• Rezultati Niso Bili Najdeni

2.3 Storitve

Poleg produktov pa podjetje ponuja tudi razne storitve, kot so servis in vzdrževanje, popravilo ter razgradnja rabljenih transformatorjev. Servis in vzdrževanje transformatorjev zavzemata nadzor nad montažo in puščanjem v pogon, izvedbo meritev v laboratoriju ali na terenu in organizacijo prevoza, montaže ter demontaže transformatorjev. Ponuja možnost popravila starih transformatorjev različnih proizvajalcev, če je to še smiselno in ekonomsko opravičljivo. Lahko se izvede obnova iztrošenih delov transformatorjev ali pa se predelajo po novih zahtevah stranke. Če je transformator težje okvarjen oz. ko se izteče njegova življenjska doba, je treba transformator ustrezno razgraditi v skladu z veljavnimi zakonodajami. Ustrezno je poskrbljeno za odvoz nevarnih in nenevarnih odpadkov, koristni materiali pa so predelani ter ponovno uporabljeni. (Kolektor Etra d.o.o., 2021)

2.4 Naloge prodajne logistike

Oddelek prodajne logistike spada pod komercialni sektor podjetja. Glavna naloga je odprema transformatorjev. Na teren pošljemo ekipo, ki jih zmontira in končni izdelek preda kupcu v uporabo.

Transformator pride v pristojnost oddelka prodajne logistike, ko uspešno prestane meritve FAT (angl.

Factory Acceptance Test). To so meritve, ki potrdijo, da je transformator izdelan v skladu z zahtevami kupca in je uspešno prestal vse stresne teste, ki jih mora dosegati.

Meritve se izvajajo, ko je transformator popolnoma sestavljen. Po meritvah se transformator demontira do transportne velikosti, ki je določena že ob zasnovi transformatorja. Pri tem je treba upoštevati omejitve za transport kot so širina, višina, dolžina, teža, pritrditev med transportom in podobno. Manjši transformatorji se lahko odpremijo kot kompletni oz. popolnoma sestavljeni.

Demontirana oprema se ustrezno pakira glede na vrsto transporta, na primer uporabi se primeren les za čezmorski transport, upoštevajo se primerne dimenzije in teže tovorkov, da se izognemo previsokim stroškom. Največji del za transport običajno ostane kotel z aktivnim delom, ki ga ni mogoče razstaviti. Dimenzije in teže glavnega dela so tako velike, da je treba organizirati izredni prevoz. Za ostalo opremo običajno zadostuje en do dva navadna vlačilca. Če je glavni del pretežak in je cena transporta previsoka, se lahko dodatno iz kotla izprazni še dielektrična hladilna tekočina, ki se nato običajno ločeno transportira na končno lokacijo v avtocisternah. O pakiranju je treba s pakirno listo seznaniti prevoznika, ki ustrezno in pravočasno načrtuje prevoz. Datume uskladimo s prevoznikom, proizvodnjo in monterji na terenu, s čimer se zagotovita točnost in pravočasnost prihoda transformatorja na lokacijo v skladu z vsemi roki, ki so dogovorjeni pri podpisu pogodbe.

Prav tako se posamezna odprema uskladi z ostalimi odpremami, da bi se izognili preobremenjenosti proizvodnje.

Če je transformator zaradi različnih razlogov že izdelan, preden ga kupec želi, je treba transformator skladiščiti. Običajno se to izvede na zunanjih za to predvidenih in ustrezno utrjenih površinah znotraj podjetja. Za postavitev transformatorja na zunanjo površino je potrebno naročiti avtodvigalo primerne nosilnosti. Oddelek je torej zadolžen za načrtovanje skladiščenja transformatorjev in prestavitev nazaj v proizvodnjo za dokončanje zaključnih del pred načrtovano odpremo.

Ob odpremi transformatorja z vso pripadajočo opremo je treba zagotoviti vse dokumente, ki so potrebni za prevoz. To so dobavnica, mednarodni prevozni dokument (Convention relative au contrat de Transport international des Marhandises par route oz. CMR, ki je tovorni list za cestni prevoz, Uniform rules concerning the Contract of International Carriage of Goods by Rail oz. CIM, ki je tovorni list za želetniški prevoz…) in po potrebi tudi izvozna dokumentacija, če se transformator odpremlja zunaj Evropske unije. Vsaka odprema se tudi ustrezno zavaruje za čas transporta in postavitve na temelj za kritje stroškov ob morebitnem nastanku poškodb.

Pri odpremi glavnega dela je še pred odpremo treba pripraviti »shock recorder« oz. indikator tresljajev. Z ustrezno programsko opremo se sprogramira čas začetka beleženja tresljajev. Po zahtevah kupca se na glavni del namesti en ali dva indikatorja, ki za čas transporta in do konca postavitve na temelj beleži pospeške, ki bi lahko vplivale na delovanje transformatorja. Po koncu manevriranja z glavnim delom je indikator tresljajev vrnjen v podjetje. Izdelamo analiza in poročilo beleženja, ki se doda h končni dokumentaciji, ki je predana kupcu.

Ostala oprema običajno prispe na teren pozneje, glavni del pa se običajno takoj postavi na temelj, zato je pri odpremi iz tovarne treba priložiti kolesa, gume, plohe ali ostale elemente, ki se potrebujejo ob postavitvi na temelj. Razkladanje transformatorja je najpogosteje izvedeno z dvigalom ali hidravličnim potiskom oz. slidingom. Če je transformatorska postaja težje dostopna, je pomembno, kako je transformator obrnjen na prikolici. Prevoznik nas o tem predhodno obvesti, zato moramo biti na to pozorni med nakladanjem transformatorja v tovarni.

Pri odpremi ostale opreme transformatorja in transformatorskega olja je treba izdelati načrt naklada in komercialistu, nato pa prevozniku sporočiti ustrezno število navadnih vlačilcev in avtocistern za prevoz. Pri nakladu moramo biti pozorni, da je tovor varno naložen, da med transportom ne pride do poškodb. Dodati je treba tudi vso merilno opremo, orodje in kontejnerje z oljnimi črpalkami, ki jih pripravijo monterji pred odhodom na teren. Pri montaži zunaj Evropske unije je treba urediti tudi začasni izvoz oz. ATA zvezek, da lahko pozneje opremo pripeljemo nazaj v Slovenijo brez carinskih dajatev. Po opravljeni montaži se je treba dogovoriti za transport poslanega orodja in kontejnerjev nazaj v tovarno ali naprej na novo lokacijo.

2.5 Izdelava pakirne liste

Glavni način širjenja podatkov v podjetju so direktoriji v skupni rabi na strežniku. Vsakemu zaposlenemu je dodeljena vloga na strežniku, s katero so dodeljene pravice za branje in pisanje. Nekaj direktorijev je javnih za vpogled za vse zaposlene, vendar imajo le določene skupine zaposlenih dodeljeno pravico za urejanje. Podatki so razdrobljeni po celem strežniku, iskanje pa običajno vzame kar nekaj časa. Potrebno je tudi dobro poznavanje direktorijev, da lahko najdemo tisto kar iščemo.

Vzemimo za primer izdelavo pakirne liste. To je dokument, ki ga pripravimo pred odpremo vsakega transformatorja. Poleg interne uporabe znotraj podjetja dokument pošljemo prevozniku, v nekaterih primerih pa tudi končnemu kupcu, če to zahteva.

Za izdelavo potrebujemo osnovne podatke o transformatorju, kot so serijska številka, karakteristična številka, številka SAP naročila in podobno. Nekaj teh podatkov dobimo v osrednji tabeli odprem transformatorjev, za katero podatke vzdržujejo zaposleni na oddelku prodajne logistike. Tabela prikazuje podatke o predvidenih in opravljenih odpremah glavnih delov. Za prikaz je treba v tabelo vnesti element PPS oz. kodo in datum odpreme v za to predviden stolpec. Element PPS je unikatna koda transformatorja, ki je sestavljena iz projektne številke, karakteristične številke in zaporedne številke kosa. Ostali podatki v stolpcih se prikažejo s pomočjo Excelove funkcije VLOOKUP s povezavo na tabelo centralnega mrežnega plana (CMP), ki se prav tako nahaja na strežniku. Nekateri podatki v teh tabelah ne obstajajo.

Manjkajoče podatke najlažje najdemo na slikah (na primer fotografije dokumentov, identifikacijskih tablic) v direktoriju slik, kjer je ključ shranjevanja serijska številka. Osnovna podatka sta tudi naslov kupca in naslov dostave. Naslov kupca običajno uporabimo iz prejšnjih pakirnih list, naslov dostave pa najpogosteje najdemo v koledarju montaž. Ta se nahaja v Outlookovem koledarju, ki je v skupni rabi vseh zaposlenih, ki ga potrebujejo. Vnesene so montaže, ki jih izvajajo monterji iz našega podjetja, montaže, nad katerimi izvajamo samo nadzor, ali pa montaže, ki jih izvajajo zunanji izvajalci in imamo podatke o njih. Za nekatere montaže zunanjih izvajalcev v oddelku prodajne logistike ne dobimo podatkov, zato niso vnesene v koledar. Če montaže za dotični transformator ni v koledarju, ta podatek najdemo na dokumentu, imenovanem Nalog za proizvodnjo, v za to namenjenem direktoriju na strežniku, ključ je projektna številka. Za pregled načrtovanega pakiranja opreme za transport je treba poiskati dokument, imenovan spisek embalaže, ki ga najlažje najdemo v direktoriju skupne dokumentacije. Ključ v tem direktoriju je celotni element PPS. Na strežniku je potrebno poiskati tudi skico sestavljenega transformatorja in transportno skico. Na strežniku se nahajajo v direktoriju, kjer je karakteristična številka uporabljena kot ključ.

Na transportni skici, kot na primer na sliki 4, razberemo težo in dimenzije glavnega dela, naveden pa je tudi podatek, ali se transformator odpremlja kot polnjen z dielektrično hladilno tekočino ali brez.

Na merski skici sestavljenega transformatorja lahko razberemo, kaj je treba priložiti h glavnemu delu (na primer kolesa, plohi ali gume). Če na skici to ni razvidno, lahko to razberemo v specifikaciji, ki se nahaja v direktoriju na strežniku, ključ je karakteristična številka. V specifikaciji najdemo tudi nekatere druge podatke, ki so pomembni tudi za naš oddelek in ne samo med izdelavo pakirne liste.

To so celotna količina dielektrične hladilne tekočine, ki je predvidena za transformator, število indikatorjev tresljajev, ki jih moramo predvideti za glavni del, element, ki je predviden za polaganje pod kotel, in podobno.

Vir: Kolektor Etra d.o.o.