• Rezultati Niso Bili Najdeni

Iskanje primernih mest za pristanek

V tem poglavju bodo izpostavljena primerna mesta za zasilno pristajanje med letenjem vzdolž tranzitnih etap, ki so vrisane v VFR karto Slovenije. Te imajo podobne ali enake linije poti in obratne točke kot rute z GAFOR napovedjo. Letenje vzdolž njih je lažje in bolj enostavno zaradi prisotnosti vseh potrebnih podatkov na karti. [15] Naslednja preglednica prikazuje relacije in podatke, navedene za letenje po tranzitnih etapah.

Preglednica 3.6: Tranzitne etape in podatki za letenje

Obratni točki Smer [°] Max. višina [ft] Min. Višina [ft] Dolžina [NM]

Iskanje mest, primernih za pristanek, je potekalo s pomočjo programa Google Earth [13], Geopedia [21] in VFR karte Slovenije [15]. Glavni kriterij so ovire, ki bi lahko povzročile neuspešno izvedbo zasilnega pristanka, kot so daljnovodi, jarki, stavbe, drevesa. Prav tako je upoštevan naklon terena za pristajanje ter dolžina, ki nam je na voljo za pristanek.

Minimalna razpoložljiva dolžina za pristanek je 200 m. Linija poti je označena z vijolično barvo, nevarnosti, kot so daljnovodi ter strmine, so označene z rdečo, vode z modro, avtoceste in ceste, primerne za pristajanje, s sivo (med pristajanjem na avtocesti se je potrebno prepričati, da na in nad voziščem ni prometne signalizacije, ki bi ovirala pristanek), in najbolj primerna mesta na etapi z zeleno.

Metode dela

35

3.3.1 DIMLO–ME4

Ker večino površja pokrivajo polja, je na tej etapi povečano število potokov in rek, ki skrbijo za namakanje polj. Ti potoki večinoma tečejo v jarkih, kar predstavlja nevarnost ob morebitnem pristanku v bližini. Linijo poti sekata dva daljnovoda v bližini Ljutomera. Eden izmed njiju nekaj milj poteka vzporedno z linijo poti točke ME4 do južnega dela Melincev, kjer pot seka tudi reka Mura. Na bregovih reke se nahaja gozd, kjer je pristajanje odsvetovano. Na sredini etape pot seka avtocestni odsek. V kolikor pilot presodi, da je odsek primeren za pristanek (glede na ovire in promet) postane ena od izbir. Na tej etapi je naklon terena zanemarljiv.

Slika 3.4: Etapa DIMLO–ME4 [13]

Metode dela

36

3.3.2 ME4–Velika Nedelja

Teren vzdolž linije poti te etape je nekoliko gričevnat, še posebej na jugu. Tam s težavo najdemo primerno mesto za pristanek tako po razpoložljivi dolžini kot tudi po naklonu terena. Enako velja za severno stran, kjer najdemo nekaj daljših ravnih njiv, vendar se začnejo ali končajo s pogozdenim območjem. Nekaj primernih njiv najdemo severno od Ljutomera in na odseku, kjer vzporedno tečeta železnica in električni vodi. Pri Veliki Nedelji se nahaja nekaj jarkov s potoki in gričev. V bližini Velike Nedelje, severno od linije poti, se nahaja manjša dolina, kjer najdemo nekaj njiv, ki bi bile primerne za uspešen pristanek.

Slika 3.5: Etapa ME4–Velika Nedelja

Metode dela

37

3.3.3 Velika Nedelja–MS3

Na tej daljši etapi opazimo veliko površino območja, ki ni primerna za pristajanje letala ali helikopterja zaradi velikega naklona terena. Vzdolž etape najdemo več dolin, po katerih je speljana cesta. Poleg ceste se nahajajo travniki, ki so primerni za pristajanje po dolžini in naklonu. Kot pristajalno stezo bi lahko vzeli tudi cesto, saj opazimo veliko ravnih odsekov, a bi se pred pristajanjem mogli prepričati o količini prometa. Etapo večkrat prečka daljnovod, najpogosteje v bližini Ptujskega jezera, enkrat na sredini ter dvakrat v bližini obratne točke MS3, pri Sv. Florjanu. Pri Veliki Nedelji je površje nekoliko močvirnato, zaradi rečnih rokavov Drave. Prav tako je nekoliko bolj poseljeno in manj primerno za pristajanje.

Slika 3.6: Etapa Velika Nedelja–MS3 [13]

Metode dela

38

3.3.4 MS3–Celje

Etapa ima veliko območje prekomernega naklona, saj je področje polno gričev in dolin, prav tako pa je velik del tega območja gosteje poseljen. Mesta za pristanek najdemo blizu večjih naselij, kot sta Mestinje in Šmarje pri Jelšah. Pri slednjem se nahaja večja površina ravnega terena z večjimi njivami, kar izpolnjuje kriterije za izbiro mesta, obenem pa se nahaja točno pod linijo poti. Pilot ima tako večjo izbiro in več časa za izbor mesta ter pripravo na zasilni pristanek. Ta površina se nato nekoliko odpre proti Ponikvi, vendar tam najdemo več cest in vasi, ki bi lahko ovirale pristanek. Približno na sredini etape imamo na jugu tri področja z večjimi njivami z rahlim naklonom. Ob naselju Vrbno pa imamo vzporedno z železnico prav tako nekaj bolj ravne površine. Tam je potrebno biti posebej pazljiv na žično napeljavo železnice. Proti Celju se področja za pristajanje redčijo, saj se poseljenost zgošča. Boljša priložnost se ponudi le še severno od umetnih jezer, vendar tudi tam v bližini tečejo električni vodi. Pri Celju le-ti tečejo severno od linije poti in vzporedno z njo, potem se proti Šentjurju spustijo na jug. Pri vasi Dvor se nato ponovno približajo poti ter jo prečkajo vzhodno od Šmarij pri Jelšah in nadaljujejo proti Tekačevem. Železniška proga teče po jugu etape in jo prečka pri Grobelnem, kjer se razcepi in ponovno prečka linijo poti v Podplati.

Slika 3.7: Etapa MS3–Celje [13]

Metode dela

39

3.3.5 Celje–RADLY

Slika 3.8: Etapa Celje–RADLY [13]

Metode dela

40

Na tej etapi najdemo manj mest, ki so popolnoma primera za zasilno pristajanje letala. Poleg Celja je letališče Levec, pristanek na le-tem bi bil v okolici Celja najprimernejši v primeru odpovedi motorja. Okoli letališča je nekaj njiv, na katerih bi bil pristanek prav tako izvedljiv.

Vzhodno od linije poti od Celja proti Vojniku in naprej proti vasi Socka imamo malce večje območje obcestnih njiv, kjer lahko pristanemo z letalom, vendar moramo biti pazljivi na električne vode, ki trikrat prečkajo to dolino. Eden izmed njih teče vzporedno z etapo. Na zahodni strani imamo prav tako nekaj neporaščenega terena, vendar je bolj gričevnat in neprimeren za pristanek letala. Lepši teren za pristanek se pojavi na jugu slemena Paškega Kozjaka, kjer je območje z nekoliko spreminjajočega se nagiba, a vendar sprejemljivo za pristajanje letala. Od Paškega Kozjaka do Mislinje je teren večinoma neprimeren, z izjemo nekaj milj vzhodne strani, kjer najdemo posamezne ravnice med vrhovi gričevja. Te ravnine pa so vendarle nekoliko kratke, zato bi bila potrebna dobra ocena točke dotika ter dotik pri zelo majhni hitrosti. Severozahodno od Mislinje se nahaja nekaj daljših njiv, ki so nekoliko daleč od linije poti. Primerno mesto za pristanek najdemo le še severno od reke Drave pri Radljah ob Dravi. Njive so tam dolge približno 400 m. Nevarnost pri pristajanju na tem področju pa nam predstavlja daljnovod, ki teče vzporedno z reko Dravo na jugu.

Metode dela

41

3.3.6 Celje–Radeče

Ta etapa teče vzdolž reke Savinje, vso pot pa jo spremlja tudi železniška proga. Teren je zelo hribovit ter neprimeren za pristajanje. Nekaj mest za pristajanje najdemo ob rečni strugi pri Tremerjah, na jugu Laškega, pri Rimskih Toplicah ter pred kamnolomom pri Zidanem Mostu. Eno izmed boljših področij se nahaja zahodno od Celja, kjer je letališče Levec. Na etapi sta še dve primernejši mesti za pristanek, in sicer vzhodno pri Doblatini ter jugovzhodno med vasema Harje in Stopce.

Slika 3.9: Etapa Celje–Radeče [13]

Metode dela

42

3.3.7 Radeče–Trebnje

Vzdolž te etape najdemo večje površine, kjer se na ravnem terenu nahajajo njive, ki nudijo pogoje za zasilni pristanek letala. Poleg tega na tej etapi pot sekata samo dva daljnovoda, eden pri Radečah južno od Save, drugi pa južno od Šentjanža. Pri Mirni se liniji poti pridruži železnica in ji sledi do Trebnjega. Prva mesta za pristajanje najdemo na bregovih reke Save jugovzhodno od Radeč. Naslednjega najdemo pri naselju Šentjanž, vendar moramo biti pazljivi na daljnovod na jugu. V okolici Šentruperta proti Mirni in severovzhodno proti Krmelju se nahaja večje območje, ki je sicer nekoliko poseljeno, a se med vasmi in naselji najdejo prostori z dolgimi njivami, ki omogočijo pristajanje. Med Trebnjim in Mirno na zahodu najdemo polja, ki prav tako ponujajo možnost pristanka, a moramo biti pozorni na majhna pogozdena območja. Manjše področje s primernim terenom se nahaja še severno od Trebnjega. Tam je potrebno biti pozoren na večje število cest in hiš.

Slika 3.10: Etapa Radeče–Trebnje [13]

Metode dela

43

3.3.8 Trebnje–Kočevje

Etapa v severni polovici teče preko večjih področij njiv, ki so dovolj dolge za pristanek, okoli naselja Dobrnič in Dobrava vzhodno od Lisca. Manjše področje najdemo še nekoliko južneje, pri vasi Podlipa. Dve polji najdemo na bregu reke Krke, med Žužemberkom in Dvorom. Južno od Dvora pa ni več primernejših mest za pristanek. Na manjših jasah bi lahko pristajali helikopterji, a bi bilo potrebno biti pazljiv na električne vode. Primerno mesto za pristanek najdemo le še med naselji severozahodno od Kočevja.

Slika 3.11: Etapa Trebnje–Kočevje [13]

Metode dela

44

3.3.9 Kočevje–DARZA

Poleg linije poti te etape jugovzhodno najdemo večje področje travnikov, kjer bi lahko izvedli pristanek letala. Oviro bi predstavljal le daljnovod, ki teče skozi Livold. Naslednje mesto se nahaja vzhodno od vasi Mozelj, kjer nevarnost prav tako predstavlja električni vod.

Večja površina se nahaja tudi pri Kačjem Potoku. Na etapi najdemo le še eno mesto, in sicer pri Spodnjem Logu. Vzdolž etape opazimo nekaj čistin, na katerih ob podrobnem pregledu najdemo posamezna drevesa in grmičevje, teren pa ni raven. Ostala področja so gosto poraščena. Na tej etapi bi bil pilot lahko primoran v pristanek v drevesnih krošnjah.

Slika 3.12: Etapa Kočevje–DARZA [13]

Metode dela

45

3.3.10 Trebnje–Ponikve

Ob liniji poti te etape nekaj milj vzporedno teče avtocesta od Trebnjega proti Ivančni Gorici.

Možnost pristajanja na tem odseku pa ni velika, saj se avtocesta dviguje in spušča v zavojih, ravnega odseka tako rekoč ni. Boljša priložnost se ponudi severno od naselja Dobrnič in pri Knežji vasi. Naslednje mesto za pristajanje opazimo pri Dolenjem Podšumberku, kjer se nahaja daljša njiva. Severno od linije poti, v okolici Hrastovega Dola, najdemo več daljših njiv, ki obkrožajo omenjeno vas. Večja izbira mest za pristanek se pojavi v okolici Muljave ter izvira reke Krke ob strugi. V tem območju je potrebno paziti na močvirnat teren, ki lahko predstavlja nevarnost prevrnitve ob dotiku s tlemi. Večje primerno področje se ponovno pojavi v okolici naselja Videm. Tam je potrebno biti pozoren na električne vode ter železnico, obenem pa na tem območju vasi povezuje večje število cest. Manjši področji najdemo še ob naselju Čušperk in južno od Ponikev.

Slika 3.13: Etapa Trebnje–Ponikve [13]

Metode dela

46

3.3.11 Ponikve–Laze

V okolici obratne točke Ponikve najdemo tri mesta za izvedbo zasilnega pristanka. Prvo se nahaja južno od Turjaka, naslednji dve pa južno od linije poti med vasema Rašica in Mali Osolnik. Boljše mesto za pristanek najdemo med vasema Purkače in Krvava Peč, kjer se sredi gozda najdejo travniki, dolgi tudi 300 m. Približno na sredini etape se nahajata dve primerni mesti, eno pri vasi Ravne, drugo pa na severu vasi Osredek. Naslednje mesto je nekoliko težje dosegljivo. Da bi ga dosegli, bi morali leteti na višji višini, saj se nahaja na jugu naselja Rakitna. Severno od Begunj pri Cerknici se nahaja veliko polje z večjo izbiro mest pristajanja, vendar na severu tečejo električni vodi, ki jih je potrebno preleteti. Na koncu etape se nahaja več področij, kjer je pristanek možen. Zahodno od Laz se odpira večje polje, ki je sicer močvirnato. Pilot mora med pristajanjem na tem območju pozornost posvetiti stanju tal in jarkom.

Slika 3.14: Etapa Ponikve–Laze [13]

Metode dela

47

3.3.12 Laze–Razdrto

Tako kot v zadnji etapi, se med letenjem na tej etapi pilot za prostor za zasilni pristanek lahko odloči za polje, zahodno od vasi Laze. Linija poti nato preskoči večji hrib, za njim pa se nahaja vas Strmca, okoli katere se nahaja večje polje, primerno za pristajanje letala. Zaradi lastnosti površja nato nekaj milj pristajanje ni priporočljivo. Naslednje mesto, primerno za pristajanje, se pokaže vzhodno od Šmihela pod Nanosom, še večje območje pa najdemo zahodno od tega naselja. Pristajanje na avtocesti v bližini linije poti ni priporočljivo zaradi zavojev in povečanega števila prometnih znakov zaradi bližine razcepa Razdrto.

Slika 3.15: Etapa Laze–Razdrto [13]

Metode dela

48

3.3.13 Razdrto–Divača

Na tej etapi se prvo primerno mesto za pristajanje ponudi šele južno od Dolenje vasi in Potoč.

Na jugu vasi Potoče teče daljnovod, ki nam lahko predstavlja oviro pri pristajanju. Območje južno od vasi Senadole ima več travnatih odsekov, dolgih več kot 250 m, a je na zahodni strani daljnovod, na katerega moramo paziti. Zadnje primernejše mesto se nahaja na letališču LJDI (Divača) in v njegovi okolici. Avtocesta, ki celotno dolžino etape spremlja linijo poti, ni primerna za pristajanje zaradi sprememb smeri in višine. Na njej lahko pristanemo le poleg počivališča Risnik, ki se nahaja južno od Divače.

Slika 3.16: Etapa Razdrto–Divača [13]

Metode dela

49

3.3.14 Divača–Col

Na etapi Divača–Col najdemo na vzhodu večjo travnato površino, sredi katere se nahaja vetrnica za proizvodnjo elektrike. Pri pristajanju na tem območju se moramo izogibati trčenju z njo. Na jugu Vipave se nahaja več daljših polj, ki so primerna za pristajanje letala, vendar moramo biti na tem področju pozorni na električne vode, ki tečejo vzporedno z avtocesto in se na več mestih razčlenijo. Primerno mesto za pristanek najdemo tudi južno od vasi Col, v manjši dolini, kjer se nahaja vas Sanabor.

Slika 3.17: Etapa Divača–Col [13]

Metode dela

50

3.3.15 Col–Sorica

Na tej etapi najdemo manj primernih mest za pristajanje, saj je teren zelo hribovit in poraščen z gozdom. Enega od dveh mest najdemo na planoti v okolici vasi Zadlog. Tam se nahaja večje območje travnikov, kjer ima pilot dokaj lahko nalogo pristajanja z letalom. Drugo primerno mesto se nahaja zahodno od kraja Žiri – med Javorjevim Dolom in Mrzlim Vrhom.

Slika 3.18: Etapa Col–Sorica [13]

Metode dela

51

3.3.16 Sorica–Bled

Površje pod linijo poti te etape je prav tako bolj hribovito. Vzdolž etape po dolini tečejo reka, cesta in železnica, vzporedno z njimi pa prav tako električni vodi. Prvo mesto za pristajanje se pojavi severno od vojašnice v Bohinjski Beli. Naslednje mesto najdemo na vojaškem strelišču Mačkovec in tretje primerno mesto na levem bregu Save, nasproti strelišča. Še zadnje mesto na tej etapi je zahodno od vasi Koritno, kjer se nahaja več daljših njiv.

Slika 3.19: Etapa Sorica–Bled [13]

Metode dela

52

3.3.17 Bled–NIPEL

Prvo primerno mesto za pristanek je zahodno od vasi Krnica. Naslednje mesto je severno od Bleda, kjer se nahaja več polj, ki jih na vzhodu zamejujeta električni vod in reka Sava Dolinka. Tretje mesto na tej etapi se nahaja med avtocesto na severu, kjer je tudi električni vod, in Blejsko Dobravo na zahodu.

Slika 3.20: Etapa Bled–NIPEL [13]

Metode dela

53

3.3.18 Divača–USELU

Prvo mesto za pristanek na tej etapi je letališče Divača – LJDI z okolico. Pri pristajanju na tem letališču je potrebno biti pozoren na električne vode. Drugo mesto se nahaja južno od vasi Škoflje in Vremski Britof. Tam najdemo več ozkih, a dolgih njiv. Na vzhodu moramo biti pozorni na električne vode. Naslednji dve mesti za pristanek se nahajata vzhodno od vasi Rodnik in Slope, razdeljuje pa ju železnica. Naslednji dve primerni mesti najdemo južno od vasi Brezovica in Odolina, vmes pa stoji manjši hrib. Ti dve mesti ponujata veliko izbire pri mestu dotika tal, saj so travniki dolgi tudi do 700 metrov. Zadnje mesto na tej etapi se nahaja tik ob meji s Hrvaško, severozahodno od vasi Vodice.

Slika 3.21: Etapa Divača–USELU [13]

Metode dela

54

3.3.19 Divača–Kozina

Ob začetku te etape najdemo primerno mesto za pristanek na letališču Divača – LJDI.

Naslednje mesto se nahaja južno od vasi Lokev. Naslednja tri mesta se nahajajo na približno enaki dolžini etape. Prvo najdemo med vasema Grozzana in Pesek, drugo med vasema Vrhpolje in Krvavi Potok in zadnje, tudi kot v prejšnji etapi, zahodno od vasi Rodik.

Slika 3.22: Etapa Divača–Kozina [13]

Metode dela

55

3.3.20 Kozina–PE1

Prvo primerno mesto najdemo severno od vasi Ocizla, naslednje pa severozahodno od vasi Prešnica. Vzhodno od mesta pristanka je železniška proga, na katero moramo biti pozorni.

Na tej etapi se nahaja večje območje, primerno za pristajanje letala, severno od vasi Črnotiče.

Tu se je nekoč nahajalo vzletišče. Zadnje primerno mesto za pristajanje najdemo tik ob kamnolomu Črni Kal. Tu moramo biti pozorni na električne vode in prepad, zato je priporočeno pristajanje v smeri proti severu.

Slika 3.23: Etapa Kozina–PE1 [13]

56

4 Rezultati in diskusija