikaz izbrane organizacije (podjetja ali druge organizacije) v obsegu šest strani po navodilih iz priroˇcnikaDejavno prou- ˇ

cevanje temeljev managementa, za redne štu- dente pa tudi ocenjeno aktivno sodelovanje na vajah (ustni nastopi, skupinski ali samostojni pi- sni izdelki).

Raˇ cunovodstvo

01-006, 1. letnik, 75 ur / 7KT izr. prof. dr. Franko Milost

Opis predmeta. Predmet je namenjen spozna- vanju pojmovanja raˇcunovodstva, gospodarskih kategorij, ki so predmet raˇcunovodskega spremi- njanja in preuˇcevanja, in njihovo medsebojno po- vezanost. Pomembno je tudi vrednotenje gospo- darskih kategorij v raˇcunovodstvu, zbiranje po- datkov o poslovnih dogodkih s pomoˇcjo razliˇc- nih vrst raˇcunovodskih listin, urejanje in obde- lava podatkov v razliˇcnih poslovnih knjigah ter izkazovanje raˇcunovodskih informacij v razliˇcnih temeljnih in podrobnih raˇcunovodskih predraˇcu- nih in obraˇcunih. Vsebina predmeta je zaklju- ˇ

cena z nekaterimi možnimi smermi raˇcunovod- skega analiziranja in raˇcunovodskega nadziranja.

Študijska literatura

Melavc, Dane in Franko Milost. 2003.Raˇcuno- vodstvo.Koper: Fakulteta za management.

Milost, Franko. 2001.Raˇcunovodstvo ˇcloveških zmožnosti. Koper: Visoka šola za manage- ment.

Iks: revija za raˇcunovodstvo in finance. Lju- bljana: Zveza raˇcunovodij, finanˇcnikov in re- vizorjev Slovenije.

Revizor: revija o reviziji.Ljubljana: Zveza raˇcu- novodij, finanˇcnikov in revizorjev Slovenije.

Slovenski raˇcunovodski standardi. 2002. Lju- bljana: Uradni list RS.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit.

Makroekonomija

01-007, 1. letnik, 75 ur / 7 KT prof. dr. Egon Žižmond

Opis predmeta. Predmet navaja študente v teo- retiˇcno razmišljanje o ekonomiji kot znanosti in v

razumevanje ekonomskih zakonitosti. Poudarek je na razvoju teoretiˇcnih spoznanj, dinamiˇcnem znaˇcaju le-teh in daje prikaz sodobnih teorij in procesov na podroˇcju makroekonomije kot vede o celotnem gospodarstvu.

Z vsebinskega vidika predmet vkljuˇcuje kratko zgodovino ekonomske teoretiˇcne misli, temeljne pojme o ekonomiji, uvod v makroekonomijo, bruto domaˇci proizvod, porabo, investicije in mo- del multiplikatorja, agregatno ponudbo, konjuk- turne cikluse in ravnovesje v narodnem gospo- darstvu, denar in funkcije denarja, brezposelnost in inflacijo, vlogo države v gospodarstvu, vrste ekonomskih politik, sodobne makroekonomske probleme, mednarodno trgovino, integracije in okoljsko politiko države.

Študijska literatura

Žižmond, Egon. 2003.Temelji ekonomije. Ko- per: Fakulteta za management, v pripravi.

Žižmond, Egon in Matjaž Novak. 2003.Temelji ekonomije: gradiva za vaje.Koper: Fakulteta za management, v pripravi.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit.

Poslovna anglešˇ cina 1

01-008, 1. letnik, 90 ur / 6 KT pred. Dubravka Celinšek

Opis predmeta. Študent razvija in utrjuje go- vorne, slušne, bralne in pisne spretnosti, ki so znaˇcilne za razliˇcne poslovne situacije (telefonski pogovori, predstavitve, poslovni sestanki, poga- janja, poslovno dopisovanje in drugo). S tem pri- dobi znanja za uspešno sporazumevanje v angle- škem jeziku na podroˇcju poslovnega komunici- ranja. Poleg tega poglablja že pridobljeno znanje splošne anglešˇcine (besedišˇce, jezikovne funkcije in slovniˇcne strukture) in usvoji jezikovne zakoni- tosti poslovnega jezika ter svoj besedni zaklad dopolni s strokovno terminologijo, ki je znaˇcilna za podroˇcje managementa in ekonomije.

Študijska literatura

Bratož, Silva in Natalie de Bondt. 2003.A gu- ide to business correspondence. 2. izdaja.

Koper: Fakulteta za management, v pripravi.

Bratož, Silva, Natalie de Bondt in Dubravka Ce- linšek. 2003.English for business and ma- nagement.Koper: Fakulteta za management, v pripravi.

Oxford advanced learner’s dictionary.1996. Ox- ford: Oxford University Press. [Ali:]

(16)

ŠtudijskiprogramManagement

16 Predstavitev predmetov 2001 · 1. letnik

Collins cobuild English dictionary.1995. Lon- don: Harper Collins. [Ali soroden slovar.]

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit, kolokvij, ustni nastop, pisni izdelki študenta.

Poslovna nemšˇ cina 1

01-009, 1. letnik, 90 ur / 6 KT pred. Alenka Kocbek

Opis predmeta. Študentje poglabljajo in nad- grajujejo znanje, pridobljeno v srednji šoli, ter na višji ravni razvijajo štiri osnovne jezikovne spretnosti, tj. razumevanja, branja, pisnega in ustnega komuniciranja, ob upoštevanju specifiˇc- nih potreb in zakonitosti poslovnega življenja.

Vsebina predmeta obsega: poglabljanje znanja splošnega jezika (slovniˇcne strukture, besedišˇce, jezikovne funkcije), usvojitev strokovne termino- logije poslovnega jezika ter vaje v obvladovanju komunikacijskih spretnosti na podlagi tekstov in simuliranih situacij (komuniciranje prek telefona, telefaksa, poslovni sestanki, predstavitve, poga- janja itd.).

Študijska literatura

Miebs, Udo in Leena Vehovirta. 1997.Kontakt Deutsch. Deutsch für berufliche Situatio- nen: Kursbuch.Berlin: Langenscheidt.

Miebs, Udo in Leena Vehovirta. 1997.Kontakt Deutsch. Deutsch für berufliche Situatio- nen: Redemittelbuch.Berlin: Langenscheidt.

Buscha, Anne in Gisela Linthout. 1997. Ge- schäftskommunikation. Verhandlungsspra- che: Kursbuch Deutsch als Fremdsprache.

Ismaning: Hueber Verlag.

Luscher, Renate. 1998. Übungsgrammatik für Anfänger.Ismaning: Verlag für Deutsch.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit, kolokvij, ustni nastop, pisni izdelki študenta.

Poslovna italijanšˇ cina 1

01-010, 1. letnik, 90 ur / 6 KT pred. Mirella Ceglar Jurinˇciˇc

Opis predmeta. Študentje ponovijo in poglo- bijo slovnico: ˇcasi, naˇcini, implicitne glagolske oblike, razliˇcne trpne glagolske oblike, pogojni stavki, premi govor, raba velike zaˇcetnice, oblika vikanja, loˇcila . . .

Na vajah utrjujejo slovniˇcne strukture z razliˇc- nimi testi in vajami, širijo svoje splošno in teh- niˇcno besedišˇce, uˇcijo se uporabljati okrajšave;

analizirajo, obnavljajo, prirejajo besedila v dnev- nem in revialnem tisku. Pripravijo besedila: ra- zložijo strokovne izraze, tekst kritiˇcno obnovijo, primerjajo razmere v tujini z našimi doma. Po- magajo si s slovarji in pravopisi.

Študijska literatura

Beretta, Nicoletta in Fabia Gatti. 1997.Italia in affari.Torino: SEI.

Dardano, Maurizio in Pietro Trifone. 1995.Gram- matica italiana.Milano: Zanichelli.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit, ustni nastop.

Praktiˇ cno usposabljanje 1

01-011, 1. letnik, 3 KT pred. Janja Prelesnik ˇCendak

Seminar o uˇcenju in pisanju strokovnih besedil – seminarska naloga

Izvajalec: asist. Boris Kobeja.

Obseg: 20 ur.

Naˇcin izvedbe. Predavanja in vaje v skupinah do 30 študentov in individualne konzultacije. V okviru seminarja študent izdela seminarsko na- logo.

Cilj in vsebina.Namen seminarja je brucem olaj- šati vkljuˇcevanje v visokošolski študij in jih pri- praviti na uspešen pristop k študiju. Poudarek je na usposabljanju študentov za visokošolsko strokovno pisanje. Študenti se zato seznanijo z osnovami raziskovanja, vrstami in znaˇcilnostmi ter zgradbo strokovnih besedil, uporabo znan- stvenega aparata, tehniˇcnimi in formalnimi vidiki oblikovanja besedila v urejevalniku ter jezikov- nimi vidiki strokovnega pisanja.

Študijska literatura

Kobeja, Boris. 2001.Uspešen pristop k študiju.

Koper: Visoka šola za management.

Kobeja, Boris. 2002.Napotki za pisanje semi- narske in diplomske naloge. Koper: Visoka šola za management.

Kobeja, Boris. 2001.Priroˇcnik za pisce strokov- nih besedil: znanstveni aparat.Koper: Visoka šola za management.

Obveznosti študenta. Študenti dejavno sodelu- jejo na delavnicah in izdelajo seminarsko nalogo.

(17)

Predstavitev predmetov 2001 · 2. letnik 17

ŠtudijskiprogramManagement

Trženje

01-012, 2. letnik, 120 ur / 8 KT izr. prof. dr. Gabrijel Devetak

Opis predmeta.Študenti bodo spoznali teorijo in prakso trženja. Tako bodo lahko v praksi obvla- dovali preuˇcevanje povpraševanja, ponudbe in konkurence. Usposobili se bodo za sodelovanje pri razvoju – oblikovanju novih izdelkov in sto- ritev, proizvodnji in prodaji. Vsebina predmeta zajema zlasti poglavja: informacijski sistem; tr- ženjski splet (izdelek – storitev, cena, razpeˇcavne poti, promocija – komuniciranje, ljudje, izvaja- nje storitev, fiziˇcni dokazi); ustvarjalnost, inter- net, trženje; strategija trženja; pogoji trženja, tr- žne poti, tržno komuniciranje; trženje med orga- nizacijami; trženje storitev; organiziranost in stra- tegija delovanja na tujem tržišˇcu; intelektualna lastnina; poslovna odliˇcnost.

Študijska literatura

Devetak, Gabrijel. 1999.Temelji trženja in tr- ženjska zasnova podjetja.Koper: Visoka šola za management.

Devetak, Gabrijel. 2000. Evropski marketing storitev.Kranj: Moderna organizacija.

Devetak, Gabrijel in Goran Vukoviˇc. 2002.Mar- keting izobraževalnih storitev. Kranj: Mo- derna organizacija.

Devetak, Gabrijel, Nataša Vrˇcon Tratar in Zlatka Meško Štok. 2000.Temelji trženja: gradiva za vaje.Koper: Visoka šola za management.

Meško Štok, Zlatka. B. l.Strategija trženja: na- ˇ

crtovanje prodaje. Gradiva za vaje. Koper:

Fakulteta za management, v pripravi.

Tavˇcar, Mitja I. 2000.Strategija trženja.2. pred.

izdaja. Koper: Visoka šola za management.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni nastop, pisni izdelki študenta.

Obligacijsko pravo

01-013, 2. letnik, 75 ur / 7 KT pred. mag. Rudi Štravs

Opis predmeta.Namen študija predmeta je spo- znati osnovne pojme obligacijskega prava, torej pravnega podroˇcja, ki ureja takšna (obligacijska) razmerja, v katerih ima ena stranka (upnik) od druge (dolžnika) pravico zahtevati doloˇceno rav- nanje, ki ga imenujemo izpolnitev, dolžnik pa je upniku izpolnitev dolžan opraviti.

Študijska literatura

Brank, Janez. 1998.Obligacijsko pravo.Koper:

Visoka šola za management.

Obligacijski zakonik (OZ).2001. Ljubljana: Ura- dni list RS.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit.

Kadri: ravnanje z ljudmi

01-014, 2. letnik, 45 ur / 4 KT doc. dr. Marjana Merkaˇc Skok

Opis predmeta.Predmet seznanja študente s po- menom in možnostmi pravilnega ravnanja z lju- dmi v organizaciji. Uvodni pregled podroˇcja s te- meljnimi pojmi, s filozofijo in strategijo ravnanja z ljudmi v organizaciji odgovarja na vprašanje, zakaj se v organizaciji sploh ukvarjamo s kadri.

Predstavljene so temeljne znaˇcilnosti procesnega ukvarjanja s kadri v organizaciji: planiranje ka- drov, kadrovanje in razvoj s poudarkom na ka- rieri v managementu, motiviranje in vrednotenje kadrov in managerjev. Posebna pozornost je na- menjena trendom razvoja na podroˇcju ravnanja s kadri v organizaciji.

Študijska literatura

Merkaˇc, Marjana. B. l. Razsežnosti ravnanja z ljudmi v organizaciji.V pripravi.

Merkaˇc, Marjana. B. l.Poglavja iz kadrovskega managementa: gradiva za vaje.V pripravi.

Možina, Stane, ur. 2002.Management kadro- vskih virov.Ljubljana: Fakulteta za družbene vede.

Graham, H. T. in R. Bennett. 1995.Human re- sources management.London: Pitman.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit.

Kadri: delovno in socialno pravo

01-015, 2. letnik, 45 ur / 4 KT izr. prof. dr. Zvone Vodovnik

Opis predmeta.Prvi del predmeta obsega razse- žnosti pravnega podroˇcja individualnih in kolek- tivnih delovnih razmerij ter osnov socialne var- nosti. Prikazana je povezava predmeta z dru- gimi družboslovnimi vedami in drugimi prav- nimi vedami, kot so ustavno, civilno, kazensko in upravno pravo. Drugi del predmeta obsega obravnavanje izhodišˇc pravnega položaja zapo- slene osebe v delovnem procesu: študenti se se- znanijo s temeljnimi naˇceli delovnega prava, z viri, ki urejajo položaj zaposlenih, z zakonsko

(18)

ŠtudijskiprogramManagement

18 Predstavitev predmetov 2001 · 2. letnik

doloˇcenimi pravicami in obveznostmi strank po- godbe o zaposlitvi in drugih vrst delovno-pravnih pogodb ter tematiko nadzora in sankcioniranja neizvajanja norm, ki urejajo pravni položaj zapo- slene osebe. Pri obravnavanju sistema socialne varnosti je predmet omejen na grob prikaz naj- pomembnejših elementov socialnih zavarovanj, predvsem sistema zaposlovanja in zavarovanja za primer brezposelnosti.

Študijska literatura

Vodovnik, Zvone. 2001.Poglavja iz delovnega in socialnega prava.Koper: Visoka šola za ma- nagement.

Konˇcar, Polonca. 1993. Mednarodno delovno pravo.Ljubljana: Uradni list RS.

Bubnov-Škoberne, Anjuta. 1997. Pravni vidiki socialne varnosti za brezposelne.Ljubljana:

Uradni list RS.

Delovno pravo – zbirka predpisov. 1995. Lju- bljana: Bonex.

Blanpain, Roger in Chris Engels, ur. 1998.Com- parative labour law and industrial relations in industrialized market economies.Hague, London and Boston: Kluwer.

Bolego, Giorgio. 1995. Autonomia collettiva e principio di parità di trattamento retributivo.

Rivista italiana di diritto di lavoro,št. 2.

Dobrin, Tanja. 1995. Enotnost in dualizem v de- lovnopravni ureditvi.Podjetje in delo,št. 8.

Gragnoli, Enrico. 1996. Sciopero, sanzioni col- lettive e responsabilità delle organizzazioni sindacali.Rivista italiana di diritto di lavoro.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit, ustni nastop, pisni izdelki študenta.

Odloˇ canje in modeli za management

01-016, 2. letnik, 75 ur / 7 KT

pred. dr. Roberto Biloslavo

Opis predmeta. Namen predmeta je uˇciti štu- dente prepoznavati zadeve v podjetju in se o njih odloˇcati. Vsebina se ˇcleni na dve poglavji.

V prvem poglavju se opredeli sam pojem ure- janja zadev in znotraj tega proces odloˇcanja tako z vidika posameznika kot skupine. Predstavijo se razliˇcni modeli odloˇcanja v organizaciji (raci- onalni, administrativni, politiˇcni in model sme- tnjaka), njihova izhodišˇca in posledice za ma- nagement organizacije. Še posebej se izpostavi emocionalni vidik posameznika za odloˇcanje in pomen intuitivnega odloˇcanja v managementu.

V drugem poglavju se podajo osnovna naˇcela

modeliranja in znaˇcilnosti razliˇcnih modelov in metod za analitiˇcno odloˇcanje. Predstavijo se metode odloˇcanja, ki izhajajo iz teorije odloˇci- tev, metode matematiˇcnega in logiˇcnega mode- liranja, sistemska metodologija, SPIN analiza, metoda scenarijev in portfolio metode.

Študijska literatura

Goodwin, Paul in George Wright. 1998.Deci- sion analysis for management judgment.2.

izdaja. Chichester: John Wiley.

Pidd, Michael. 1996.Tools for thinking: model- ling in management science.Cichester: John Wiley.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit.

Urejenost organizacije: strukture

01-017, 2. letnik, 60 ur / 4 KT doc. dr. Cene Bavec

Opis predmeta. Predmet nudi osnovna znanja, potrebna za naˇcrtovanje in obvladovanje organi- zacijskih struktur in procesov v sodobnih podje- tjih. Študenti se bodo seznanili z osnovami so- dobne teorije organizacije, s tipiˇcnimi primeri or- ganizacijskih struktur in procesov ter metodolo- gijami za njihovo prikazovanje in projektiranje.

Poudarek je na praktiˇcni uporabnosti teh znanj v srednjih in majhnih podjetjih, ki so znaˇcilna za Slovenijo. Obravnavani bodo vplivi informacijske in komunikacijske tehnologije, ki narekujeta ne- katere nove organizacijske oblike, ki spremljajo nastanek informacijske družbe in digitalne eko- nomije.

Študijska literatura

Lipiˇcnik, Bogdan. 2003.Organizacija podjetja.

Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

Ivanko, Štefan. 2002.Strukture in procesi v or- ganizaciji.Ljubljana: Visoka upravna šola.

Daft, Richard L. 2000.Organization theory and design. 7. izd. Cincinnati: South-Western College Pub.

Preverjanje in ocenjevanje znanja.Pisni izpit, pi- sni izdelki študenta.

Urejenost organizacije: poslovna informatika

01-018, 2. letnik, 60 ur / 4 KT prof. dr. Dušan Lesjak

Opis predmeta Študenti se bodo seznanili s tistimi vidiki informatike, ki so pomembni za

(19)

Predstavitev predmetov 2001 · 2. letnik 19

ŠtudijskiprogramManagement

razumevanje poslovne uporabe sodobne infor- macijske in komunikacijske tehnologije, njeno naˇcrtovanje in uvajanje, t.j. upravljanje. Pred- met obsega predstavitev osnovnih znanj s podro- ˇ

cja informacijskih in komunikacijskih tehnologij, predstavitev razliˇcnih vrst poslovnih informacij- skih sistemov, naˇcrtovanje in razvijanje poslov- nih informacijskih sistemov ter vpliv (uporabe) informacijske in komunikacijske tehnologije na podjetje in družbo. Pri vajah študentje spoznajo osnovna poslovna pisarniška orodja namenjena podpori poslovnim procesom (internet, elektron- sko pošto, preglednice, podatkovne baze) ter orodja za podporo izvedbenemu in vrhnjemu ma- nagementu. S preprostimi primeri poizkušamo ponazoriti primere snovanja, razvoja ter upra- vljanja informacijskih sistemov v podjetju.

Študijska literatura

Gradišar, Miro. 2003.Uvod v informatiko. Lju- bljana: Ekonomska fakulteta.

Trˇcek, Denis. 2001.Informatika: od tehnologije do poslovanja.Koper: Visoka šola za mana- gement.

Prešern, Saša. 2000. Poslovna informatika in internet za podjetnike.Portorož: Visoka stro- kovna šola za podjetništvo.

Kovaˇciˇc, Andrej. 1998.Informatizacija poslova- nja.Ljubljana: Ekonomska fakulteta.

O’Brien, James A. 2002.Introduction to infor- mation systems with PowerWeb: essentials for the e-business enterprise.11. izdaja. Bo- ston: Irwin/McGraw-Hill.

Laudon, Kenneth C. in Jane P. Keneth. 2002.

Management information systems.5. izdaja.

New Jersey: Prentice-Hall.

Bertok Velkavrh, Tamara s sodelavci. 2003.

Osnovna znanja pisarniških orodij Microsoft Office. Koper: Fakulteta za management, v pripravi.

Baloh, Peter in Peter Vreˇcar. 2001.Ob praktiˇc- nih primerih skozi MS Office.Velenje: samo- založba.

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, aktivna udeležba na vajah.

Poslovna anglešˇ cina 2

01-019, 2. letnik, 90 ur / 6 KT pred. Dubravka Celinšek

Opis predmeta.Študent poglablja že pridobljeno jezikovno znanje in spretnosti za uspešno po- slovno in širše komuniciranje in spoznava jezi-

kovno zahtevnejše strukture in funkcije. Z ak- tivnim sodelovanjem v diskusijah in simulira- nih poslovnih situacijah, ki potekajo v tujem je- ziku, študent razvija sposobnosti za samostojno predstavljanje svojih stališˇc ter za interpretira- nje informacij, besedil in situacij v tujem jeziku.

Obravnavane teme in besedila razvijajo in nad- grajujejo besedišˇce s podroˇcja managementa, podjetništva, oglaševanja in trženja, banˇcništva, mednarodne trgovine, pridobivanja kadrov, po- slovne etike in podobno s poudarkom na aktual- nem dogajanju na podroˇcju gospodarstva.

Študijska literatura

Tullis, Graham in Tonya Trappe. 2000.New in- sights into business: student’s book.Harlow:

Longman.

Tullis, Graham in Tonya Trappe. 2000.Insights into business: workbook.Harlow: Longman.

Oxford advanced learner’s dictionary.1997. Ox- ford: Oxford University Press. [Ali:]

Collins cobuild English dictionary.1995. Lon- don: Harper Collins. [Ali soroden slovar].

Preverjanje in ocenjevanje znanja. Pisni izpit, ustni izpit, kolokvij, ustni nastop, pisni izdelki študenta.

Poslovna nemšˇ cina 2

01-020, 2. letnik, 90 ur / 6 KT pred. Alenka Kocbek

Opis predmeta. Študentje nadalje razvijajo te- meljne jezikovne spretnosti s poudarkom na pi- sni komunikaciji v tujem jeziku. Usposabljajo se za posredovanje in sprejemanje poslovnih infor- macij, uporabo strokovnih publikacij ter za pred- stavitev razliˇcnih poslovnih dejavnosti v tujem jeziku. Predmet obsega obravnavo zahtevnejših jezikovnih in slovniˇcnih struktur, nadgrajevanje strokovne terminologije poslovnega jezika, po- slovno dopisovanje (dopis, telefaks sporoˇcilo, za- pisnik), jezik pogodb in sporazumov, jezik raˇcu- novodskih izkazov, primerjalno obravnavo pravne ureditve gospodarskih družb, vaje v obvladova- nju zahtevnejših situacij iz poslovnega življenja, obdelavo strokovnih tekstov ...

Študijska literatura

Hering, Axel in Magdalena Matussek. 1996.Ge- schäftskommunikation: Schreiben und Tele- fonieren.Ismaning: Max Hueber Verlag.

Sachs, Rudolf. 1991.Deutsche Handelskorre- spondenz: der Briefwechsel in Export und Import.Ismaning: Max Hueber Verlag.

Reference

POVEZANI DOKUMENTI

2004, iz drugih strokovnih področij, če pred vpisom v program opravi študijske obveznosti, bistvene za nadaljevanje študija, v višini med 10 in 60 KT (Kandidatka

Mobilnost študentov lahko glede na časovno obdobje študija v tujini delimo na horizontalno (krajše obdobje, ko opravlja samo določene študijske obveznosti v okviru

Študent, ki tudi pri zadnjem možnem opravljanju v skladu s Statutom UL izpita ne opravi, ne more dokončati študija v tem študijskem programu, lahko pa opravlja

Zoper disciplinskega ukrepa (razen ustnega opomina) ima študent v disciplinskem postopku, prav tako pa tudi vlagatelj predloga (če se disciplinski postopek izvaja na podlagi

Dodatne študijske obveznosti (diferencialne izpite), opredeljene pod točko b), mo- rajo kandidati za vpis opraviti pred vpisom v študijski program, pri čemer se lahko

letnik študijskega programa, dokonča študijski program, ko opravi vse študijske obveznosti, ki mu jih določi pristojna komisija UP FM vendar mora za dokončanje študija na UP

Tabela 27: Število vpisanih študentov v nove in prenovljene študijske programe (študijski programi, sprejeti po 11. 2004), po vrsti študijskega programa v študijskem letu 2006/2007

letnik se lahko vpiše tudi diplomant drugih strokovnih področij, ki pa mora pred vpisom opraviti študijske obveznosti (diferencialne izpite) v obsegu 18 KT, to je 2 predmeta,