• Rezultati Niso Bili Najdeni

Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v

»Uradnem listu FLRJ«.

St. 722.

Beograd, 25. oktobra 1958.

Zve^a kmetijsko-gozdarskih Zvezna zunanjetrgovinska zbornic Jugoslavije zbornica

Predsednik upravnega odbora:

Ivan Buković s. r.

Predsednik upravnega odbora:

Rudi Kolak s. r.

843.

Na podlagi drugega odstavka 5. Člena uredbe o kontroli kakovosti kmetijskih proizvodov, namenjenih za Izvoz (»Uradni list FLRJ« žt. 32У55), in Člena 10 razdelek I pod b) točka 9 alinea 1 uredbe o prenosu zadev v pristojnost zveznih in republiških uprav- nih organov (»Uradni list FLRJ« št. 18/58) predpisu- jeta Zvezna zunanjetrgovinska zbornica in Zveza kme- tijsko-gozdarskih zbornic Jugoslavije s potrditvijo Se- kretariata Zveznega izvršnega sve'a za kmetijstvo in gozdarstvo in g soglasjem Komiteja za zunanjo trgo- vino in Zveznega državnega sekretariata za blagovni promet

PRAVILNIK

O NAČINU KONTROLIRANJA KAKOVOSTI ZA IZ- VOZ NAMENJENIH MESNIH IZDELKOV

I. Splošne določbe 1. člen

S tem pravilnikom je določen način kontroliranja Izvozne kakovosti naslednjih mesnih izdelkov:

1) mesnih konzerv: gnjati (šunke), pleč, hrbta (ka- reja) hrenovk, govejih jezikov, svinjskih jezikov, de- beleje sesekljane razsoljene svinjine (comed pork), debeleje sesekljane razsoljene govedine (comed beef), drobno zmlete razsoljene svinjine (minced pork), drob- no zmlete razsoljene govedine (minced beef), pomeša- ne drobneje in debeleje zmlete razsoljene svinjine (chopped pork), drobno zmlete razsoljene svinjine, go- vedine ali ovčevine (luncheon meat), govejega golaža In svinjskega golaža;

2) klobas: zimske salame, milanske salame in mor- tadele.

2. člen

V prejšnjem členu našteti mesni izdelki, ki so namenjeni za izvoz, so zavezani kontroli, da se ugoto- vi, ali po svoji kakovosti, načinu pakiranja, označe- vanja in prevažanja ustrezajo pogojem, ki so predpi- sani v pravilniku o kakovosti za izvoz namenjenih mesnih izdelkov (»Uradni list FLRJ« št. 49/58).

3. člen

Kakovost se kontrolira v proizvajalčevem skla- dišču neposredno pred nakladanjem na podlagi pra- vilnika o kakovosti za izvoz namenjenih mesnih iz- delkov in v skladu z veljavnimi veterinarskimi in zdravstvenimi predpisi o nadzorstvu nad živili. Kon- trolo kakovosti opravljajo veterinarji, ki jih za to do- loči s posebno listo Zvezna zunanjetrgovinska zbor- nica (v nadaljnjem besedilu: „kontrolorji").

Ce je pooblaščeni kontrolor odsoten, kontrolira ka- kovost pooblaščeni kontrolor iz najbližjega sosednega kraja.

4. člen

Kadar kontrolira kakovost za izvoz namenjenih mesnih izdelkov, mora imeti kontrolor izkaznico, s ka- tero dokazuje, da je kontrolor.

To izkaznico, v kateri Je pooblastilo za kontrolo kakovosti mesnih izdelkov, izda kontrolorju Zvezna zunanjetrgovinska zbornica.

5. člen

Izvoznik mora pravočasno, najmanj pa pet dni pred nakladanjem izdelkov, obvesti kontrolorja o tem:

katero vrsto mesnih izdelkov namerava nakladati, kolikšno količino in kdaj so bili izdelani (partija), kje jih namerava nakladati, na katero prevozno sredstvo in kdaj ter v katero državo jih namerava izvoziti.

II. Način kontrole 6. člen

Kontrola kakovosti mesnih Izdelkov se opravi pred odpravo blaga in obsega:

D ugotovitev izvozne kakovosti mesnih konzerv in klobas;

2) kontrolo etiket in označb na njih, kontrolo em«

battaže in označb na embalaži, kontrolo hrambe iz- delkov v skladišču kontrolo nakladanja na pre- vozno sredstvo.

Posle iz 1. točke prejšnjega odstavka opravlja In- štitut za tehnologijo mesa FLRJ v Beogradu (v na- daljiiijem besedu: „inštitut"), kontrolo iz 2. točke, del poslov iz 1. točke, M so določeni v 7. členu, in vse posle iz 9. člena tega pravilnika pa pooblaščeni kon- trolor.

Da bi mogel ugotoviti trajnost poltrajnih konzerv, ima inštitut pravico zahtevati od proizvajalca, naj mu pošlje ustrezne vzoroe v termostatiCno, bakterio- loško in ко^Лпо analizo.

7. člen

Ko prejme kontrolor od izvoznika pismeno obve- stilo, da so mesni izdelki pripravljeni za izvoz, mora najpozneje v 24 urah ugotoviti v skladišču po zuna- njih znakih, ali izdelki ustrezajo pogojem, predpisa- nim za izvozno kakovost. In vzeti od priglašene par- tije potrebno število vzorcev ter jih poslati inštitutu v analizo.

Kontrolor odbere vzorce po lastnem preudarku.

Vzorec konzerve mora vsebovati najmanj 400 gra- mov kosmate teže in mora biti poslan v celih (ne- načetih) konzervah. ^

Vzorec klobase je ena cela klobasa od vsake po- samezne dnevne proizvodnje.

S partijo je mišljena dnevna proizvodnja posa- mezne vrste izdelka.

Izbrani vzorec mora pomeniti povprečno kako- vost zadevna partije in biti opremljen s predpisani- mi označbami. Vzorci se odpravljajo inštitutu s kon- trolor j evim pečatom.

Kontrolor mora poslati inštitutu skupaj z vzorcem naslednje pismene podatke;

ч 1) ime proizvajalca;

2) datum proizvodnje;

3) številko partije;

4) podatke z etikete;

5) im« države, v katero se izdelek izvaža;

6) približen datum nakladanja;

7) priimek in ime kontrolorja, ki pošilja vzorec.

Kontrolor jemlje vzorce v navzočnosti izvoznika;

ta mu mora dati na razpolago ves potreben material

Stran 1174. — S'evilka 40. URADNI LIST FLRJ Sreda, 10. decembra 1958.

in delovno salo za jemanje, pakiranje, pečatenje in odipravo vzorcev.

8. člen

Ko prejme inštitut od kontrolorja vzorec, začne takoj, najpozneje pa v 24 urah, z ustreznimi anali- zami.

Inštitut mora oipraviti vse bakteriološke, kemične, organoleptione in histološke analize, ki so potrebne za ugotovitev kakovosti vzorca. V sklepu pismenega izvida mora dati inštitut poleg rezultatov posameznih analiz svoje obrazloženo mnenje, ali je izdelek pri- meren za izvoz ali ne. Pri tem mora vedno upoštevati tudi predpise uvoznih držav.

Pismeni izvid pošlje inštitut kontrolorju v treh izvodih, sklicujoč se na njegov spremni, akt.

9. člen

Ko prejme kontrolor od inštituta izvid, pregleda neposredno pred nakladanjem izdelke, da bi ugotovil:

1) ali so embalaža, etikete, način pakiranja in označbe v skladu s pravilnikom o kakovosti za izvoz namenjenih mesnih izdelkov;

2) ali kakovost cele pošiljke mesnih izdelkov vse- ekpzi ustreza izvozni kakovosti v skladu z izvidom in- štituta.

Da bi mogel opraviti ta pregled, odpre kontro- lor vsaj 50/o vseh zabojev in kontrolira konzerve ta- ko. da odpre po eno od vsakih začetih 1000 mesnih konzerv, klobase pa tako, da načne po eno klobaso od vsake posamezne dnevne proizvodnje.

III. Izdajanje potrdil o kakovosti 10. člen

Ce kontrolor pri kontroli ugotovi, da izdelka vse- skozi ustrezajo pogojem iz pravilnika o kakovosti za izvoz namenjenih mesnih izdelkov, izda predpisano potrdilo (certifikat), da je dovoljen izvoz pošiljke v tujino.

Potrdilo (certifikat) se izda na posebnem obrazcu,, ki ga predpiše Zvezna zunanjetrgovinska zbornica, in sicer v šestih izvodih; od teh priloži kontrolor dva iz- voda voznemu listu, da spremljata blago, tretji izvod, kateremu priloži en izvod izvida inštituta, pošlje Zvezni zunanjetrgovinski zbornici, četrtega obdrži za avojo evidenco, peti in šesti izvod pa izroči skupaj z enim izvodom izvida inštituta izvozniku.

Kontrolor mora poslati kopijo izdanega potrdi'a' zbornici še isti dan, najpozneje pa v treh dneh po- tem, ko je izdal potrdilo.

Drugi izvod potrdila o kakovosti, ki soremlja bla- go, obdrži obmejna carinarnica za svojo evidenco.

Potrjene odrezke teh potrdil pošilja carinarnica vsa- kih sedem dni Zvezni zunanjetrgovinski zbornici; pri tem jih overi s svojim podpisom in pečatom ter na- piše nanje datum prehoda pošiljke črez mejo.

11. člen

Ce prejme kontrolor od inštituta izvid, iz katerega je razvidno, da zadevna partija kontroliranih mesnih izdelkov nima izvozne kakovosti, ali če ugotovi pri svojem kontroliranju, da izdelki ne ustrezajo izvoz- nim pogojem, ne izda potrdila o kakovosti iz 10. čle- na tega pravilnika, temveč izda odločbo o prepovedi izvoza; v njej navede razloge, zakaj ni mogel izdati potrdila (certifikata), da je dovoljen izvoz pošiljke.

Odločbo o prepovedi izvoza izda kontrolor v treh izvodih. F izvod izroči izvozniku, drugega pošlje še istega dne Zvezni zunanietrfovmski zbornici, tretje-

ga pa obdrži za svojo evidenco.

12. člen

Kontrolorji morajo voditi poseben časovni regi- ster vseh izdanih potrdil o kakovos.i in odločb o pre- povedi izvoza.

IV. Prehodne in končne določbe 13. člen

Stroški iz prejšnjega odstavka in vsi stroški v zve- pristojbin (tarifi) za pregled živine, živinorejskih pro- izvodov, izdelkov in surovin, namenjenih za izvoz (»Uradni list FLRJ« št. 39/56).

Stroški iz prejšnjega odstavka in vsi stroški v zve- zi s pošiljanjem vzorcev in z analizo inštituta, kakor tudi morebitni potni stroški kontrolorja obremenjujo izvoznika, ki izvaža mesne izdelke, in jih mora ta po- ravnati naravnost kontrolorju oziroma inštitutu po opravljeni kontroli izdelkov, ne glede na to, ali je kontrolor za zadevno blago izdr1 potrdilo o kakovosti ali odločbo o prepovedi izvoza.

Delo kontrolorja pri jemanju vzorcev v skladišču in pri odpravi se šteje za eno samo kontrolo ter gre kontrolorju za to enak honorar, kot mu gre pri izdaji potrdila o kakovosti.

14. člen

Ta pravilnik začne veljali osmi dan po objavi v

»Uradnem lisitu FLRJ«.

St. 740.

Beograd, 25. oktobra 1953.

Zveza kmetijsko- gozdarskih zbornic

Jugoslavije Predsednik upravnega odbora:

Ivan Bukovie s. r.

Zvezna

zunanjetrgovinska zbornica Predsednik

upravnega odbora;

Radi Kolak s. r.

844.

Na podlacji 3 točkf 3. čiena in 21. člena uredbe o organizaciji in delu Zveznega zavoda za stafaViiko („Uradni list, FLRJ ' št. 51/57) izdaja Zvezni zavod za statistiko

ODLOČBO

O KMETIJSKI ANKETI V LETU 1953 1. V Jugoslaviji bo izvršena od 16. do 25. januarja 1959 kmetijska anketa, 9 katero bodo zbrani podatki o številu živine.

2. Anketa bo zajela v vsakem okraju približno 50/o vseh gospodarstev, kolikor jih bo pač potrebno, da bi se dobili zanesljivi podatki za okraj.

3. Pripravo, organizacijo in samo anketo bo vcd'l Zvezni zavod za statistiko, ki predpiše po rebne o- brazce in navodila.

4. Okrajni zavodi za statistiko bodo preri'a.gali predsednikom okrajnih in občinskih ljudskih odborov, naj imenujejo uslužbence za to anketo (anketarje), in sicer izmed uslužbencev okrajnih in občinskih organov.

5. Gospodarji so dolžni dati v smislu 21. člena uredbe o organizaciji in delu Zveznega zavoda za sta- tistiko" na'ančne odgovore na vsa vprašanja, ki bođo 'postavljena v obrazcih.

6. Stroški v zvezi s to anketo se bodo krili iz predračunskih sredstev Zveznega zavoda za statistiko za leto 1959.

7. Ta odločba velja od dneva objave v „Uradnem listu FLRJ".

St. 10290/1.

Beograd, 27. novembra 1958.

Direktor

Zveznega zavoda za statistiko:

Ante Novak s. r.

Sreda, 10. decembra 1956. URADNI r.IST FLRJ Številka 49. — Stran 1175.

845.

Na podlagi drugega odstavka 10. člena uredbe o kontroli kakovosti kmetijskih proizvodov, namenjenih za izvoz (»Uradni list FLRJ« št. 32/55), je določila Zvezna zunanjetrgovinska zbornica

LISTO

STROKOVNIH OSEB, KI SO POOBLAŠČENE ZA KONTROLO KAKOVOSTI ZA IZVOZ NAMENJENIH

MESNIH IZDELKOV

Za kontrolo kakovosti za izvoz namenjenih mesnih izdelkov so določene naslednje osebe;

Zap.

št. Nakladalna postaja Priimek in ime 1 Beograd, Zemun

2 Velika Plana 3 Velika Plana 4 Vrbovec 5 Zaječar

6 Zagreb, Sesvcte 7 Zagreb, Sesvete 8 Kragujevac 9 Kruševac 10 Murska Sobota 11 Mece

12 Osijek 13 Petrin j a Г4 Svetozarevo 15 Užička Požeg^

16 Coka

Aranđelović Vojislav Savič Tanasije Tucović Ljubodrag dr. Matij anec Franjo Nasurović Josip Bevandić Radovan Bartulin Josip Kostič Milan

Badosavljevič Staniša Samec Jože

dr. Klem Zvonko dr. Herljević .-osip dr. Volović . Mihajlo

Janković Veljko Brnbota' Dušan Bem Bosa St. 722/1.

Beograd, 3. decembra 1958.

Predsednik upravnega odbora;

Rudi Kolak s.r.

UK^Zl

Na podlagi 4. točke 71. člena ustavnega zakona izdaja predsednik republike na predlog državnega se- kretarja za zunanje zadeve

UKAZ

O ODPOKLICU DOSEDANJEGA IZREDNEGA IN POOBLAŠČENEGA MINISTRA FLRJ V LUKSEM- BURGU IN O IMENOVANJU NOVEGA IZREDNEGA IN POOBLAŠČENEGA MINISTRA FLRJ V LU-

KSEMBURGU Odpokliče se; I

Mihajlo Javorski, dosedanji izredni poslanik in pooblaščeni minister FLRJ v Luksemburgu.

Imenuje se: II

Vjekoslav Prpič, dosedanji pooblaščeni minister v Državnem sekretariatu za zunanje zadeve, 'za izred- nega poslanika in pooblaščenega ministra FLRJ v Luksemburgu.

Državni sekretar za zunanje zadeve izvrši ta ukaz. III Ta ukaz velja takoj. IV

U St. 31.

Beograd, 24. novembra 1958.

Predsednik republike:

Josip Вгог Tito s. r.

IZ URADNIH LISTOV LJUDSKIH REPUBLIK SLUŽBEN VESNIK NA NARODNA REPUBLIKA'

MAKEDONIJA

»Služben vesnik na Narodna Republika Mak;doJ nija« objavlja v 32, številki z dne 29. oktobra 1958:

uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o republiškem skladu za raziskovalna dela;

uredbo o ustanovitvi Direkcije za graditev dela avtomobilske ceste Bratstva in enotnosti v Ljudski republiki Makedoniji; ..

uredbo o organih republiškega gozdnega sklada;

oiloCbo o imenovanju predsednika in članov znan-(

stvemga sveta;

odločbo o imenovanju Komisije za ustvarjanje nadaljnjih pogojev za redno izobraževanje visokokva- lificiranih strokovnjakov na fakultetah Univerze v., Skopju;

odločbo o razrešitvi in imenovanju republiške ko-<

misije za uslužbenske zadeve;

odločbo o imenovanju Sveta za odbiro filmov pod-^

jetja za izposojanje filmov »Makedonija« — Skopje;

odločbo o presoji zakonitosti odloka o proračunu dohodkov in izdatkov republiškega zavoda za socialno zavarovanje za leto 1958;

odredbo o dopolnitvi odredbe o predelih, za katere se šteje, da so pozimi odrezani od prome'.a.

SLUŽBENI LIST NARODNE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

»Službeni list Narodne Republike Bosne i Herce-*

govine« objavlja v 41. številki z dne 1. novembra 1958:

pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilni-*

ka za izvajanje uredbe o skladu za socialne ustanove;

odredbo o sprememba odredbe o zavodih, ki o- pravljajo analize in preizkuse vina ler drugih grozda nih in vinskih proizvodov;

odredbo o gradbenih objekti!? in vrstah gradbenih objektov, nad katerimi opravljajo .gradbeno inspek-«

cijo izključno okrajni upravni organi;

odredbo o proizvodih in storitvah, za katere гаон rajo občinski ljudski odbori prepovedati zvišanje cen oziroma predpisati najvišje cene na drobno ali dolo-*

čiti način njihovega oblikovanja;

odločbo o ustanovitvi Uprave »Zaštićenog područn ja Sutjeska« kot finančno samostojnega zavoda

VSEBINA:

827. Ukaz o razglasitvi zakona o invalidskem zavarovanju — — — — — — — — Zakon o invalidskem zavarovanju — — 828. Ukaz o razglasitvi zakona o spremembah in dopolnitvah temeljnega zakona o prekrških Zakon o spremembah in dopolnitvah- te-

meljnega zakona o prekrških — - 829. Odlok o potrditvi predpisa, ki ga je izdal

Zvezni izvršni svet po pooblastilu iz XXVI.

poglavja zveznega družbenega plana za leto 1958 — — — — — — — — 830. Odlok o potrditvi uredb Zveznega izvrš- nega sveta — — — — — — — —

stran 1103 1105 1150:

— 115(ј

iied iiei]