• Rezultati Niso Bili Najdeni

5.1 Kašubščina

5.1.7 Izobraževanje

Ob pregledu najpomembnejših dokumentov, ki vsebujejo predpise o izobraževanju v regionalnem jeziku45, ugotovimo, da se pouk kašubskega jezika organizira na prostovoljni osnovi na pisno zahtevo staršev oz. skrbnikov ali samih učencev, ki so dopolnili 16 let. Pisno vlogo je treba predložiti pred začetkom študijskega leta oz. ob vpisu na šolo, vloga je tako veljavna do konca šolanja oz. do preklica. Šola je dolžna hraniti vse pisne zahteve. Pouk kašubščine se lahko začne v kateremkoli razredu.

Najmanjše možno število učencev za organizacijo pouka je 7 za osnovnošolce oz. 14 v primeru dijakov.

Če je število prijavljenih premajhno oz. šola ne more zagotoviti učitelja, je ravnatelj dolžan posredovati seznam prijavljenih ustreznemu organu, ki organizira medšolske skupine za učenje kašubščine. Najmanjše možno število učencev za organizacijo medšolske skupine je 3, največje možno število pa 20.

Ocena se upošteva pri izračunu povprečja, kašubščino se vpiše med obvezne predmete.

Država subvencionira učenje kašubščine v obsegu 3 tedenskih ur. Znesek subvencije je odvisen od različnih dejavnikov.

45http://www.kuratorium.gda.pl/index.php?c=347&d=6242

Učbeniki morajo biti odobreni za uporabo v šoli, šole jih dobijo brezplačno.

Pri opisovanju dejanskega stanja se sklicujem na poročilo Odbora strokovnjakov Sveta Evrope iz leta 201146 (43–47).

Najprej pa bomo povzeli poljski zakon o ratifikaciji Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih oz. obveznosti Poljske na področju izobraževanja, ki izhajajo iz 8.

člena omenjene listine.

Glede izobraževanja se je Poljska obvezala, da bo na ozemlju, na katerem se uporablja kašubščina: 1) zagotovila možnost za predšolsko izobraževanje; 2) zagotovila možnost za osnovnošolsko izobraževanje; 3) zagotovila možnost za srednješolsko izobraževanje;

4) zagotovila, da je v okviru strokovnega in poklicnega izobraževanja poučevanje kašubščine sestavni del učnega načrta; 5) zagotovila možnost za študij kašubščine kot univerzitetnega in visoko- ali višješolskega predmeta; 6) sprejela predpise za zagotovitev poučevanja kašubske zgodovine in kulture; 7) zagotovila osnovno in nadaljnje usposabljanje učiteljev; 8) ustanovila nadzorni organ ali organe, ki bodo odgovorni za spremljanje izvajanja sprejetih ukrepov in doseženega napredka pri uvajanju ali razvoju poučevanja v kašubščini in za sestavljanje občasnih poročil o svojih ugotovitvah, ki bodo objavljena.

Za ozemlja, na katerih se kašubščina tradicionalno ne uporablja, se je Poljska glede izobraževanja obvezala, da bo dovolila, spodbujala ali zagotovila poučevanje v kašubščini ali poučevanje kašubščine na vseh ustreznih stopnjah izobraževanja, če to upravičuje število tistih, ki uporabljajo regionalni jezik.

Odbor strokovnjakov Sveta Evrope je med obiskom na Poljskem dobil nekaj zanimivih informacij od pripadnikov manjšin. Tako številni starši menijo, da je učenje regionalnih ali manjšinskih jezikov obremenjujoče in neproduktivno v luči izobraževalne perspektive njihovih otrok.

Šole prijemajo subvencijo, ki je odvisna od števila učencev, ki se učijo regionalnih ali manjšinskih jezikov. Subvencija za poučevanje regionalnega ali manjšinskega jezika se dodeli vsako leto na podlagi prošenj staršev. Ker pa je znesek subvencije odvisen od števila učencev, spodbuja šole k zmanjševanju števila učencev, ki se učijo regionalnih ali manjšinskih jezikov. Šole z nizkim številom učencev (osnovne šole z manj kot 84 učenci, gimnazije in srednje šole z manj kot 42 učenci) prejmejo višjo dodatno subvencijo (150 %). Letni izračun nove višine subvencije pomeni tveganje za prekinitev pouka.

Strokovnjaki so prejeli tudi informacijo o nenamenski porabi sredstev s strani lokalnih oblasti, zato pozivajo poljske oblasti, naj izboljšajo sistem podeljevanja subvencije za poučevanje regionalnega ali manjšinskega jezika, da bi zagotovili kontinuiteto izobraževanja. Odbor tudi poziva poljske oblasti, naj sistematično spremljajo porabo sredstev s strani lokalnih oblasti.

Predšolsko izobraževanje v regionalnih ali manjšinskih jezikih lahko organizira vodja vrtca na zahtevo staršev. Najnižje število otrok, za katere se organizira pouk, je 7.

Strokovnjaki so ugotovili, da Poljska ne izpolnjuje obveznosti na tem področju, saj ne zagotavlja pouka kašubščine na predšolski ravni tam, kjer je kašubščina učni predmet.

Osnovnošolsko izobraževanje. Minimalno število učencev, za katere se organizira pouk, je 7. V praksi ni osnovnih šol, kjer bi poučevanje potekalo v kašubskem jeziku.

Kašubščina nastopa samo kot učni predmet v obsegu 3 ur tedensko. Strokovnjaki ugotavljajo, da Poljska ne izpolnjuje obveznosti na tem področju.

Srednješolsko izobraževanje. Minimalno število učencev, potrebno za otvoritev razreda s poučevanjem v regionalnem ali manjšinskem jeziku, je 14. Izobraževanje v kašubščini se organizira na zahtevo staršev. V praksi ni srednjih šol, kjer bi poučevanje potekalo v kašubskem jeziku. Kašubščino se poučuje le kot predmet. Strokovnjaki menijo, da je nizko število učencev povezano s številčnim pragom, ki je višji kot v primeru osnovnošolskega izobraževanja, ter ugotavljajo, da Poljska ne izpolnjuje obveznosti na tem področju.

Univerzitetno izobraževanje. Leta 2009 se je na Univerzi v Gdansku odprla nova smer, polonistika s kašubistiko. Strokovnjaki menijo, da je Poljska izpolnila obveznosti na tem področju, a prosijo poljske oblasti, naj pojasnijo možnosti za otvoritev samostojne kašubistike.

V študijskem letu 2009/2010 je na Pomorjanski akademiji v Slupsku nastal podiplomski študij, namenjen diplomantom 2. bolonjske stopnje katerekoli smeri, ki obvladajo pisno in ustno kašubščino.

Problematično je usposabljanje učiteljev, saj omenjena študija omogočata le začetno usposabljanje, ne usposabljata pa v smislu zmožnosti za predavanje v kašubščini (kašubščina kot jezik izobraževanja), kar bi bi v skladu s poljskimi obveznostmi.

Strokovnjaki tako menijo, da je Poljska na tem področju le delno izpolnila svoje obveznosti.

Po mnenju odbora, Poljska ni izpolnila tudi obveznosti na področju določanja ustreznega organa, ki bi spremljal stanje na področju izvajanja sprejetih ukrepov in doseženega napredka pri uvajanju ali razvoju poučevanja v kašubščini in za sestavljanje občasnih poročil o svojih ugotovitvah.

Za ozemlja, na katerih se kašubščina tradicionalno ne uporablja, podatkov ni. Tako tudi zaenkrat ni podatkov o poučevanju elementov kašubske kulture in zgodovine.

Kot smo že ugotovili v poglavju o narodni in manjšinski politiki, je Slovenija uradno priznala italijansko in madžarsko narodno skupnost. Ogledali si bomo nekaj podatkov o vsaki skupnosti in primerjali obstoječa modela vzgoje in izobraževanja.