• Rezultati Niso Bili Najdeni

PRIKAZ NA Č RTA IN IZVEDBE SKUPINSKIH IN INDIVIDUALNIH DELAVNIC INDIVIDUALNIH DELAVNIC

VII PRILOGE

PRILOGA 1. PRIKAZ NA Č RTA IN IZVEDBE SKUPINSKIH IN INDIVIDUALNIH DELAVNIC INDIVIDUALNIH DELAVNIC

Načrte in izvedbe delavnic predstavim kronološko. Najprej predstavim načrt4, ki je bil praviloma enak izvedbi delavnice. Načrtu sledijo podani primeri zapisov o posebnostih v poteku izvedbe za prve tri in del četrte delavnice, ki se nanašajo na vse ali več udeleženih, sledijo nekatere posebnosti za posameznega otroka. Predstavljeni so tudi nekateri opisi izdelkov kot so jih podali udeleženi. Določene pripovedi v prvi osebi »Jaz kot izbrana stvar v likovnem izdelku« in nekatere opise likovnih izdelkov predstavim le v poglavju Načini izražanja počutja, čustev in čustvenih stanj. Kadar so moja opažanja enaka zapisom udeleženih v anketah in njihovim izjavam, predstavljam le njihova.

Vsaka delavnica ima naslov, ki smo ga oblikovali skupaj z udeleženimi. 17. delavnica ima angleški naslov »Happy« (srečen).

Prikaz načrta in izvedbe delavnic sem obogatila s fotografijami izdelkov udeleženih.

Udeleženi so na vsaki delavnici izpolnili počutjemer, anketo in pospravili prostor, zato v zapisu Posebnosti v poteku izvedbe delavnic tega ne zapisujem.

Slika 1. Darilo udeleženih za udeležene. Slika 2. Odhod iz MD (Film Bučko).

4Struktura, vsebina in oblika zaključka je praviloma enaka v vseh delavnicah. Zato sem tam, kjer načrt presega velikost ene strani podroben zapis zaključka izpustila. Zapisala sem, da je struktura zaključka enaka kot v prejšnjem načrtu.

Načrt 1 Individualna delavnica št. 1: Avtoportret

• Razvijanje občutka lastne vrednosti

• Ustvarjalno likovno izražanje

Pridobitev privoljenja otrok za udeležbo na delavnicah. Izpolnjevanje ankete in počutjemera.

15 min • Navajanje na urejenost prostora

• Povzemanje doživetij in mnenj

• Ozaveščanje in ocenjevanje počutja

suhe barvice

1. 6. 2016 1. delavnica. 1. individualna delavnica: Avtoportret

Opisi izdelkov so predstavljeni v poglavju Načini izražanja počutja, čustev in čustvenih stanj.

Posebnosti v poteku izvedbe za udeleženko U1:

Izberi in vzemi.

Izbere si nalepke v modri in roza barvi, ker sta ji ti barvi najbolj všeč. OSREDNJI

DEL

Potek ustvarjanja avtoportreta in komunikacije v času ustvarjanja Zapis

izvajalke:

likovna dejavnost, pogovor

U1 si je izmed različnih paketov barvic, ki jih ponudim, izbrala čisto nove barvice. Risala je zavzeto in ves čas pripovedovala: »Najprej moram narisati posteljo. Prevleka in vzglavnik sta bila že na postelji, ko sem prišla v dom. Sama sem jo morala obleči.« Nariše posteljo z zeleno rjuho. Reče: »Vem, da postelja nima zelene rjuhe, a malo domišljije ne škodi. Že dolgo sem v MD, prišla sem, ko sem bila stara 8 let.« Opazi, da imam v enem izmed paketov zlato, srebrno in več odtenkov roza barvic. Odpre ta paket, ker želi te barve uporabiti pri risanju sebe. Nariše si zelo dolge lase do kolen, široka ramena in velike roke primerjavi z nogami. Narisala se je majhno v primerjavi s svojo posteljo. Ko se nariše vztraja, da mora nujno narisati še omaro in jo nariše. Pogovor je potekal sproščeno. Na stolu se je gibala in vrtela. Reče, da pleše na stolu. Med izvajanjem delavnice je v sobo večkrat prišla deklica (U4) in prosila, da bi bila tudi ona rada vključena v delavnice.

Posebnosti v poteku izvedbe za udeleženko U2:

UVOD Spoznavanje in počutje Zapis

izvajalke:

Ima zelo lepo pospravljeno, urejeno sobo. Pravi, da je soba za dve, a sedaj biva sama. Je zelo resna in takoj pove o počutju in problemu: »Se slabo počutim, sem živčna in me skrbi. V nedeljo sem pustila čevlje spodaj, ker so bili mokri, sedaj jih ne najdem. Čevlji niso bil zastonj. Sama sem kriva, ker jih nisem dala v sobo.« Med tem pogovorom je gostobesedna.

Izberi in vzemi.

Izbere si nalepko semafor, ker so ji všeč te tri barve skupaj. Všeč ji je simbolika semaforja: ko greš lahko naprej, ko ne smeš in ko samo čakaš in opazuješ.

OSREDNJI DEL

Potek ustvarjanja avtoportreta in komunikacije v času ustvarjanja Zapis

izvajalke:

likovna dejavnost

Najprej trdi, da ne zna narisati glave. Po premisleku in spodbudi jo nariše s šestilom. Riše zelo počasi natančno, veliko radira. Reče, da je list prevelik (A4). Nariše obraz, usta v nasmehu, široko odprte oči, lasno sponko in lase spete v čop. Ko gledam risbo, imam občutek, kot da njen obraz plava nekje na listu ali v zraku.

Pogovor Med risanjem omeni, da jo je frizerka zadnjič preveč postrigla in da ji to ni všeč. Vpraša me: »Kaj, če ti nekaj ostane v glavi in se tega ne moreš znebiti ?« Takoj nadaljuje, da so jo enkrat poslali k neki osebi, za katero misli, da je bila socialna delavka in ta je hotela, da ji U2 že prvič, pove, kaj se je zgodilo. Ona pa ni mogla. In še sedaj ne more govoriti o tem. Rečem, da menim, da je normalno, da ko se prvič srečamo z nekom, da mu ne želimo vsega povedati. Tudi, če ne želimo nič povedati je v redu. Pomembno je, da naredimo, tako kot čutimo in želimo. Tudi meni (izvajalki) lahko pove, samo kar in kolikor želi.

Vidno ji odleže.

Posebnosti v poteku izvedbe za udeleženca U3:

Zapis izvajalke Pride v sobo od U2, nasmejan. Pravi, da je vesel in dobre volje, ker je dal šest golov na nogometni tekmi. Pove, da ima še toliko energije, da bi lahko tekel na Golovec in nazaj in da ni nič utrujen, čeprav je večer in da pogosto pozablja, kam da stvari. Sedaj ne ve, kam je dal žogo, puščico. U2 nama odstopi sobo, da v njej nadaljujeva z delavnico.

Izberi in vzemi.

»Izbral sem nalepko kolo in zeleno zvezdo, ker sta mi kolo in zelena barva všeč. « OSREDNJI

DEL

Potek ustvarjanja avtoportreta in komunikacije v času ustvarjanja Zapis izvajalke Med risanjem ga pride iskati vzgojiteljica, da je sedaj čas, da telefonira mami.

Načrt 2 Skupinska delavnica 1: Slikanje z rokami

UVOD SPOZNAVANJE, SPROŠČANJE Oblika: individualna, skupinska

Vsebina Trajanje Cilji Materiali

Pogovor o predlaganih počutjih, razumevanje počutij. Barvanje počutjemera.

Predstavim pravila za srečanja. Otroci dodajajo svoje predloge.

Ležimo na blazinah in se sproščamo z dihalnimi vajami. Globok vdih in pri izdihu sprostimo različne dele telesa.

Stojimo v krogu. Vsak pove svoje ime, naredi en gib, ki ga vsi ponovimo. Ob gibu rečemo:

OSREDNJI DEL SLIKANJE S PRSTNIMI BARVAMI Oblika: individualna

Vsebina Trajanje Cilji Lik.teh. in materiali

Likovna dejavnost

Pogovor

Otrokom predstavim abstraktno risanje. Rišejo lahko konkretno, abstraktno ali s simboli. Na

• Senzorna stimulacija, kinestetično doživljanje

• Sproščeno besedno izražanje, pripovedovanje

TEHNIKA:

Izpolnjevanje ankete in počutjemera.

10 min • Navajanje na urejenost prostora

• Povzemanje doživetij in mnenj

• Ozaveščanje in ocenjevanje počutja

MATERIALI: suhe barvice

7. 6. 2016 2. delavnica, 1. skupinska delavnica: Slikanje z rokami Posebnosti več ali vseh udeleženih v poteku izvedbe:

UVOD