• Rezultati Niso Bili Najdeni

Informiranje in kakovosti informacij v vrtcu

3.4 Rezultati

3.4.3 Informiranje in kakovosti informacij v vrtcu

Staršem je bilo zastavljeno vprašanje, kaj menijo o načinih informiranja ter kakovosti informacij v izbranem vrtcu? Na podlagi analize odgovorov vseh 25 anketirancev, ki so prikazani v spodnji tabeli, smo dobili razločno sliko o načinih informiranja ter kakovosti informacij v izbranem vrtcu.

Anketirancem so bile postavljene štiri trditve o načinih in kakovosti informiranja.

Prešteli smo pogostost odgovorov: nikoli, včasih, pogosto, vedno.

Tabela 3.9 Odgovori anketirancev na 3. anketno vprašanje

Trditev Število odgovorov f; f (%)

nikoli včasih pogosto vedno

f % f % f % f %

Vrtec me seznani z vsemi pravili in predpisi, ki jih moram poznati, da se lahko po njih ravnam ter uveljavljam svoje in otrokove pravice.

0 0 0 0 16 64 9 36

Vrtec me seznani z vsem, kar moram vedeti v zvezi z delom v vrtcu, da si lahko organiziramo družinsko življenje.

0 0 3 12 7 28 15 60

Informacije, ki mi jih daje vrtec, so pravočasne. 0 0 1 4 3 12 21 84 Informacije, ki mi jih daje vrtec, so jasne in

razumljive. 0 0 0 0 3 12 22 88

Rezultati ankete o načinu informiranja in kakovosti informacij kažejo, da kar v treh od štirih vprašanjih prevladujejo odgovori »vedno«. Na podlagi tega lahko sklepamo, da dobijo starši vedno jasne, razumljive, pravočasne informacije, ter da so seznanjeni z vsem, kar morajo vedeti v zvezi z delom v vrtcu. 13 staršev je na ista vprašanja odgovorilo s »pogosto«, le pri 4 starših pa je bil odgovor »včasih«.

Pri prvem vprašanju pa je več kot polovica (64%) staršev odgovorila da ji vrtec pogosto seznani z vsemi pravili in predpisi, ki jih morajo poznati, da se lahko po njih ravnajo ter uveljavljajo svoje in otrokove pravice in 36% da so seznanjeni vedno.

Individualni intervju

V individualnih intervjujih smo zastavili naslednje vprašanje: Kaj kot starši menite o načinih informiranja in kakovosti informacij v izbranem vrtcu?. Na to vprašanje so odgovorili:

- Tine: »[…] Ob vpisu otroka pred približno štirimi leti in pol v vrtec, sem prejel 'Publikacijo vrtca', kjer so bile navedene dokaj natančne informacije, ki jih starši želimo izvedeti o vrtcu […].« Zastavljeno je bilo tudi podvprašanje, in sicer: »Ali se spomnite vsebine tega dokumenta in ga lahko opišete?«

Intervjuvanec je odgovoril: » […], da doma knjižico skrbno hranimo, ker jo še zdaj večkrat pogledamo. V njej so telefonske številke, programi vrtca, dodatne in dopolnilne dejavnosti, najbolj pa se spominjam, da so zapisane pravice in obveznosti staršev do vrtca […]. Tu mislim na plačilo vrtca […], bolj podrobno pa se ne spomnim.«

- Tejo: »[…] Informacije o delu v skupini so navedene na oglasni deski pred oddelkom. Včasih jih pozabim prebrati, pa me otrok spomni, ker jim

vzgojiteljica to naroči […].« Intervjuvancu je bilo zastavljeno naslednje podvprašanje »Kakšna je kakovost informacij?«, na katerega je odgovoril:

»[…] O tem nisem preveč razmišljal, vendar karkoli želiva z ženo izvedeti, nama je vzgojiteljica vedno na razpolago. Tudi prek telefona in e-maila.

Pogrešam pa spletno stran vrtca. To se mi zdi zelo pomembno. Ocenjujem, da je informiranje v vrtcu, ki ga obiskuje moj otrok že peto leto, dobro in kakovostno […].«

- Tajda: »[…] Najbolj vestno me vrtec obvešča takrat, če nisem pravočasno poravnala svojih obveznosti oziroma nisem plačala položnice. Sicer so pa vse informacije na oglasnem panoju. Zadovoljna sem, ker lahko dobim tudi sprotno informacijo, če se je moj otrok slabo počutil v vrtcu, ni jedel, se ni igral, […], sicer pa je od vzgojiteljice do vzgojiteljice odvisno, kakšen način informiranja ima. Pogrešam informiranje prek elektronske pošte ali spletne strani […]. Na splošno sem v teh letih, ko moj otrok obiskuje vrtec, zadovoljna tako z njim kot informacijami, ki mi jih nudi […].«

Skupinski intervju

Enako vprašanje smo zastavili tudi staršem v skupinskem intervjuju: »Kaj starši menite o načinih informiranja in kakovosti informacij v izbranem vrtcu?« Na to vprašanje so odgovorili:

»Največ informacij dobim iz oglasne deske. Tu so razne fotografije otrok, njihovi izdelki in obvestila strokovnih delavk ter jedilniki. Tu večkrat dobim tudi kakšno idejo za domač meni […]. Informacije dobim tudi na sejah sveta zavoda. Všeč mi je, ker dobim vso gradivo za sejo in potem tudi zapisnik po pošti na dom.« (Leja)

»[…] Zapisniki so tudi na oglasnih deskah tako Sveta staršev kot Sveta vrtca.«

(Lena)

»[…] Če gledam z vidika članstva v Svetu vrtca, so informacije res kakovostne, pri tem mislim na gradivo in podajanje informacij ravnateljice, če pa gledam z vidika informiranosti v oddelku, sem nezadovoljen. Informirajo nas s pomočjo oglasnih desk, ki pa so prenatrpane. Morda bi bilo smiselno uvesti obveščanje in informiranje prek elektronske pošte ali spletne strani. […] v naši enoti je tako, da so na deski obvestila, želje in prošnje strokovnih delavk za odpaden material, navedena je tema, ki se dogaja v oddelku, fotografije …« (Leon)

»[…] Res se te informacije včasih prehitro, skoraj vsakodnevno menjavajo […], ob hitenju ni časa, da bi starši vse pogledali in prebrali, sem pa iz panoja že večkrat dobila idejo za aktivnosti celotne družine doma […].« (Lena)

Stališča: načini informiranja in kakovost informacij

Starši si želijo biti kakovostno informirani o dogajanju znotraj vrtcev. Kot kaže analiza, med starši glede na enote vrtcev obstaja precej heterogeno9 mnenje o tej tematiki (tabela 4 in slika 8 v slikovnih prilogah). Starši se v povprečju večinoma strinjajo s stališčem, da je v vrtcu poskrbljeno za informiranje staršev (4,3). Najbolj se strinjajo s stališčem, da so informacije, ki jim jih daje vrtec pravočasne (4,6) ter jasne in razumljive (4,4). V povprečju so oglasne deske (še vedno zelo uveljavljen način komuniciranja s starši) pregledne in estetsko urejene (3,8) ter praviloma, brez diskrepanc glede na enote, aktualizirane (4,4). Najpogostejši način obveščanja staršev poteka konvencionalno pisno (3,9), čeprav pa si starši želijo obveščanja preko elektronske pošte ali spletne strani (3,9).

Analiza razlik povprečnih vrednosti strinjanja s stališči o načinih informiranja po spolu kaže tabela v prilogi, da obstajajo statistično značilne razlike le pri strinjanju s stališčem, da obveščanje v vrtcu poteka najpogosteje preko osebnih pisem. Moški se s tem stališčem v povprečju bolj strinjajo kot ženske (t=1,99, df=134; p<0,05).

Nadalje: analiza razlik povprečnih vrednosti strinjanja s stališči o načinih informiranja po izobrazbeni strukturi kažejo, da obstajajo razlike v povprečju med posameznimi izobrazbenimi stopnjami (tabele v prilogi): višje izobraženi starši se manj strinjajo s stališčem, da je v vrtcu poskrbljeno za informiranje staršev kot slabše izobraženi starši (F(5,130)=3,36, p<0,05). Kot kaže korelacijska matrika, tako starost kot število otrok ne vplivata statistično značilno na nobeno od povprečnih ocen stališč o načinih informiranja in kakovosti informacij.

9 Mnenja so si v povprečni oceni stališč statistično značilno različna glede na enote vrtcev (glej tabelo 1.4)

Tabela 3.10 ANOVA: povprečne ocene stališč o načinih informiranja in kakovosti informacij glede na enote vrtca

PV = povprečno strinjanje na lestvici (od 0 do 5); SD = standardni odklon; p= mejna statistično pomembna vrednost pri 0.05 ali manj