• Rezultati Niso Bili Najdeni

Dodiplomski študij

In document Visokošolsko izobraževanje v Sloveniji (Strani 102-105)

relativnega povpraševanja po visokošolskem izobraževanju

4.2 Ocenjeni probit model

4.2.1 Dodiplomski študij

Rezultati probit modela dejavnikov, ki vplivajo na verjetnost vkljuˇci-tve posameznika v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje (»Dod-skupaj«) kažejo, da so glavni dejavniki te verjetnosti spol (SPOL) in sta-rost (STAR) opazovane osebe ter lastnosti gospodinjstva, iz katerega oseba izhaja, in sicer prisotnost interneta v gospodinjstvu (INTERN), višina denarne vrednosti lastne proizvodnje gospodinjstva (DVLP), vi-šina razpoložljivih skupnih denarnih sredstev gospodinjstva izkljuˇcu-joˇc osebne prejemke opazovane osebe (DENSRO), število oseb v go-spodinjstvu (STOSVG) ter prisotnost vsaj še ene osebe v gospodinj-stvu, ki ima poleg opazovane osebe že doseženo visokošolsko izo-brazbo (DIZOVGBREZ). Pri tem je bilo obravnavanih 20.383 oseb, ki so bile stare od 19 do 34 let.

Verjetnost, da bi bila referenˇcna oseba (ta je ženskega spola, stara 19 let, ki izhaja iz gospodinjstva, ki nima interneta, izhaja iz gospodinj-stva, ki ima denarno vrednost lastne proizvodnje enako povpreˇcni v obravnavani starostni skupini, izhaja iz gospodinjstva, ki ima skupna denarna sredstva izkljuˇcujoˇc osebne prejemke obravnavane osebe

4.2 Ocenjeni probit model

103 enaka povpreˇcnim v obravnavani starostni skupini, izhaja iz

gosdinjstva, ki ima štiri ˇclane in izhaja iz gospogosdinjstva, v katerem po-leg opazovane osebe nihˇce nima že dosežene visokošolske izobrazbe) vkljuˇcena v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje, znaša 36,42 %.

Ta verjetnost pa bi se zmanjšala za 10,6 odstotne toˇcke, ˇce bi bila oseba moškega in ne ženskega spola oziroma bi se zmanjšala za 5,4 odstotne toˇcke, ˇce bi bila oseba za eno leto starejša od referenˇcne osebe. ˇCe bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo internet, bi se verjetnost njene vkljuˇcitve v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje poveˇcala za 27,7 odstotne toˇcke, ˇce pa bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo letno za 1 milijon SIT veˇcjo denarno vrednost lastne proizvodnje od pov-preˇcne v obravnavani starostni skupini od 19 do 34 let, bi se verjetnost vkljuˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje zmanj-šala za štiri odstotne toˇcke. ˇCe bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo letno za en milijon SIT veˇcja razpoložljiva skupna denarna sred-stva izkljuˇcujoˇc osebne prejemke opazovane osebe od povpreˇcnih v obravnavani starostni skupini od 19 do 34 let, bi se verjetnost vklju-ˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje poveˇcala za 5,8 odstotne toˇcke. ˇCe bi se število oseb v gospodinjstvu referenˇcne osebe poveˇcalo iz štirih na pet ˇclanov, bi se verjetnost vkljuˇcitve refe-renˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje znižala za 4,7 odstotne toˇcke. ˇCe bi v gospodinjstvu referenˇcne osebe obstajal po-leg te osebe še nekdo, ki ima že doseženo visokošolsko izobrazbo, bi se verjetnost vkljuˇcitve referenˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje poveˇcala za 17,8 odstotne toˇcke.

Ko sem v okviru probit analize dejavnikov verjetnosti vkljuˇcitve po-sameznika v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje loˇceno obrav-naval mlajše (stare od 19 do 25 let) in starejše osebe (stare od 26 do 34 let), sem ugotovil, da nekateri dejavniki, ki imajo sicer pomembno vlogo v skupnem modelu za osebe, stare od 19 do 34 let, v posamiˇc-nih pod modelih niso prisotni ali pa njihovi mejni uˇcinki niso enako moˇcni.

Dodiplomski študij – osebe stare od 19 do 25 let (»Dod-1«)

V probit modelu »Dod-1«, ki velja za mlajše osebe, stare od 19 do 25 let, znaša verjetnost, da bo referenˇcna oseba (ta je ženskega spola, stara 19 let, ki izhaja iz gospodinjstva, ki nima interneta, izhaja iz gospodinjstva, ki ima izkljuˇcujoˇc opazovano osebo skupna denarna sredstva enaka povpreˇcnim v obravnavani starostni skupini, izhaja iz gospodinjstva, ki ima štiri ˇclane in izhaja iz gospodinjstva, v kate-rem poleg opazovane osebe nihˇce nima že dosežene visokošolske izo-brazbe) vkljuˇcena v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje 30,8 %.

104

Probit model dejavnikov relativnega povpraševanja

Model »Dod-1« obsega 10.376 opazovanih oseb, starih od 19 do 25 let.

Model »Dod-1« je glede vkljuˇcenih pojasnjevalnih spremenljivk sko-raj povsem enak skupnemu modelu »Dod-skupaj«. Edina razlika je v tem, da v modelu »Dod-1« pojasnjevalna spremenljivka denarna vre-dnost lastne proizvodnje (DVLP) ni vkljuˇcena.

Verjetnost vkljuˇcitve referenˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje bi se zmanjšala za 13,3 odstotne toˇcke, ˇce bi bila oseba moškega in ne ženskega spola oziroma bi se zmanjšala za 1,6 odsto-tne toˇcke, ˇce bi bila oseba za eno leto starejša od referenˇcne osebe.

Ce bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo internet, bi se verjetnostˇ vkljuˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje pove-ˇcala za 29,6 odstotne toˇcke, ˇce pa bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo letno za en milijon SIT veˇcja razpoložljiva skupna denarna sred-stva izkljuˇcujoˇc osebne prejemke opazovane osebe od povpreˇcnih v obravnavani starostni skupini od 19 do 25 let, bi se verjetnost vklju-ˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje poveˇcala za 5,6 odstotne toˇcke. ˇCe bi se število oseb v gospodinjstvu referenˇcne osebe poveˇcalo iz štirih na pet ˇclanov, bi se verjetnost vkljuˇcitve refe-renˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje znižala za 4,2 odstotne toˇcke. ˇCe bi v gospodinjstvu referenˇcne osebe obstajal poleg te osebe še nekdo, ki ima že doseženo visokošolsko izobrazbo, bi se verjetnost vkljuˇcitve referenˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko iz-obraževanje poveˇcala za 18,1 odstotne toˇcke. Moˇcnejše mejne uˇcinke kot v modelu »Dod-skupaj« imajo pojasnjevalne spremenljivke, kot so spol, prisotnost interneta v gospodinjstvu ter vsaj še ene osebe v go-spodinjstvu, ki ima poleg opazovane osebe že doseženo visokošolsko izobrazbo.

Dodiplomski študij – osebe, stare od 26 do 34 let (»Dod-2«)

Model »Dod-2« obravnava starejše osebe, in sicer stare od 26 do 34 let.

Verjetnost, da bo na podlagi tega modela referenˇcna oseba (ta je stara 26 let in izhaja iz gospodinjstva, ki nima interneta, izhaja iz gospo-dinjstva, ki ima vrednost lastne proizvodnje enako povpreˇcni v obrav-navani starostni skupini, izhaja iz gospodinjstva, ki ima skupna de-narna sredstva izkljuˇcujoˇc osebne prejemke opazovane osebe enaka povpreˇcnim v obravnavani starostni skupini, izhaja iz gospodinjstva, ki ima 4 ˇclane in izhaja iz gospodinjstva, v katerem poleg opazovane osebe nihˇce nima že dosežene visokošolske izobrazbe) vkljuˇcena v vi-sokošolsko dodiplomsko izobraževanje, znaša 4,5 %. V analizo je bilo vkljuˇcenih 10.007 opazovanih enot, to je oseb, starih od 26 do 34 let.

Glede vkljuˇcenih pojasnjevalnih spremenljivk se model »Dod-2«

razlikuje od skupnega modela »Dod-skupaj« v tem, da model »Dod-2«

4.2 Ocenjeni probit model

105 ne vsebuje pojasnjevalne spremenljivke spol (SPOL), saj se ta

poja-snjevalna spremenljivka izkaže kot visoko neznaˇcilna.

V tem primeru bi se verjetnost vkljuˇcitve referenˇcne osebe v viso-košolsko dodiplomsko izobraževanje zmanjšala za 1,1 odstotne toˇcke, ˇce bi bila oseba za eno leto starejša od referenˇcne osebe. ˇCe bi gospo-dinjstvo referenˇcne osebe imelo internet, bi se verjetnost vkljuˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje poveˇcala za 5 odsto-tnih toˇck. ˇCe bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo na leto za en milijon SIT veˇcjo denarno vrednost lastne proizvodnje od povpreˇcne v obravnavani starostni skupini od 26 do 34 let, bi se verjetnost vklju-ˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje zmanjšala za 4,5 odstotne toˇcke. ˇCe pa bi gospodinjstvo referenˇcne osebe imelo na leto za en milijon SIT veˇcja razpoložljiva skupna denarna sredstva izkljuˇcujoˇc osebne prejemke opazovane osebe od povpreˇcnih v obrav-navani starostni skupini od 26 do 34 let, bi se verjetnost vkljuˇcitve te osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje poveˇcala za 1,3 od-stotne toˇcke. ˇCe bi se število oseb v gospodinjstvu referenˇcne osebe poveˇcalo s štirih na pet ˇclanov, bi se verjetnost vkljuˇcitve referenˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko izobraževanje znižala za 1,4 od-stotne toˇcke. ˇCe bi v gospodinjstvu referenˇcne osebe obstajal poleg te osebe še nekdo, ki ima že doseženo visokošolsko izobrazbo, bi se verjetnost vkljuˇcitve referenˇcne osebe v visokošolsko dodiplomsko iz-obraževanje poveˇcala za 3,5 odstotne toˇcke. Mejni uˇcinki pojasnjeval-nih spremenljivk v modelu »Dod-2«so precej manjši od mejpojasnjeval-nih uˇcin-kov skoraj vseh pojasnjevalnih spremenljivk v ostalih dveh modelih, ki obravnavata verjetnost vkljuˇcitve v visokošolsko dodiplomsko izo-braževanje (»Dod-skupaj« za osebe, stare od 19 do 34 let, in »Dod-1«

za osebe, stare od 19 do 25 let). Edina izjema je mejni uˇcinek denarne vrednosti lastne proizvodnje (DVLP), ki je v modelu »Dod-2« malen-kost moˇcnejši kot pa v modelu »Dod-skupaj«.

In document Visokošolsko izobraževanje v Sloveniji (Strani 102-105)