• Rezultati Niso Bili Najdeni

V diplomskem delu smo si na začetku raziskave postavili naslednja raziskovalna vprašanja, ki sledijo predstavljenim ciljem in podajajo odgovore:

Raziskovalno vprašanje 1, s katerim smo želeli ugotoviti kako je Covid-19 pandemija vplivala na spremembo prihodkov, odhodkov ter poslovnega izida občinskih javnih zavodov s področja kulture, športa in turizma v občinah Dobrna, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Vransko in Žalec v letu 2020 glede na leto 2019 nam je podalo naslednje odgovore:

- Prihodki iz javne službe so se v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 povečali le v ZKTŠ Dobrna in sicer za 9,45 %,

- Prihodki iz tržne dejavnosti so se v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 povečali v ZKTŠ Dobrna (51,68 %), v TŠM Šmarje pri Jelšah (60,77 %) in v ZKTŠ Vransko (6,87

%),

- Celotni odhodki so se v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 zvišali le v ZKTŠ Dobrna in sicer za 13 %, v ostalih zavodih pa so spremembe med letoma razmeroma enake – JZTK Rogaška Slatina (-22%), TŠM Šmarje pri Jelšah (-22%), ZKTŠ Vransko (-19%) in ZKŠT Žalec (-26%),

- Stroški materiala so se v letu 2020 znižali v vseh izbranih občinskih javnih zavodih in sicer v ZKTŠ Dobrna (-238,23 %), v JZTK Rogaška Slatina (-8,88 %), v TŠM Šmarje pri Jelšah (-144,17 %), v ZKTŠ Vransko (-19,45 %) in v ZKŠT Žalec (-43,67 %) v primerjavi z letom 2019,

- Stroški dela so se v letu 2020 znižali le v TŠM Šmarje pri Jelšah (-35,41 %),

- Stroški storitev so se v 2020 znižali v štirih izbranih občinskih javnih zavodih – JZTK Rogaška Slatina (-67,08%), TŠM Šmarje pri Jelšah (-4,07%), ZKTŠ Vransko (-60,31%), ZKTŠ Žalec (-59,24%),

- V letu 2019 so vsi izbrani občinski javni zavodi poslovali s presežkom prihodkov nad odhodki, v letu 2020 pa so s presežkom poslovali le trije in sicer: ZKTŠ Dobrna (+300,00 €), TŠM Šmarje pri Jelšah (648,00 €), ter ZKŠT Žalec (+622,00 €).

Rezultati so pokazali, da je bila večina naših predvidevanj pred samo raziskavo upravičena.

V letu 2020- so bile močne spremembe prihodkov, odhodkov in poslovnih izidov v izbranih javnih zavodih, glede na prejšnje leto. Ker izbrani občinski javni zavodi niso mogli realizirati določenih aktivnosti, ki so jih načrtovali izvesti, je bilo posledično manj prihodkov in manj finančnih sredstev od ustanoviteljice javnega zavoda – občine. Posledice Covid-19 pandemije se niso toliko kazale na celotnih odhodkih, ki so jih ustvarili izbrani občinski zavodi, saj so bili le-ti višji le v ZKTŠ Dobrna. Tudi podatek, da so se stroški materiala znižali v vseh izbranih občinskih zavodih kaže na to, da je bilo zaradi večmesečnega zaprtja manj porabljenih materialnih sredstev za samo poslovanje in delovanje javnega zavoda. Stroški

48

dela so bili razmeroma enaki, ne glede na to, da so bili zaradi ukrepov za zajezitev Covid-19 pandemije več mesecev zaprti vsi izbrani občinski javni zavodi, le v TŠM Šmarje pri Jelšah so se stroški dela v letu 2020 znižali glede na preteklo leto. Stroški storitev so se v letu 2020 znižali v vseh izbranih javnih zavodih, razen v ZKTŠ Dobrna so se povišali za 29,76 %. Kar nas je še posebej zanimalo pri sami raziskavi je poslovni izid v letu 2020, glede na leto 2019, ko so vsi izbrani občinski zavodi poslovali s presežkom. V letu 2020 temu ni bilo tako, saj sta s primanjkljajem poslovala JZTK Rogaška Slatina (-12.927,00 €) in ZKTŠ Vransko (-8.247 €).

Z raziskovalnim vprašanjem 2, smo želeli izvedeti koliko in katerih načrtovanih aktivnosti občinski javni zavodi s področja kulture, športa in turizma v občinah Dobrna, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Vransko in Žalec v letu 2020 glede na načrtovane aktivnosti v finančnem načrtu niso izvedli, dobili smo naslednje rezultate raziskave:

- ZKTŠ Dobrna na področju kulture ni izvedla: promocije kulturnih prireditev na sejmih in celotnega gledališkega abonmaja 2019/2020, na področju športa niso izvedli: športnih dogodkov, rekreacij v telovadnici OŠ Dobrna, pohodov na bližnje hribe v občini, plavalnega tečaja v Termah Dobrna, na področju turizma so morali zapreti letni in zimski del Zdravilišča v Termah Dobrna, prav tako posledično zaprtje Hotela za goste in s tem se je zmanjšalo število tujih turistov, v avgustu pa niso izvedli tradicionalne glasbene prireditve: »Noč pod kostanji«.

- JZTK Rogaška Slatina na področju kulture ni izvedel naslednjih prireditev oziroma aktivnosti: 5 prireditev gledališkega abonmaja, izvedli so samo 2 prireditvi za otroke, skupno so v letu 2020 izvedli 31 kulturnih prireditev, v letu 2019 pa 115, na področju športa JZTK Rogaška Slatina ne deluje, na področju turizma je bila odpovedana udeležba na sejmih in promocija turistične ponudbe v njihovi občini, prav tako niso izvedli 80 vodenih ogledov po občini Dobrna.

- Zavod TŠM Šmarje pri Jelšah na področju kulture ni izvedel nekaterih slikarskih razstav, prav tako ni bilo izvedenega dogodka ob občinskem prazniku Občine Šmarje pri Jelšah. Na področju športa sta bila odpovedana dva pohoda, poleg tega se ni izvajalo rekreacije in treningov za osnovnošolce od meseca marca do maja in od meseca oktobra do decembra. Turistično področje je v zavodu TŠM ostalo dokaj »ne prizadeto«, odpovedati so morali le vodene oglede po občini Šmarje pri Jelšah za skupine, zato se je posledično zmanjšal obisk turistov v njihovi občini.

- v ZKTŠ Vransko na področju kulture niso izvedli: dveh abonmajskih prireditev, dveh komedij, glasbenega koncerta, Vranskega poletnega večera in Adventnega sejma.

Na področju športa niso izvedli športne prireditve z naslovom: »Veter v laseh«, prav tako niso izvedli testa hoje in teka za smeh. V zimskih mesecih so morali odpovedati tudi smučarski sejem. Na področju turizma so morali odpovedati poletne turistične oglede Vranskega za vodene skupine, ter oglede muzejev v občini Vransko.

49

- V letu 2020 v ZKŠT Žalec na področju kulture niso izvedli naslednjih aktivnosti: 7 predstav gledališkega abonmaja 2019/2020, dveh šolskih predstav, dveh galerijskih razstav, 28 predstav, 18 koncertov, 3 razstav, ter vseh dogodkov planiranih v prazničnem decembru; na področju športa je bilo odpovedano 11 prireditev, organizirali niso starta tradicionalne kolesarske dirke po Sloveniji, odpovedana je bila športna prireditev »Razpnimo jadra«, zaradi zaprtja športne dvorane, pa je moral s treningi končati tudi rokometni klub Žalec; na področju turizma niso izvedli:

8 turističnih prireditev, Žalske noči mladih, ki vsako leto privabi številne turiste z vseh koncev Slovenije, zaradi zaprtja muzejev, so bili odpovedani vsi ogledi Eko muzeja in muzeja Hmeljarstva in Pivovarstva, največji turistični primanjkljaj pa so v ZKŠT Žalec čutili zaradi krajšega odpiralnega časa Fontane piv Zeleno zlato, ki je bila odprta od 9. 5. 2020 do 17. 10. 2020.

50