• Rezultati Niso Bili Najdeni

PRAKTIĈNI DEL

Tematske karte:

3 PRAKTIĈNI DEL

V praktiĉnem delu sem najprej preverila, kakšno znanje ţe imajo otroci na podroĉju orientacije. Pripravila sem vprašalnik (Priloga I) in pa nekaj risalnih nalog. Potem sem z otroki izvajala razliĉne dejavnosti za izboljšanje znanja in razumevanja orientacije in usvojeno znanje preverila z enakim vprašalnikom in risalnimi nalogami kot prej.

3.1 DEJAVNOSTI

Za izboljšanje otrokovega razumevanja orientacije in prostora okoli sebe, bom izvedla nekaj ustreznih dejavnosti. S pomoĉjo le-teh priĉakujem izboljšanje orientiranja in tudi boljše razumevanje vprašalnika.

3.1.1 Določanje ravnih in zaobljenih oblik

Ta dejavnost je pomembna za zavedanje prostora in oblik. Otrok mora natanĉno poznati predmete, znaĉilnosti, posebnosti, lastnosti, po ĉem se orientira (okrogla ali oglata miza, drevo, svetilka, posebna hiša, posebna barva, nenavadni predmeti ...).

Otroci dobijo kartice, na katerih so razliĉni predmeti, katerih oblike so lahko prepoznavne (ravne ali zaobljene oblike). Kartice morajo potem razvrstiti v dve skupini (na dve razliĉni mizi, preprogi, ...), na »ravne« in »zaobljene« oblike.

Navodila:

Otroke razdelim v 3–4 skupine in vsaka dobi nekaj kartic z razliĉnimi predmeti.

Predhodno doloĉimo dve mizi na sredini igralnice; ena je za zaobljene oblike, druga pa za ravne. Z otroki lahko doloĉimo tudi ustrezen znak za vsako lastnost. Na zaĉetku

25

lahko razvrstimo nekaj kartic skupaj (z vsemi otroki). Manjše skupine otrok se potem posvetijo svojim karticam in jih ustrezno razvrstijo.

Pripomoĉki: kartice, na katerih so narisani razliĉni predmeti (Priloga II)

3.1.2 Določanje izvora zvoka

Navodila:

Otroke posedemo na sredino igralnice. Pomembno je, da so vsi obrnjeni v isto smer.

Pokrijemo jih s pregrinjalom, da ne vidijo instrumenta, ampak ga res samo slišijo. Z razliĉnih koncev igralnice potem zaigramo na instrument in vsakiĉ morajo otroci doloĉiti, od kod po njihovem mnenju prihaja zvok in to opisati z besedami (levo/desno od nas, izpred nas, izza nas).

Pripomoĉki: pregrinjalo, instrument

3.1.3 Namizne igre

Igramo se igre, kjer se premikamo po zemljevidu s figurico (Ĉlovek ne jezi se, Chutes and Ladders (Tobogani in lestve), Candy Land (Deţela sladkarij), ...). Za veĉji izziv izdelam lastno igro, ki ima veĉ moţnih poti in kjer se lahko premikamo naprej in nazaj.

Navodila: Otroke razdelim v veĉ skupin (po 4) in vsaka dobi svojo namizno igro.

Izberejo si figurico, s katero potem poskušajo ĉim prej priti do cilja. Na koncu se vsi skupaj igramo igro, ki sem jo izdelala sama in je veĉja od namiznih iger in narisana na veĉjem papirju velikosti B1 (Priloga III).

Pripomoĉki: namizne igre, figurice, kocka

3.1.4 »Maketa« igralnice in okolice vrtca

26

V igralnici naredimo 'maketo' (prikaz prostorov s 3D predmeti, ki ponazarjajo realne predmete) najprej naše igralnice, potem pa vrtca z okolico. Realno stanje v igralnici/vrtcu/okolici ponazorimo na omejenem prostoru v naši igralnici z majhnimi modeli predmetov (omare, mize, stoli, ...). Ta metoda je boljša od risanja, saj ob napakah modelĉek enostavno postavimo na drugo mesto, kar ne zmede otrok. Pri risanju pa je treba brisati, kjer so se zmotili in popravljati celotno risbo.

Navodila:

Otrokom povem, da bomo izdelali pomanjšani vrtec z okolico. Za osnovo uporabimo mizo, ki je ne potrebujejo vsak dan. Otrokom razdelim plastelin in lotimo se izdelovanja pohištva. Najprej predstavlja celotna površina mize našo igralnico. Izdelamo mize, stole, omare, ..., torej vse, kar najdemo v naši igralnici, in jih poskušamo postaviti po mizi tako, da ustrezajo naši igralnici. Naslednjiĉ poskušamo izdelati igrišĉe.

Pripomoĉki: plastelin, lesene kocke, miza

3.1.5 Iskanje zaklada

Opredelim zaklad: na primer škatla bombonov. Skrijem jo na samo meni poznano mesto na podroĉju vrtca. Vnaprej opredelim, ali bo to v notranjosti ali zunanjosti zgradbe.

Otrokom dam navodila za iskanje zaklada na naslednji naĉin:

a) Poišĉite zaklad tako, da sledite oznakam (trakovi/pušĉice na drevesih, igralih, ograji, ...).

b) Na ĉim veĉji papir (šeleshamer) narišem zemljevid obmoĉja, kjer so oznaĉene lokacije, na katerih so deli sestavljanke, ki je naĉrt obmoĉja vrtca in nam bo pokazala pot do zaklada. Kraji med seboj niso povezani, zato je vseeno kje zaĉnemo, saj se vsakiĉ vraĉamo nazaj k zemljevidu. Pomembno je, da pred zaĉetkom vsi vidijo zemljevid in si ga dobro ogledajo. Dele sestavljanke išĉemo skupaj. Ko najdemo vse košĉke, jih sestavimo in poskušamo ugotoviti, kje je skrit zaklad. Ko otroci ugotovijo lokacijo, gremo skupaj tja in najdemo zaklad. Pomembno je, da poĉakamo vse otroke in šele potem pogledamo, kaj je zaklad. Vzgojiteljica mora paziti, da zaklad vsebuje

27

nagrado za vse otroke (bomboni, lizike, kar koli). Potem se pogovorimo, kako so sploh našli dele sestavljanke, kaj je bilo najteţje, kaj jim je pomagalo, kaj je bilo najbolj razburljivo.

3.1.6 Tloris vrtca

Navodila:

Otrokom predstavim zemljevid vrtca (shema na velikem papirju, magnetni tabli ali navadni tabli), kjer je njihova igralnica doloĉena (znak skupine). Vsak dobi še kartice ali magnete z znaki drugih igralnic/skupin, stranišĉa, kuhinje, ... Kartice ali magnete potem polagajo na zemljevid vrtca, kakor se jim zdi ustrezno glede na realnost (narisan bo pravokotnik (nadstropje vrtca), razdeljen na manjše pravokotnike (prostore), ki jih bodo morali prepoznati in doloĉiti otroci). Pazimo, da je zemljevid samo za tisti del vrtca, kjer se nahaja igralnica.

3.1.7 Ekskurzija z zemljevidom

Navodila:

Otroke peljemo na sprehod v bliţnjo okolico vrtca. Pripravljeno imamo karto poti, na kateri so oznaĉene najbolj izstopajoĉe toĉke (potok, cerkev, drevesa, ipd.). Pazimo, da teh toĉk ni preveĉ. Ob vsaki toĉki pogledamo na našo karto in poskušamo na njej doloĉiti, kje se trenutno nahajamo.

3.1.8 Izdelava skice vrtca in njegove bližnje okolice

Potem ko smo se nauĉili nekaj osnov orientacije, seznanili smo se z zemljevidom in ga uporabili, nadaljujemo z dejavnostjo, ki pomeni miselni obrat. Z otroki se najprej pogovorimo o tem, kako bi lahko izdelali zemljevid našega vrtca in njegove okolice.

Potem si razdelimo naloge (kdo bo kaj narisal) in skupaj narišemo vrtec ter njegovo

28

okolico. Za pomoĉ jih spodbujam, da pogledajo, kaj vse imamo v igralnici, vrtcu in na igrišĉu.

4 METODOLOGIJA

4.1 HIPOTEZE

- Otroci poznajo pojme, ki doloĉajo lego (pred, za, spodaj, zgoraj, vmes, levo, desno). Teţave imajo z doloĉanjem leve in desne.

- Otroci se po usmerjenih dejavnostih iz tega podroĉja bolje orientirajo.

- Fantje se bolje orientirajo.

- Otroci, ki imajo starejše brate ali sestre, se bolje orientirajo.

4.1.1 PRAKTIČNA IZVEDBA (PRAKTIČNI DEL DIPLOME)

- Intervju (vprašalnik za otroke)

- Igre (za izboljšanje razumevanja orientacije in pojmov) - Izdelava skice vrtca in bliţnje okolice

- Intervju po izdelavi skice (vprašalnik za otroke) - Primerjalna analiza obeh vprašalnikov

29