• Rezultati Niso Bili Najdeni

8 RAZPRAVA IN SKLEPI

8.2 PROSTORSKA PORAZDELITEV LOVIŠČ

8.5.3 Kazalniki populacije jelena

Z analizo kazalnikov populacije med populacijskima območjema jelenjadi nismo odkrili razlik. Populaciji se ne razlikujeta tako glede telesnih mas jelenjadi kakor poprečne starosti izločitev in mas rogovja pri jelenih. Tudi v spolni in starostni strukturi izločene jelenjadi med tolminsko in zahodno visokokraško populacijo jelenjadi ni značilnih razlik.

Obravnavani populaciji se torej razlikujeta le po površinski porazdelitvi in gostoti, ne pa po strukturi in kvaliteti. Tudi če obravnavamo kazalnike populacije v drugem proučevanem obdobju po dveh petletnih obdobjih, se ti medsebojno ne razlikujejo. Posebej pri telesnih masah bi pričakovali spremembe zaradi močnega povečanja številčnosti oziroma gostote populacije jelenjadi. Vzrok je verjetno v že omenjenem dejstvu, da gre pri naših dveh populacijah za populacije, ki so še v fazi razvoja. Predvsem v gostoti izločitev in posledično v številčnosti se proučevani populaciji razlikujeta, vendar gostota populacij še ni dosegla nivoja, ko bi vplivala na telesno maso jelenjadi. Tudi Štrumbelj in Kotar (1974) na Kočevskem, v obdobju 1965-1972, nista ugotovila opaznih in statistično potrjenih sprememb niti v telesni masi, niti v masi rogovja tamkajšnje jelenjadi. Za Slovenijo navajamo dve raziskavi primerjave med populacijami jelenjadi. Jerina (2007) je proučeval

vpliv zgradbe habitata na telesno maso jelenjadi v Sloveniji. Med štirimi populacijami jelenjadi – Goričko, Pohorje, južna Slovenija, Alpe in Karavanke – obstajajo značilne razlike v telesnih masah. Populacijska območja pojasnjujejo 2 % od skupne pojasnjene variance modela, kar je več kot vse okoljske spremenljivke skupaj. Med primerjanimi območji se najbolj razlikuje jelenjad v Prekmurju, ki ima v poprečju za 20 % večjo telesno maso od jelenjadi v drugih delih Slovenije. Razlike med populacijskimi območji so najverjetneje posledica genotipskih razlik in vplivov genotipa na fenotip. Na telesno maso značilno vpliva tudi populacijska gostota jelenjadi, kar je verjetno posledica upadanja dostopnih virov predvsem hrane na posamezni osebek z naraščanjem populacijske gostote.

Telesna masa jelenjadi je odvisna tudi od treh dejavnikov okolja, narašča s povečevanjem gostote gozdnega roba in temperature zraka ter upada s povečevanjem deleža iglavcev. Vse tri spremenljivke določajo količino dostopne hrane za jelenjad. Hafner (2004) je proučeval telesno maso in maso rogovja jelenjadi v Karavankah (velika populacijska gostota) in Jelovici (nizka populacijska gostota). V obeh proučevanih populacijah je starostna dinamika telesnih mas zelo podobna. Srednje mase so v večini starostnih in spolnih kategorij nižje v okolju z večjo populacijsko gostoto. Opazna je tudi razlika v letni dinamiki med obema območjema. V območju z večjo gostoto so telesne mase odvisne tudi od meseca uplenitve. Upadanje telesnih mas samcev med jesenjo in zimo je v obeh območjih praviloma močnejše kakor pri samicah. Razlike v populacijah ugotavljajo tudi tuji avtorji, tako so Bender in sod. (2003) proučevali telesno maso in razvoj rogovja pri jelenjadi v Michiganu, ZDA. Poprečne telesne mase jelenov so v Michiganu za 9-11 % večje, maksimalne mase pa za 23-27 % večje kakor v drugih populacijah jelenjadi v Skalnem gorovju. Telesne mase živih košut so za 11 % večje v Michiganu, mase iztrebljenih košut pa se ne razlikujejo. Jeleni dosežejo najvišje mase pri starosti 7,5 let, košute pri 8,5 let, kar je podobno kakor v vsem Skalnem gorovju. Spolni dimorfizem pri telesnih masah narašča do kulminacij mas, ko je telesna masa jelenov za 38 % večja.

Nasprotno od naših ugotovitev tudi številni drugi avtorji ugotavljajo značilen vpliv gostote populacije na telesno maso jelenjadi. Adamič in Kotar (1983) sta ugotavljala trende razvoja telesnih mas in mas rogovja jelenjadi in srnjadi na Notranjskem kot posledico povečanega odstrela v letih 1976–1980. Maksimalne telesne mase jelenjadi se povečujejo in nastopijo ob koncu proučevanega obdobja. Podobno velja tudi za telesne mase srnjadi.

Porast telesne mase v najmlajših starostnih razredih je izrazitejši kot pri odraslih živalih obeh vrst divjadi. Sklepata, da so pozitivni premiki proučevanih kazalcev v sferi proizvajalca in potrošnika predvsem rezultat zmanjšanja številčnosti jelenjadi. Nasprotno so ugotovili Putman in sod. (2005), ko so na Škotskem proučevali spremembe v populaciji jelenjadi ob močni redukciji le-te z odstrelom. Kljub močni redukciji populacije in ohranjanju nizke populacijske gostote niso odkrili značilnih sprememb v telesnih masah in oplojenosti jelenjadi. Yoccoz in sod. (2002) so proučevali izgubo telesne mase jelenov v času reprodukcije na Norveškem. Izguba telesne mase je odvisna od starosti jelenov, manjša je izguba pri mladih jelenih. Izguba mase je večja pri nizki gostoti populacije.

Ugotovili so veliko razliko v telesnih masah pred začetkom ruka glede na gostoto populacije, pri veliki gostoti so mase manjše. Po ruku razlike v telesnih masah glede na gostoto populacije niso več tako velike. Mysterud in sod. (2001c) so proučevali vpliv

starosti, spola in gostote jelenjadi na telesno maso na Z Norveške. Gostota populacije v času in prostoru negativno vpliva na telesno maso jelenjadi obeh spolov. Pri košutah upadejo telesne mase po 20. letu starosti in to neodvisno od populacijske gostote. Pri jelenih upadejo telesne mase po 12. letu starosti pri nizki populacijski gostoti in po 10. letu pri visoki populacijski gostoti. Stewart in sod. (2005) so proučevali vpliv gostote populacije na fizično kondicijo in reprodukcijo jelenjadi v ZDA. Preverjali so hipotezo, da gostota populacije vpliva na populacijo skozi intraspecifično tekmovalnost, tako da je telesna kondicija in plodnost košut manjša pri veliki gostoti populacije. Stopnja oplojenosti je odvisna tudi od fizične kondicije in telesne mase košut. Uspešna oplojenost preteklega leta tudi vpliva na stopnjo oplojenosti v tekočem letu. Ob kontroliranju vpliva zimskih dejavnikov so dokazali, da ima vpliv gostote populacije dosti večji vpliv na populacijo kakor dejavniki, ki niso odvisni od gostote populacije. V Harzu v Nemčiji so ugotovili, da se poprečna telesna masa telet in enoletne jelenjadi v količinski razvrstitvi poveča za 1 kg, če se številčnost jelenjadi zmanjša za eno glavo na 100 ha (Raesfeld in Reulecke, 1992).

Telesne mase jelenjadi so poleg gostote populacije odvisne tudi od drugih dejavnikov, teh odvisnosti v naši raziskavi nismo odkrili oziroma ugotavljali. Mysterud in sod. (2001a) ugotavljajo, da so telesne mase večje v območjih z veliko diverziteto različnih višin in manjše v območjih z velikim deležem habitatov na večjih višinah. Hipoteze, da so telesne mase večje na severnih pobočjih niso potrdili. Telesne mase so v korelaciji z različnimi aspekti razgibane topografije. V naši raziskavi nismo ugotovili razlik v telesnih masah jelenjadi, četudi ima na primer tolminska populacija neprimerno več habitatov na višji nadmorski višini kakor zahodno visokokraška populacija. Telesna masa jelenjadi in velikost območij aktivnosti sta tudi medsebojno povezani. Jerina (2006b) je ugotovil, da z nadmorsko višino telesne mase jelenjadi upadajo, naraščajo pa območja aktivnosti. Na telesno maso in velikost območja aktivnosti vpliva tudi gostota populacije. Isti avtor nadalje ugotavlja, da na telesno maso najbolj vplivata starost, spol jelenjadi in datum odvzema. Vzrok je v močno izraženem spolnem dimorfizmu in razmeroma dolgem obdobju rasti vrste. Samci imajo v poprečju za 80 % višjo telesno maso v primerjavi s samicami (Jerina, 2007). Tudi Mysterud in sod. (2001b) so proučevali vpliv telesne mase nekaterih divjih prežvekovalcev na velikost območja aktivnosti. Obstaja značilna pozitivna odvisnost med telesno maso ter zimskimi in poletnimi območji aktivnosti pri obeh spolih.

Pri živalih z veliko telesno maso je zimsko območje aktivnosti manjše kakor letno in obratno, pri živalih z majhno telesno maso je zimsko območje aktivnosti večje od letnega.

Živali z veliko maso namreč pozimi koristijo v telesu nakopičeno energijo. Tucak (1997) navaja, da so habitatne značilnosti, poplave, vreme, pašni pogoji, populacijska gostota in prostorska porazdelitev ter motnja z lovom faktorji, ki vplivajo na rast in telesno maso jelenjadi v Baranji na Hrvaškem.

Krivulja mas rogovja jelenov v odvisnosti od njihove starosti doseže v proučevanem območju najvišjo vrednost 4,8 kg pri starosti med 9. in 10. letom. Štrumbelj in Kotar (1974) sta na Kočevskem ugotovila, da masa rogovja doseže najvišje vrednosti pri starosti 10 in 11 let, v visoki starosti pa se masa rogovja zmanjšuje. Rogovje doseže največjo dolžino pri starosti 10 let, oziroma telesni masi 170 kg, nato dolžine upadajo, mase rogovja

pa se večajo. Podobno ugotavljajo tudi Kruuk in sod. (2002), ki so proučevali rogovje jelenjadi na otoku Rum, Škotska. Masa rogovja močno variira s starostjo jelenov in ne doseže maksimuma pred 10. letom starosti. Bender in sod. (2003) ugotavljajo, da doseže razvoj rogovja jelenov maksimum pri starosti 10,5 let, podobno kakor drugod v Skalnem gorovju v ZDA. Raesfeld in Reulecke (1992) navajata za Nemčijo, za jelene starejše od 10 let, poprečne mase rogovja od 4,5 do 5,7 kg. Pri primerjavi tolminske in zahodno visokokraške populacije nismo odkrili razlik v masi rogovja jelenov, ne glede na to, da je v zadnjem obdobju gostota jelenjadi v tolminski populaciji večja. Podobno je ugotovil tudi Hafner (2004), saj se relativna masa rogovja jelenov med Jelovico in Karavankami bistveno ne razlikuje. Ugotovil je tudi odvisnost mas rogovja od telesne mase in starosti jelenov. Nekateri avtorji pa ugotavljajo odvisnost med maso rogovja in populacijsko gostoto jelenjadi. Kruuk in sod. (2002) so proučevali rogovje jelenjadi na otoku Rum, Škotska. Masa rogovja upada po kvadratni krivulji s povečevanjem populacijske gostote.

Na maso rogovja vpliva tudi višina poletnih padavin s pozitivno odvisnostjo. Tudi Adamič in Kotar (1983) sta ugotovila pozitiven premik v masi rogovja jelenov na Notranjskem, kot posledico povečanega odstrela v letih 1976–1980.