• Rezultati Niso Bili Najdeni

GROZDANKA GOJKOV

Redovni profesor Metodologije pedagoških istraživanja i Didaktike na Uči-teljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu; rukovodila je i učestvovala u više domaćih i inostranih istaživačkih projekata; objavila je 37 knjiga, 190 naučnih i stručnih radova, 50 naučnih kritika i polemika i učestvovala 138 naučnih skupova.

Član je uredništva u više domaćih i evropskih časopisa; Redovni član C.E.A.S.A.

(Centralnoevropska akademija nauka i umetnosti) sa sedištem u Parizu, redov-ni je član SAO (Srpska akademija obrazovanja) u Beogradu, Uredov-niverzitet „Aurel Vlajku“ iz Arada (Rumunija), dodelio je 2010. zvanje počasnog doktora (honoris causa). Ima zvanje profesor emeritus na Univerzitetu Banatul u Rumuniji.

NeVeNKA TATKOVIĆ

Dr.sc. Nevenka Tatković, izvanredna je profesorica pedagogije i informacij-skih znanosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti. Dugi niz godina radi u visokom obrazovanju u Puli gdje izvodi nastavu iz pedagogijske, metodičke i informacijske grupe predmeta na studiju obrazova-nja učitelja i odgojitelja te programu stjecaobrazova-nja pedagoških kompetencija na ma-tičnoj instituciji, a povremeno i izvan nje (u Hrvatskoj i Sloveniji). Objavila je velik broj znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu. U njima prezentira mogućnosti koncipiranja i implementacije suvremenih teorijskih i empirijskih spoznaja infor-macijskih i pedagogijske znanosti u kurikulum obrazovanja učitelja i odgojitelja kao i u teoriju i praksu visokoškolskog obrazovanja.

Radila je na inoviranju, koncipiranju i recenziji novih studijskih programa (dodiplomskih, diplomskih i doktorskih) iz područja pedagogije i informacijskih znanosti u Hrvatskoj i Sloveniji, prije i nakon uvođenja Bolonjskog procesa. Vo-diteljica je dvaju znanstveno istraživačkih projekata odobrenih od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa RH te suradnica u četiri projekta, od kojih je jedan međunarodni. Bila je recenzent šest knjiga i monografija te velikog broja znan-stvenih radova objavljenih u hrvatskim i slovenskim publikacijama. Organizirala je nekoliko znanstvenih skupova („Dani Mate Demarina“, koji se i danas nasta-vljaju) te bila urednica šest znanstvenih publikacija. Tijekom obavljanja dekanske funkcija kao i tijekom svoga nastavnog rada, zalaže se za afirmaciju suvremenih kompetencija učitelja i odgojitelja uvođenjem inovacija u studijske programe i strategije učenja i poučavanja.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH (MZOS) imenovalo ju je čla-nicom Odbora za uvođenje državne mature u hrvatski školski sustav (2005. do

2008.god.), Vlada RH članicom Odbora za uvođenje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira MZOS (2010.god.), MZOS predsjednicom Povjerenstva za stažiranje i polaganje stručnih ispita odgajatelja/pripravnika za Istarsku županiju (2000. do 2005. god), a Županija Istarska članicom Povjerenstva za promicanje visoko-školske nastave Istarske županije (do 2005. god.). Kao članica radne grupe za izradu Elaborata o osnivanju Sveučilišta u Puli (2002.-2004.god.) i Visoke učitelj-ske škole u Puli, doprinijela je razvoju visokog obrazovanja u Istri. Sudjelovanjem u brojnim povjerenstvima za izbor nastavnika u akademska zvanja pripomogla je uvođenju mladih znanstvenika u sustav visokog obrazovanja RH. Završila je različite oblike visokoškolske znanstvene i stručne edukacije te cjeloživotnog obrazovanja.

MILeNA VALeNČIČ ZULJAN

Milena Valenčič Zuljan je doktorirala pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Radi kao izvanredna profesorica didaktike na Pedagoš-kom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Autorica je raznih seminara i radionica za učitelje i odgajatelje te znanstvenoistraživačkih članaka i znanstvenih mono-grafija u kojima istražuje prije svega razvoj didaktičkih kompetencija, učiteljev profesionalni razvoj, čimbenike učiteljeva inoviranja, učiteljeve kompetencije, mentorstvo, studentova i učiteljeva poimanja nastave, pitanja učenika u nastavi, kognitivno-konstruktivistički model nastave, provjeravanje i ocjenjivanje te akcij-sko istraživanje. Kao znanstvenica je sudjelovala u različitim nacionalnim projek-tima: »Partnerstvo fakulteta i škole«, »Obrazovanje učitelja za nove kompetenci-je za društvo znanja i uloga tih kompetencija pri definiranju odgojno-obrazovnih ciljeva u školi«,« Terminološki riječnik odgoja i obrazovanja« , Razvoj patriotizma među mladima«, „Razvijanje kulture istraživanja i inoviranja pri poučavanju pro-cesom cjeloživotnog učenja učitelja” te »Pokazatelji socialnog kapitala, kulturnog kapitala i školske klime u predviđanju školske uspješnosti djece i mladeži«. Mi-lena Valenčič Zuljan je suurednica više međunarodnih znanstvenih monografija, članica uredničkih odbora za različite znanstvene časopise i recenzetica različitih programa za osposobljavanje učitelja.

JANeZ VOGRINC

Janez Vogrinc radi kao docent u području statistike i metodologije na Pe-dagoškom fakultetu sveučilišta u Ljubljani. Uključen je u nekoliko znanstvenih projekta u vezi obrazovnih koncepta, stručnog razvoja i obrazovanja praktičara te razvoja podučavanja/učenja u praksi, akcijskog istraživanja, mentorskog rada…

Objavio je više stručnih radova na području kvantitativne i kvalitativne metode

istraživanja. Njegovo značajno područje istraživanja su kriteriji za procjenu kvali-tete znanstvenih nalaza kvalitativnog istraživanja.

SNJeŽANA MOČINIĆ

Mr.sc. Snježana Močinić, viša predavačica, zaposlena je na Odjelu za od-gojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje predaje obvezne kolegije Metodika nastave prirode i društva, Metodika upoznavanja okoline i po-četnih matematičkih pojmova te izborne kolegije Dječje igre, Pokusi u nastavi prirode i društva i Programiranje rada razrednika na talijanskom jeziku. Upisala je sveučilišni doktorski studij pedagogije, smjer Kurikulum suvremenog odgoja i škole, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odsjeku za pedagogiju. Bavi se proučavanjem područja učiteljskih kompetencija u cilju poboljšanja obrazovnog kurikuluma budućih učitelja i pripreme za uspješno obavljanje učiteljske profesije.

To joj je ujedno tema doktorske disertacije Učiteljske kompetencije u inicijalnom obrazovanju i školskoj praksi. Sudjelovala je u kreiranju Nastavnog plana i pro-grama za trogodišnji studij Predškolskog odgoja te u izradi izmjena i dopuna na-stavnog programa učiteljskog studija. Već dugi niz godina obavlja dužnost pred-stojnika Katedre za studij na talijanskom jeziku. Članica je Odbora za kvalitetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Uz ostale obveze obavlja funkcije predsjednice povjerenstva za stručne is-pite odgojitelja predškolske djece na talijanskom jeziku, članice povjerenstva za natjecanje učenika osnovne škole u poznavanju talijanskog jezika i predsjednice Znanstvene udruge „Pietas Iulia“.

ANITA RONČeVIĆ

Anita Rončević rođena je u Rijeci 11. lipnja 1968. Diplomirala je studije: ra-zrednu nastavu (1988.), likovnu kulturu (1992.) i organizaciju kulturnih djelatnosti (1994.) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci te glazbenu kulturu (1995.) na Pedago-škom fakultetu u Puli. Magistrirala je na PedagoPedago-škom fakultetu u Rijeci (1996.) u znanstvenom području društvenih znanosti na temi Likovna kreativnost u osnov-noj školi. Doktorirala je na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani (2009.), čime je ste-kla naziv doktora razredne nastave. Doktorska disertacija Multimedia in Primary School rezultirala je i ovom knjigom.

Bivša radna iskustva u Rijeci: na Radničkom sveučilištu (predavala nastavu glasovira), Osnovna škola „Kozala“ (razredna nastava), na Pedagoškom/Filo-zofskom fakultetu (vanjski suradnik), stalna zaposlenica na Visokoj učiteljskoj školi. Sada radi na Učiteljskom fakultetu u svojstvu višeg predavača gdje predaje Metodiku likovne kulture na odsjecima za predškolski odgoj i razrednu nastavu

te kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti gdje predaje Metodiku likovne kulture na odjelu Likovne pedagogije.

Osim formalnog, stjecala je diplome i certifikate u području neformalnog i informalnog obrazovanja u raznim područjima ljudskih djelatnosti. Dobitnica je nekoliko državnih nagrada i priznanja. Autorica je oko 30 (stručnih i znanstvenih) radova, jedne znanstvene monografije, koautorica dvije knjige i glazbene slikov-nice. Znanstveni interesi su joj: metodika likovne kulture, didaktika, didaktika me-dija i multimeme-dija, etnomuzikologija, etnologija, osobni razvoj. Mentorica je 115 diplomanata, osmislila je nekoliko nastavnih programa za studij predškolskog odgoja i razredne nastave u području likovne kulture i metodike likovne kulture.

Gostujući je predavač i voditelj radionica, za poticanje glazbenog i likovnog stva-ralaštva, u RH i inozemstvu.

Obišla je mnoge evropske države u ulozi umjetničkog interpreta (likovnog ili glazbenog). Nastupala je kao solistica u zborovima i orkestrima u našoj domovini i inozemstvu (Italija, Francuska, španjolska, Njemačka, Poljska i Mađarska, Ja-pan, SAD, Chile). Povremeno koncertira po Hrvatskoj, svira nekoliko glazbala i sudjeluje na likovnim izložbama.

Uživa u majčinstvu dviju djevojčica: Margarete (16 god.) i Regine (12 god.).

PeTRA PeJIĆ PAPAK

Petra Pejić Papak rođena je 23. siječnja 1977. godine u Rijeci. Pri Filozof-skom fakultetu u Rijeci završila je:Sveučilišni četverogodišnji studij razredne nastave (1999) te je nagrađena Rektorovom nagradom(1999); Poslijediplomski znanstveni studij pedagogije iz područja društvenih znanosti (polje Odgojnih zna-nosti) obranom magistarskog rada Analiza i perspektive razvoja izvanškolskih kulturnih aktivnosti na području Grada Rijeke (2006) i doktorskog rada na temu Projekcija razvoja izvannastavnih aktivnosti učenika osnovne škole (2011).

Zaposlenja: diplomirana učiteljica u redovnom razrednom odjelu Osnovne škole Gornja Vežica u Rijeci (1999-2008); vanjski suradnik „Doma mladih” u Ri-jeci – provedba programa za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena djece osmišljavanjem i vođenjem kreativnih radionica(2000-2008); vanjski suradnik Visoke učiteljske škole u Rijeci, potom Učiteljskim fakultetom (2003-2007) na kojem je od 2008. godine zaposlena u suradničkom zvanju višeg asistenta na kolegijima Odgoj i obrazovanje za slobodno vrijeme, Didaktika i Metodika prirode i društva.

Sudjelovala je na više stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu te redovito sudjeluje i na stručnim skupovima za županijske voditelje i učitelje razredne nastave po pozivu i u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Rijeci.

Objavila je samostalno i u koautorstvu poglavlja u knjizi, više znanstvenih i stručnih radova, županijski priručnik iz prirode i društva i suradnica je udžbenič-kog kompleta „Priroda i ja“. Recenzirala je nekoliko djela za učenike i učitelje ra-zredne nastave u izdanjima školske knjige. Članica je u organizacijama Udruge učitelja i Udruge za razvoj visokoga školstva „Universitas”.